Evdeki ihtiyaçlarımız her gün değişiyor. Hayatımıza giren cihazlar bizlere daha pratik bir yaşam sunuyor. Mikrodalga fırınlar da bu cihazlar arasında yer alıyor. Hayatın gittikçe daha hızlı akması bizi de hızlı yaşamak zorunda bırakıyor. Bu nedenle günlük hayatımızda pratik cihazlardan vazgeçemiyoruz. Ancak mikrodalga fırınlar, besinlerin içindeki suyu radyo dalgalarını kullanarak harekete geçirdiği için sağlık konusunda kafamızda bazı soru işaretleri oluşturabiliyor. Mikrodalga fırın zararlı mı sorusu en fazla merak edilen konulardan biri durumunda. Biz de bu yazımızda mikrodalga fırının zararlı olup olmadığı yönünde bilgiler paylaşacağız.

İlk kullanıldığı yıllarda sadece donmuş ürünlerin buzunu çözmek ve yemek ısıtmak için kullanılan mikrodalga fırınlar, teknoloji geliştikçe normal fırınlar kadar kullanışlı hale geldi. Günümüzde mikrodalga fırınlarla yemek pişirebiliyor, sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayabiliyoruz.

Mikrodalga Fırın Kanser Yapar mı?

Mikrodalga fırınlar çalışırken X veya Gama ışını kullanmıyor. Sadece radyo dalgaları kullanarak ısıtma işlemini yapıyor. Yani sanıldığı gibi yiyeceklerin yapısını bozmuyor.

Bunun yanı sıra radyo dalgalarının besinin içinde kaldığı ve yediğimizde de zararlı ışınları aldığımıza dair de yanlış genel bir kanı bulunuyor. Mikrodalga fırınların gönderdiği radyo ışınları sadece yiyeceklerin içindeki suyu harekete geçirecek özellikte oluyor. Yüksek frekanslı dalgalar suyu titretip ısının ortaya çıkmasInı ve gıdaların içeriden dışarıya doğru ısınmasını sağlıyor. Buradaki radyo dalgaların yiyeceklerin içinde kalmasının imkanı bulunmuyor. Çünkü bu dalgalar içeride kalacak bir yapıya sahip değil.

Mikrodalga fırınlar, içerisindeki radyo dalgaların dışarıya çıkamayacağı şekilde tasarlanmıştır. Fırın çalışırken kapağı da açılmadığı için bu frekanslardan insanların etkilenmesi de mümkün görünmüyor. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar mikrodalga fırınların kullandığı radyofrekansların insan vücuduna zararlı olmayacak kadar düşük seviyede olduğunu belirtiyor. Bu nedenle mikrodalga radyasyon yayar mı ve mikrodalgada yemek ısıtmak zararlı mı sorularına cevabımız hayır oluyor.

mikrodalga firin zarar verir mi teknosa

Mikrodalga Fırın Besin Değerlerini Öldürür mü?

Çoğu yiyeceği pişirdiğimizde besin değerlerinde belli bir düzeyde kayıp yaşanıyor. Bunun başlıca sebeplerinden biri maruz kalınan sıcaklık ve pişirme süresi. Mikrodalga fırınlar çalışma şekli nedeniyle yiyecekleri daha düşük ısıda ve daha kısa sürede ısıtıyor. Bu sayede yiyeceklerin besin değerlerindeki kayıp da en aza iniyor.

Bitkisel Ürünleri Mikrodalga Fırında Kullanabilir miyiz?

Bitkisel ürünlere besin değerini veren maddeler, kendi içerisinde yer alıyor. Mikrodalga fırınlar gıdaların içerisinde bulunan suyu titreştirerek ısınmasını sağladığı için bitkisel ürünlerde besin kaybı yaşanabiliyor.

Bitkileri sağlıklı bir şekilde pişirmek isterseniz buharda kaynatarak pişirebilirsiniz. Bu şekilde besin değerlerini koruyabilirsiniz. Ancak domates gibi bazı bitkilerin asıl besleyici maddelerinin de ısıyla ortaya çıktığını unutmamak gerekiyor.

Yemekleri Isıtırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Mikrodalga fırınlarda yemek ısıtırken yiyeceğin her tarafının eşit bir şekilde ısınması önemli oluyor. Bunun için döner tablalı mikrodalga fırınlar öneriliyor. Bunun yanı sıra mikrodalga fırınlar yiyeceklerin kaplarını ısıtmadığı için yemeklerin yeterince pişip pişmediğini bazen anlayamıyoruz. Böyle sorunlar yaşamamak için gıdalara göre kullanma talimatına uyabiliriz ya da kontrol etmek için arada fırını durdurabiliriz.

Ayrıca sıvıların ısıtılmasında da kendimizi koruyacak önlemler almalıyız. Çünkü sıvılar aşırı ısındıktan sonra kaplarından patlayıp etrafa saçılabiliyor. Bu nedenle mikrodalga fırınlarda yiyecek ve içeceklerinizi ısıttıktan sonra çıkartıp kısa bir süre bekmek faydalı olacaktır.

Mikrodalga Fırınları Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Mikrodalga fırınlar, çalışırken dışarıya radrofrekansların çıkamayacağı şekilde tasarlanmıştır. Yiyecekleri ısıtmak için kullanılan bu frekanslardan etkilenmemek için fırınımızda herhangi bir hasar olmaması gerekiyor. Bu nedenle mikrodalga fırınımız eskidiyse ya da hasar görmüşse mutlaka yenisiyle değiştirmeliyiz.

Mikrodalga fırın kullanırken dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli nokta da içine koyduğumuz yiyeceklerin kaplarıdır. Plastik kaplar kullanmak yiyeceklerimize zarar verebiliyor. Çünkü plastikler yapısı gereği radyofrekansların içerisinden geçmesine izin vermiyor. Bu durumda plastik de frekansa maruz kaldığı için içerisindeki kanserojen maddeler açığa çıkabiliyor.

Evlerimizde kullandığımız herhangi bir elektrikli ev aletine ne kadar dikkat ediyorsak mikrodalga fırın kullanımında da o kadar dikkat etmeliyiz. Kullanma klavuzunda yer alan bilgilere uygun kullanıldığında mikrodalga fırınlar sağlığımıza ya da yiyeceklerimize bir zarar vermiyor.

Yukarı mikrodalga fırın zararlı mı konusuna değinerek daha iyi kullanabilmeniz için tavsiyeler verdik.

Siz de en iyi mikrodalga fırınları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
yoganin amaci nedir teknosa
Devamını Oku

Yoganın Amacı Nedir?

Yoga, basit bir cümleyle tanımı yapılacak bir olgudan daha karmaşık bir yapıda bulunuyor. Amacını açıklamak istediğimizde de, aklımızı,…
asil tendonu kopmasi nasil anlasilir teknosa
Devamını Oku

Aşil Kopması Nasıl Anlaşılır?

Aşil tendonu, insan anatomisindeki en büyük tendon olma özelliğini taşıyor. Bacağın arkasında ve baldırın alt yarısında bulunuyor. Aşil,…
su aritma hakkinda merak edilenler teknosa
Devamını Oku

Su Arıtma Hakkında Merak Edilenler

Düzenli olarak tükettiğimiz besinlerin yanında sağlıklı bir vücuda sahip olmak için bol miktarda su içmemiz gerekiyor. Tüm vücudumuzun…
omicron belirtileri nelerdir teknosa
Devamını Oku

Omicron Belirtileri Nelerdir?

Son zamanlarda Covid-19 vakaları, tüm dünyada tekrardan artışa geçmeye başladı. Birçok ülkede uzmanlar, Covid-19’da 7. bir dalga yaşandığını…