Yıllardır toplumlardaki bitmeyen tartışmaların ilk sıralarında maymunlar ve insanlar arasında görülen şaşırtıcı benzerlikler yer alıyor. Yapılan genetik araştırmalarda çok büyük benzerlikler bulunsa da, başka konularda da benzer davranışlar sergileniyor. Kişisel ya da toplumsal yaşantı ve davranışlarda bu tarz benzerlikler görüldükçe bu primatlar, insanların kuzeni olarak adlandırılmaya başlanıyor.

Maymunlar sadece bizim gibi bir şeylere kahkaha atarak gülmekle kalmıyorlar, aynı zamanda bir damak tatları bulunuyor, oyun oynamayı biliyor ve birlikte yaşam konusunda belirli kuralları bulunuyor. Bu yazımızda maymun ve insan arasındaki 5 ilginç benzerlik neler olduğunu merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Oyun Oynamayı Seviyoruz

Çocukluktan gelen en büyük eğlencelerimizin başında oyun oynamak geliyor. Çocukken oyun oynayarak saatlerimizi geçiriyoruz ve zamanın nasıl geçtiğini anlamıyoruz. Bu durum büyüyünce de devam ediyor aslında. Sadece hayat şartlarından dolayı bazen bu süreleri kısaltıyoruz. Ama oyun oynamak her zaman en büyük eğlencemiz oluyor.

Davranış bilimcilerin yaptığı araştırmalara göre maymunlar da hem çocukluklarında hem de büyüdüklerinde oyun oynamak için saatlerini harcadıklarını gösteriyor. Bunlar arasındaki sosyal oyunların, yani tek başlarına değil de diğer maymunlarla birlikte oynadıkları oyunların güçlü sosyal ilişkiler kurma ve işbirlikçi yaklaşımlarını geliştirme konusunda oldukça yardımcı olduğu sonucu çıkartılıyor. Yani maymunların gelişiminde de tıpkı insanlarda olduğu gibi oyun oynamanın büyük etkisi oluyor. Ayrıca yine insanlardaki gibi büyüdükçe oyun modları ve oyun arkadaşları da değişmeye başlıyor. Maymunların oynadıkları oyunlarla insanların oyunları arasındaki bir diğer benzerlik de bu değişimde görülüyor. Çünkü çocukluk döneminde oynadıkları oyunlar daha sosyal ve işbirliği gerektiren oyunlar olurken, gençlik döneminde oynadıkları oyunda daha rekabetçi hale geliyor.

maymun ve insan arasindaki 5 ilginc ozellik teknosa

Gülmeyi ve Düşündüğümüzü Biliyoruz

İnsanların benzersiz ve diğer tüm canlılardan ayrıldığı özelliklerin başında gülmeyi bilmeleri geliyor. İnsan olumlu duygularını yansıtırken gülümseyip, eğlendiklerini gösterirken de kahkaha atabiliyor. Maymunların da aynı şekilde sadece gülümseyebildiği, yüksek sesle güldüğü ya da kahkaha atabildiği ispatlanmış davranışları arasında yer alıyor. Bu durumu incelerken bilim insanları, kahlahayla bağlantılı yüz ifadelerinin, insanın evriminden çok daha önceleri hayatta olan primat atalarımızda zaten mevcut olduğunu gösteriyor.

Gülme konusunda şimdilik sadece insanda bulunduğu ve diğer canlılarda olmadığı görülen tek gülümseme, Duchenne gülümsemesi olarak da adlandırılan göz çevresi kaslarının istem dışı kasılması ile tanınan spontan bir ifade olarak tanımlanıyor. Bu spontan ifadenin daha anlaşılır şekilde açıklanması gerekirse kaz ayakları bölgesindeki kasılma olarak söylebiliyor. Ayrıca bu gülümsemenin gerçek bir gülme ifadesi olduğu belirtiliyor. Yıllar önce Fransız nörolog Duchenne tarafından gösterilip doğru olarak kabul ediliyor. Çünkü buna duyguların üretildiği, beynin limbik sisteminin aktivasyonu neden oluyor ve istem dışı olarak gerçekleşiyor.

Gülmenin dışında maymunların da bir üst biliş gücü bulunuyor. Yani yapılan araştırmalar maymunların da insanlar gibi kendi düşünceleri olduğunu ve zihinsel süreçlerini yansıtabildiklerini gösteriyor. Bilimsel makalelerde yayınlanan bilgilere göre, maymunlar yaptıkları şeyleri farkında olarak yapıyor ve bir şeyi bilmiyorlarsa bilmediklerinin de farkında oluyor. Buna bağlı olarak tepkilerini güvendikleri şekilde verebiliyor ve bir karar alması gerektiğinde akıllıca bir karar olması gerektiğini bilerek düşünüyor.

Damak Tatları Onların da Birer Gurme ve Şef Olabileceğini Gösteriyor

Bir süpermarkete ya da restorana gittiğimizde damak tadımıza en uygun yemekleri sipariş ediyor, evimizde en güzel yemekleri pişirmek için malzemeler satın alıyoruz. Yapılan araştırmalar maymunların da bu konuda hassas olduklarını gösteriyor. Onların belki süpermarkete ya da restorana erişim imkanları bulunmuyor ancak kendilerine lezzetli bir ziyafet hazırlamak için kullanacakları malzemeler için kilometrelerce yol gidebiliyorlar. Yakınlarındaki kötü yiyecekler yerine uzaktaki güzel yiyeceklere ulaşmayı seçiyorlar. Ayrıca maymunlar da insanlar gibi çiğ yiyecekler yerine pişmiş olanları tercih ediyor. Yemekler pişerken meydana gelen dönüşüm süreçlerini anlayabiliyorlar. Örneğin pişmiş bir patatesin tadı ile çiğ olanın arasındaki farkı hemen anlayıp pişmiş patatesi tercih ediyorlar.

Araştırmacılar, maymunların şef olarak kabul edilmeleri için eksik olan tek şeyin ateşi kontrol etme yetenekleri olduğunu belirtiyor. Ateşi kontrol edemiyorlar ancak yapılan deneylerde onlara ısıtılmış bir tencere ya da tava verildiğinde, onu nasıl kullanacaklarını hemen öğrenebiliyorlar.

Dostluk Geliştirip Savaş Yapabiliyorlar

Dünyadaki tüm türler arasında sadece insanların organize olarak birbirilerine zarar verdikleri düşünülüyordu. Ancak yapılan araştırmalarda, maymunların da insanlar gibi kendi türlerine koordineli saldırılarda bulunabildiği sonucu ortaya çıkıyor. Başka bir deyişle, doğada sadece insanlar ve maymunlar kasıtlı olarak bir savaşı kışkırtabiliyor ve kendi türlerini öldürüp onlara zarar verebiliyor.

Bu konuda insanlarla etkileşimlerinden ve insan müdahalesi sonucuyla hayvanların kendi aralarında savaştıkları iddia edilse de yaklaşık elli yıl süren araştırmalar bunun doğru olmadığını kanıtlıyor. Maymunları şiddet eylemlerine sevk eden şey çoğunlukla uyum stratejisi oluyor. Saldırılar, daha çok yoğun popülasyonlarda artıyor ve kurbanlar genellikle rakip toplulukların üyeleri arasından seçiliyor.

Maymunlar birbirleri arasında savaştıkları gibi insanlarla benzer şekilde dostluklar kurdukları da görülüyor. Dostları arasında yemek paylaşıp çeşitli konularda işbirliği yapıyor ve onlara daha çok yardımcı oluyorlar. Ayrıca birbirlerini rahatlatıp streslerini alıyorlar.

Arkadaş seçimi yaparken maymunlar da seçici davranıyor. Yapılan araştırmalar, belirli kişilik özelliklerini paylaşan maymunlar kendi aralarında daha rahat dostane ilişkiler kurabiliyor. Spesifik olarak bakıldığında, en sosyal bireyler birbirleriyle çok iyi geçinirken, diğer utangaç maymunlar sosyalleşmek için yine utangaç bireyleri arıyor. Bu, sadece kendimize benzeyen kişilerle arkadaş olma eğilimi olan insanlarla ilginç bir benzerlik gösteriyor.

Sayısal Bir Hafızaya Sahipler

Çoğunlukla insanların tüm bilişsel işlevlerde maymunlardan çok daha iyi performans sergilediği düşünülüyor. Ancak yapılan deneyler bunun tam tersini gösteriyor. 5 yaşındaki genç maymunların ekranda görüntülenen sayıları hatırlama yeteneği yetişkin bir insanınkinden çok daha yüksek oluyor. Bilim insanları bunu fotografik hafızaya bağlıyor. Yani insanların çocukken daha yüksek olan ve yaşla birlikte azalan gördükleri ya da duydukları şeyleri hatırlama yeteneğine atıfta bulunuyor.

Yukarıda maymun ve insan arasındaki 5 ilginç benzerlik neler anlattık.

Siz de yeni teknolojileri yakından takip eden biri iseniz tüm teknolojik ihtiyaçlarınız için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Doğru Barbekü Seçimi Nasıl Yapılır?
Devamını Oku

Doğru Barbekü Seçimi Nasıl Yapılır?

Sıcak yaz günlerinin ve keyif dolu anların vazgeçilmezi barbekü, sevdiklerinizle birlikte lezzetli yiyecekler eşliğinde eğlenmenin en iyi yollarından…
evlenirken beyaz esya secimi teknosa
Devamını Oku

Evlenirken Beyaz Eşya Seçimi

Gelişmekte olan teknoloji ile beyaz eşya çeşitliliğinin artması seçim yapmayı zorlaştırıyor. Özellikle evlilik hazırlığının heyecanlı koşuşturmasının içerisinde beyaz…
televizyon acilmiyor teknosa
Devamını Oku

Televizyon Açılmıyor Neden?

Akşamları evimizde ailece vakit geçirirken ya da kendi başımıza oyun oynarken, en çok ihtiyaç duyduğumuz cihazlardan biri televizyon…
hangi isitici alinmali teknosa
Devamını Oku

Hangi Isıtıcı Alınmalı?

Sıcaklık düştüğünde, ekstra ısıya ihtiyacınız oluyor. Ancak, evinizin termostatını yükseltmek enerji faturanızı önemli ölçüde artırabilir. Bir alan ısıtıcısı…
pi nedir teknosa
Devamını Oku

Pi Sayısı Nedir?

Pi sayısının binlerce yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülüyor. Hangi bölümü okursanız okuyun mutlaka bir yerlerde Pi sayısına…