Sanatçılar, ünlüler ve yatırımcıların arka arkaya NFT’den bahsetmeleri ve burada içerikler üretmeleri geniş kitlelere yayılmasını sağlıyor. Sadece sanatçıların burada yer alması değil aynı zamanda satış fiyatlarında çok üst seviyede tutarlardan bahsedilmesi de bu popülariteyi destekliyor. Artık dünyada büyük müzayede şirketleri NFT müzayedeleri düzenlerken, Nike, Warner Bros gibi şirketler de Metaverse dünyasına girme stratejilerinin bir parçası olarak NFT’yi görüyor ve bunun için sanatçı ve tasarımcılarla çalışıyor. Dijital dünyada eser ortaya çıkarmak ve bundan gelir elde etmek herkesin ilgisini çekmeye başlıyor. Bu konuda birçok kaynak ve eser yapabilmek için araçlar geliştiriliyor. Böylece NFT yapmak için teknolojiyi çok fazla bilmenize ya da bunun için bir sanatçı olmanıza gerek kalmıyor. Ancak NFT’ den para kazanmak istiyorsanız, insanların ilgisini çekecek ve orijinal eserler üretmeniz gerekiyor. Her bir eser biricik olduğu için zamanla değerlenecek olan eserlerden daha fazla gelir elde edebiliyorsunuz.

NFT Nasıl Yapılır ve Satılır

NFT yaparak para kazanmak için öncelikle hangi platformları kullanacağınızı bilmeniz gerekiyor. Bu konuda kullanabileceğiniz birçok açık artırma platformu bulunuyor. Bunlar arasında en popüler olanları OpenSea, Rarible, SuperRare, NiftyGateway, Axie Marketplace ve NFT ShowRoom sayılabiliyor.

NFT için ayrı ödeme platformları da bulunuyor. Bunlardan en çok bilinenleri olarak Coinbase, MetaMask, WalletConnect ve Torus sayılıyor. Bu açık artırma ve ödeme platformlarından birini ya da birkaçını kullanarak bu işi yapabiliyorsunuz. Seçim yaparken platformların işlemlerden aldığı ücretlere dikkat etmeniz daha fazla para kazanmanız konusunda faydalı oluyor.

nft para kazandirir mi teknosa

Biraz Kripto Para Satın Almanız Gerekiyor

NFT açık artırma platformları, NFT’nizi açık artırmada satabilmeniz için önceden bir ödeme talep ediyor. Ancak bu şekilde eseriniz dönüştürülemez bir coin haline geliyor ve satabiliyorsunuz. Ödemeler kripto para ile yapılıyor. Bu nedenle eserinizi yayınlamadan önce yeterli ücret kadar bir kripto para alıyorsunuz. Hangi kripto paradan ne kadarlık alacağınızın bilgisi platformlarda yer alıyor.

NFT’nin ilk başlatıldığı yer açık kaynaklı blok zinciri platformu olan Ethereum olduğu için en yaygın olarak kullanılan para birimi Ether oluyor. Bununla birlikte bazı platformlar yine Ethereum alt yapısını kullanan farklı para birimlerini de kullanabiliyor.

Mevcutta başka bir kripto piyasasında Ether’iniz bulunuyorsa ödeme için seçtiğiniz NFT platformuna bağlamanız yeterli oluyor.

NFT’niz İçin Bir Dijital Cüzdan Oluşturun

MetaMask ile dijital bir cüzdan oluşturmak için web sitesine gidip platformun uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Burada yeni cüzdan oluşturmak için ilgili adımları takip ederek dijital cüzdanınızı oluşturabiliyorsunuz. Eğer diğer platformları kullanıyorsanız yine benzer adımlar karşınıza geliyor.

Bu cüzdanınızı kullanacağınız NFT platformuna bağlayarak kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

NFT’ye Dönüştürmek İstediğiniz Dosyayı Yükleyin

Artık ödeme yapmak için Ether’e bağlı bir cüzdanınız bulunuyor. Bundan sonraki adım NFT oluşturup satmak oluyor. Kullanacağınız açık artırma platformunda NFT’nizi oluşturma adımına giriş yapıyorsunuz. NFT oluşturma adımlarından ilki tek seferlik bir ürün mü yaratacağınız yoksa aynı ürünü birden çok kez satıp satmayacağınızı seçiyorsunuz. Ardından NFT’ye dönüştürmek istediğiniz dosyayı bilgisayarınızdan yüklüyorsunuz. Genellikle platformlar PNG, GIF, WEBP, MP4 ve MP3 dosya formatlarını kabul ediyor. Farklı bir formatta eseriniz varsa kalitesinden ödün vermeyecek şekilde bu formatlara dönüştürmeniz gerekiyor.

NFT’niz İçin Açık Artırma Başlatın

NFT yükleme işleminizin son adımında NFT eserinizi nasıl satacağınızı seçiyorsunuz. Burada üç seçenek karşınıza geliyor. “Sabit Fiyat” seçeneğinde, NFT’niz için siz bir fiyat belirliyorsunuz ve o belirlediğiniz fiyattan satıyorsunuz. “Sınırsız Açık Artırma” seçeneğinde, insanlar eseriniz için fiyat teklifi veriyor ve bu teklif siz birini kabul edene kadar devam ediyor. “Zamanlı Müzayede” seçeneğinde ise, NFT’nizi sadece belirli bir süre boyunca açık artırmaya koyuyorsunuz. NFT, süre bittiğinde en iyi teklif yapan kullanıcıya satılıyor.

Burada NFT’ye sabit bir ücret belirlemenin riski bulunuyor. Eğer kendi değerinden çok düşük bir fiyat belirlediyseniz bu işin ticaretini yapan insanlar sizden düşük fiyatla alıp daha yüksek tutarlara satabiliyorlar. Bu da sizin daha fazla kazanmanıza engel olmuş oluyor. Bu nedenle yaptığınız NFT’nin insanlar tarafından sevileceğine inanıyorsanız ve daha önce tanıtımını da yaptıysanız en iyi seçenek zamanlı müzayedeye koymak gibi görünüyor. Böylece eserinizi olması gerektiği fiyata sattığınıza ikna olabiliyorsunuz.

Bunların ardından “Satın aldıktan sonra kilidi aç” seçeneğine sahip oluyorsunuz. Bu size, eserinizi alan kişiye eserin tam ve yüksek çözünürlüklü versiyonunu indirebilmesi için bir bağlantı ekleme imkanı veriyor.

NFT’yi Satmak İçin Açıklama Ekleyin

Artık NFT’nizi listelemeye başlayabiliyorsunuz. Daha çok insanın ilgisini çekebilmek için bir de açıklama ekleyebiliyorsunuz. Satış şansını artıracak en önemli adımlardan biri de bu açıklama kısmı oluyor. Bu nedenle burada yapacağınız şeyleri iyi düşünerek ve doğru cümleler kurarak oluşturmanız gerekiyor.

NFT’nin diğer sanat eserlerinden bir farkı da üreticiyi koruyan telif imkanı oluyor. Oluşturduğunuz NFT’nin sizden sonra tekrar satışlarından bir telif ücreti talep edebiliyorsunuz. Bu telif ücretini satış fiyatı üzerinden yüzde olarak belirliyorsunuz. Bu aşamada belirleyeceğiniz yüzdeyi de dikkatli seçmeniz gerekiyor. Eğer yüksek bir yüzde isterseniz insanlar eserinizi tekrar satmaktan çekinebiliyor.

NFT’nizi Listeleyin

Tüm aşamaları tamamladıktan sonra NFT’ nizi açık artırma platformunda listelemeye başlıyorsunuz. Bu aşamada kullandığınız platform sizden listeleme ücreti talep ediyor. Bunun ödemesini bağladığınız cüzdandan yaptıktan sonra dijital eseriniz kullanıcıların karşısına çıkıp teklif beklemeye başlıyor.

Yukarıda NFT yapmak hakkında bilgiler paylaştık.

Siz de yeni teknolojileri yakından takip eden biri iseniz tüm teknolojik ihtiyaçlarınız için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
kablosuz kulaklik her telefona uyar mi teknosa
Devamını Oku

Kablosuz Kulaklık Her Telefona Uyar mı?

Teknolojik cihazlar genellikle kullanım alışkanlıklarımıza ve yaşam tarzımızda oluşan ihtiyaçlarımıza göre gelişip şekilleniyor. Gelişmelerin yaşandığı ilk yıllarda teknolojik…
Evde Soğuk Kahve Nasıl Yapılır?
Devamını Oku

Evde Soğuk Kahve Nasıl Yapılır?

Soğuk kahve, özellikle yaz aylarında kahve tutkunlarının favori içeceğidir. Baristalar her ne kadar harikalar yaratıyor olsa da soğuk…
samsung galaxy z flip 3 incelemesi teknosa
Devamını Oku

Samsung Galaxy Z Flip 3 İncelemesi

Katlanabilir telefonlar yavaş yavaş hayatımızda daha fazla yer almaya başlıyor. Birinci nesil telefonlardaki eksikleri tamamlayarak yeni model katlanabilir…