Apple, uzun süren çalışmalarının meyvesini M1 çipleri üretmeye başlamasıyla alıyor. Bundan önce bilgisayarlarında bulunan çipler Intel tarafından üretiliyordu. Bu durum MacBook’ların gelişimiyle ilgili bazı kısıtlamalara neden oluyordu. Apple tarafından son yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte çok daha güçlü özelliklere sahip yeni silikon çipi M1’i piyasaya sürmeyi başarıyor. Apple, yeni çipleriyle ilgili on yıldan uzun süredir çalışma yapıyordu. Bu yeni çiplere geçiş, Apple’ın dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarında büyük değişiklikler yapmasına izin veriyor. Artık hiçbir Mac, özellikleri bakımından diğerlerine göre geride kalmıyor. Yeni M1 çipe sahip MacBook bilgisayarlar çok daha hızlı performansa, büyük ölçüde gelişmiş grafiklere ve çok daha uzun pil ömrüne sahip olarak piyasadaki yerini alıyor. Bu yazımızda Apple M1 çip ne işe yarar olduğunu anlatmaya çalışacağız.

M1 Çipin Farkı Ne?

Apple M1 çipinde yerleşik bellek mimarisi bulunuyor. Bu sayede CPU, GPU ve diğer işlemci birimlerinin birbirleri arasında veri kopyalanmasına gerek kalmadan aynı veri havuzuna erişebilmeleri sağlanıyor. Bunu yapmaları M1’e kayda değer hız ve verimlilik iyileştirmeleri getiriyor. Bu bellek mimarisi, bilgisayarın RAM’inin kullanıcılar tarafından yükseltilemeyeceği anlamına geliyor. MacBook bilgisayarların erişebildiği RAM kapasitesi olabilecek maksimum seviyede olduğu için buna hiçbir kullanıcı zaten ihtiyaç duymuyor.

M1 çiplerde 16 milyar transistör bulunuyor. Bu, düşük güçlü silikonda mevcut olan en hızlı CPU çekirdeği ve watt başına benzersiz CPU performansı için Apple’ın şimdiye kadar bir çipe koyduğu en fazla transistör oluyor. Apple’ın çip tasarımı, Intel tarafından tasarlanan çiplere göre mümkün olandan daha hızlı ve güç açısından daha verimli Mac’ler oluşturmasına olanak tanıyor.

M1 çipi, Apple’ın bugüne kadar ürettiği en güçlü çip olarak kayıtlara geçiyor.

M1 Çip İşlemcide Ne Fark Yaratıyor?

M1 çip, dört yüksek ve dört de düşük performanslı ancak yüksek verimli olmak üzere 8 çekirdekli bir işlemci içeriyor. Yüksek performanslı çekirdekler, yoğun güç kullanan tek iş parçacıklı görevler için en iyi performansı sağlamak için tasarlanıyor. Yüksek performanslı bu çekirdekler, M1 çipe sahip Mac’lerin en üst seviye MacBook Pro modellerini bile geride bırakmasını sağlıyor.

M1 çip üzerinde bir de dört adet yüksek verimli çekirdek bulunuyor. İnternette gezinme ya da bilgisayarın günlük kullanımı gibi daha az yoğun ve aynı gücü gerektirmeyen basit görevleri gerçekleştiriyor. Bu ayrımın yapılması ciddi anlamda pil ömrünü koruyor. Apple, bu çekirdeklerin önceki nesil çift çekirdekli MacBook Air ile benzer performans sergilediğini ancak onlardan çok daha düşük güçte çalıştığını söylüyor. Bu çekirdekler önemli bir güce ihtiyaç duyulmadığında tek başına çalışabiliyor. Ancak zorlu görevler olduğunda sekiz çekirdeğin tümü aynı anda aynı görev için devreye alınabiliyor.

M1 Çip Ne Kadar Hızlı?

Apple M1 çip, bir önceki nesil makinelerde kullanılan Intel çiplerine kıyasla 3,5 kata kadar daha hızlı bir CPU performansı, 6 kata kadar daha hızlı GPU performansı ve 15 kata kadar da daha hızlı makine öğrenimini beraberinde getiriyor.

En yeni PC dizüstü bilgisayar çipleriyle karşılaştırıldığında ise M1 çipler 2 kat daha hızlı CPU performansı sunuyor.

apple m1 ne ise yarar teknosa

M1 Çipin Pil Ömrü Ne Kadar?

M1 çipinin getirdiği inanılmaz hız iyileştirmelerine rağmen, Apple’ın bugüne kadar piyasaya sürdüğü diğer tüm Mac çiplerinden daha fazla pil tasarrufu sağlıyor.

M1 Mac’deki pil ömrü, önceki nesil Mac’lere göre 2 kat daha uzun sürüyor. En uzun pil ömrüne sahip M1 çipine sahip Mac olan, 20 saate kadar dayanan 13 inç MacBook Pro oluyor. Bu, bir önceki nesil modelin pil ömrünün yaklaşık olarak 2 katına geliyor.

M1 Çipin Güvenlik Özellikleri

Intel çipe sahip Mac’lerde güvenlik ve diğer özellikleri işleyen yerleşik bir T2 yongası bulunuyordu. Ancak M1 yongalarında bu işlevsellik doğrudan yerleşik olarak sunuluyor ve ikinci bir yongaya gerek kalmıyor.

M1 çip, daha hızlı ve daha güvenli bir SSD performansı da sunmak istiyor. Bunun için AES şifreleme donanımına sahip bir depolama denetleyicisiyle birlikte üretiliyor.

Intel ve M1 Çip Karşılaştırması

Apple, M1 çipini alt uç Mac’lerde kullanarak başlıyor. CPU performansı söz konusu olduğunda, M1, Intel Apple’ın dizüstü bilgisayar serisinde kullanılan en üst düzey çipleri bile geride bırakıyor. M1 çip, herhangi bir Mac’in en hızlı tek çekirden performansına sahip olarak üdretiliyor ve çok çekirdeki performansı, Apple’ın masaüstü makinelerinin çoğunluğuna yaklaşmış bulunuyor.

Apple hala Intel çipe sahip 13 inç MacBook Pro modelinin satışına devam ediyor. Performan açısından bu Mac’lerin M1 sürümleri çok daha yüksek CPU hızları sunuyor. Düşük performansı sorun yapmayan kullanıcılar tarafından bu model hala tercih ediliyor.

Apple ayrıca M1 Mac SSD depolama hızının Intel tabancı MacBook’lardan iki kat daha hızlı olduğunu belirtiyor.

Aple M1 Çip Uygulamaları

Apple M1 çipinin en büyük özelliklerinin başında iOS ve iPadOS uygulamalarını çalıştırma yeteneği geliyor. Bu M1 çipinin iPhone ve iPad’deki A serisi çipler gibi ARM tabanlı bir işlemci olması nedeniyle mümkün oluyor. Bu durum uygulama geliştiriciler için de bir avantaj yaratıyor. Geliştiriciler çok daha az bir çalışmayla iPhone ve iPad uygulamalarını getirebilecekleri anlamına geliyor.

Intel işlemcilerin geride bırakılması, bu bilgisayarlar için yapılan uygulamaların çalıştırılmayacağı anlamına gelmiyor. Apple, bu geçişte kullanıcılarına zarar vermemek için süreç kombinasyonu uyguluyor. Apple, kendi uygulamalarını M1 çipini desteklemek için güncellemesini tamamlıyor. Ardından üçüncü parti uygulama geliştiricilere, uygulamalarının hem Apple silikon M1 çipini hem de Intel tabanlı Mac’leri destekleyecek şekilde nasıl oluşturacaklarına dair talimatlar da gönderiyor.

Yukarıda Apple M1 çip ne işe yarar olduğunu anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi MacBook’ları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
ilk macintosh bilgisayar hangisi teknosa
Devamını Oku

İlk Macintosh Bilgisayar Hangisiydi?

İlk bilgisayarlar çıktığında IBM piyasada hakim firma olarak bulunuyordu ve sadece iş dünyası profesyonelleri için bilgisayar üretiyordu. Ancak…