Günümüzde mobil iletişim hayatımızın vazgeçilmez unsurlarının başında geliyor. Akıllı telefon ve tablet kullanımımız her geçen gün artmaya devam ediyor. Her gittiğimiz yerde her zaman aktif iletişimde olmak istiyoruz. Hem mobil internet ağımızın hem de mobil operatörlerimizin çekim ağı bu noktada bizim için önemli olmaya başlıyor. Telekomünikasyon şirketleri mobil ağ sistemlerini baz istasyonları aracılığıyla oluşturuyor. İhtiyacın sürekli artmasından kaynaklı olarak baz istasyonlarını geliştirip çekim ağlarını artırmak için çalışmalar yapıyor. Baz istasyonu basit haliyle, iki yönlü çalışarak mobil ağ sistemi kuran ve iletişimi sağlayan sistemlerden biri olarak tanımlanabiliyor. Baz istasyonları hem sinyal alıp hem de sinyal göndererek iki yönlü çalışmayı sağlıyor.

Baz İstasyonu Nasıl Çalışır?

Baz istasyonları bir radyo istasyonu ile aynı mantıkta çalışıyor. Radyo vericilerinin bir sınırı olmuyor ve kapsadığı alan içerisindeki tüm kullanıcılara hitap edebiliyor. Baz istasyonlarında da aynı şey oluyor. Baz istasyonu kendi şebekesinin frekanslarını kapsama alanı dahilinde yaymaya devam ediyor. Bu alan içerisinde kalan mobil hatlı cihazlar bu sinyalleri almaya başlıyor. Mobil cihazımızı her açtığımızda sim kartımız kapsama alanı içerisinde bulunduğu baz istasyonunun sinyallerini almaya başlıyor ve hem operatör hem de internet ağ bağlantısını sağlıyor. Yer değiştirdiğimizde bulunduğumuz kapsama alanından çıkıp başka bir baz istasyonunun kapsama alanına girebiliyoruz. Burada önemli olan bu süre zarfında iletişimimizin kopmadan bu değişikliğin yapılması oluyor.

Çalışma prensibi olarak radyo vericileri gibi sınırsız cihazın bağlanmasını sağlıyor olsa da yasa kapsamında baz istasyonlarına bir sınır getiriliyor. Her baz istasyonu belli sayıda mobil hatta hizmet verebiliyor. Bu cihaz sınırı aşıldığında çekim gücünün de azaldığını görüyoruz. Baz istasyonlarının yaydığı frekansa sınırlama getirildiği için telekomünikasyon şirketleri küçük ve güçsüz baz istasyonlarıyla şehrin her yanına yayılmaya, hizmet kalitesini bu şekilde yüksek tutmaya çalışıyor.

Baz istasyonlarına getirilen sınırlama sağlık için sadece ülkemizde değil tüm dünyada bulunuyor. Ancak ülkemiz bu konuda diğer ülkelere göre biraz daha şanslı görülebiliyor. Dünya ortalaması ile karşılaştırıldığında ülkemizdeki frekans gücü daha düşük tutuluyor.

baz istasyonu teknosa

Baz İstasyonu Çeşitleri Nelerdir?

Baz istasyonlarının kuruluş düzenleri bal peteklerini andıracak şekilde yapılıyor. Yaydığı elektromanyetik dalgaların bulunduğu yerin altına yaymaması için koruyucularla birlikte kuruluyor. Bu daha çok şehir içerisinde ya da yerleşim yeri yakınlarında yapılıyor. Kırsal kesinlerdeki baz istasyonlarında bu durum değişiklik gösterebiliyor.

Makrosel Baz İstasyonları

Çoğunlukla yerleşim yerlerine uzak noktalarda kurulan bu baz istasyonları çok güçlü sinyaller yayıyor. Merkezi baz istasyonu olarak kullanıldığı için mobil ağ sisteminin de ana çekirdeğini oluşturuyor aslında. Yüksek kapasiteleri sayesinde kapsadıkları mesafe 35 km’yi bulabiliyor. Telekomünikasyon şirketleri kapsama alanlarını genişletmek için öncelikle makrosel baz istasyonlarını kurmaya ağırlık veriyor. Bu şekilde en ücra köşelerde bile kaliteli hizmet vermeyi amaçlıyor.

Mikrosel Baz İstasyonları

Merkezi baz istasyonları çok geniş bir alana hizmet verdiği için konuşmaların ya da kullanım oranın fazla olduğu yerlerde hizmet kalitesi düşebiliyor. Bunu desteklemek amacıyla şehir içinde yerleşik nüfusun düşük olduğu yerlerde mikrosel baz istasyonları kullanılıyor. Yaydığı sinyaller makrosel baz istasyonlarına göre daha düşük olduğu için mobil cihaz kullanımının yoğun olduğu bölgeler hedefleniyor. Daha çok alış veriş merkezleri ya da okullara yakın bölgelere konumlandırılıyor. Böylece insanların yoğun olarak bulundukları ancak evlerin daha az olduğu yerlerde kapsama alanı bakımından sorun yaşanmaması sağlanıyor.

Pikosel Baz İstasyonları

Pikosel baz istasyonları sinyal gücü en düşük istasyonlar arasında yer alıyor. Şehir içinde nüfusun yoğun olduğu yerlerde, dar alanlarda diğer baz istasyonlarının yeterli olmadığı noktaları desteklemek amacıyla kullanılıyor.

Yukarıda baz istasyonu nedir ne işe yarar detaylı olarak anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi cep telefonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
telefonlar gunes altinda kalirsa ne olur teknosa
Devamını Oku

Telefon Güneş Altında Kalırsa Ne Olur?

Akıllı telefonları nerede olursak olalım yanımızda taşıyoruz. Durum böyle olunca telefonda oluşacak fiziksel hasarlara ve diğer etkenlere dikkat…
telefon isinmasi cozum onerileri teknosa
Devamını Oku

Telefon Isınmasına Çözüm Önerileri

Akıllı telefonlar, gelişen özellikleri ile birlikte artık hayatımızın vazgeçilmez cihazlarının başında geliyor. Gün içerisinde ihtiyacımız olan her şeye…