Airfryer, son dönemlerde pek çok tezgâhta kendine yer bulmuş bir mutfak eşyası. Yağsız veya minimum yağla özellikle kızartma severlerin favori mutfak eşyaları arasında olan airfryer ile birçok yiyeceği pişirmek mümkün. Airfryer, geleneksel kızartma yöntemlerine göre daha az yağ kullanarak yiyecekleri lezzetli ve sağlıklı bir şekilde pişirmesi sebebiyle oldukça tercih edilir haldedir. Sıcak hava fritözü olarak da isimlendirilen airfryer, yiyecekleri yüksek hızlı hava dolaşımı teknolojisi kullanarak pişirir. Bu sayede yiyeceklerinizi kızartmaya kıyasla çok daha az yağ kullanarak aynı lezzette ve çıtırlıkta yiyebilirsiniz.

Patates kızartmasından tavuğa, balıktan sebzeye ve hatta kek gibi birçok yiyeceği hazırlamak için kullanılan airfryere siz de sahip olmak ve mutfaktaki işinizi daha da kolaylaştırmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunur. Farklı boyutları ve işlevleri olan airfryerların ızgara, fırın, ısıtma, pişirme, mayalama gibi özellikleri vardır. Tüm bu özellikler arasından hangisine ihtiyacınız olduğunu bularak doğru airfryer seçimi yapabilirsiniz. Markalar arasında araştırma yaparken bahsedeceğimiz detayları göz önünde bulundurup sizin için en doğru alışverişi gerçekleştirebilirsiniz. Karar vermeden önce sıcak hava fritözü ile neler yapabileceğinizi ve ne işe yaradığını öğrenebilirsiniz.

Airfryer için Tezgâhınızda Ne Kadar Yer Var?

Giderek daha da popüler olması sebebiyle birçok markanın airfryer modelini görebilirsiniz. Her markanın farklı tasarımları vardır. Bu tasarımlarda ürün özelliklerinin yanı sıra boyutları da önemlidir. Geniş bir tezgâhınız var ise hem geniş hacimli hem büyük airfryer tercih edebilirsiniz. Ancak dar tezgâhlar için beğendiğiniz ve size uygun olduğunu düşündüğünüz modelin genişliğine bakmalısınız. Alacağınız airfryerı daha rahat kullanabilmek için tezgâhınızda veya mutfağın başka bir bölümünde uygun bir yer olması önemlidir.

Airfryer Hacmini Aile Bireylerinin Sayısına Göre Seçin

Airfryer seçiminde en önemli kriterlerden biri de hacmidir. 3,5 litreden 7,5 litreye kadar çeşitli hacimlerde üretilen airfryerlar ile her aile rahatlıkla yemek yapabilir. Kapasitenin geniş olması aynı anda birden fazla porsiyonu hazır hale getirebilmeniz demektir. Eğer kalabalık bir aile iseniz 3,5 litrelik modeller yeterli gelmeyecektir ve bir kerede değil birkaç kere yemek pişirmek durumunda kalabilirsiniz. Bu yüzden de ailedeki kişi sayısına göre hacme karar verilmelidir. Bu noktada airfryer kapasitesinin büyük olmasının daha fazla enerji tüketebileceği de unutulmamalıdır.

Elektrik Faturalarınız için Airfryer Hızına Dikkat Edin

Hacminin yanı sıra harcanan enerjiyi airfryerın pişirme hızı ve gücü de etkiler. Bazı cihazlar patates kızartmasını 30 dakikada pişirirken bazılarında ise bu süre daha az olur. Hız ve gücün artması, harcanan elektriği de yükselteceği için airfryer seçerken bu özelliğini de göz önünde bulundurmalısınız. Airfryerın fırına göre daha çok enerji tükettiği de unutulmamalıdır. Hava akışı teknolojisi sayesinde yiyeceklerin pişmesi enerji tüketimini diğer mutfak eşyalarına oranla azaltır.

Airfryerı Sallayarak Pişirmeniz Gerekebilir

Her airfryer modeli bir olmadığı gibi özellikleri de birbirinden farklıdır. Bazı cihazlarda yiyeceklerin eşit şekilde pişmesi için 3-4 kez sallanması gerekir. Özellikle patates kızartması ve tavuk parçalarının karıştırılması veya döndürülmesi ile yapışmanın önüne geçilir. Bu aşamada alttakilerin üste, üsttekilerin alta gelmesine dikkat edilir. Eğer tüm işlemi airfryerın yapmasını istiyorsanız sallama gereği duyulmayan modellerden yana tercih yapabilirsiniz. Böylelikle yemeğiniz pişerken siz tamamıyla başka bir iş ile uğraşabilirsiniz.

Kızartmadan Daha Fazlasına Sahip Airfryerlar

Bazı airfryerlar sadece kızartma işlevine sahipken bazıları da fırın, ızgara, ısıtma, pişirme ve mayalama gibi özellikleri taşır. Bu yüzden de airfryer alırken ne amaçla alacağınıza, neye daha çok ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz. Kızartmaları daha az yağlı yemek istiyorsanız sadece kızartma özelliği olan modelleri tercih edebilirsiniz. Mangal tadında et veya tavuk yapabilirken daha önce pişirilen yemekleri ısıtabilirsiniz. Meyvelerinizi kurutabileceğiniz ve daha uzun süre saklayabileceğiniz, ev yoğurdu yapabileceğiniz modeller de mevcut.

Temizlenebilir Airfryer Modelleri İşinizi Kolaylaştırır

Yemek yaparken pratiklik kazanmak adına airfryer tercih edeceğiniz için aynı kolaylığı temizlik aşamasında da bulmanız gerekir. Her airfryer modeli bulaşık makinesinde yıkanmaya elverişli değildir. Bazılarının sadece elde yıkanması tavsiye edilir. Her yemek pişiminden sonra parçalarının yıkanması gerektiğinden bulaşık makinesinde yıkanabilir parçalar işinizi kolaylaştıracaktır. Ürün satın almadan önce hangi parçanın nasıl temizlendiğini incelemenizde fayda vardır.

Manuel mi Otomatik Pişirme mi?

Birçok özellik gibi yemek pişirme süresi ve ısı ayarı da cihazlar arasında farklıdır. Kimi airfryer sadece yemeğin türünü seçmenizi ister ve gerisini kendisi halleder. Tabii ki bu modellerde ısı ve süre ayarını dilerseniz değiştirebilirsiniz. Bazı cihazlarda ise tüm ayarlamaları sizin yapmanız gerekir. Ayrıca bazı airfryerlar dijital ekrana sahipken bazıları manuel, yani düğmelidir. Dijital ekranlar, kalan süreyi görme avantajı da sağlar.

Airfryer İçinde Hangi Aksesuarlar Sunuluyor?

Aksesuarlar, airfryerı çok yönlü bir mutfak aletine dönüştürerek çeşitli yiyecekler için daha fazla pişirme seçeneği sunar. Daha fazla yiyecek hazırlamak ve yiyeceklerinizi bir katman halinde pişirmeniz için pişirme rafı başlıca aksesuarlar arasındadır. Kek kalıbı, lahmacun ve pide gibi yiyecekler için pizza tepsisi, et ve balık gibi yiyecekleri ızgara tadında pişirmek için ızgara teli yine aksesuar çeşitleri içerisindedir. Yumurta, kek, sos ve diğer sıvı yiyecekler için folyo fincan da bu aksesuarlar arasında yer alabilirken yiyecekleri kolayca çevirmek ve çıkarmanız için spatula da airfryera dahil olabilir. Daha çok ne pişirmek istediğinize göre beğendiğiniz modelin aksesuarlarına bakmalısınız. Her airfryer içinde aynı aksesuarlar olmayıp haricen almanız gerekebilir.

Güvenilir Marka Tercih Edin

Airfryer seçimi aşamasında karşınıza birçok marka çıkar. Tercih yaparken güvenilir markalardan alışveriş yapmanız, alacağınız cihazı daha uzun süre kullanmanızı etkiler. Belirli süre garanti sunan ve servis ağı geniş olan bir marka da yine alışverişinizden mutlu olmanızı sağlar. Daha önce hiç duyulmamış markalar ya da garantisiz airfryer seçiminiz karşısında herhangi bir yetkili bulamayabileceğiniz için tercihiniz hüsranla sonuçlanabilir.

Airfryer Kullanıcı Yorumlarını İnceleyin

Hangi modelin daha kullanışlı olduğuna karar vermek istiyorsanız airfryer kullanıcı yorumlarını da okuyarak bilgi edinebilirsiniz. Bu sayede favori modellerinizi kullanan kişilerin beğeni veya şikayetlerini görerek düşüncelerinizi netleştirebilirsiniz. Ayrıca kullanıcı yorumlarında pratik çözümlere veya işinizi kolaylaştıracak tariflere de ulaşabilirsiniz.

Bütçenize Uygun Airfryer

Kapasite, boyut, pişirme hızı, pişirme ayarı, dijital ekran ve aksesuarlar gibi birçok özellik airfryer fiyatlarını etkileyen faktörlerdir. Çeşitli marka ve modeller arasında karar vermeden önce airfryer için ayıracağınız bütçeyi belirlemeniz gerekir. Bu sayede size uygun aralıkta olan modeller arasından daha rahat karar verebilirsiniz.

Airfryer Avantajları

Airfryer, birçok avantajı olan çok yönlü bir mutfak aletidir. İşte airfryerın en önemli avantajları:

  • Geleneksel kızartma yöntemlerine göre çok daha az yağ kullanır. Bu sayede yiyecekleriniz daha az yağlı ve daha sağlıklı olur.
  • Yüksek hızlı hava dolaşımı teknolojisi sayesinde yiyeceklerinizi hızlı bir şekilde pişirir. Yiyecekleriniz daha çabuk hazır olur ve zaman kazanırsınız.
  • Geleneksel fritözler gibi kızartma yağı kullanmadığı için temizliği daha kolaydır. Ayrıca airfryer aksesuarları, pişirme kapasitesini artırırken temizlik işlemini de kolaylaştırır.
  • Birçok farklı yiyeceği pişirmek için kullanılabilir. Patates kızartması, tavuk kanadı, balık, sebzeler, kekler ve daha fazlası airfryerda pişirilebilir.
  • Airfryer, kızartma yöntemlerine kıyasla daha az koku çıkarır. Bu, mutfakta hoş olmayan yağ kokusu ile uğraşmanızın önüne geçer.
  • Öncesinde airfryerın açılıp ısıtılmasını beklemeye gerek yoktur. Doğrudan yemek konulup pişirilebilir.
  • Dondurucudan çıkan yiyeceklerin çözülmesi beklenmez. Çoğu model, yiyecekleri dondurucudan çıktığı gibi pişirebilir özelliktedir.
  • Portatif olması ile mutfakta daha az yer kaplar ve istenildiği zaman yeri değiştirilebilir, taşınabilir.
  • Cihazın ayarlanan süre sonunda kendini otomatik kapatması sebebiyle sürekli olarak yemeğin pişip pişmediğini kontrol etmeye gerek kalmaz.

Airfryer Sağlıklı mı?

Airfryer almayı düşünen birçok kişinin aklında “airfryer sağlıklı mı?” sorusu yer alır. Bu konu hakkında diyetisyen ve uzman kişilerin verdiği cevaplar mevcuttur. Uzmanlar, airfryerı sağlıklı bir pişirme yöntemi olarak kabul eder. Bunun nedeni airfryerın geleneksel kızartma yöntemlerine göre daha az yağ kullanmasıdır. Bu sayede yiyecekler daha az yağ emer ve daha sağlıklı bir şekilde pişirilir.

Airfryer ile pişirilen yiyeceklerde zararlı maddelerin oluşumu daha azdır. Özellikle patates ve diğer nişastalı yiyeceklerin yüksek sıcaklıklarda kızartılması, akrilamid adı verilen zararlı bir maddenin oluşumuna neden olabilir. Ancak airfryerın daha düşük sıcaklıklarda pişirme yapması, akrilamid oluşumunu azaltır. Ayrıca sebze ve et gibi yiyeceklerin airfryerda pişmesi kalorisini düşürür. Böylelikle düşük kalorili ve az yağlı yemekler yemek mümkündür.

Airfryer, sadece yemeklerde diğer pişirme yöntemlerine göre de bazı avantajlar sağlar. Klasik kızartma yönteminde sıçrayan yağlar cilde gelerek zarar verebilir. Airfryerda pişirilen haznenin kapalı olması, dışarıya yağ sıçrama ihtimalini ortadan kaldırır.

Bununla birlikte sağlıklı bir yemek hazırlamak için airfryer ile pişirirken de dikkatli olmak gerekir. Örneğin yağlı yiyeceklerin airfryer ile pişirilmesi, yine de yüksek kalorili ve sağlıksız bir seçim olabilir. Bu nedenle airfryer ile pişirilen yiyeceklerin, sağlıklı ve dengeli bir diyetin parçası olarak tüketilmesi önerilir.

Tüm bu bilgiler nezdinde aile bireylerinin sayısından yaptığınız yemeklere kadar birçok faktörü göz önünde bulundurarak sizin için doğru airfryer modelini bulabilirsiniz. Bunun için her modeli detaylı inceleyerek özelliklerine bakabilirsiniz. Fiyat performans ikilisinde işinize yarayacak ve mutfaktaki sürenizi azaltarak kendinize zaman ayırmanızı sağlayacak airfryer ile lezzetli ve sağlıklı yemekler yapabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
aksiyon kamerasi nedir teknosa
Devamını Oku

Aksiyon Kamerası Nedir?

Outdoor spor yapanlar kadar sosyal medyada vlog çekim yapanların vazgeçilmez ihtiyaçlarının başında aksiyon kameraları geliyor. Çünkü herkes yaşadığı…
Airtag Nedir? Ne İşe Yarar?
Devamını Oku

Airtag Nedir? Ne İşe Yarar?

Sık sık anahtarlarınızı ya da çantanızı bıraktığınız yeri hatırlamıyorsanız Apple AirTag tam size göre olabilir. Çünkü Apple’ın geliştirdiği…
Spor Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli teknosa
Devamını Oku

Spor Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sağlıklı yaşam konusunda tüm uzmanların ortak görüşü düzenli olarak mutlaka spor yapılması gerektiği oluyor. Ancak bilinçsiz bir şekilde…
Bilgisayar (PC) Hızladırma Yöntemleri
Devamını Oku

Bilgisayar (PC) Hızladırma Yöntemleri

Bilgisayarların performansında zaman içinde bazı düşüşler yaşanabilir. Teknoloji çağında bir bilgisayarın ağırlaşması ve yavaşlaması üretkenliğinizi doğrudan etkileyebilir. E-postaların…