Akıllı telefonları nerede olursak olalım yanımızda taşıyoruz. Durum böyle olunca telefonda oluşacak fiziksel hasarlara ve diğer etkenlere dikkat etmemiz gerekiyor. Bu tehlikeli durumlardan bir tanesi de yüksek ısıya veya güneş altında kalan telefonlarda oluşabilecek hasarlar. Peki telefon güneş altında kalırsa ne olur?

Yüksek sıcaklıklar cildimizi etkilediği gibi telefonlarımızı da etkileyebilir. Kendimizi koruduğumuz gibi akıllı telefonlarımızı da korumamız gerekiyor. Telefonları mümkün olduğunca örtünün altında, ceplerde veya çantada tutmakta fayda olduğu söylenebilir. Güneş ve onun oluşturduğu yüksek ısı ekran, pil, şarj girişi veya diğer kısımlara zarar verebilir. Aynı zamanda telefonun bazı bölümlerinde farklı etkiler oluşturabilir. Fazla güneşte kalan telefonların dokunmatik ekran yüzeyi sizi yarı yolda bırakabilir. Yine fazla güneşe maruz kalan telefonların pilleri eğer özel koruma tedbirleri yetersiz kalırsa yine sizi yarı yolda bırakabilir.

Telefonlar Güneş Işığına Maruz Kaldığında Meydana Gelen Arızalar Neler?

Akıllı telefonlarda yaşanan sorunların birçoğu fiziksel kaynaklı ortaya çıkan sorunlar ve bu durum yaz aylarında artış gösteriyor. Bunun başlıca sebeplerinden bir tanesi güneş ışığı. Bazı durumlar kullanım kılavuzunda belirtilse dahi akıllı telefonların çok narin cihazlar olduğu unutulmamalı. Çok güneşe maruz kalan akıllı telefonlarda oluşabilecek arızalar genel olarak şöyle oluyor.

telefon gunes altinda kalirsa ne olur teknosa

Ekran Kararmaları

Akıllı telefonların ekranları kullanılan hassas materyallerden dolayı ısıya karşı duyarlı bir yapıya sahip. Yüksek ışı veya güneş ışığıyla temas etmesi halinde akıllı telefon ekranlarında kararmalar meydana gelebilir. Bir diğer ismiyle piksel arızaları yaşanılır diyebiliriz.

Akıllı Telefonların Hassasiyetinin Azalması

Isıya karşı duyarlı olan bu akıllı telefonlar parmaklardan alınan ısı yardımıyla sizi algıladığı için yüksek güneşe maruz kalan telefonların ekranlardaki hassasiyet azalır. Bu durumda telefon ekranının dokunmatik hassasiyeti azalabilir.

Batarya Arızası

Akıllı telefon bataryaları yüksek ısıyla karşı karşıya kaldığında bataryada büyük sorunlar meydana gelebilir. Hatta yüksek ısı sebebiyle patlama riski bile oluşturabilir. Güneş ışınlarının ve yüksek ısıların meydana getirdiği bu hasarlar göz önüne alındığında telefonu güneş ışıklarından korumakta fayda var.

Telefon Çok Isındığında Neler Yapılmalı?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi aşırı ısınma sorunu cihazınızda bazı hasarlara sebebiyet verebilir. Telefonunuz anlık olarak kapanabilir, bataryanız zarar görebilir, piksel arızaları meydana gelebilir. Aşırı ısınma durumlarında öncellikle dışardan bir ısı kaynağı varsa onun önüne geçilmeli. Cihazınız güneş altında kaldıysa bir an önce daha serin bir ortama taşınmalı. Bunların yanında arka planda çalışan gereksiz uygulamaları temizleyerek telefonun işlemci kullanımını azaltabilirsiniz. Isı azalana kadar telefonu uçak modunda kullanabilirsiniz. Güç tasarruf modu açıksa ısı normal seviyeye gelene kadar kapatabilirsiniz. Ancak hızlı soğutmak adına buzdolabına ya da buzlu boş bir bardak içerisine asla koymayın.

Orijinal Aksesuar Kullanmaya Dikkat Edin

Telefonunuzda oluşacak çeşitli hasarlardan orijinal aksesuarlar sayesinde kurtulabilirsiniz. Telefon aksesuarları bir takım fiziksel hasarların önüne geçebilir ama bu aksesuarların kaliteli ve orijinal olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Orijinal olmayan aksesuarlar normal durumlarda dahi arıza veya diğer kötü etkenleri tetikleyebilir. Çok güneşe maruz kalan ve orijinal olmayan aksesuarlar telefonunuza ağır hasarlar verebilir. Örneğin güneş ışığında uzun süre kaldığı için patlayıp vücudunuza zarar veren videolar her yerde mevcut. Bu patlamalara çoğunlukla orijinal olmayan batarya kullanımı yol açıyor.

Telefonu Korumayı ve Yedeklemeyi İhmal Etmeyin

Yukarıda bahsettiğimiz sorunlarla karşılaştığınızda en az zararla kurtulmak için önlemler almanız sizin için faydalı olur. Kaliteli kılıf ve ekran filtrelerini kullanmayı ihmal etmeyin. Kaliteli telefon kılıfları telefonunuzun basit çizilme ve kırılma gibi unsurlarının önüne geçebilir. Yine aynı şekilde ekran filtreleri kullanarak telefon ekranınızı basit çizilmelerden koruyabilir ve güneş ışıklarından gelen ısıyı absorbe edebilirsiniz.

Olası bir sorun halinde almış olduğunuz yedekler veri kaybının önüne geçer. Adresler, telefon rehberi, fotoğraf ve video galerisi, uygulamalar ve diğer yedekleri almanız akıllı telefonunuza zarar gelmesi halinde sizi oldukça kötü bir durumdan kurtarabilir. Yine akıllı cihazlar için sigortalar bulunmakta. Bu tür sigortalar ile kullanıcı hatası olmayan durumlarda maddi kaybınızın önüne geçebilirsiniz.

Yukarıda telefon güneş altında kalırsa ne olur detaylı şekilde anlattık.

Siz de en iyi cep telefonlarını bir arada incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
oppo a74 ozellikleri teknosa
Devamını Oku

Oppo A74 Özellikleri

Oppo A74, uygun fiyatlı akıllı telefon arayışında olan kullanıcılar için önemli alternatifler arasında yer alıyor. Kendi segmentindeki telefonlarla…