Gün içerisinde hemen her işimizi akıllı telefonlarımızla gerçekleştiriyoruz. Kamu işlerimiz, bankacılık işlemlerimiz, günlük alışverişlerimiz dahil hepsini yerimizden kalkmadan telefonlarımızla tamamlıyoruz. Bunların yanı sıra gelişen telefon teknolojisi sayesinde kamera ve mesajlaşma özelliklerini de sıklıkla kullanıyoruz. Kullanım oranı arttıkça telefonlarımızın içerisinde biriken kişisel verilerimiz de artmaya devam ediyor. Her ne kadar telefonlar kişisel cihazlar olsa da kötü niyetli insanların eline geçmeyeceğinin bir garantisi bulunmuyor. Bu nedenle telefonun güvenliği de teknolojik özellikleri kadar önemli bir konu haline geliyor. Akıllı telefonların vazgeçilemez cihazlar arasında kalmasını isteyen üretici markalar da güvenlik konusuna büyük önem veriyor. Her geliştirilen yeni teknoloji öncelikle telefonların nasıl daha güvenli kullanılacağı konusunda oluyor. Eskiden telefonların güvenliği çeşitli hanelerde parola ile sağlanırken günümüzde daha kişiye özel bilgiler kullanılıyor. Kişiye özel bilgiler arasında parmak izi ve yüz tanıma teknolojisi gibi biyometrik güvenlik sistemleri yer alıyor. Bu yazımızda telefonda yüz tanıma teknolojisi nedir anlatmaya çalışacağız.

Yüz Tanıma Teknolojisi

Yüz algılama sistemi, biyometrik güvenlik sistemlerinin içerisinde yer alan bir doğrulama yöntemidir.Yüz tanıma olarak da bilinen yüz algılama teknolojisi, bir kişinin yüzünü kullanarak kimliğinin doğrulanması anlamına geliyor.

Herkesin yüzü birbirinden farklı olduğu için daha gelişmiş bir güvenlik sistemi sağlıyor. Ancak bazı avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunuyor.

Telefonda Yüz Tanıma Teknolojisi Nasıl Çalışıyor?

Akıllı telefonlarda geliştirilen güvenlik sistemlerinin geldiği noktada artık yüz tanıma teknolojisi de sıklıkla kullanılıyor.

Akıllı telefonunuzun kilidini açmak ya da ödeme yapmak istediğinizde ekrana bakmanız isteniyor. Telefonun ön kamerası kullanılarak yüzünüz kızılötesi ışınlarla aydınlatılıyor. Ardından yine kızılötesi lazer ile yüzünüze yaklaşık 30 binden fazla ışın gönderiliyor. Bu ışınlar yüzünüzdeki noktaları belirleyip üç boyutlu görüntüsünü çıkarmak için kullanılıyor. Sonrasında elde edilen görüntü yapay zekayla işlenerek kimlik doğrulaması yapılıyor.

Eğer elde edilen yüz daha önce kayıtlı olan bilgiyle eşleşiyorsa güvenlik doğrulaması gerçekleşiyor ve yapmak istediğiniz işlem için onay veriliyor. Eğer eşleşme sağlanamazsa işlem onaylanmıyor.

Yüz algılama sisteminde TrueDepth kamera sistemi kullanılıyor ve makyaj yapmak ya da sakal bırakmak gibi değişikliklere uyum sağlayarak çalışıyor. Ancak uzun olan sakallarınızı kestiğinizde yüzünüzü veri tabanında güncellemek için önce şifrenizi kullanmanızı istiyor. Bundan sonra sakalsız halinizle tekrar yüz tanıma teknolojisini kullanabiliyorsunuz.

Bunların yanı sıra yüz tanıma sistemi şapka, eşarp, lens ve bazı güneş gözlükleriyle de uyumlu olarak çalışıyor. Güncellenen yeni yazılımlarla daha da gelişmeye devam ediyor.

Yüz Algılama Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?

Yüz algılama sistemi geleneksel parola ile güvenlik sistemlerine oranla daha çok avantaj sunuyor. Bu avantajların başında geliştirilmiş bir güvenlik sağlıyor olması geliyor. Yüz tanıma sistemi sayesinde telefonunuzun şifresini kaybetme gibi bir riskiniz olmuyor. Kendi yüzünüz olmadan telefon açılamayacağı için ekstra bir güvenlik sağlıyor.

Ayrıca telefonunuzun güvenliğini sağlamak için güçlü parolalar oluşturup onları ezberlemek zorunda kalmıyorsunuz. Yüz tanıma sistemi sayesinde hızlı ve kolay bir şekilde ekran kilidini açıp telefonunuzdaki bilgileri ulaşabiliyorsunuz. Şifreyi unutma ya da hatırlamak için denemeler yapma gibi sorunlarla uğraşmıyorsunuz.

Yüz Algılama Teknolojisinin Dezavantajları Nelerdir?

Yüz tanıma sisteminin en büyük dezavantajı bütün akıllı telefon markaları için aynı kalitede güvenlik sağlayamıyor olmasıdır. Temelde yüz tanıma teknolojisi aynı sistemle çalışsa da; kullanılan teknoloji üretici firmaya göre değişkenlik gösteriyor. Bunun sonucu olarak da bazı telefonda yüz tanıma sistemi güvenilir bir yöntem olurken; bazılarında iyi bir sonuç vermiyor.

Telefonda yüz tanıma sistemini kullanan markalar, tek yumurta ikizleri gibi birbirine çok benzeyen kişileri ayırt etme konusunda bazı sorunlar yaşanabileceği konusunda hemfikir. Böyle bir durumda yüz tanıma sistemi güvenlik konusunda dezavantaj yaratıyor.

Yüz tanıma sisteminin çalışması için kullanıcılarının gözlerinin açık ve ekrana bakıyor olması gerekiyor. Ancak bu konuda bilgisayar korsanları sürekli olarak sistem açıkları bulmaya çalışıyor. Teknolojinin ilk kullanılmaya başladığı yıllarda daha fazla açık yakalanıyor olsa da yapılan güncellemelerle güvenlik anlamında büyük bir gelişme sağlanmış bulunuyor.

Yukarıda telefonda yüz tanıma teknolojisi nedir anlatmaya çalıştık.

Siz de farklı teknolojilere sahip telefon alternatiflerini görmek için buraya tıklayın.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
dyson sac sekillendirici onerileri teknosa
Devamını Oku

Dyson Saç Şekillendirici Önerileri

Güne güzel başlamanızı ve gün boyu aynı enerjinizi korumanızı sağlayan en önemli faktörlerin başında saçlarınız geliyor. Her sabah…
ios 16 ile neler degisti teknosa
Devamını Oku

iOS 16 İle Neler Değişti?

Teknoloji meraklılarının en çok beklediği geliştirmelerin başında iOS’un yeni sürümü iOS 16’nın özellikleri geliyor. iOS 16, yeniden tasarlanmış,…