Dünyada futbolun tartışmasız en büyük organizasyonu olarak kabul edilen FIFA Dünya Kupası, 4 yılda bir düzenlenmeye devam ediyor. İlk olarak 1930 yılında düzenlenen turnuvaya sadece İkinci Dünya Savaşı sırasında iki kez ara veriliyor. Bunun dışındaki tüm turnuvalar bir şekilde düzenleniyor. Futbolun en büyük organizasyonu olunca, geride çok fazla unutulmayacak maçlar ve anlar bırakıyor. 1930 yılındaki ilk organizasyonun final maçını yöneten hakemin takım elbise ve kravatla maça çıkması, 1950 yılında Hindistan’ın maçları çıplak ayakla oynama isteği reddedilince turnuvadan çekilmesi gibi yıllar geçse de hatırlanan olaylara sahne oluyor. FIFA Dünya Kupası’nda, unutulmayacak anlar kadar, hala akıllardan çıkmayan maçlar da yaşanıyor. İşte Dünya Kupasının unutulmayacak maçları.

Dünya Kupasının Unutulmayacak Maçları:

1- 1950 Uruguay Brezilya Maçı

1950 yılında FIFA Dünya Kupası formatında bazı değişiklikler yapılıyordu. Turnuvadaki dört grubun kazananları, Dünya Kupası kazananını belirlemek için başka bir grup aşamasına geçiyordu.

Turnuvada Brezilya’nın Dünya Kupası’nı kazanabilmesi için son maçını da galibiyetle kapatması gerekiyordu. Daha önceki İsveç maçını 7-1, İspanya’yı ise 6-1’lik skorlarla mağlup eden Brezilya, son maçı olan Uruguay ile en kötü berabere kalması yetiyordu. Brezilya’nın ilk iki maçtaki fırtınasıyla ve turnuvanın Brezilya’da düzenlenmesi nedeniyle, kupayı alacağına garanti gözüyle bakılıyordu. Ancak Uruguay’ın o kadar kolay pes etmeye niyeti bulunmuyordu.

Estadio do Maracana stadında rekor bir kalabalık maçı izlemek için yerini alıyordu. Tribünlerde yaklaşık 200 bin seyirci bulunuyordu. İlk yarısı 0-0 beraberlikle geçilen maçın ikinci yarısının hemen başında Friaca’nın serbest vuruştan attığı golle Brezilya 1-0 öne geçiyordu. Ancak Uruguay, maçın son 25 dakikasında bulduğu iki golle, geriden gelerek maçı kazanmayı başarıyordu. Futbolun ilk dünya yıldızı Pele de maçın oyuncuları arasında yer alıyordu ve maçın ardından gözyaşlarına boğuluyordu. Ve Pele bu maçta yaşadığı hüsranın ardından katıldığı 5 Dünya Kupası’nın 3’ünü kazanmayı başarıyordu.

2- 1966 İngiltere Batı Almanya Maçı

1966 yılında yapılan FIFA Dünya Kupası turnuvası daha topa bile vurulmadan dramatik olaylarla gündeme geliyordu. Turnuva öncesi kupanın çalınması ve yerine bir kopyanın konulması, en büyük skandal olarak tarihe geçiyor. Ardından kupanın orijinali, köpek Pickles tarafından bir çitin içerisinde bulunuyor.

İngiltere’de düzenlenen turnuvada Bobby Charlton ve Bobby Moore gibi yıldızlarla İngiltere en güçlü aday olarak finalde yer alıyordu. Ev sahibi takım finalde güçlü Batı Almanya karşısına çıkıyor. Ve bu maç, bugüne kadar futbolda İngiltere ile Almanya arasındaki rekabetin en tartışmalı maçlarından biri oluyor. Bu tartışmalar daha çok maçın uzatma anlarında yaşanan olaylardan kaynaklanıyor.

Normal süresi 2-2 beraberlik ile biten maçın 101. dakikasında Geoff Hurst’un çektiği şut üst direğe çarpıp çizgi üzerine iniyor. Rus yan hakem, topun çizgiyi geçtiğini ileterek İngiltere’yi 3-2 öne geçiriyor. Zaman azaldıkça Almanlar baskısını artırarak gol ararken, topu üst köşeye vuran Geoff Hurst 4-2’lik skor ile galibiyeti kesinleştiriyor ve İngiltere futbol tarihine adını yazdırıyor.

Geoff Hurst’un tartışmalı golü, hala iki ülke arasında tartışılmaya devam ediyor.

dunya kupasinin unutulmayacak maclari teknosa

3- 1970 İtalya Batı Almanya Maçı

Aslında İtalya, Brezilya ile final oynamak için en büyük Dünya Kupası maçlarından birini oynuyordu. Bu karşılaşma, “Yüzyılın Oyunu” olarak kayıtlardaki yerini alıyor.

Yarı final maçında Batı Almanya karşısındaki İtalya, henüz 8. dakikada bulduğu golle maçı kazanmış gibi görünüyordu. Ancak maçı bırakmayan Batı Almanya, Karl-Heinz Schnellinger’in maçın son dakikasında bulduğu golle uzatmalara götürüyor. Bu gol, bir kaosu da beraberinde getiriyordu.

Alman efsane Franz Beckenbauer, uzatmaların başında omzunu çıkarıyor. Ancak iki oyuncu değişikliğini tamamlamış olan Almanya, Beckenbauer’i değiştiremiyor. Maçın 98 ile 111. dakikaları arası hafızalardan çıkmayacak anlara tanıklık ediyor. Bu 13 dakika içerisinde tam olarak 5 gol atılıyor. Karşılıklı gollerin olduğu uzatma dakikalarında Gianni Rivera, İtalya’yı 4-3 öne geçiren golü atıyor ve İtalya kendini bir başka Dünya Kupası finalinde buluyor.

4- 1982 Batı Almanya Fransa Maçı

1982 yılındaki Batı Almanya Fransa eşleşmesi yarı finalde gerçekleşiyordu. Maçta bol gol olmasının yanı sıra tartışmalı bir olayıyla da gündemden uzun süre düşmüyordu.

Batı Almanya, tartışmasız en önemli oyuncusu Karl-Heinz Rummenigge olmadan maça çıkıyordu. Buna rağmen maçın 17. dakikasında öne geçiyor ve yıldız oyuncusunun eksikliğine rağmen maçı kazanacağını düşünüyor. Ancak bundan sadece 10 dakika sonra Fransa bir Platini penaltısı ile eşitliği sağlıyor.

Maçın akıllardan çıkmayan anı ise 60. dakikada yaşanıyor. Fransa’nın forvet oyuncusu Patrick Battiston, kaleye giden topun üzerinden atlayarak küçük bir dokunuş yapmak istiyor. Ancak bu hareket sırasında kendisine doğru gelen Alman kaleci Harald Schumacher’i görmüyor. Alman kaleci inanılmaz gaddar bir hareketle Battison’ı oyun alanının dışına çıkaryor. Battison, bu müdahale sonrasında bayılıyor ve iki dişi kırılıyor. Kaburgalarında çatlak ve omurlarında hasar meydana geliyor. Tüm bunlara rağmen Alman kaleci Schumacher, herhangi bir şekilde kart görmüyor. Hatta hakem bu harekete faul bile vermiyor.

Bu maçın normal süresi 1-1’lik eşitlikle sona erdikten sonra uzatmalarda karşılıklı 2 gol daha atılıyor ve 3-3 berabere sonlanarak penaltılara kalıyor. Penaltılar sonucunda Almanya kendisinden bekleneni karşılıyor ve 5-4 ile adını adını finale yazdırıyor.

5- 1986 Arjantin İngiltere Maçı

1986 Dünya Kupası’ndaki Arjantin ile İngiltere arasında oynanan maçta, günümüzde hala unutulmayan ve bir utanç hali olarak da söylenen “Tanrı’nın Eli” olayı yaşanıyor. Diego Armando Maradona, yukarıdan gelen ortaya kaleciyle birlikte yükseliyor. Bu pozisyonda Maradona, havada topa eliyle müdahale ediyor ve İngiliz kaleci Peter Shilton’ın üzerinden topu ağlara gönderiyor. Pozisyon sonrası hakem golü veriyor ve Arjantin bu sayede İngiltere karşısında öne geçiyor.

Maçı unutulmaz yapan tek olay olarak bundan bahsedilmesi biraz haksızlık gibi görünüyor. Çünkü bu pozisyondan sadece dört dakika sonra, bugün hala “Yüzyılın Hedefi” olarak anılan olay gerçekleşiyor. Yine Arjantin’in efsane oyuncusu Maradona, topu kendi yarı sahasında alıyor ve ileri doğru gidiyor. Kaleye gidene kadar tam 5 İngiliz oyuncuyu çalımlayarak geçiyor. Kaleciyle karşı karşıya kalan Maradona, onu da çalımlayarak topu ağlara gönderiyor. Bu olay da Maradona’nın maçı eline aldığını gösteren olaylardan biri oluyor. Çünkü artık İngiltere, maçı geri çeviremeyeceğine emin oluyor.

1986 yılındaki Arjantin ile İngiltere arasındaki bu maç, Dünya Kupası tarihindeki en iyi oyunlardan biri ve en tartışmalı maç olarak kayıtlara geçiyor.

6- 2006 İtalya Fransa Maçı

2006 yılında düzenlenen Dünya Kupası finali de adından sıkça söz ettiren ve yıllar geçse de unutulmayacak maçlar arasında yer alıyor. Maça damgasını vuran olay ise Zinedine Zidane ile Marco Materazzi arasında gerçekleşiyor.

Fransa maçın başında bulduğu penaltı pozisyonunu gole çeviren Zidane ile öne geçiyor ancak İtalya Materazzi’nin kafa vuruşuyla 19. dakikada cevap vererek eşitliği yakalıyor. Maçın normal süresi eşitlikle biterken, uzatma dakikalarında gerginlik başlıyor.

Maçın 110. dakikasında Fransa’nın atağı sonrası oyuncular yerlerine geçerken Zidane ile Materazzi arasında kısa bir konuşma geçiyor. Ardından Zidane, Materazzi’nin göğsüne kafa atıyor ve dramatik bir şekilde oyundan ihraç ediliyor. Futbol kariyerinde efendiliği ile tarihe geçen Zidane’ın bu beklenmedik hareketi her yerde tartışılmaya başlıyor. Bu hareket, maçtan sonra emekli olan Zidane’ın kariyerinin son eylemi oluyor. Maçtan sonra birçok spekülasyona neden olan bu hareketin sonunda, Materazzi’nin Zidane’ın kız kardeşine hakaret ettiği ortaya çıkıyor. Eşitliğin bozulmadığı maçın sonunda İtalya, penaltılarla 5-3 maçı kazanıyor.

Siz de yeni teknolojileri yakından takip eden biri iseniz tüm teknolojik ihtiyaçlarınız için buraya tıklayabilirsiniz

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Magsafe Nedir?
Devamını Oku

Magsafe Nedir?

Teknolojik yeniliklerin öncüsü olarak kabul edilen Apple, her geçen gün piyasaya sürdüğü ürünlerle kullanıcılarını memnun etmeyi başarır. Geliştirdiği…
sonsuz maymun teoremi nedir teknosa
Devamını Oku

Sonsuz Maymun Teoremi Nedir?

Temelleri olasılığa dayanan bir matematik teorisi olan sonsuz maymun teoremi, son zamanların en popüler konuları arasında yer alıyor.…
kac btu klima almalisiniz teknosa
Devamını Oku

Kaç BTU Klima Almalısınız?

Yaşam alanlarımızı daha konforlu hale getirmek ve sıcaklığını istediğimiz seviyede tutabilmek için klimalar en büyük yardımcımız oluyor. Sadece…
metaverse kavrami nedir teknosa
Devamını Oku

Metaverse Nedir?

Son dönemde büyük teknoloji şirketlerinin yaptığı yatırımlardan ve çıkan haberlerden sonra popüler olan metaverse kavramı, teknolojinin ve dünyanın…