Geleneksel dezenfeksiyon yöntemleri yüzyıllardır bakteri ve virüslerle mücadelede kullanılıyor. Sıcak su, çamaşır suyu, sabun ve diğer dezenfektanlar zararlı mikropların büyük çoğunluğunu kolayca öldürebiliyor. Diğer taraftan ultraviyole (UV) ışığının dezenfeksiyon yetenekleri on yıllardır bilim insanları tarafından biliniyor. Tüm bakteri ve virüsleri daha hızlı öldürmesi için ultraviyole teknolojisi, diğer yöntemlerin tamamlayıcısı olarak kullanılıyor. Ultraviyole ışıklarının %99,9’dan daha yüksek patojen öldürme oranına sahip olması, insanların toplu olarak bir arada bulundukları ve hijyenik ortamların yaratılması gereken büyük alanları dezenfekte etmek için daha fazla kullanılıyor. Hastaneler, tıbbi laboratuvarlar, yaşlı bakım merkezleri, havaalanları, okullar, ofis binaları ve otellerde inanılmaz derecede etki yaratıyor. Ultraviyole ışığının insanların bulunduğu alanları dezenfekte etmesi için dalga boyunun azaltılması gerekiyor. Bu nedenle en kısa dalga boyu olan UVC radyasyonunu yaymak üzere, UVC antiseptik lambalar kullanılıyor. UVC ışığına doğrudan maruz kalmak insan derisine ve gözlere zarar verebiliyor. UVC antiseptik lambalar kullanılırken dikkatli olunması gerekiyor. Ancak geliştirilen UV See sterilizasyon sistemi insan sağlığına hiçbir zarar vermeden bakteri ve virüsleri öldürmek için tasarlanıyor ve kullanıma sunuluyor. Bu yazımızda mikropları öldüren ışık el yıkamaya son verebilir mi anlatmaya çalışacağız.

UV Işığı Bakteri ve Virüsleri Nasıl Öldürüyor?

Yaklaşık 130 yıl önce yazılan makaleler araştırıldığında UV ışıklarının yüzyıldan daha uzun süredir bakterileri öldürmek için kullanıldığı biliniyor. UV ışığı, bakteri ve virüslerin DNA’sını değiştirerek etkili bir şekilde öldüren yüksek frekanslı, kısa dalgalı bir elektromanyetik radyasyon yayıyor. Mikronların bu şekilde etkisiz hale getirilmesi, hücrelerin ölümüne, mutasyon geçirmesine ve üreyip çoğalmalarını engelleyerek hücreleri zararsız hale getiriyor.

UV Işığı Ne Tür Bakteri ve Virüsü Öldürüyor?

UVC radyasyonu, süper böcekler olarak adlandırılan ilaca dirençli bakteriler, birçok grip türünü içeren virüsler, MERS, SARS dahil olmak üzere beta koronavirüsler ve Covid-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsü dahil olmak üzere birçok virüsü ortadan kaldırmada oldukça etkili sonuçlar veriyor. Bunların yanı sıra en inatçı bakteriler olan MRSA, Salmonella, E-coli, çoklu ilaca dirençli zatürree gibi bakteri ve virüsleri de ortadan kaldırdığı kanıtlanıyor.

Ultraviyole hava ve yüzey sterilizasyon sistemlerinin etkinliğine dair yapılan çalışmada, UVC ışığının bu tarz bakteri ve virüsleri yok etme konusunda %99,99’a kadar başarı sağladığı kanıtlanıyor.

UV Işığı ile Bakteri Öldürmek Birçok Ortamda Etkili Sonuç Veriyor

UVC antiseptik lambalar, suyun, yüzeylerin ve havanın etkin bir şekilde dezenfeksiyonunu sağlayan çok çeşitli strelizasyon uygulamalarında kullanılabiliyor.

UV ile Su Sterilizasyonu

Antiseptik lambalar kullanılarak havuzlar, kaplıcalar, atık su arıtma, içme suyu, su ürünleri yetiştiriciliği, gemiler için balast suyu arıtma ve diğer birçok su sterilizasyonu ihtiyacı dahil olmak üzere birçok ortamda UVC radyasyonu ile sudaki zararlı mikroorganizmaları ve bakterileri öldürmek için kullanılıyor. UV lambaları en etkili su sterilizasyonu yöntemlerinin başında geliyor.

Su sterilizasyonunda genellikle Klor kullanılıyor. Ancak Klor’un gideremediği çok sayıda bakteri bulunuyor. UV lambaları ile Klor’un etki etmediği patojenler de güvenle yok edilebiliyor.

UV ile Yüzey Sterilizasyonu

UVC lambaları hastaneler, restoranlar, okullar, ticari ve endüstriyel yerleşim yerleri ve halka açık yerler dahil olmak üzere birçok yerde yüzeyleri dezenfekte etmek ve sterilize etmek için kullanılıyor.

Hastaneler

UVC lambaları cerrahi ekipmanları, ameliyathaneleri, hasta odalarını, hasta yataklarını, yüzeyleri, tuvaletleri ve diğer birçok yüzeyi sterilize etmek için kullanılabiliyor. Üniversitelerin yaptığı araştırmaların sonuçlarına göre, UV ışığı, en güçlü ilaçlara karşı dirençli olan mikroplarda bile etkili oluyor. Hastane kaynaklı enfeksiyonlar, bir önceki hastadan gelen ilaca dirençli enfeksiyonların sonraki hastaya geçmesiyle yayılıyor.

Restoranlar

UVC lambaları, insanların yemek yediği masaları, mutfak tezgah yüzeylerini, küflenmeyi önlemek için gömme dondurucuları ve buzdolaplarını strelize ediyor.

UV ile Hava Sterilizasyonu

UV hava temizleme, tehlikeli atık ya da yan ürünler kullanmadan havayı verimli bir şekilde dezenfekte ediyor. Hava temizleme için UVC lambaları, hava UVC radyasyonunun önünde akarken havadaki virüsleri ortadan kaldırıyor ve nemli yerlerde yaygın olarak meydana gelen küf oluşumunu engelliyor.

UV Işığı ile Bakterileri Öldürmenin Avantajları

UV ışığı ile bakterileri öldürmek için mikrop öldürücü lambalar kullanmanın pek çok avantajı bulunuyor. Tehlikeli kimyasalları satın almaya ya da depolamaya gerek kalmaması ve kimyasal kullanımıyla ortaya çıkan zararlı yan ürünlerin olmaması, UV ışığı kullanmanın en bilinen faydası olarak görülüyor.

Ayrıca UV lambaları az bakım gerektiriyor. UVC sterilizasyonu basit ve güvenilir ancak profesyoneller tarafından kurulması gerekiyor. Yüksek etkisiyle birlikte anında sterilizasyon sağlıyor. Aynı zamanda uygun fiyatlı olması işletme giderleri için de fayda sağlıyor.

Mikropları öldüren ışık için bakteri ve virüsleri öldürme yeteneği kanıtlanmış bir sistem olduğundan fayda sağlaması garanti oluyor.

UV Işığı Güvenli mi?

Güneşten gelen UVA ve UVB ışınlarına benzer şekilde UVC ışınlarına maruz kalmak da cilde ve gözlere zarar verebiliyor. UVC lambaları kullanırken güvenlik yönergelerine uyulması oldukça önemli oluyor. Temel bir kural olarak mikrop öldürücü UV lambaları ile yakınlarda bir kişi varken çalışılmaması gerekiyor. Yapılan araştırmalarda aşırı maruziyetten kaynaklanan uzun vadeli hasar bildirimi bulunmuyor. Ancak yine de yalnızca eğitimli çalışanlar antiseptik UV ünitelerini kullanması gerekiyor. UVC ışığı çevresinde güvende kalmanın bir diğer yolu da doğru kişisel ekipmanları kullanmak oluyor. UVC ışığı etrafında çalışan birinin maksimum günlük maruz kalma sınırını ne zaman aşmış olabileceği de sürekli olarak kontrol edilmesi gerekiyor.

Yukarıda mikropları öldüren ışık el yıkamaya son verebilir mi anlatmaya çalıştık.

Siz de yeni teknolojiyi yakından takip eden biri iseniz, en son teknolojik cihazları buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
En konforlu mouse pad tavsiyeleri
Devamını Oku

En Konforlu Mouse Pad Tavsiyeleri

Harici bir donanım olan mouse, bilgisayar kullanırken metin, dosya, klasör veya simgeleri hareket ettirmeye yarayan en fonksiyonel bileşenlerden…
Hava Filtresi Nedir? Ne İşe Yarar?
Devamını Oku

Hava Filtresi Nedir? Ne İşe Yarar?

Hava filtresi klimalardan süpürgelere, otomobil motorlarından akvaryumlara birçok alanda aktif biçimde kullanılır. Hava filtresi makine sistemlerinin en önemli…
evde telekop yapimi teknosa
Devamını Oku

Evde Teleskop Yapımı

Teleskoplar uzaktaki nesneleri daha yakın gösteren cihazlar arasında yer alıyor. Bunu yapabilmesi için teleskop, uzaktaki nesneden ışığı birincil…