Birçoğumuz yaz ayları yaklaştığında bütün kış çalışmış olmanın ve uzun süreli soğuk havanın etkisini üzerimizden atmanın yollarını arıyoruz. Elbette aklımıza gelen ilk seçenek de sıcak tatil beldelerine gidip deniz kum güneş üçlüsünde olabildiğince keyifli vakit geçirebilmek oluyor. Hal böyleyken güneş altında geçirilen süre uzayıp bizi etkiler hale gelebiliyor. Gereken önlemleri alabilmek, bazı yaşanabilecek olumsuz durumların önüne geçmeyi sağlıyor. En çok karşılan durumların başında ise yaz aylarında uzun süreli güneşe maruz kalmak sebebiyle güneş çarpması sorunu geliyor. Güneş çarpması nedir veya güneş çarpmasına ne iyi gelir gibi soruları sizin için detaylıca incelemeye çalıştık.

Güneş Çarpması Nedir?

Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle beraber güneşin altında özellikle güneşin daha dik açıyla geldiği anlarda uzun süreli herhangi bir korunma olmadan kalmak güneş çarpmasına neden oluyor. Uzun süreli güneş altında bu şekilde kalmanın sonucunda vücudun nem mekanizması bozulmuş olduğundan ortaya da birçok kötü belirti çıkıyor. Hatta öyle ki rüzgar olmayan havalarda daha etkili olan sıcak, kişinin terleme veya su kaybetme dengesini bozarak bazı ölümcül sonuçlara bile sebep olabiliyor. Bu gibi ciddi durumların yaşanmaması için gerekli önlemlerin zamanında alınması gerekiyor.

Tüm yaş grupları için önem arz etse de 65 yaş üstü ve 4 yaş altı çocuklar için daha fazla hassasiyet göstermek gerekiyor.

Güneş Çarpmasının Nedenleri?

Güneş çarpmasının en önemli sebepleri arasında güneş ışınlarının tam dik açıyla geldiği zamanlarda güneşin altında uzun süre vakit geçirmek oluyor. Özellikle güneş kremi sürmeden çıkmamak gerektiğini uzmanlar sürekli dile getiriyor. Kişinin ihtiyacına göre güneş kremi kullanması önemli görülüyor. Özellikle bebeklerde doktorunuza danışarak onun önerdiği içerikte bir güneş kremi kullanmak gerekiyor.

Her yaştan kişinin güneş kremi kullanması sadece güneş çarpması gibi durumlar için değil, aynı zamanda cildimizin sağlığı için de önem teşkil ediyor. Güneşe çıkarken uygun kıyafet giymemek veya güneşten koruyacak aksesuarlar kullanmamak bu durumu etkileyenler arasında yer alıyor.

Güneş Çarpmasının Belirtileri Neler?

Güneş çarpması belirtileri arasında genellikle mide bulantısı, halsizlik, 40 derecenin üzerine çıkan ateş, sürekli uyuma isteği, bulantı, kusma, nefes almakta zorluk, ağızda kuruluk, dengesiz ruh hali, hızlı kalp çarpıntısı, şiddetli baş ağrısı, koma, düşük tansiyon gibi belirtiler yer alıyor. 4 yaş civarı çocuklarda ise daha sık görülen mide bulantısı, kusma, uyuma isteği gibi belirtiler görülüyor.

gunes carpmasi ne iyi gelir teknosa

Güneş Çarpmasına Ne İyi Gelir?

Güneş çarpması tedavisinde ilk 30 dakika kritik olarak değerlendiriliyor. Çünkü hastanın bu zaman diliminde ateşinin bir an önce 38,5 dereceye düşürülmesi gerekiyor. Bu yapılamadığı durumlarda hasta hayatını kaybedebiliyor ya da bazı organlarında kalıcı hasara sebep oluyor.

Güneş çarpmasına maruz kalan kişinin önce serin bir yere alınması gerekiyor. Üzerinde nefes almasını zorlaştıran veya ateşinin daha fazla çıkmasına sebep olan kıyafet ya da aksesuarlar varsa çıkarılmalı veya gevşetilmesi gerektiği vurgulanıyor. Hastanın eğer kusma gibi bir durumu varsa geriye kaçıp boğulmaması açısından yan yatırılması hayatı için önem teşkil ediyor. Hastanın vücut ısısını düşürebilmek amacıyla vücuduna, koltuk altına, kafa ve göğüs kısımlarına soğuk kompres uygulanması gerekiyor. Tansiyon düşüklüğü gibi bir durumu varsa ayaklarının yükseltilmesi gerekiyor. Eğer hastanın bilinci kapalıysa en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilmesi hayati önem taşıyor.

Özellikle hasta bilinci kapalıyken ağız yolundan herhangi sıvı veya katı yiyecek verilmemesi gerekiyor.

Genelde sağlık kuruluşuna kaldırılıp yapılan tedavi süreci bir gün gibi bir süre alıyor. Hasta ilk müdahalelerden sonra yavaşça kendine gelebiliyor. Yoğun baş ağrılarında doktorun önerdiği ağrı kesicilerin kullanılması tavsiye ediliyor. Tüm bu tedavi süreci bitiminin ardından aynı sonuçlarla karşılaşmamak adına hastanın çok tedbirli olması gerekiyor.

Güneşte uzun süreli kalınmamalı, yine güneşe çıkarken güneş gözlüğü kullanılmalı, şapka takılmalı, pamuklu, hafif açık renkli kıyafetler tercih edilmeli, bol sıvı tüketilmeli.

Çok sıcak havalarda sık sık duş almak, güneş altında zaman geçirilecekse bile şemsiye kullanmak yarar sağlıyor. Vücudu susuz bırakmamak önemli oluyor. Daha yağlı besinler yerine hazmı kolay hafif yiyecekler tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Çok yorucu egzersizler yapmamak gerektiği söyleniyor. Sık sık kıyafet değiştirmeye özen göstermek gerekiyor.

Tüm bunların yanında bir de evde yapılabilecek güneş çarpmasına iyi gelen doğal yöntemler bulunuyor. Bunları da şu şekilde sıralayabiliriz.

Soğuk Duş almak

Yüksek ateşi düşürmek için akla gelen ilk ve en etkili yöntemlerin başında yer alıyor. Hızlıca soğuk duş almak uzmanlar tarafından da ilk öneriler arasında bulunuyor.

Soğan Suyu içmek

Yine soğan suyu da sıkıp içmek yüksek ateşin düşmesine katkı sağlıyor.

Yoğurt veya ayran tüketmek

Yine baş ağrısı veya baş dönmesi gibi durumlarda yoğurt veya ayran tüketmek ağrının hafiflemesine yardımcı olabiliyor. Ayrıca tansiyon düşüklüğünde de etkili oluyor.

Elma sirkesi

Vücudun kaybettiği vitamini kısa sürede yenileceğinden faydalı olarak görülüyor.

Bitkisel yağlar

Lavanta yağı, badem yağı veya zeytinyağı gibi yağlarında eklemlere masajda veya kalp çarpıntısı gibi durumlarda etkili olduğu söyleniyor.

Aloe vera suyu ve su ikisi de vücudu nemli tutabilmek için faydalı bir yöntem olarak görülüyor.

Tüm bu öneriler kesinlikle bir tıbbi tavsiye niteliğinde olmayıp, güneş çarpması sırasında mutlaka acil olarak doktorunuza danışmanız gerekiyor.

Yukarıda güneş çarpması nedir ve güneş çarpmasına ne iyi gelir gibi sorulara cevaplar verdik.

Siz de işinize yarayacak sağlık ürünleri için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
kulak ici kulaklik zararli mi teknosa
Devamını Oku

Kulak İçi Kulaklık Zararlı Mı?

Mobil teknolojik cihazların kullanımı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Artık spor salonundayken, koşarken ve yürüyüş yaparken ya da…
mikrodalga firin zararli mi-teknosa
Devamını Oku

Mikrodalga Fırın Zararlı Mı?

Evdeki ihtiyaçlarımız her gün değişiyor. Hayatımıza giren cihazlar bizlere daha pratik bir yaşam sunuyor. Mikrodalga fırınlar da bu…