Bilgisayarlar ilk zamanlarda çoğunlukla iş için kullanılan cihazlar arasında yer alıyordu. Yaşanan teknolojik gelişmeler ile birlikte artık iş dışında eğlenceli zamanlarımızda da bilgisayarlarımızı kullanıyoruz. Yaptığımız eğlenceli aktivitelerin başında da oyun oynamak geliyor. Son yıllarda üretilen bilgisayarlar, oyunları daha iyi oynayabilecek özelliklerle donatılırken, piyasaya çıkan oyunların da grafik ve görüntü kalitesi artmaya ve gerçeğe yakın oyun deneyimi sunmaya devam ediyor. Bu gelişmeler hayatımıza artık oyun bilgisayarı kavramını da sokmayı başarıyor. Çünkü bilgisayar üreticileri piyasadaki tüm oyunları rahat bir şekilde oynayabileceğimiz, herhangi bir görüntüde donma ya da yavaşlama yaşanmayacak bilgisayarlar üretmeye başlıyor. Bununla birlikte her oyun bilgisayarı, oynanan her oyunda aynı performansı sergilemeyebiliyor. Bunun için donanım özelliklerinin yeterli seviyede olması gerekiyor. Bu donanım özellikleri arasında oyun deneyimini en iyi hale getiren ise RAM oluyor. Eğer bilgisayarınız oyun oynarken sürekli takılıyorsa ya da oyunda yaptığınız hamlelere tepkime süresi gecikiyorsa bilgisayarınızın RAM’inin yeterli gelmediğini anlayabiliyorsunuz. Çünkü oynamak istediğiniz oyun için RAM’iniz yeterliyse oyun deneyiminiz en üst seviyeye çıkıyor. Oyunları daha akıcı oynayabiliyor, tepkime süreleri çok hızlı gerçekleşiyor. Ayrıca oyunlar çok daha hızlı yükleniyor ve ekran hızı da çok hızlı gerçekleşiyor. Oyun bilgisayarınızın sahip olması gereken RAM kapasitesi oynamak isteyeceğiniz oyunların türüne ve bilgisayarınızla aynı anda ne kadar çok uygulama kullanmak isteyeceğinize göre değişiklik gösteriyor. Ancak bu konuda unutulmaması gereken konuların başında, genel oyun deneyimini belirleyen tek etkenin RAM’in olmadığı konusu geliyor. Bilgisayarınızın işletim sistemi, grafik kartı, ekran kartı ve ana kartının performansı da genel oyun deneyiminizi önemli ölçüde etkileyen unsurlar oluyor.
RAM Nedir ve Nasıl Çalışır?
Kısa tanım olarak RAM için, bilgisayarınızın kısa süreli bellek ihtiyacını karşılayan bileşen olduğunu söyleyebiliyoruz. Sabit Disk’ler bilgisayarınızın kalıcı hafızasını temsil ediyor. Sabit diskten bilgileri çekip bilgisayarınızın onları işlemesi zaman alan bir işlem oluyor. Özellikle oyun oynarken milisaniyelerin bile önemli olduğu bir ortamda bu şekilde bir işlem yapması bilgisayarı oldukça verimsiz hale getiriyor. Bu nedenle bilgisayarınız oyun sırasında ulaşması gereken tüm bilgileri RAM üzerinde tutuyor. RAM çok hızlı işlem yapabilen bir donanım olduğu için bilgisayarınız bilgileri buradan çekiyor ve oyun verilerini bu şekilde okuyor. Böylece oynadığınız oyunu çok hızlı bir şekilde oynayabiliyorsunuz.
Oyun İçin Ne Kadar RAM’e İhtiyacınız Oluyor?
Oyun için ne kadar RAM’e ihtiyacınız olduğu konusu öncelikle sizin ne tür oyunlar oynamak istediğinize ve bu oyunların nasıl bir performans sergilediğine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Çünkü her oyun üreticisi oyunları piyasaya çıkardığında oyun için gerekli minimum sistem gereksinimini de yayınlıyor. Örneğin Fortnite, League of Legends ya da Counter Strike: Global Offense gibi geniş kitlelerin oynadığı oyunlar için en az 4 GB RAM yeterli oluyor. Ancak PUBG veya Rainbow Six Siege gibi oyunları da oynamak istiyorsanız minimum 6 GB ya da 8 GB RAM kapasitenizin olması gerekiyor.
Burada oyun üreticilerinin ilettiği rakamlar minimum ihtiyaçlar oluyor. Daha akıcı bir oyun oynamak ve saniye başına daha yüksek kare hızına sahip olmak istiyorsanız buradaki değerlerin üzerinde bir donanıma ihtiyaç duyuyorsunuz.
Doğru RAM kapasitesini seçmek eskiden daha zor oluyordu. Genellikle her oyun farklı gereksinimler sunuyordu ve bilgisayarda oyun oynamak herkesin ilgisini çeken bir konu olmuyordu. Ancak bugün gelinen noktada sadece bilgisayar oyunları ilgi çekmekle kalmıyor, oyunlar için ayrı bilgisayarlar da üretiliyor. Bu sayede 64 bit işlemciler artık tüm bilgisayarlar için normal bir özellik haline geliyor. Böylece 32 bit işletim sistemlerinden çok daha yüksek RAM’ler kullanılabiliyor. 32 bit işlemciler en fazla 4 GB RAM’i destekliyordu ancak 64 bit işlemcilerin desteklediği RAM kapasitesine yakın bir gelecekte ulaşılamayacağı söyleniyor.
En Yaygın Olarak Kullanılan RAM Kapasiteleri Nelerdir?
Günümüz bilgisayarlarında genellikle 4, 8 ya da 16 GB RAM kullanılırken, oyun veya daha profesyonel işlerin yapıldığı bilgisayarlarda 32, 64 ve hatta 128 GB RAM’ler bulunabiliyor. Ancak oyun bilgisayarı için 64 ya da 128 GB’a kadar RAM almanız biraz uçuk bir karar olabiliyor.
4 GB RAM
Henüz bundan birkaç yıl öncesine kadar 4 GB RAM, piyasadaki oyunları çalıştırabilmesi için yeterli bir kapasite olarak görünüyordu. Ancak kısa sürede gelişen oyun teknolojisi sonucunda 4 GB RAM’e sahip bilgisayarlar oyun için tamamen yetersiz hale geliyor. Eski oyunları oynamayı seviyorsanız bu miktardaki RAM ihtiyacınızı karşılayabiliyor. Daha geniş bir oyun koleksiyonuna sahip olmak ve güncel oyunları da oynamak istiyorsanız RAM için biraz yatırım yapmanız gerekiyor.
Gündemdeki oyunlardan Valorant, LoL ya da CS:GO gibi oyunların en düşük istediği RAM miktarı 4 GB olarak görünse de böyle bir bilgisayarın oyun performansı oldukça düşük gerçekleşiyor. Bu da oyundan aldığınız keyfin azalması anlamına geliyor.
8 GB RAM
Piyasadaki oyun bilgisayarlarının en düşük RAM kapasitesi 8 GB olarak bulunuyor. Oyunların büyük çoğunluğunu 8 GB RAM ile rahatça oynayabiliyorsunuz. Ancak günümüz oyunlarının geldiği noktaya baktığımızda bazı oyunları yüksek kalitede oynamanıza engel oluyor. Hatta bilgisayarınızda oyun dışında çalışan başka uygulamalarınız varsa onları kapatmanız bile gerekebiliyor.
Fortnite, World of Warcraft Shadowland ya da Rainbow Six Siege gibi oyunları 8 GB RAM kapasitesiyle rahatlıkla oynayabiliyorsunuz. Saniye başına kare yenileme hızı daha yüksek RAM’lere göre düşük kalacağı için oyun deneyiminiz açısından fazla keyif vermeyebiliyor. Oynanabilirlik açısından ise herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz.
16 GB RAM
16 GB RAM kapasitesi, 8 GB’a göre gözle görülür ölçüde yüksek performans sunuyor. Piyasadaki oyunların büyük çoğunluğunu oynayabilmek için genellikle 16 GB RAM bilgisayarlar öneriliyor. 16 GB RAM’e sahip olduğunuzda bilgisayarınızda oyun oynarken aynı zamanda arka planda başka uygulamaları da açık bırakabiliyorsunuz. Sadece bu noktada dikkat etmeniz gereken konu, hem yüksek performans gerektiren bir oyun oynayıp hem de arka planda yoğun bellek kullanımı isteyen bir uygulama çalıştırmamanız oluyor. Böyle bir durumda RAM kapasiteniz zorlanabiliyor ve zaman zaman ufak da olsa takılmalar yaşanmasına neden olabiliyor.
Son dönemin en popüler oyunu olan PUBG ya da Call of Duty Warzone oyunlarını seviyorsanız bilgisayarınızın en az 16 GB RAM kapasitesine sahip olması öneriliyor. Ayrıca Fortnite ve Valorant gibi diğer oyunları oynarken en yüksek ekran yenileme hızına sahip oluyorsunuz. Bu da oyunlardan aldığınız keyfi artıran unsurların başında geliyor.
32 GB RAM
32 GB RAM kapasitesine sahip bilgisayarlar son zamanlarda çoğu oyuncu arasında popüler hale gelmeye başlıyor. 32 GB bilgisayarların daha çok tercih edilme nedenlerinin başında saniye başına kare görüntüleme hızının çok daha yüksek olması geliyor. Bu sayede daha akıcı oyun oynayabiliyor, iyi bir grafik performansı elde edebiliyor ve aynı zamanda arka planda canlı yayın programlarını da çalıştırabiliyorsunuz. Eğer bir gamer olma gibi hedefiniz bulunuyorsa ve oynadığınız oyunları takipçilerinizle de paylaşmak istiyorsanız 32 GB RAM kapasitesine sahip bilgisayarlar oldukça işinize yarıyor. Ayrıca ilerleyen dönemde çıkacak yeni oyunlar için de RAM konusunda kendinizi garantiye almış oluyorsunuz.
Yukarıda oyun bilgisayarı için kaç GB RAM gerekli olduğu konusunda bilgiler sunduk.
Siz de en iyi oyun bilgisayarlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.