Kahve makineniz düşündüğünüz kadar temiz olmayabilir. Kirli bir kahve makinesi bazı uyarı işaretleri verir. Örnek olarak kahve makinenizin dibinde yağlı tortu ve mineral birikmesi oluşur. Gözle görülür lekeler bulunur. Tüm bu işaretler demleme işleminde yeni eklenen kahveyi ve suyu kirli hale getirir. Böylece acı ve kötü tada sahip bir kahve ortaya çıkar. Ancak göremediğiniz mikroplar ve bakteriler daha da büyük bir sorun oluşturabilir. İyi temizlenmiş bir kahve makinesi ile güne başlamak kahvenizin tadını lezzetli tutmayı sağlar. Makinenizin kahve koyulan parçalarını her gün yıkayın, ardından makineyi ayda bir kez sirke ve suyla derinlemesine temizleyin. Derin temizlik talimatları, sahip olduğunuz kahve makinesinin türüne göre değişiklik gösterir. Örneğin, tek kullanımlık bir kahve makinesi ile geleneksel bir cam hazneye sahip kahve makinesi nasıl temizlenmesi gerektiğine göre farklılık gösterebilir. Temizlik tavsiyesi için kahve makinenizin kullanıcı el kitabına mutlaka göz gezdirin. Ancak her kahve makinesi türünde; dökülen yerleri olduğu gibi anında silmeyi, haftada bir ise derin temizlik yapmayı göz ardı etmeyin.

Bağımsız bir halk sağlığı kuruluşu tarafından yapılan bir araştırma, kahve makinelerinin diplerinin yarısının maya ve küf içerdiğini test ederek, kahve makinelerinin evdeki en mikroplu beşinci yer olduğunu gösteriyor. Bu organizmalar alerjik reaksiyonlara ve hatta enfeksiyonlara neden olabiliyor. Bu nedenle uygun şekilde temizlenmediğinde kahve makineniz sizi hasta edebiliyor.

İyi haber şu ki, sadece birkaç kolay adımda bir cezveyi pırıl pırıl ve neredeyse yeni görünecek şekilde nasıl temizleyeceğinizi öğrenebilirsiniz. Klasik damlama tarzı kahve makinesini sadece sirke ve suyla nasıl temizleyeceğiniz konusunda size yol göstereceğiz. Ayrıca, cam hazneli kahve makinesinin kirecinin nasıl temizleneceğini de aynı malzemeleri kullanarak öğrenebilirsiniz. Hangi tür kahve makineniz olursa olsun, sirkenin temizlemesi için biraz zaman ayırmanız gerekecek. Bu yüzden kahve hazırlamanız gerekmeden hemen önce temizlik yapmamaya dikkat edin.

Kahve makineniz günlük olarak kullanılıyor ancak muhtemelen çok sık temizlenmiyor. Ancak kahve makinenizi temizlemek sadece makinenizin sağlığı için değil, aynı zamanda sabah demlemenizin tadını taze tutmak için de çok önemli hale geliyor. 2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre, makinenizin temizlenmemesi ve kahve birikmesi sonucunda kahveniz acı ve daha kötü bir tada sahip olabiliyor. Haznede biriken kahve tortusunda maya ve küf oluşabiliyor. Küçük ölçekte maya ve küf genellikle sağlığınızı ciddi şekilde etkilemese de bazıları için alerjik reaksiyona neden olabiliyor. İstenmeyen bakterileri önlemek için kahve makinenizin rutin temizliğini yaptığınızdan emin olun. Standart bir filtre kahve makinesini temizlemek için aşağıdaki adımları izleyin.

kahve makinesi temizleme teknosa

Cam Hazneli veya Cezveli Kahve Makinesi Nasıl Temizlenir?

Kahve makinenizi her gün kullanıyorsanız, makinenizi ayda bir kez temizlemeyi planlayın. Ara sıra kahve içenlerin bunu yalnızca her üç ila altı ayda bir yapması gerekebilir. Ancak hazne veya cezve çevresinde gözle görülür bir birikim fark ederseniz veya kahvenizin tadı kötüyse, kahve makinenizi temizleme zamanı gelmiş olabilir.

Temizlik için Gereken Malzemeler Neler?

  • Beyaz Sirke
  • Su
  • Temizlik Bezi
  • Sıvı Bulaşık Deterjanı
  • Sünger
  • Havlu

Nasıl Temizlenir?

1- Kahve makinesini sirke ve suyla doldurun.

Kahve makinenizi temizlemek için, hazneyi yarı yarıya beyaz sirke ve su karışımıyla doldurmakla başlayın. Kahve makinenizde özellikle kötü bir birikim varsa, sirkenin suya oranını artırabilirsiniz. Sirke sadece kahve makinesini ve hazneyi sterilize etmekle kalmaz aynı zamanda birikmiş mineral birikintilerini de çözer.

2- Sirkeyle demleyin ve haznenin içindeki tortuların yumuşamasına izin verin.

Demlemeyi açın. Demlemenin yaklaşık yarısında, kahve makinesini kapatın ve kalan sirke çözeltisinin, ne kadar birikmeyi temizlemeniz gerektiğine bağlı olarak, haznede yaklaşık 30 ile 60 dakika boyunca durmasına izin verin.

3- Döngüyü bitirin ve suyla yıkayın.

Kahve makinesini tekrar açın ve demleme döngüsünün tamamlamasına izin verin. Sirke çözeltisini dökün.

Artık sirke kokusunu ve tadını kahve makinesinden çıkarabilirsiniz. Hazneyi temiz suyla doldurun, kahve makinesini açın ve demleme döngüsünü tamamlamasına izin verin. Ardından suyu boşaltın ve ikinci bir döngü için temiz su ile tekrarlayın. Kahve makinenizi ve haznenizi veya cezvenizi temiz bir bezle silin. Ardından havlu ile dış kısmını kurulayın.

Kapsüllü Kahve Makinesi Nasıl Temizlenir?

Kapsüllü kahve makinenizi temizlemek, hazneli kahve makinesini temizlemekten daha karmaşık olmuyor. Standart bir kahve makinesinde olduğu gibi beyaz sirke ve su, kahve makinesini temizlemek için ideal hale geliyor.

Temizlik için Gereken Malzemeler:

  • Sıvı Bulaşık Deterjanı
  • Havlu
  • Diş Fırçası
  • Temizlik Bezi
  • Sünger
  • Beyaz Sirke
  • Su
  • Boş Kupa

Nasıl Temizlenir?

1- Makinenin dışını temizleyin.

Kahve makinenizin tıkanıklığını veya kirecini gidermeye başlamadan önce, dışını iyi bir fırçalamanız gerekir. Hazne, damlama tepsisi ve kapağı, tutucu ve huni bulaşık makinesinde yıkanabilir. Ancak hazne kapağını bulaşık makinesine koymayın. Alternatif olarak, bu parçaları sıcak su ve yaklaşık bir çay kaşığı sıvı bulaşık deterjanı ile dolu bir lavaboya koyabilirsiniz. 15 dakika bekletin, sonra iyice durulayın ve havluyla kurulayın.

2- Makinenin içini temizleyin.

Çıkarılabilir parçaları yıkarken veya ıslatırken, temiz bir diş fırçası alın ve tutucuda sıkışmış kahve öğütücülerini nazikçe fırçalayın. İçindeki birikintileri gidermek için nemli bir bez kullanın. Dış yüzeyi çok amaçlı bir temizleyici ile nemlendirilmiş bir bezle silerek işi bitirin.

Herhangi bir kireç tortusu veya beyaz kabuk oluşumu fark ederseniz, bezinizin bir kısmını beyaz sirkeye batırın, etkilenen bölgeye uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Tekrar silin ve beyazlıklar kaybolana dek tekrarlayın. Ardından kahve makinesini yeniden monte ederek bitirin.

3- Makinenizi sirke çözeltisiyle çalıştırın.

Kapsüllü kahve makinesini temizlemeye başlamadan önce içinde kapsül olmadığından emin olun. Tepsiye büyük bir boş kupa yerleştirin. Haznedeki suyu boşaltın ve varsa su filtresini çıkarın. Rezervuarı yarı yarıya oranda beyaz sirke ve su çözeltisiyle maksimum çizgiye kadar doldurun. Kahve makinenizi açın, en büyük fincan ayarını seçin ve sirke çözeltisinin daha fazla su ekleme seçeneğine gelmesi için gerektiği kadar makineden geçmesine izin verin. Her demlemeden sonra fincandaki sıcak sıvıyı lavaboya boşaltın.

4- Rezervuarı durulayın.

Kapsüllü kahve makinenizi en az 30 dakika bekletin. Süre dolduğunda, rezervuarı çıkarın ve sirke kalıntılarından kurtulmak için suyla durulayın. Bu işlem sırasında birkaç kez durulama yapmanız gerekebilir.

5- Makinenizi suyla çalıştırın.

Sirkeyi makineden durulamak için üçüncü adımdaki işlemleri sade su ile tekrarlayın. Yine damlama tepsisine boş bir kupa koyun. Maksimum doldurma çizgisine kadar hazneye su doldurun. En büyük fincan ayarını kullanın ve suyun makinenin içinden boşalması için gerektiği kadar geçmesine izin verin. Artık ertesi sabah demlemek için hazır ve temiz kahve makineniz kullanıma hazır bulunuyor.

Her Tip Kahve Makinesi için Ek Olarak Uygulanabilecek Tavsiye:

Kahve makinenizdeki mineral birikimi fazla ve ağırsa, içtiğiniz kahvelerin tadı düzelmiyorsa, işlemleri üretici tarafından onaylanmış bir kireç çözme solüsyonu ile tekrarlayabilirsiniz. Kahve makinelerinde en iyi lezzet sonucunu görebilmek ve hijyeni korumak için her üç ile altı ayda bir kirecin temizlenmesi öneriliyor.

Siz de en iyi kahve makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
yapay zekanin duygulari olabilir mi teknosa
Devamını Oku

Yapay Zekanın Duyguları Olabilir mi?

İnsanların en temel özellikleri arasında farklı türde fikirlere, ifadelere ve duygulara sahip olması, onları hissetme yetenekleri geliyor. Duygularımız…
En İyi 10 Oyuncu Koltuğu
Devamını Oku

En İyi 10 Oyuncu Koltuğu

Oyuncuların en vazgeçilmez ekipmanlarından biri gamer koltuklarıdır. Göz alıcı ve konforlu tasarımları ile ön plana çıkan oyuncu koltuğu…