Son yılların en çok konuşulan konularının başında metaverse dünyası geliyor. Sınırları ve tanımları henüz kesin bir şekilde yapılamıyor olsa da, teknolojiyi yakından takip eden hemen herkes metaverse için hazırlığını yapıyor. Büyük markalar metaverse mekanlarını hazırlarken, orada kullanılması planlanan kripto paralara her gün daha fazla yatırım yapılmaya devam ediyor. Metaverse’ün şu anda yaşadığımız dünyaya paralel bir evren olacağı ve buradaki neredeyse her şeyin orada da olacağı söyleniyor. Gerçek dünyada yapabileceğimiz her şey, metaverse’de evlerimizden çıkmadan yapabileceğimiz şeyler haline geliyor. Bunlara yatırım yapmak ve para kazanmak da dahil oluyor. Gerçek dünyada en popüler yatırım araçlarının başında gayrimenkuller geliyor. Metaverse dünyasında da bunun değişmeyeceği düşünülüyor. Metaverse gayrimenkulleri şu anda oldukça büyük bir iş potansiyeli taşıyor. JP Morgan, HSBC ve Samsung gibi küresel şirketler de dahil olmak üzere birçok büyük şirket, çeşitli amaçlar için geliştirmeyi düşündükleri sanal arazi parsellerini şimdiden alıyor. Bu işe çok erken girenler şimdiden kağıt üzerinde büyük getiriler elde etmiş gibi görünüyor. Bunun sonucu metaverse hayatımıza tamamen girdikten sonra elde edilen getirilerin kesinleşmesi bekleniyor. Bir yıldan kısa bir süre önce, Decentraland ya da Sandbox’ta satın alınabilecek en küçük arazi parçasının ortalama fiyatı 1.000 doların altında alınabilirken, şimdi 13.000 dolar civarında seyrediyor. Bu değer artışı yaşandıkça çoğu yatırımcı da buraya yöneliyor. Bu yazımızda Metaverse arsa nasıl satın alınır anlatmaya çalışacağız.

Neden Metaverse Arsa Satın Alınıyor?

Tıpkı gerçek dünyada arsa satın almak gibi, metaverse’de arsa satın almak istemenizin iki ana nedeni bulunuyor. Bunlardan ilki ve en güvenilir olanı, onu yaşamak için bir ev ya da çalışmak için bir iş yeri inşa etmek için kullanmak isteyebiliyorsunuz. Metaverse’de yaşamak hakkında konuştuğumuzda, gerçekten ev diyebileceğiniz, içerisinde eşyalarınızın olduğu ve arkadaşlarınızı çağırabileceğiniz bir yere sahip olmaktan bahsediliyor. Bu biraz internetin ilk zamanlarında, henüz herkesin sosyal medya platformlarında bulunmadığı dönemde, kişisel web sayfanızın olmasına benziyor.

Metaverse evleri, sanal gerçeklik dünyasında kişiliğimizi çevrimiçi olarak ifade etmemizin ve benzersiz dijital koleksiyonlarımızı saklamanın bir yolu oluyor.

Metaverse arsası almak istemenizin ikinci nedeni de yatırım amaçlı oluyor. Burada bir risk faktörü de doğuyor. Çünkü her yatırım aracı gibi, metaverse arsalarının da değerinin artacağının bir garantisi bulunmuyor. Bununla birlikte, sadece bir yıldan kısa bir süre değerinin on kattan fazla arttığı düşünülünce, şu anda altına hücum noktasında bulunuyor. Pek çok insan şu anda metaverse arsa satın alıyor. Çünkü gelecekte metaverse’e daha fazla insan dahil olduğunda bunun çok daha değerli olacağına inanıyor. Hatta bazı yatırımcılar sağlıklı bir kiralama piyasasının oluşmasıyla birlikte, arsaları kiralamak için satın alıyor.

Metaverse Arsa Nasıl Satın Alabilirim?

Metavese dünyasında tüm harcamaların kripto para ile yapılması planlanıyor. Bu nedenle şimdiden burada kullanılacak kripto para birimleri oluşturulup borsalarda işlem görmeye devam ediyor. Metaverse arsa satın almak için de genellikle kripto paralar kullanılıyor. SAND ve MANA isimleri ile piyasada işlem gören bu iki kripto para birimi, Ethereum ile oluşturulmuş ve alt yapısı güçlü para birimleri olarak görünüyor. SAND, para biriminin özelliği, oyunlaştırılmış metaverse platformu The Sandbox ile bağlantılı olması ve MANA ise topluluk tabanlı Decentraland platformuna bağlı para birimi olarak tanımlanabiliyor.

Metaverse arsa satın almak istiyorsanız, öncelikle bu iki kripto paraya sahip olmanız gerekiyor.

Bu iki platform, iyi kurulmuş bir alt yapıya sahip ve metaverse üzerinde arsalar satın almaya başlayan büyük şirketler ve ünlü isimlere, yaptıkları bu işlemler için resmiyet kazandırıyor. Bu nedenle bu iki para biriminin de metaverse üzerinde favori olması bekleniyor.

Bu platformların herhangi birinde arsa satın alma işlemlerini doğrudan platformların içinden yapabiliyorsunuz. Metaverse arsaların satışları ve mülkiyetleri NFT’lerin transferi yoluyla kayıt altına alınıyor. Bu nedenle ihtiyacınız olacak ikinci şey bunları depolayacağınız bir cüzdan oluyor. Bu konuda da Metamask ve Binance en popüler olanlar arasında yer alıyor.

Doğrudan platformların içinden satın almanın yanı sıra, tıpkı gerçek dünyadaki gayrimenkul satışlarında olduğu gibi, yoğun bir üçüncü taraf bayi pazarı bulunuyor. Opensea.io ve nunfungible.com gibi platformlar, dijital dünyada merkezi olmayan emlakçılar gibi hareket ediyor. Emlak satanların mülklerini ve fiyatlarını kendi platformları üzerinden sergilemelerine ve alıcılarla pazarlık yapmalarına olanak tanıyor.

Metaverse’de arsa satın almayı adım adım ilerletebiliyorsunuz.

metaverse arsa nasil alinir teknosa

Bir Meta Veri Deposu Platformu Seçiyorsunuz

Metaverse’de arsa satın almadan önce bir meta veri deposu platformu seçiyorsunuz. Bu, en popüler olan ve Ethereum alt yapısını kullanan Sandbox ya da Decentraland olabiliyor.

Cüzdanınızı Oluşturuyorsunuz

Sahip olduğunuz kripto para birimlerine ulaşabileceğiniz bir cüzdan oluşturmanız gerekiyor. Tercihinize bağlı olarak, mobil ya da tarayıcı tabanlı bir cüzdan kullanabiliyorsunuz. Burada tarayıcı tabanlı bir cüzdan kullanmak genellikle daha az sorun yaratıyor.

MetaMask ve Binance, birden fazla blok zinciri destekledikleri için en uygun seçenekler arasında yer alıyor.

Cüzdanınızı Bağlayın

Cüzdanınızı oluşturduktan sonra Sandbox ya da Decentraland platformlarından hangisi kullanacaksanız ona bağlıyorsunuz. Cüzdanınızı bağladıktan sonra platform üzerinden uygun arsaları görebiliyorsunuz. Bunlardan bazılarını doğrudan platform üzerinden görebildiğiniz gibi, üçüncü taraf uygulamaları olan OpeSea gibi yerlerde de olabiliyor. Satın almak için teklifi de o platform üzerinden verebiliyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli detay, teklif vermeden önce cüzdanınızın ilgili platforma bağlamanız gerektiği konusu oluyor.

Cüzdanınızdan İhtiyacınız Olan Kripto Para’yı Alın

Metaverse arsası satın almak ya da teklif verebilmek için cüzdanınızda satışı yapılan kripto para biriminin olması gerekiyor. Farklı bir para birimi varsa teklif vermenize izin verilmiyor. Bu nedenle örneğin, paranız Binance üzerindeyse ve SAND ile satış yapılıyorsa, paranızı SAND para birimine çeviriyorsunuz.

Kripto paranızı aldıktan sonra onu kripto cüzdanınıza atmanız gerekiyor. Her kripto cüzdanın bir adresi oluyor. Adresi kopyalayıp para çekme adresi olarak kullandığınızda aldığınız kripto parayı bu cüzdana kolayca gönderebiliyorsunuz.

Bir LAND Parseli Seçin

Arsa alacağınız metaverse platformundaki filtreleri kullanarak harita üzerinde alınabilecek arsaları görebiliyorsunuz. Çoğu arsa satın alınmış olsa da, yine kendinize ve bütçenize göre bir arsa bulabilir ya da satılık olan arsalardan birine teklif verebiliyorsunuz. Bunun için platformun sizi yönlendirmelerini takip edebiliyorsunuz.

Metaverse Arsa Nasıl Satılır?

Eğer bir metaverse arsanız varsa ve bunu satmak istiyorsanız genellikle iki seçeneğiniz bulunuyor. Bunlardan ilki, arsanızı hangi platform üzerinden aldıysanız onun üzerinden satışa çıkarabiliyorsunuz. Sandbox gibi bazı uygulamalarda henüz bu seçenek olmayabiliyor ancak önümüzdeki dönemde satış seçeneklerinin gelmesi bekleniyor.

Bulunduğunuz platformda satış seçeneği olmasa da, OpenSea gibi dijital pazaryeri uygulamalarını kullanarak arsanızı daha kolay satabiliyorsunuz. Bunun için OpenSea uygulamasındaki profilinize giriş yapıyorsunuz ve NFT alanından Sat butonuna tıklıyorsunuz. Metaverse arsaların NFT olarak geçtiğini unutmamanız gerekiyor. Ardından isterseniz sabit bir fiyat teklifi verebiliyorsunuz, isterseniz de süreli bir açık artırmaya çıkartıp buradaki fiyata satabiliyorsunuz.

Metaverse Arsa Satın Almak Güvenli midir?

Ortada dönem fiyatları ve edilen kazançları bir kenara bıraktığımızda, herkesin aklına takılan tek büyük bir soru oluyor. Metaverse dünyasında arsa satın almanın güvenli olup olmadığı, özellikle büyük yatırımcılar tarafından çok sorgulanıyor.

Sanal arsa satın almanın, tıpkı kripto para ya da NFT satın almak gibi kesinlikle yüksek riskli bir yatırım olacağı söyleniyor. Bunun en büyük sebebinin, yeni bir piyasa olduğu için kuralsız olmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Herhangi bir şeyin ters gitmesi durumunda, örneğin bir satıcının dolandırıcı olduğu ortaya çıkıp da paranızla birlikte ortadan kaybolması gibi, hakkınızı arayacağınız bir yerin olmaması gösteriliyor.

Dolandırılmanın dışında bir risk katmanı daha bulunuyor. İşlemler dijital ortamda kripto para birimi ya da NFT ile gerçekleştiği için, bunları güvenli bir şekilde saklayabileceğinizden emin olmanız gerekiyor. Parolanızı unutmamanız, ele geçirilebilecek kadar kolay yapmamanız ve sanal cüzdan güvenliğini tam olarak sağlamanız önemli ayrıntılar arasında yer alıyor.

Genel olarak bu güvenliği sağladığınız sürece, her şey akıllı sözleşmelerle blok zincirler içinde güvence altına alındığı için ve yüksek güvenlikle şifrelendiğinden herhangi bir kimsenin sanal arsanızı çalabilme ya da kira ödeme sözleşmenizi el geçirme riski şu anda minimum seviyede olduğu görünüyor. Ancak geleceğin teknolojilerinde günümüzde kullanılan kriptografik güvenlik önlemlerinin geçersiz olacağına dair öngörüler bulunuyor. Şu anda güvenlik açısından yeterli teknoloji bulunuyor, bu nedenle endişe etmeniz gerekmiyor. Ancak çok uzun vadeli bir yatırım için bir güvenlik sorunu olabileceği belirtiliyor. Bu konuda da yeni teknolojiye uygun olan bir güvenlik önlemi mutlaka bulunacağı için sorunların çok büyük boyutta yaşanmayacağı söyleniyor.

Metaverse arsalar hakkında son bir değerlendirme de, kıtlık konusunda yapılıyor. Gerçek dünyada sınırlı kaynaklara sahip olduğumuz için arsa gibi gayrimenkuller tarih boyunca sürekli değer kazanmaya devam ediyor. İnsan nüfusu sürekli olarak arttığı için güvenli yatırımcıların ilk uğrak noktası bu piyasa oluyor. Metaverse sanal dünyasında ise potansiyel olarak sınırsız bir alana sahip olunması bekleniyor. Bir metaverse platformundaki tüm arsalar satılırsa ve hala insanlardan bu yönde talepler geliyorsa, geliştiricinin ihtiyaç duyduğu kadar çok arsa oluşturmasının önünde hiçbir engel bulunmuyor. Büyük platformların şu anda sınırlı bir alanı olduğu biliniyor. Ancak bunun her zaman böyle olacağının bir garantisi bulunmuyor.

Metaverse Arsalarına Yatırım Yapmanın Geleceği Nedir?

Metaverse arsalarına yatırım yapmanın geleceği, daha çok meta verilerin geleceğine bağlı olarak değişiyor. Şu anda mevcut en büyük teknoloji şirketleri Facebook, Microsoft ve Nvidia gibi etkili firmalar, metaverse dünyasının internetin yeni nesli olduğunu söylüyor ve bu alana çok fazla yatırım yapıyor. Durum böyle olunca, metaverse, internet bağlantısının dünya çapında son 20 yılda yaptığı gibi, önümüzdeki 20 yıla damga vuracağı söyleniyor. İş dünyasını ve toplumu etkilemeye, onlar için önemli olmaya devam edecek gibi görünüyor. Bu nedenle dijital arsaların, çok büyük bir ihtimalle giderek daha heyecan verici ve faydalı olacağı belirtiliyor.

Yukarıda Metaverse arsa nasıl satın alınır anlatmaya çalıştık.

Siz de yeni teknolojilere meraklı biri iseniz, en son teknolojik ürünleri buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
guvenli mod nedir nasil kullanilir teknosa
Devamını Oku

Güvenli Mod Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bilgisayarınızı başlatmanın alternatif yollarından biri de güvenli mod oluyor. Bu şekilde bilgisayarınızı başlatmanın en önemli farkı, bilgisayarınız sadece…
En İyi 10 Yüz Temizleme Cihazı
Devamını Oku

En İyi 10 Yüz Temizleme Cihazı

Günlük cilt bakım rutininin vazgeçilmezlerinden olan temizleme cihazları, farklı markalarla ve birçok modelle satışa sunulur. Her marka ve…
En iyi 10 laptop soğutucu
Devamını Oku

En İyi 10 Laptop Soğutucu

Hem iş hayatında hem de özel hayatta sıklıkla tercih edilen teknolojik aletlerden biri olan laptopların en sık yaşadığı…
neuralink nedir teknosa
Devamını Oku

Neuralink Nedir?

Space X ve Tesla’nın yaratıcısı ve kurucusu olan Elon Musk’ın 2016 yılında kurmuş olduğu “Neuralink”, bir nöroteknoloji şirketi…