Futbol son zamanlarda en çok ihtiyaç duyulan, kitlelerin eğlenmesini ve kafasını dağıtmasını sağlayan sporların başında geliyor. Oyun teknolojisinin gelişmeye başlamasıyla futbol mücadelesine dilediğiniz gibi yön vermeniz mümkün oluyor. Futbol oyunları arasında en yaygın olarak oynanan ve her yıl daha da geliştirilen FIFA oluyor. EA Sports firması tarafından sunulan FIFA 22, serinin tarihindeki en etkileyici geliştirmelere sahip. Oynanış ve görüntü kalitesi bakımından en iyi sürüm olarak kabul ediliyor. Bu yazımızda FIFA 22 incelemesi yapacağız.

FIFA 22 Oynanışı Nasıl?

FIFA 22, serinin en iyi versiyonu sayılabilir. PS5 ve Xbox Series X sürümlerine özel sunulan Hypermotion animasyon sistemi, gerçek bir oyun değiştirici oluyor. Sistem oyuna 4 bin yeni animasyon ekliyor ve topla her buluşulduğunda bu farkı önemli derecede hissettiriyor. Bu geliştirmeyle birlikte FIFA 22, oyuncuların her seferinde aynı şekilde tepki verdiği, yazılı animasyonlardan oluşan FIFA oyunu olmaktan çıkıyor. Oyunda her pas attığınızda ya da kaleye şut attığınızda gerçek bir orijinallik hissettiriyor. Ayrıca sadece topla oynamalarda değil topsuz alanlarda da animasyon sistemi devrede oluyor. Böylece oynanışa güzel bir derinlik katıyor.

Gelişen FIFA 22 özellikleri ile daha önceki oyunlarda atmayı beceremediğiniz zor golleri atabiliyorsunuz. Sadece ceza sahası dışından gelen kaliteli vuruşlardan gelen gollerde değil, ceza sahası içerisindeki seri paslaşmalar sonucunda atılan gollerde de bu farkı net bir şekilde görebiliyorsunuz. Ayrıca gol atmak için sadece kanatlardan orta yapmak zorunda da kalmıyorsunuz. Hypermotion animasyon sistemi, serinin tüm tarihindeki en büyük geliştirmelerden biri olarak görülüyor. FIFA 22’de gerçeğe en yakın oyun deneyimini yaşadıktan sonra eski versiyonlarına dönmek isterseniz oldukça sıkıcı oyunlar oynadığınızı farkediyorsunuz.

Oyundaki tek gelişme burada kalmıyor. Kalecilerde yapay zeka teknolojisine bağlı önemli bir revizyon gerçekleşiyor. Kaleciler artık kalelerinde daha güven verici duruyor. Kaleciler sahip oldukları özelliklere göre iyi yer tutuyor ve her net pozisyonun golle sonuçlanmasına engel oluyor. Kaleciyle karşı karşıya durumlarda bile artık gol atmanızın garantisi olmuyor. Bu da kaleye şut çekeceğiniz zaman vuruşunuzu yaparken daha dikkatli olmanıza neden oluyor. Ayrıca rakip takım gol pozisyonuna girdiğinde yapay zeka destekli kalecinize de güvenebiliyorsunuz. Böylece rakibiniz bir atak yaptığında kalecinizi kaleden çıkarmaya çalışmak yerine savunma oyuncularınızı kontrol etmeye devam edebiliyorsunuz.

FIFA 22’de topun şeklinde de bir düzeltme görülüyor. Bu da Hypermotion teknolojisiyle birleştiğinde gerçek futbol takipçileri için öngörülemeyen senaryolar yaratıyor. Bilgisayar kontrollü takım savunmasında küçük bir ayar yapıldığında her gol için kendinizi daha fazla geliştirmek zorunda kalıyorsunuz.

FIFA Ultimate Team Nasıl?

FIFA Ultimate Team ya da kısa adıyla FUT, oyundaki en popüler mod olarak tanımlanabilir. Bunun nedenlerinin başında kendi takımınızı kurabilmeniz geliyor. Takım kurarken en iyi oyuncuları bir araya getirmenin mutluluğuna ve çevrimiçi platformda en iyi oyuncularla rekabet etmenin keyfine varıyorsunuz.

FIFA Ultimate Team’de oldukça önemli geliştirmeler bulunuyor. FIFA Ultimate Team, Division Rivals ve FUT Champions olarak iki farklı takımdan oluşuyor. Division Rivals’de artık merdiven usulü bir sıralama yapılıyor. Takımınızla iyi performans sergileyip üst sıralara çıkabileceğiniz gibi kaybettiğiniz maçlarda da alt sıraya iniyorsunuz.

FUT Champions modu artık daha erişilebilir görünüyor. Artık tek bir hafta sonu süresince onlarca maç yapmak zorunda kalmıyorsunuz. Bunun yerine hafta içinde de size uygun olan saatlerde yarışma varsa kazanmanıza yardımcı oluyor. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa kupaları gibi puan bazlı organizasyonlarda hemen yerinizi kapabiliyorsunuz. Buradaki yenilenmiş sistem oldukça iyi çalışıyor. Ancak yine de kısa zaman diliminde yoğun olarak çok fazla oynayabiliyorsunuz.

Kariyer Modu, Volta ve Pro Clubs

FIFA serisinde en çok ihmal edilen özellik kariyer moduydu. EA Sports, FIFA 22’de bu özelliği geliştireceğini söylese de çok fazla değişiklik yok.

Örneğin kariyer modunda kendi takımınızı oluşturmak kulağa büyük bir şey gibi gelebiliyor. Ancak pratikte pek öyle olmuyor. Kulübün adını belirlemek, daha önce tasarlanmış armalardan birini ve forma rengini seçmek gibi durumlar için yaklaşık 30 dakikanızı harcıyorsunuz. Takımınızı oluşturduktan sonra tekrar standart kariyer modunda oyunlarınızı oynuyorsunuz.

FIFA 22’de oyuncu kariyer modunda bazı geliştirmeler yapılmış görünüyor. Artık bir maç sırasında yedekten oyuna girebilme imkânınız bulunuyor. Bu oyun zevki açısından hoş bir eklenti olarak düşünülebilir.

Volta ile FIFA, sokak futboluna geri dönüyor. Sadece hızlı oyun ve çevrimiçi oyun oynayabiliyorsunuz. Bir Volta turnuvası ayarlayamıyorsunuz. Ayak tenisi gibi bir dizi mini oyun da sizi çevrimiçi başka oyuncularla düello için karşı karşıya getiriyor.

FIFA 22’nin en büyük hayal kırıklığı Pro Clubs modunda yaşanıyor. Pro Clubs için neredeyse hiçbir değişiklik yapılmadığı söylenebilir.

Görüntü ve Ses Kalitesi

FIFA 22 mükemmel görünümlü bir oyun olarak geliyor. Oyuncuların animasyonları çok iyi. Hem yıldız futbolcular hem de diğerleri gerçek görüntülerine en yakın şekilde oyuna dahil oluyor.

FIFA 22’de maç günü deneyimi de rakip tanımıyor. Büyük oyunlara ağırlık verebilirken bir dizi maç öncesi ara sahneler de ekleniyor. FIFA tarihindeki ilk kadın ses olan Stewart Robson ve Alex Scott gibi yeni yorumcular olsa da bu yorumcuların söyledikleri sahadaki aksiyonla bazen uyuşmayabiliyor.

Oyun müziği açısından FIFA 22, gelecek vadeden sanatçıların hoş bir karışımını sunarken Sam Fender gibi ana akım şarkılara da yer veriyor. Oyun müziklerinden herhangi birini, takımınız gol attığında çalan müzik olarak ayarlayabilme özelliği de hoş bir detay olarak ifade edilebilir. Daha iyi bir oyun keyfi için ihtiyaç duyabileceğiniz oyuncu ekipmanları seçimine de dikkat edebilir, oyun zamanlarının zevkini ikiye katlayabilirsiniz.

FIFA 22 İnceleme Sonucu

FIFA 22 inceleme neticesinde elde ettiğimiz sonuçları kısaca şöyle özetlemek mümkün:

  • EA Sports’un geleceğe dair atılmış dev bir adımı olarak kabul edilebilir.
  • Yeni Hypermotion animasyon sistemi, maçların gerçek spora her zamankinden daha yakın olmasını sağlayan, dahice hazırlanmış bir oyun değiştirici olarak görülüyor.
  • Eğer kariyer modunda FIFA oynamayı seviyorsanız FIFA 22, bu konuda kullanıcılarını pek tatmin etmeyi başaramıyor.
  • Bugüne kadarki yapılmış en iyi FIFA oyununu oynamak istiyorsanız FIFA 22 sizler için doğru seçim oluyor.
  • EA Sports eski sürüm oyunların FIFA 22’ye yükseltilmesine izin vermiyor.

Yukarıda FIFA 22 incelemesi sunduk. Oyunun tadını çıkarmak için dilerseniz oyun konsolu fiyatları incelemesi yapabilir, FIFA 22 ile tüm zamanların en heyecanlı deneyimine tanık olabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
gaming notebook-oyun bilgisayari nedir teknosa
Devamını Oku

Gaming Notebook Özellikleri

Oyun sektörü tüm dünyada çok geniş kitlelere ulaştı. Ticaret ve piyasa açısından ciddi bir endüstri haline geldi. Bilgisayarlar,…
PlayStation 4 guncelleme nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

PlayStation 4 Güncelleme Nasıl Yapılır?

Evde eğlenceli vakit geçirmekten bahsettiğimizde ilk aklımıza gelen şeylerin başında konsol oyunları oynamak geliyor. Yorucu bir iş gününün…
nba 2k22 teknosa
Devamını Oku

NBA 2K22 PS5 Oyun İncelemesi

Spor oyunları tutkunları, her yıl aynı şekilde oynanan oyunlardan şikayetçi olsalar da, NBA 2K22 oyunu hayranlarına önemli ölçüde…
PlayStation 5 Oyun Tavsiyeleri
Devamını Oku

PlayStation 5 Oyun Tavsiyeleri

Teknolojinin en son harikası PlayStation 5, farklı oyun türleriyle oyun tutkunlarına unutulmaz deneyim sunan konsollardan biridir. Bu güçlü…