Laptop kullanmayı tercih edenlerin sıklıkla karşılaştığı ısınma sorunu pil ömrünü azaltır, sistemin performansını düşürür ve cihazın uzun süre kullanılmasına engel olur. Bu nedenle ısınma sorununa çözüm bulmak laptopunuzu verimli ve uzun süre kullanmanızı sağlar. Laptop ısınma sorunu çözümü için öncelikle sorunun nereden kaynaklı olduğunu bulmak gerekir. Laptop ısınmasına neden olacak iç ya da dış olmak üzere birçok etken mevcuttur. Laptopunuzun neden ısındığını ve buna bağlı olarak nasıl çözüm üretilmesi gerektiğini gelin birlikte inceleyelim.

Laptop Neden Isınır?

Laptoplarda sistemlerin yetersiz çalışmasından ve kullanım şekline bağlı olarak ısınma sorunu ortaya çıkar. Ne kadar bakım yapılırsa yapılsın soğutma sistemleri yetersizse ısınma sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle cihazınıza uygun laptop soğutucu çeşitleri arasından tercihinizi yaparak cihazınızın ömrünü uzatabilirsiniz. Cihazınızın ısınmasına yol açan temel nedenler arasında kullanılan yüzey, toz ve kir gibi dış etkenler yer alır. Bu etkenler sistemin ısınmasına sebep olarak performansın azalmasına neden olur.

Laptop Isınma Sorununu Önlemek için Neler Yapılabilir?

Darbelere karşı bile önlem almak için laptop ekran koruyucu ile kullandığınız cihazınızın, ısınma sorununu çözmek için birçok yöntem vardır. Bu yöntemlerden birini uygulamak için önce ısınma sorununa neden olan etkeni bulmanız gerekir. Daha sonra laptop ısınmasını önleme yöntemleri arasından sorununuza çözüm olacak yöntemi uygulayabilirsiniz. Bu yöntemler uygulandığında laptopun ısınma sorunu ortadan kalkar hem de verimli bir kullanım deneyimi yaşayabilirsiniz.

Fanlardaki Kir ve Tozu Temizleme

Fan temizliği yapılmadığı zaman fanlar toz ve kir ile dolar ve havalanmadığından sistemin ısınmasına neden olur. Bu nedenle düzenli olarak ayda bir kez şu şekilde fan temizliği yapabilirsiniz:

  • Laptopu kapatıp bataryayı çıkarabilirsiniz.
  • Laptopun tabanında yer alan koruma sağlayan panelin vidalarını sökebilirsiniz.
  • Bilgisayarın iç kısmında yer alan fan bölümünü ince bir bez veya kulak çubuğuyla temizleyebilirsiniz.

Laptopu Doğru Zeminde Kullanma

Laptoplar kolayca taşınabilen dizüstü kullanıma uygun olsalar da sürekli doğru yüzey üzerinde kullanmazlarsa ısınma sorunu ortaya çıkabilir. Yatak, yastık, koltuk gibi yumuşak yüzeyler cihazın hava almamasına ve ısınmasına neden olabilir. Bu nedenle cihazınızı masa gibi sert ve düz yüzeye sahip bir zeminde kullanmaya dikkat etmelisiniz. Fakat hala ısınma sorununun önüne geçemiyorsanız laptop yükseltici apartlarını kullanmayı deneyebilirsiniz.

İşlemci Yükünü Hafifletme

İşlemci gücünü aşacak şekilde birden fazla uygulamayı aynı anda çalıştırırsanız bu durum işlemcinin zor bir şekilde çalışmasına ve ısınmasına yol açar. Isınma sorununu önlemek için cihazınızın işlemcisine uygun bir şekilde kullanmaya özen göstermelisiniz. Cihaz için yer alan dosyalar, programlar işlemcinin yükünü artırarak yavaş çalışmasına neden olur. İşlemci aşırı yükle çalışmaya devam ederse laptop ısınır ve verim gücü azalır. İşlemci ısınmasının önüne geçmek için dosyaları ve programları temizlemeniz faydalı olur. Zararlı yazılım ve virüsler de sistemin yavaşlamasına ve cihazın ısınmasına yol açabilir. Laptopunuza gerekli olan koruma programlarını yüklemeniz bu sorunu çözmenize yardımcı olur.

Yüksek Kaliteli Soğutucu Kullanma

Düzenli olarak bakım yapılsa dahi cihazınızın soğutma sistemleri yetersiz kalıyorsa laptopunuza uygun boyutlarda tercih edeceğiniz soğutucu ısınma sorununun önüne geçebilir. Bu soğutucuları seçerken ne için kullandığı da önemli noktalar arasında yer alır. Tasarım yapmak ve oyun oynamak için yüksek verim alabileceğiniz fan sayısı yüksek olan soğutucu tercih etmelisiniz.

Termal Macunu Yenileme

Ekran kartı ve işlemci arasında bulunan termal macun, bu iki parçanın soğutulmasına yardımcı olur. Yüksek ısıya maruz kalan termal macun iletkenliğini kaybedip kuruyabilir. Termal macunun işlevini yitirmesi durumunda laptopunuzun ısınma sorunu ortaya çıkabilir. Laptopun fan temizliğini yaptığınız sırada macunun kuruyup kurumadığını da kontrol edebilirsiniz. Kuruyan macunu ekran kartı ve işlemcinin zarar görmeyeceği şekilde temizlenmesi gerekir. Daha sonra nohut büyüklüğü kadar termal macunu sürmek yeterli olur.

Bu yöntemler uygulanmaz ve laptop ısınmaya devam ederse işlemcinin hızı düşebilir yavaş çalışmaya başlar ve programlar donabilir. Laptoptaki sabit disk ve diğer depolama alanları da aşırı ısınmadan olumsuz etkilenerek veri kaybına yol açabilir. Laptoptaki sıcaklık artıkça lityum-iyon pillerin de ömrü azalabilir. Siz de laptopunuzu bunlara karşı korumak için doğru yöntemi uygulayarak cihazınızda dilediğinizi yapabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
en iyi isitici markalari neler teknosa
Devamını Oku

En İyi Isıtıcı Markaları

En iyi ısıtıcılar, enerji faturanızda biraz tasarruf etmenize gerçekten yardımcı olabilir. Alan ısıtıcıları, farklı koşullara uyacak şekilde tüm…