Artık zamanımızın büyük çoğunluğunu bilgisayar başında geçiriyoruz. Hem iş hayatımızda hem de iş sonrası özel hayatımızda eğlenmek amacıyla sürekli bilgisayarlarımızdan destek alıyoruz. Bilgisayar başında geçirdiğimiz süreler artmaya devam ettikçe dikkat etmemiz gereken şeyler de çoğalıyor. Hem evimizin güvenliği hem de bedensel sağlığımız açısından bazı konulara dikkat ettiğimizde bilgisayar kullanımından kaynaklı görebileceğimiz zararı en aza indirebiliyoruz. Biz de sizler için bilgisayar kullanırken nelere dikkat etmeliyiz tavsiyeler vereceğiz.
Bilgisayar Kullanırken Doğru Şekilde Oturmalıyız
Bilgisayar kullanırken nelere dikkat etmeliyiz konusunda ilk başlık oturma şeklimiz oluyor.
Bilgisayarlar önce iş hayatında daha sonra evlerimizde sıklıkla kullanılmaya başladıktan sonra vücudumuzda daha sık rahatsızlıklar yaşamaya başladık. Bu konuda bilim insanları yıllardır araştırmalar yapıyor ve bilgisayar başında nasıl oturmak gerektiği konusunda önerilerde bulunuyor.
Bilgisayar başında uzun saatler oturmak zorunda kaldığınızda omurga ve kaslarımızın fazla zarar görmemesi için doğru şekilde oturmayı öğrenmemiz gerekiyor.
Bunun için öncelikle uygun yüksekliğe sahip masa kullanıyoruz. Yapılan incelemelere göre 65 ya da 70 cm yüksekliğindeki masalar kullanım açısından daha uygun oluyor.
Kullanacağınız sandalyenin ergonomik olması bir diğer önemli noktalardan biri oluyor. Yüksekliğini ayarlayabildiğimiz, hareket edebilen, sırta ve bele uygun destekli sandalyeler hem bilgisayar başında erken yorulmamızı önlüyor hem de bel ve omurgamızda sorunlar yaşatmıyor.
Sandalyemizin sırt açısının tam dik olmaması da önemli noktalar arasında yer alıyor. 90 derecelik bir açıyla bilgisayar başında oturduğumuzda omurgamıza daha fazla yük bindiriyoruz ve bir süre sonra zararını görmeye başlıyoruz. Bu nedenle en uygun oturma biçiminin geriye doğru yaslanarak oturma şekli olduğu belirtiliyor. Sandalyemizin sırt kısmını yaklaşık 110 derecelik bir açıya ayarlayıp geriye yaslanarak oturduğumuzda omurgamız ve kaslarımız herhangi bir baskıya uğramadığı için zarar görmüyor olacaktır.
Sandalyeye oturduğumuzda ayaklarımız yere düz basıyor ya da bir ayak desteğinin üzerinde duruyor olmalı ve dizlerimiz 90 ya da 110 derecelik bir açıda olmalıdır.
Geriye yaslanarak oturma konusunda yapılan en büyük hatalardan biri de kalçayı sandalyenin ön tarafına getirerek oturmak oluyor. Kalçamızın arka kısmının mutlaka sandalyeye yaslanmış olmasına dikkat etmemiz gerekiyor.
Ayrıca başımız dik duruyor ve omuzlarımız rahat olmalı.
Dirsek ve ellerimiz uzun süre aynı şekilde durduğu ve özellikle bileklerimize masanın yaptığı baskı nedeniyle tendonlarda ve kan akışında önemli sorunlar yaşayabiliyoruz. Bunun için dirsek ve ellerimizi aynı seviyede tutuyoruz. Yani kollarımız yere paralel olduğunda bilgisayar başında daha rahat zaman geçiyoruz. Ayrıca bileklerinizde oluşma ihtimali bulunan tendon sertleşmesi için de klavyenin önüne yumuşatıcı yastıklardan koyabiliriz.
Ellerimizin ve parmaklarımızın sağlığı için yazı yazarken kendimizi fazla kasmıyoruz. Ellerimizi ve parmaklarımızı rahat bırakarak hareket etmelerine olanak tanıyoruz.
Bütün bunlar bilgisayarın başında nasıl oturacağımızla ilgili bilimsel araştırmalar sonucu ortaya çıkan sonuçlar oluyor.
Bilgisayar başında oturduğumuzda bedenimiz kadar gözlerimiz de yoruluyor. Monitörün yanlış yerde bulunması ya da bilgisayar başında geçirdiğimiz sürenin kontrol edilememesi bunun başlıca nedenleri arasında sayılıyor. Bu nedenle bilgisayar karşısına geçtiğimizde aramızda en az 50 ya da 70 cm bir mesafe bırakıyoruz. Ayrıca monitörün göz hizamızın biraz altında olduğundan ve tam olarak karşımızda bulunduğundan emin oluyoruz.
Bilgisayar Başında En Fazla Zararı Gözlerimiz Görüyor
Sağlığınız için bilgisayar başında otururken nelere dikkat etmelisiniz anlatırken gözleriniz de bir diğer önemli konu oluyor. Bilgisayar ekranına bakarken gözlerimizi daha az kırpıyoruz. Bu durum gözlerimizde bazı rahatsızlıkların oluşmasına neden oluyor. Sürekli bilgisayara bakılarak çalışıldığında bir süre sonra gözlerin kurumasına, görüşün bulanıklaşmasına ve çift görmeye neden oluyor. Ayrıca gözlerde kızarıklık, yanma ve yorgunluk gibi belirtiler baş gösteriyor.
Gözlerimizde yaşadığımız bu sorunlar genel olarak “bilgisayara bakma sendromu” olarak adlandırılıyor.
Göz kuruluğu, bilgisayara baktığımızda daha az göz kırpmanın yanı sıra monitörün doğru seviyede olmamasından da kaynaklanıyor. Monitör direkt karşımızda ya da biraz yukarıda olduğunda gözlerimizi hiç kısmadan daha fazla açarak bakıyoruz. Bu durum gözlerimizde bulunan gözyaşlarının daha hızlı buharlaşmasına neden oluyor. Bunun sonucunda da göz kuruluğu kaçınılmaz bir sonuç oluyor.
Normalde masa üzerinde duran bir ekran ya da kitabı okurken gözlerimizi aşağıya doğru kaydırdığımız için kısmış oluyoruz. Monitörümüzün göz seviyemizin biraz altında tutmamızın nedenlerinin başında bu geliyor.
Bilgisayar kullanırken gözlerinizi korumak için bazı önemli noktalara oldukça dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle bilgisayar başındayken gözlerimizi daha fazla kırpmamız gerekiyor. Bunu düzenli olarak yaparsak gözlerimizle ilgili birçok sorunu da çözmüş oluyoruz. Bu nedenle her aklımıza geldiğinde bilinçli olarak gözlerimizi kırpmaya özen gösteriyoruz.
Monitöre tam karşıdan bakmıyoruz. Bunun yerine biraz daha üstten bakacak şekilde konumlandırıyoruz. Monitörün bulunacağı en yüksek seviyeyi ayarlamak için monitörün üst kenarının tam olarak göz hizamıza gelip gelmediğini kontrol edebiliriz. Eğer üst kenarı göz hizamızda bulunuyorsa monitör ideal yükseklik ayarında bulunuyor demektir.
Bulunduğunuz ortamın havasız kalması da gözlerimiz için sorun yaratıyor. Bu nedenle ortamımızı sık sık havalandırıyor olmalıyız.
Gözlerimizi tamamen açmak yerine biraz kısarak ekrana bakıyoruz. Gözlerimizi daha az kırpıyor olsak bile kısarak baktığımız için yine göz kuruluğu riskimizi en aza indirmiş oluyoruz.
Belli aralıklarla molalar veriyoruz. Bilgisayarda aralıksız çalışmak gözlerimize olduğu kadar bedenimize ve beynimize de zarar veriyor olacaktır. Bu nedenle kendi belirlediğimiz periyotlarda sık sık mola veriyor olmalıyız. Bu periyotları kendimiz belirliyor olsak da 2 saatin üzerine çıkarmamaya özen gösteriyoruz. Ayrıca mola verdiğimizde mutlaka oturduğumuz yerden kalkıyoruz ve bu sürede hiçbir şekilde bilgisayar ya da akıllı telefon ekranlarına bakmıyoruz.
Bu tedbirleri aldığımızda ve bilgisayar başındaki durumumuzun farkında olarak çalıştığımızda gözlerimizi ve vücudumuzu en iyi şekilde korumuş oluyoruz.
Elektrik Kablolarının Güvenliğini Kontrol Etmeliyiz
Bütün elektronik cihazlar gibi bilgisayarlar da ihtiyacı olan gücü prizlerden alıyor. Yüksek akımda elektriğin geçtiği kablolar üzerindeki özel korumaları sayesinde çok önemli gibi gözükmese de yaşanacak bir sorunda ciddi hasarlara hatta ölümcül kazalara yol açabiliyor. Bu nedenle bilgisayar kullanırken kablo güvenliğine her zaman dikkat ediyor olmalıyız.
Düzenli aralıklarla kabloların hasar alıp almadığını kontrol etmemiz gerekiyor. Kablo üzerinde yırtılmış ya da delinmiş bir nokta bulunuyorsa bilgisayarı çalıştırmadan kabloyu değiştiriyoruz.
Bulunduğumuz ortamın genel elektrik güvenliği açısından tüm prizlerin topraklı olup olmadığına bakıyoruz. Eğer emin olmadığımız bir nokta bulunuyorsa ya da bundan tam olarak anlamıyorsak bir elektrikçi çağırıp tüm kontrolleri yaptırabiliriz. Böylece bilgisayar kullanırken içimiz oldukça rahatlıyor.
Bilgisayar kullandığımız odanın nem oranı da elektrik kablolarını olumsuz etkileyebiliyor. Eğer nem oranı fazla bir alanda bilgisayar kullanıyorsak bulunduğumuz ortamı değiştirmek ya da nem oranını dengelemek en kolay çözüm yolu oluyor.
Prizlere Fazla Yüklenmeyi Engellemeliyiz
Kullandığımız prizler belli bir elektrik akımına kadar dayanma gücüne sahip oluyor. Bu sınır aşıldığında prizlerde erimeler, elektrik tesisatında yanmalar meydana geliyor. Bu durum büyük yangınların çıkmasının başlıca nedenleri arasında yer alıyor.
Bu nedenle bilgisayarın bağlı bulunduğu prize birden fazla güç kablosu bağlamamamız gerekiyor. Kullandığımız cihazları farklı prizlere takarak bunu dengeleyebiliyoruz.
Bilgisayar Temizliğine Dikkat Etmeliyiz?
Bilgisayar ekranlarında çok fazla statik elektrik bulunuyor. Statik elektrik toz ve kiri hemen üzerine çekme özelliğine sahip oluyor. Bu nedenle bilgisayar monitörlerimiz evimizdeki en hızlı kirlenen cihazlarımız arasında yer alıyor.
Bunun yanı sıra klavye üzerine sürekli parmaklarımızı dokunduğumuz için elimizdeki yağ ve kir de tuşlar üzerinde birikiyor.
Kişisel sağlığımız için bilgisayarlarımızı sürekli temiz tutmamız gerekiyor. Aksi durumda karşısında çok fazla vakit geçirdiğimiz için tozdan ve kirden kaynaklı oluşabilecek hastalıklara davetiye çıkarmış oluyoruz.
Ayrıca gün içerisinde genellikle bilgisayarlarımızın başından uzun süreli ayrılmak istemiyoruz. Bu nedenle günlük ihtiyaçlarımızın büyük çoğunluğunu bilgisayar karşısında karşılıyoruz. Bunlar arasında en fazla bilgisayar başında yemek yemek geliyor.
Hem bedensel sağlığımız için hem de bilgisayarımızın hijyenini korumak için bilgisayar başında bir şeyler yiyip içmekten uzak durmamız gerekiyor. Özellikle atıştırmalık yiyecekler çok fazla etrafa dağılabildiği için bilgisayar başında tüketmemeye özen gösteriyoruz.
Yemek saatlerinde bilgisayarın başından kalktığımızda kendimize daha kaliteli bir zaman ayırmış oluyoruz.
Yukarıda bilgisayar kullanırken nelere dikkat etmeliyiz tavsiyeler vermeye çalıştık.
Siz de en iyi bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.