Teknolojinin hayatımızın bir parçası haline gelmeye başlamasıyla birlikte bilgisayar kullanımı da günlük işlerimiz arasında önemli bir yer almaya başladı. Oyun oynamak, yazı yazmak ya da tasarımlar oluşturmak için sürekli bilgisayarlarımızın başındayız. Başında geçirdiğimiz süre arttıkça bilgisayarları daha rahat kullanabilmeyi de istiyoruz. Bu nedenle ekipmanların önemi gittikçe artıyor. Peki o halde klavye alırken dikkat edilmesi gerekenler neler?

Bilgisayarda rahat yazı yazabilmek ya da oyun oynayabilmek için iyi bir bilgisayar klavyesine ihtiyacımız bulunuyor. Hem bilek sağlığımız için hem de hızlı kullanım için doğru klavye seçimini yapmalıyız.

Teknolojinin artan kullanımıyla birlikte bilgisayar klavyeleri de çok fazla çeşide sahip olmaya başladı. Artık bilgisayarımızı en çok ne için kullanıyorsak ona göre klavye seçebiliyoruz.

Klavye Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Çoğu zaman tüm klavyelerin aynı işlevi gördüğünü düşünüyoruz ve bilgisayar özelliklerine dikkat ederken klavyeye gereken önemi vermiyoruz. Bu durum yaptığımız işlerin hızını ve kalitesini olumsuz olarak etkileyebiliyor. Eğer bilgisayarda oyun oynamayı seviyorsanız sizi ciddi sıkıntılara sokabiliyor.

Hangi Klavye, Q ya da F?

İngilizce klavye olarak bilinen Q klavye dünyada en çok kullanılan klavye türü arasında yer alıyor. Klavyedeki harflerin dizilimi İngilizce kelimelere göre düzenlenmiş olsa da uzun süredir kullanıldığı için bizler de kullanırken pek zorluk çekmiyoruz.

Türkçe klavye olarak F klavye türü kullanılıyor. Bu klavye türündeki harf dizilimi de Türkçe’ye göre yapılıyor.

Harflerin dizilimi direkt olarak klavyenin kullanımını etkilediği için dikkat edilmesi gereken ilk özellik arasında yer alıyor. Hangi klavyeyi seçeceğinize alışkanlığınıza göre karar verebilirsiniz. En rahat hangisini kullanabiliyorsanız tercihiniz o olmalıdır.

Kablolu ve Kablosuz Klavye Neden Önemli?

Ekipmanların uzaktan kullanım özelliklerinin artması bizleri hareket anlamında biraz daha özgürleştiriyor. Kablosuz bilgisayar klavyeleri sayesinde artık tek bir yere sabit kalmak zorunda kalmıyoruz.

Eğer bilgisayarınızı yazı yazmak, tasarım yapmak ya da günlük işlerinizde kullanıyorsanız ve sürekli masanın başında oturmak istemiyorsanız kablosuz klavyeleri tercih edebilirsiniz. oyuncu klavyesi seçiminde ise kablosuz klavyenin bazı dezavantajları oluyor.

Kablosuz klavyeler bazen geç tepki verebiliyor. Bu durum normal kullanımlarda sorun yaratmazken oyuncular yani gamerlar açısından çok can sıkıcı durumlar yaratabiliyor. Oyun oynarken klavyede bastığınız tuş biraz geç tepki verirse oyun zevkinizi bitirebiliyor. Bu nedenle daha çok oyun oynuyorsanız kablolu klavyeleri tercih edebilirsiniz. Oyuncu klavyesi alırken nelere dikkat edilmeli diye düşünürken bunu da göz önünde bulundurabilirsiniz.

klavye alirken teknosa

Mekanik Klavye Özelliği

Bilgisayar klavyelerindeki mekanik özellik tuşların hassasiyet derecesini gösteriyor. Mekanik klavyelerde tuşlar hemen tepki verirken yarı mekanik klavyelerde bu tepki süresi biraz fazla olabiliyor. Bu hassasiyet en çok oyun oynarken önemli oluyor. Bu nedenle oyuncuysanız almak istediğiniz klavyenin mekanik olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Ayrıca mekanik klavyeler diğerlerine göre daha uzun ömürlü oluyor. Böylece birkaç yılda bir klavye değiştirmek zorunda kalmıyorsunuz. Mekanik klavyeler yıllar sonra bile aynı performansı göstermeye devam ediyor.

Vücut Sağlığı İçin Ergonomik Klavye

Bilgisayar başında geçirdiğimiz süre her geçen zaman daha fazla oluyor. Çalışırken ya da oyun oynarken saatlerin nasıl geçtiğini anlayamıyoruz.

Saatlerce bilgisayar başında kalıyorsanız rahat olmanıza ve oturuşunuza dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü bu durum ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık sorunları yaşamanıza neden olabiliyor. Kollarınızın vücudunuza yakın olması ve omuzlarınızın rahat olmasına dikkat ederek oturmalısınız.

Klavyeyi kullanırken bileğinizin klavyeye tam olarak oturması gerekiyor. Bileğinize çok fazla baskı olmamalı ve kollarınızın ön kısmı bileğinizle aynı hizada olmalı.

Daha uzun kullanım için geliştirilen klavyelerde bilek için destek yerleri bulunuyor. Ayrıca birçok klavye modelinin tuş takımı da elinizi kaldırmadan kullanabilmeniz için tasarlanıyor. Böylece klavye kullanımından kaynaklı sağlığınızla ilgili herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz.

Klavye seçiminde ergonomik tasarıma sahip klavyeleri tercih etmeniz sağlığınız açısından önemli bir kriter oluyor.

Klavyenizi kullanırken ayaklarını kaldırıp kullanmayı unutmayın. Bu şekilde klavye kullanırken bileğiniz de doğal konumunda olacaktır.

Klavyede Multimedya Özelliği

Bilgisayarlarımızı normal işlerimiz dışında film izlemek ve müzik dinlemek için de kullanıyoruz. İzlediğimiz filmi durdurup yeniden başlatmak ya da sesini açıp kısmak için sürekli mouse kullanmak zor gelebiliyor.

Keyifli anlarınızda rahatınızın da bozulmamasını istiyorsanız mutimedya özellikleri olan klavyeleri tercih edebilirsiniz. Böylece sadece klavyeyi kullanarak filminizi ya da müziğinizi istediğiniz gibi yönlendirebilirsiniz.

Klavyenin Tasarımı Artık Önemli Noktalardan Biri

Günümüzde teknolojik gelişmelerin yanında tasarım anlamında da fazlasıyla gelişmeler yaşanıyor. Yeni tasarımlar daha çok sağlığımızı korumak ve cihazları rahat kullanabilmemiz için yapılıyor.

Bilgisayar klavyelerinin yeni modellerinde özelliklerinin gelişmesinin yanında ergomonik tasarımlar da göze çarpıyor. Uzun süreli kullanımları rahatlatmak için tuş yapısının değişmesi, karanlıkta rahat kullanabilmek için aydınlatmalı tuş takımları bunların başlıcaları arasında sayılıyor.

Ayrıca klavyenizin sessiz ya da sesli olmasına da siz karar verebiliyorsunuz. Eğer çalışırken sessiz bir ortamda olmayı seviyorsanız bastığınızda ses çıkarmayan klavyeleri tercih edebilirsiniz. Ancak oyuncular daha çok ses çıkartan modelleri tercih ediyor. Sesli modeller klavyeyi kullandığınızı hissettirdiği için ayrı bir hava da katabiliyor.

Gece çalışmayı seviyorsanız ya da sabaha kadar oyun oynuyorsanız aydınlatmalı klavye modelleri sizin için ideal seçenek olabilir. Böylece karanlık odanızda yaptığınız işe daha iyi konsantre olabiliyorsunuz. Ayrıca farklı renklerde ışıklandırma seçenekleri de bulunuyor.

Bilgisayar Klavyesinin Markası Önemli mi?

Bilgisayar klavyesi seçerken markalı ürünleri tercih etmeye çalışın. Ucuz ve kalitesiz klavyelerin başınızı çok ağrıtabileceğini unutmayın. İhtiyacınızı karşılayabilecek ve ergonomik tasarıma sahip klavyeleri tercih edin ve bu ürünlerin kullanıcı tavsiyelerini de araştırdıktan sonra almaya karar verin.

Yukarıdaki yazımızda klavye alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler paylaştık.

Siz de en iyi bilgisayar klavyelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
çocuklar için en iyi scooter önerileri
Devamını Oku

Çocuklar İçin En İyi Scooter Önerileri

Çocuklar yürümeye başladıkları süreçten itibaren çeşitli araçlara ve oyuncaklara ihtiyaç duyarlar. Bunlardan biri de farklı özellikleriyle öne çıkan…
yapay zekanin duygulari olabilir mi teknosa
Devamını Oku

Yapay Zekanın Duyguları Olabilir mi?

İnsanların en temel özellikleri arasında farklı türde fikirlere, ifadelere ve duygulara sahip olması, onları hissetme yetenekleri geliyor. Duygularımız…