Ebeveynlerin en çok zorlandığı konuların başında bebekleriyle birlikte hareket etmek geliyor. Sahilde ya da parkta yürüyüş yapmak veya gezmek için bir yere giderken bebeğinizle birlikte gitmek için bir bebek arabasına ihtiyaç duyuyorsunuz. Piyasada birçok özelliğe sahip çok çeşitli bebek arabası bulunuyor. Bunların arasından doğru olanı seçmek için neye ihtiyacınız olduğunu doğru tespit etmek ve iyi bir araştırma yapmanız gerekiyor. Çünkü bebek arabası sadece bebeğinizin oturması ve uyuması için güvenli bir alan sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda bebeğin gün içerisinde ihtiyacı olabilecek bebek bezi, mendil ve mama gibi pek çok eşyasını taşıyabilmeniz için de bir yer sağlıyor.

Bebek arabası alırken ilk baktığımız şey nasıl göründüğü oluyor. Tasarımın güzel olması herkesin ilk beklediği özellik olsa da, ondan daha önemli başka detayları da bulunuyor. Hem sizin hem de bebeğinizin ihtiyacını karşılayacak bebek arabasını bulmak için nerede kullanacağınız, evde nereye koyacağınız ve ne kadar eşyanızın olacağı gibi soruları öncelikle sormanız gerekiyor. Sonrasında doğru seçenekleri bulup aralarından sizin için en iyi olanı daha kolay seçebiliyorsunuz.

Nerede Kullanacaksınız?

Orta sınıf bebek arabası modellerinin çoğu büyük ve hacimli olabiliyor. Dışarıda yürüyüş yaparken ya da gezerken bu modellerle çok sorun yaşamıyorsunuz. Ancak toplu taşıma araçları kullanacaksanız kapladığı yer bakımından hareket alanı kısıtlanabiliyor. Bu da zaman zaman zorlanmanıza neden olabiliyor. Ancak kendi çantanızı ve bebeğiniz için hazırladığınız çantayı sepetinde rahatlıkla taşıyabiliyorsunuz. Hatta başka ihtiyaçlarınızı da sepetine koyabiliyorsunuz. Büyük bir taşıma alanı sağlıyor. Bebeğinizle birlikte gezerken yanınıza alacağınız çok fazla eşyanız oluyorsa küçük bebek arabaları sizin için pek kullanışlı olmuyor.

Yenidoğan Dostu mu?

Piyasada bulunan çoğu bebek arabası modeli için 6. aydan itibaren kullanımı tavsiye ediliyor. Çünkü bu modellerde bir destek olmadığı için bebeklerin desteksiz oturabileceği ve boyunlarını kontrol edebilmesi bekleniyor. Bu nedenle en az 6 aylık olması bekleniyor. Ancak bebeğiniz doğduktan sonra 6 ay beklemek istemeyebiliyorsunuz. Bunun için özel olarak üretilen bebek arabaları da bulunuyor. Bu arabalarda bebeğinizin yatabileceği ya da oturur pozisyonda durabileceği dolgulu destekler bulunuyor.

Ne Kadar Süre Kullanmayı Düşünüyorsunuz?

Bazı bebek arabası modelleri belirli ay aralığında bebekler için uygun kullanım sunarken bazıları yenidoğandan yürümeye başlayana kadar kullanabileceğiniz geniş bir aralık sunuyor. Her dönemde yeni bir bebek arabası almak istemiyorsanız bu geniş kullanım aralığı imkanı veren modeller sizin için daha uygun olabiliyor. Maliyet anlamında da uzun vadede tasarruf etmiş oluyorsunuz. Ayrıca dayanıklı malzemeden yapılan bebek arabalarını tercih ettiğinizde ikinci bebeğinizi yapmayı düşündüğünüzde tekrar bebek arabası almak zorunda kalmıyorsunuz.

Kullanımı Ne Kadar Kolay?

Yolda bebek arabası kullanmak bazen zor olabiliyor. Engebeli yollarda kontrol etmek zorlaşabilirken verdiği rahatsızlıktan bebeğiniz de etkilenmeye başlıyor. Kullanımı kolay olan bebek arabası modelleri tek elle rahatlıkla kullanım imkanı sunuyor. Ayrıca daha kolay manevra imkanı sunduğu için dar dönüşlerde rahat kullanabiliyorsunuz.

Bir diğer kullanım kolaylığı özelliği de katlayıp açarken yaşıyorsunuz. Bebek arabasını evinizde tutuyorsanız ya da seyahat için arabanıza koyacaksanız kolayca katlanıp açılmasını bekliyorsunuz. Piyasadaki pek çok bebek arabası, tek elle kolayca katlayıp açabileceğiniz bir kullanım modeli sunuyor. Böylece bebeğiniz kucağınızdaylen diğer elinizle bebek arabasını açıp bebeğinizi içine yerleştirebiliyorsunuz. Bebek arabası seçerken bu özelliğe, işinizi oldukça kolaylaştırdığı için dikkat etmeniz tavsiye ediliyor.

bebek arabasi alirken dikkat edilmesi gerekenler teknosa

Ağırlığı Ne Kadar?

Bebek arabasını yolda kullanırken daha çok hafif modeller hoşunuza gidiyor. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bazı şeyler bulunuyor. Bazı bebek arabası üreticileri 25 kg ağırlığındaki arabaları hafif olarak tanımlarken bazıları 12 kg’lık modelleri piyasaya sürüyor. Şehir hayatında ağır modeller işlevsel olmayabiliyor. Çünkü bebeğinizin ve kendinizin eşyalarını bebek arabasının sepetine koyduğunuzda mevcut ağırlığını da artırmış oluyorsunuz. Eğer asansör olmayan bir yerde merdiven çıkmak zorunda kalırsanız ya da toplu taşıma araçlarına binmeniz gerekirse bu ağırlık sorun yaratabiliyor. Bu nedenle seçeceğiniz bebek arabası modelinin ağırlığına da dikkat etmeniz faydalı oluyor.

Ne Kadarlık Bütçe Ayırabilirsiniz?

Bebeğiniz olduktan sonra ihtiyacınız olan şeylerin her biri için belli bir bütçe ayırmanız gerekiyor. Ardından bu bütçeye göre eksiklerinizi tamamlamaya çalışıyorsunuz. Bebek arabası, bu bütçe içerisindeki ciddi kalemler arasında yer alıyor. Bebek arabası seçimi yaparken ihtiyacınız olan özellikleri belirledikten sonra hangisini alacağınıza karar vermeye sıra geliyor.

Piyasada çok çeşitli marka ve modelde bebek arabası bulunuyor. Bu sayede her bütçeye uygun bir araba bulmanız mümkün oluyor. Aradığınız özelliklere uygun bebek arabasını bulduktan sonra bütçenize uygun modeli alma şansınız yüksek oluyor.

Yaşam Tarzınıza Uygun mu?

Alacağını bebek arabasının yaşam tarzınıza uygun bir model olması gerekiyor. Buradaki yaşam tarzının içerisine birkaç faktör giriyor. Öncelikle günlük yaşantınızda bebek arabasını ne kadar kullanacağınıza karar veriyorsunuz. Neredeyse her gün bebeğinizle birlikte dışarı çıkmak istiyor musunuz, yoksa sadece arada bir mi kullanmak istiyorsunuz? Hatta dışarı çıktığınızda ne kadar süre kalacağınızı da belirliyorsunuz. Bu bilgilere göre almak istediğiniz bebek arabasının özellikleri değişkenlik gösteriyor.

Bir diğer yaşam tarzı faktörü de bebek arabanızı kendi aracınızla taşıyıp taşımayacağınız oluyor. Eğer gideceğiniz yere arabanızla gittikten sonra orada bebek arabasını kullanıyorsanız, oto koltuğa uyumlu pusetli bebek arabalarını tercih edebiliyorsunuz. Böylece ek olarak bir de bebek koltuğu kullanmanıza gerek kalmıyor. Bebeğiniz olmadığında aracınızın arkasında da yer kaplamamış oluyor. Bunlara ek olarak aracınızda taşımanız gerekiyorsa katlanıp açılması kolay ve katlandığında çok fazla yer kaplamayan bebek arabaları tam olarak ihtiyacınızı karşılayabiliyor.

Aileniz Ne Kadar Büyük?

Eğer ilk çocuğunuz için bir bebek arabası alıyorsanız genellikle ince eleyip sık dokuyorsunuz. Hem sahip olduğu özellikler hem de bütçenize en uygun olan modelde karar kılıyorsunuz. Burada dikkate almanız gereken bir konu daha bulunuyor. O da ailenizin ne kadar büyüyeceği oluyor. Çocuğunuz belli bir yaşa geldikten sonra ikinci çocuğu da yapmayı düşünüyorsanız, bazı masrafların tekrarlanmasını istemiyorsunuz. Bebek arabası alırken sonraki çocuk ya da çocuklarınızı düşünerek karar veriyorsunuz. Dayanıklı ve uzun ömürlü malzemelerden yapılmış sağlam bir bebek arabasını seçerek, uzun yıllar kullanma şansına sahip oluyorsunuz.

Başkalarıyla Kıyaslamayın

Sıklıkla görüştüğünüz arkadaşlarınızın da bebekleri ile birlikte zaman geçirirken bebek arabalarınızla birlikte buluşuyorsunuz. Böyle buluşmalarda ilk dikkatinizi bebek arabası çekiyor. Benzer durumu parklarda gezerken de yaşıyorsunuz. Oradaki bebekli ailelerin kullandığı bebek arabalarına tam anlamıyla bakmayı istiyorsunuz.

Böyle durumlarda kıyaslama yapmak oldukça zarar verici olabiliyor. Herkesin ihtiyaçlarının ve bütçesinin farklı olduğunu bilmeniz gerekiyor. Diğer ebeveynler de kendi kriterlerine uygun bir model berlirleyip aldığı için kıyas yapmaya uygun bir ortam olmuyor aslında.

Bebek Arabası Alırken Dikkat Edeceğiniz Faydalı Özellikler

Bebek arabası alırken modelin şıklığı ve büyüklüğü gibi konuların yanında bazı özelliklerine de ayrıca dikkat etmeniz gerekiyor. Bu özellikler başında da güvenlik önlemleri geliyor. Çünkü bebeğinizi dışarı çıkardığınızda önce güvende olduğundan emin olmak istiyorsunuz. Bu nedenle bebek arabasının sağlamlığının yanı sıra temel güvenlik gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını kontrol ediyorsunuz. 5 nokta emniyet kemerini güvenlik barının olup olmadığını kontrol ettikten sonra bir karara varıyorsunuz.

Bebek arabasında da normal arabalarda olduğu gibi tekerlekler önemli bir kriter oluyor. Bebek arabasının sürüş konforunu sağlayan asıl parçası tekerlekleri olduğu için kaliteli tekerlekleri olan bebek arabalarını seçmeniz oldukça fayda sağlıyor.

Bebeğinizin arabada daha konforlu yolculuk yapması için güneş tentesi önemli noktalardan biri sayılıyor. Bebeği güneşten ve yağmurdan korumak için uzun ve ayarlanabilir tentesi olan bebek arabaları en fazla tercih sebebi oluyor.

Bir bebeğiniz varsa her zaman sağlam bir ekipmanla yola çıkmanız gerekiyor. Çünkü bebeğin her an neye ihtiyacı olabileceğini bilmiyorsunuz. Bu nedenle dışarı çıkarken her şeye hazırlıklı oluyorsunuz. İhtiyacınız olabilecek her şeyi bebek çantanızda bulunduruyorsunuz. Ancak bunu taşımanız için de bir alana ihtiyacınız oluyor. Bebek arabalarının tasarımında bunun için bir sepet bulunuyor. Bu sepete hem bebek çantanızı hem de kendi eşyalarınızı koyabiliyorsunuz. Böylece bebeğinizle birlikte gezerken kendiniz için de konforlu bir alan yaratmış oluyorsunuz.

Bebek arabalarının sahip olmasını beklediğiniz bir diğer faydalı özelliği de yıkanabilir kumaş kullanılması oluyor. Çünkü bebekler her şekilde ortalığı kirletiyor. Kusabiliyor ya da yediği atıştırmalıkların kırıntılarını dökebiliyor. Bunun yanı sıra dışarıya çıktığınız için çevreden gelen tozları ve kirleri tutabiliyor. Hem bebeğinizin hijyenik bir ortamda sağlıklı olabilmesi hem de bebek arabasını uzun süre kullanabilmeniz için düzenli olarak temizliğini yapmanız faydalı oluyor. Bu nedenle çıkarılması ve yıkanması kolay bir kumaşa sahip olması oldukça işinize yarıyor. Düzenli aralıklarla kumaşın yıkanması ve içerisinin temiz tutulması bebek arabanızı uzun süre kullanmanız konusunda yardımcı oluyor.

Bebek Arabasının Güvenli Olduğundan Nasıl Emin Olabilirsiniz?

Bebek arabası kullanırken dikkat edeceğiniz özelliklerin başında güvenlik geliyor. İçerisinde bebeğinizi taşıdığınız için en son ihtiyacınız olan şey bir zarar gelmesi oluyor. Son yıllarda üretilen çoğu bebek arabası temel güvenlik standartlarını karşılayacak şekilde üretiliyor. Ancak yine de bebek arabası alışverişini yaparken göz önünde bulundurmanız gereken bazı güvenlik özellikleri bulunuyor.

Beş Noktalı Emniyet Kemeri İlk Bakacağınız Özellik Olmalı

Beş noktalı emniyet kemeri günümüzde neredeyse standart hale gelmiş gibi görünüyor. Ancak bazı bebek arabalarında üç noktalı emniyet kemeri bile eksik olabiliyor. Kemer toklarının birbirine sağlam bir şekilde geçtiğinden emin olmak için test edebiliyorsunuz. Bu tokların takıldıktan sonra kolay kolay çözülmemesi gerekiyor.

Fren Kilidinin Sağlamlığını Test Edin

Bebek arabasıyla her an hareket halinde olmuyorsunuz. Çeşitli sebeplerle bazen bir yerde durabiliyorsunuz. Yürüyen merdivenlerden çıkıp inerken ya da bir yerden alışveriş yapmak istediğinizde duruyorsunuz. Durduğunuzda hala bebek arabasını tutmak zorunda kalmanız ekstra yorucu olabiliyor. Bu nedenle bebek arabalarının arka tekerlerinde bir fren mekanizması yer alıyor. Bu mekanizmaya ayağınızla bastığınızda tekeri kilitliyor ve bebek arabasının ileri ya da geri gitmesini engelliyor. Bebek arabasının kaçmasını engelleyen bir özellik olduğu için güvenlik anlamında ciddi bir kriter olarak duruyor.

Bebek arabası seçimini yaparken fren kilidinin sağlamlığından emin olmanız gerekiyor. Kilitlemenin ve kilidi açmanın da aynı şekilde kolay olması ayrıca bir kullanım kolaylığı sağlıyor.

Tüm Köşe ve Kenarları İnceleyin

Tüm bebek ürünlerinde olduğu gibi bebek arabası almak istediğinizde de kenarları ve köşeleri dikkatlice incelemeniz gerekiyor. Bebeğinizin elleri ve ayakları çok küçük olduğu ve her zaman hareket halinde olacağı her zamankinden daha dikkatli olmak zorunda kalıyorsunuz. Arabanın kenarlarında herhangi bir çıkıntı olduğunda ya da sert köşelere sahip olduğunda bebeğinize ciddi zararlar verebiliyor. Bazı dar alanlara elini ya da ayağını sıkıştırabiliyor. Bu nedenle bebek arabasının her noktası güvenlik açısından dikkatle incelenmesi gereken yerler oluyor.

Yukarıda bebek arabası alırken dikkat edilmesi gerekenler neler anlattık.

Siz de en iyi bebek arabalarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
sevgililer gunu surprizleri teknosa
Devamını Oku

Sevgililer Günü Sürprizleri

Çiftlerin birbirine hediyeler aldığı ya da başka şekillerle sevgisini gösterdiği bir gün olan Sevgililer Günü, her ne kadar…
En iyi çalışma sandalyesi önerileri
Devamını Oku

En İyi Çalışma Sandalyesi Önerileri

Çalışma sandalyeleri ofis ya da home ofis gibi çalışma ortamlarının en önemli mobilyalarından biridir. Dolayısıyla en iyi çalışma…
emojiler anlami teknosa
Devamını Oku

Emojilerin Anlamı

Yazının bulunduğu ilk çağlardan beri simgeler hayatımızda yer alıyor. Avladığı hayvanları göstermek için duvara hayvanın simgesini kazıyan bir…
yasam ucgeni nedir teknosa
Devamını Oku

Yaşam Üçgeni Nedir?

Dünya var olduğundan beri, ‘Deprem’, insanoğlunun her dönemde yadsınamaz bir gerçeği olmuştur. Bilimsel olarak incelenmeye başlandığı zamandan itibaren…
telefonu bebek telsizi yapma teknosa
Devamını Oku

Eski Telefonu Bebek Telsizi Yapma

Bir bebeğiniz olduğunda yaşantınızdaki her şey değişmeye başlıyor. Sürekli bebeğinizin yanında olmak istiyor, her zaman onunla ilgilenmek istiyorsunuz.…