Sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin her alana yayıldığı günlerde duyurulan Apple VR Gözlük Pro, her iki teknolojiyi bir araya getiren yetenekleriyle ön plana çıkar. Karma teknolojileri bir arada kullanması sebebiyle Apple, Vision Pro’yu VR gözlüğü olarak tanımlamaz. Daha ziyade, kullanıcının onu kullanırken fiziksel dünyada nasıl mevcut kalabileceğine vurgu yaparak Vision Pro’yu, “ilk uzamsal bilgisayar” olarak nitelendirir. AR ve VR teknolojilerini beraber kullanan bu uzamsal bilgisayar iç ve dış kameralar kullanarak, artırılmış gerçeklik deneyimini bir adım öteye taşır. Cihaza özel olan deneyim, iki teknolojiyi beraber sunduğundan karma gerçeklik adını alır.

Etrafınızdaki alanı haritalama yeteneğine sahip olan kameralar, gerçek dünyayı size geri yansıtabilir. Bu yönüyle Apple Vision Pro’yu kullandığınızda gerçek alanınızda 3B pencereler, nesneler veya içerikleri görüntüleyebilirsiniz. Gerçek dünyadan tamamen sanal ortama geçiş için de kameraları ve dünyayı kapatabilirsiniz. Her an her yerde çalışma, içerik görüntüleme, oyun oynama, iletişim kurma da dahil olmak pek çok etkinliğin gerçekleştirilmesi üzerine tasarlanan Apple Vision Pro, sanal dünyayı en gerçekçi haliyle deneyimlemenize vesile olur.

Apple Vision Pro Nedir?

Apple Vision Pro, Apple’ın giyilebilir mekansal bilgi işlem aygıtıdır. Dijital içerikleri, fiziksel dünyada deneyimlemenizi sağlamak üzerine çalışır. Cihazla içerikler, çevrenizdeki alanda görüntüler. Gözlüğü taktığınız anda tüm uygulamaları ve pencereleri havada konumlandırır. Birden fazla pencere desteği sayesinde uygulamaları uygun gördüğünüz şekilde düzenlemeniz mümkün olur. Bu yeteneğini Apple, “sonsuz bir tuval” olarak tanımlar. Gözlük yüzünüzde olsa da uygulamalar bulunduğunuz ortamda görüntülendiği için gerçek etrafınızda olup bitenden haberdar olabilirsiniz. Sanal gerçekliği deneyimlemek istediğiniz anda da kullanabileceğiniz özel bir ekran mevcuttur. “Ortam” adı verilen bu ekranda sanal arka planı aktif ederek sürükleyici ve sıra dışı gerçeklik deneyimi yaşayabilirsiniz.

Tasarım açısından üstün pek çok özelliği olsa da görünüş itibarıyla kayak gözlüğüne benzer. Gerçek dünyayla tamamen bağlantınızı kesen sanal gerçeklik gözlüklerinin aksine Vision Pro, gözleriniz ile gerçek dünyanın arasında yer alan yeni bir ikinci ekran görevi görür. Bu durum da denetimin her zaman sizde olmasını sağlar. Cihaz, 3 boyutlu şekillendirilen lamine cam cepheye sahiptir. Bu cam cephe, gerçeklik deneyimini artırmak için yüzü tamamen saran alüminyum alaşımlı çerçeveyle tasarlanır.

Sanal gerçeklik gözlüğünün Light Seal çerçevesi, farklı yüz tiplerine uyum sağlayan yumuşak yapıdadır. Bu yumuşak yapıyı tamamlayan alüminyum alaşımlı çerçeve de kullanıcının yüzünün etrafında kıvrılan modüler bir tasarıma sahiptir. Bu tasarım, sanal dünyayla bağlantı kurduğunuzda gerçekliği en net şekliyle hissetmeniz için üst düzey ışık yalıtımı sağlar. Ayrıca başınızın yapısına uyarlanabilecek şekilde ayarlanabilen ses bölmeleri, esnek kayışlara sahiptir.

Cihaz, Apple’ın ilk “uzaysal işletim sistemi” olarak tanımladığı VisionOS ile çalışır. VisionOS’te yer alan uygulamalar, gözlüğü taktığınız anda gerçek dünyanızda resimler oluşturur. Ayrıca VisionOS işletim sistemi, Apple Vision Pro’ya özel uygulamalar içeren bir App Store’a sahiptir. Burada görüntüleyeceğiniz uygulamalar sadece gözlükte çalışsa da Apple VR, iPhone ile iPad uygulamalarını da çalıştırabilir.

Mail, Mesajlar, Safari, Apple Müzik, Fotoğraflar ve daha fazlasının bulunduğu ana sayfa görünümü vardır. Ana sayfa görünümü, iCloud aracılığıyla cep telefonunuzla da senkronize olabilir. Bu arayüz, iPhone arayüzüne benzer ancak uygulamaları sanal olarak açıp düzenlemenizi sağlar. Apple gözlük sayesinde ellerinizin, yüzünüzün, başınızın hareketleriyle Safari’nizi açabilir, mesajlarınızı, notlarınızı, maillerinizi okuyabilirsiniz. Bu yönüyle cihaz, alternatif VR gözlüklerinden oldukça farklıdır. Teknolojiye yeni esnekliklikler getirirken daha önce deneyimlemediğiniz yeni bir macera olarak karşınıza çıkar.

Apple Vision Pro Özellikleri Neler?

Apple Vision Pro sanal gerçeklik gözlüğünün en önemli özelliklerinden ilki, bir denetleyici ile çalıştırılmamasıdır. Navigasyon, seçim ve dikte için cihazı denetleyici yerine gözleriniz, elleriniz ve sesinizle kontrol etmeniz gerekir. Bu durum da cihazın gerçeklik deneyimini artıran en yeteneklerindendir. Örneğin “Ana Sayfa” görünümünde belirli bir uygulamaya gitmek istiyorsanız bunu, sadece başınızı çevirip uygulamaya bakarak yapabilirsiniz. Bir öğeyi seçmek için de parmaklarınızla dokunmanız, kaydırmak için hafifçe vurmanız, komutlarınız için cihaza seslenmeniz yeterli olur. Apple VR gözlük aşağıdaki özellikleriyle de dikkat çeker:

  • Apple VR gözlük; M2 işlemci, 12 farklı kamera, 5 sensör, 6 mikrofona sahiptir. M2 işlemci tüm bu sistemlerin sorunsuz çalışmasını sağlarken cihaz verileri işlemek için R1 yongasını kullanır.
  • Kameralardan ikisi artırılmış gerçeklik modunu kullanırken, etrafınızdaki gerçek dünyayı tasvir etmek için ekrana saniyede bir milyardan fazla piksel iletir. Diğer kameralar ise baş ve el hareketlerinizin çözümlenmesiyle birlikte 3D haritalama için kullanılır.
  • Kızılötesi aydınlatıcılar, düşük ışık koşullarında el hareketlerinizin takibini geliştirir.
  • LİDAR derinlik sensörleri, çevrenizdeki nesnelerin boyut ve konumunu belirler.
  • M1 işlemci ile R1 yonga; görüntüler ve uygulamalar arasında gezerken Apple’ın M1 işlemcisine göre 8 kat daha fazla hız sunar. Kamera, sensör ve mikrofonlardan gelen tüm bilgilerden R1 çipi sorumludur. R1 çipiyle Apple Vision Pro görüntüleri 12 milisaniye içinde ekrana aktarır.
  • 23 milyon piksel üretmek için her biri 100 fit genişliğinde görünen ve 4K video oluşturan iki adet yüksek çözünürlüklü ekranla çalışır.
  • Tüm ses bölmelerinde kullanıcının kendi baş ve kulak yapısına göre “Kişiselleştirilmiş Uzamsal Ses” sunan, ayrı ayrı güçlendirilmiş iki adet sürücü bulunur. Bu sürücüler sesi, etrafınızdan geliyormuş gibi hissettirir.
  • Apple Vision Pro gözlüğün lenslerinde yüksek performanslı bir göz izleme sistemi sağlayan kameraların yanında LED halkası da bulunur. Bu sayede cihaz, ne tarafa baktığınızı anlayabilir. Aynı zamanda arayüzü kontrol edebilmeniz için yüksek performanslı göz izlemeyi kullanabilir.
  • Cihazı ilk kez çalıştığınızda 3D dijital kimlik oluşturmanız gerekir. Dijital kimliğiniz sayesinde cihaz, jest ve beden dilinizi tanır.
  • Cihazın kilidini açmak, parolaları doğrulamak, satın alma işlemlerini tamamlamak için “Optik Kimlik” adı verilen bir yöntemle gözlerinizi tanır. İris tanıması olarak bilinen bu sistemden gelen tüm veriler, güvenliğiniz için Apple’a özel olan “Secure Enclave” işlemcisinde saklanır.
  • Optik Kimlik için İris tanıması, gözlüğün içinde bulunan dört kızılötesi kamerayla birlikte LED aydınlatma teknolojisi kullanır.
  • Apple kullanıcı sözleşmesi ile sanal ve artırılmış gerçeklikte baktığınız yerin gizli kalacağını, üçüncü taraf şirketlerin göz hareketlerinizi takip etmeyeceğini garanti eder.
  • Apple VR gözlüğün üst kısmında bulunan düğme, cihazın 3D kameralarını kullanarak uzamsal fotoğraf ve video çekmenizi sağlar. Vision Pro ile çekilen uzamsal fotoğraf ve videoları istediğiniz her an artırılmış gerçeklikle görüntülemeniz mümkün olur.
  • EyeSight özelliğiyle size bakan insanların gözlerinizi görebilmesini sağlar. Ayrıca bu özellik, uzamsal fotoğraf veya video çektiğinizi diğerlerinin anlamasına da yardımcı olur.

Bunların yanı sıra Apple Vision Pro’da ağırlık yapmaması için yerleşik pil bulunmaz. Bunun yerine cihaza entegre edilen bir batarya mevcuttur. Bu batarya tek şarjla 2 saate kadar pil ömrü sunar. Ancak cihazı 2 saatten fazla kullanmak istediğinizde adaptöre takılıyken de çalıştırmanız mümkün olur.

Apple VR Gözlük Avantajları

Apple VR gözlük modelinin en büyük avantajı, VR ile AR bir arada sunmasıdır. Böylece kullanıcılar, gerçek dünyanın sınırlarını zorlayabilir. Sanal dünyayı en gerçekçi haliyle deneyimlerken, masaüstü bilgisayarda ve cep telefonunda yaptığı tüm işleri gözlüğün yansıttığı dev ekranlardan yapabilir. Bu ekranlar arasındaki geçişler el, göz, baş hareketleri ile denetlendiği için çalışma deneyimi eğlenceli bir hal alır. Ayrıca Apple VR modeli aşağıdaki avantajları da beraberinde getirir:

  • İzlediğiniz film veya dijital içeriği 100 fite kadar genişletebildiğiniz sanal bir ortama girmek için kadranı sonuna kadar çevirebilirsiniz. Bu sinema salonundan daha büyük ekranı size sunar.
  • Apple Vision Pro ile oyunlar daha keyifli hale gelebilir. Gözlüğü satın alanlar Apple Arcade üzerinden 100’ün üzerinde oyunu istediği büyüklükte bir ekranda deneyimleyebilir.
  • Video konferanslarda Vision Pro, konuştuğunuz herkesi gerçek boyutlu karolarda görebilmeniz için çevrenizdeki odanın haritasından yararlanır. Uzamsal ses sayesinde konuştuğunuz kişilerin sesi, karoların yönünden size doğru gelir.
  • Göz izleme sistemi sayesinde oyun oynamak için herhangi bir aksesuara ihtiyacınız olmaz. Bunun nedeni cihazın sensörleri aracılığıyla sizi tanımasıdır. Ancak bluetooth klavye, fare, izleme dörtgeni ve oyun denetleyicileri Apple Vision Pro’ya bağlanabilir.
  • Vision Pro ile 3D olarak uzamsal fotoğraf ve videoları çekebilir, VR ile AR teknolojileri sayesinde kaydettiğiniz anları yeniden deneyimleyebilirsiniz.
  • Apple Vision Pro sayesinde çalışmanızı odadaki herkesin göremeyeceği alanda bir dizi sanal dijital monitöre yaymanız mümkün olur. Bu da çalışmalarınızda verimliliğinizi artırabilir.
  • AI teknolojileriyle de farklı bir boyut kazanan metaverse evreninin gittikçe popüler olduğu günümüzde cihaz, sanal gerçeklik evrenini en iyi şekilde deneyimlemeye ve insanlarla etkileşime geçmeye destek veren tüm donanımlara sahiptir.

Tüm bu avantajları, AR ile VR deneyimleri ile Apple Vision Pro, teknoloji tutkunları tarafından devrim olarak adlandırılır. Bunun en büyük nedeni, cihazın alternatif sanal gerçeklik gözlüklerinden oldukça farklı olan karma gerçeklik teknolojileri kullanmasıdır. Apple gözlük, karma gerçeklik özelliğiyle dijital içerikleri daha keyifli hale getirmekle kalmaz, yeni bir dünyada sıra dışı deneyim yaşamanıza katkı sağlar. Apple VR gözlük fiyat açısından kendi segmenti yansıtan ve özelliklerine uygun olan rakamlarla satışa sunulur.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
En İyi 10 Oyuncu Koltuğu
Devamını Oku

En İyi 10 Oyuncu Koltuğu

Oyuncuların en vazgeçilmez ekipmanlarından biri gamer koltuklarıdır. Göz alıcı ve konforlu tasarımları ile ön plana çıkan oyuncu koltuğu…