Ev işleri arasında günlük olarak ve hatta günde birden fazla kez yapmak zorunda olduğumuz işlerin başında bulaşıklar geliyor. Her yemekten sonra ya da gün içerisinde biriken bulaşıkları her gün düzenli olarak yıkamak zorunda kalıyoruz. Bu konuda mutfaktaki en büyük yardımcımız bulaşık makinesi oluyor. Bulaşıkları elde yıkadığımızda yeterli temizlik sağlayacak kadar sıcak suda yıkayamıyoruz. Ayrıca elde yıkama sırasında harcadığımız su miktarı da çok fazla oluyor. Bulaşık makinesi sayesinde bulaşıklarımızda hijyen sağlarken; daha az su ve elektrik kullanarak çok fazla bulaşığı halledebiliyoruz. Üstelik yıkama sırasında kazandığımız zaman da bize kalıyor. Ancak bulaşık makinesini bilinçsiz kullandığımızda harcanan su ve enerji bakımından tasarruflu olmayabiliyor. Daha az enerji harcayarak daha temiz bulaşıklara sahip olmak için bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekiyor. Ayrıca bu sayede makinenizin ömrünü de uzatabiliyorsunuz. Bu yazımızda bulaşık makinesi nasıl tasarruflu kullanılır anlatacağız.

İşte bulaşık makinesini tasarruflu kullanmak için bazı püf noktaları:

1- Bulaşık Makinenize Kapasitesinin Üzerinde Yüklenmeyin

Bulaşık makinelerinin bir yıkama kapasitesi bulunuyor. İçerisine koyacağınız bulaşıkların belli bir sınırı oluyor. Evinize bulaşık makinesi almaya karar verdiğinizde bu kapasiteyi göz önünde bulundurmanız önemli. Makinenin alabileceği malzemenin üzerinde bir yükleme yaptığınızda sorun yaşayabiliyorsunuz. Üst üste konulan bulaşıklar bir ağırlık yaparken aralarındaki boşluk oranı da azalıyor. Bu şekilde yıkamaya çalıştığınızda hem bulaşıklarınız iyi yıkanmıyor; hem de makinenizin ömrünü kısaltmış oluyorsunuz.

Bulaşık makinenize fazla yüklenmemek için kapasitesinin çok altında bulaşık yıkamak da harcanan enerjinin israf olmasına neden oluyor. Ayrıca yıkayacağınız başka bulaşıklar da varsa, bir kez daha makineyi çalıştırmanız gerekebiliyor. Bu da bir kerede yıkayacağınız bulaşıklar için iki kez makine çalıştırmak anlamına geliyor. Her ne kadar son dönemde üretilen bulaşık makineleri, içerisindeki bulaşık miktarını algılayarak ona göre su harcıyor olsa da; makinenin çalışma süresi aynı kalacağı için harcanan enerji miktarı yine fazla oluyor. Bu nedenle bulaşıkları doğru yerlerine yerleştirerek tam kapasitesine göre yükleme yaparsanız, bulaşık makinenizi daha tasarruflu kullanabiliyorsunuz.

Bulasik Makinesi tasarruf teknosa

2- Bulaşıkları Makineye Dizmeden Önce Kirlerini Alın

Çoğunlukla yapılan hataların başında bulaşıkları makineye dizmeden önce sudan geçirmek geliyor. Kirlerini suyun altında akıtıp daha sonra makineye koyulduğunda daha temiz yıkayacağı düşünülüyor. Bu düşünceyle hem daha fazla su hem de bulaşık makinesinin bize kazandıracağı zamanı boşa harcamış oluyoruz. Üzerindeki kirler ve yemek artıklarıyla birlikte makineye koyduğumuzda da iyi temizlenmeme riskiyle karşı karşıya kalıyoruz. Son yıllarda hayatımıza giren akıllı bulaşık makinelerinin kir yoğunluğunu tespit edip ona göre yıkama özelliği sayesinde bu durumla karşılaşma riskimiz azalsa da daha fazla enerji ve su harcamasına engel olamıyoruz.

Bu nedenle bulaşıklarınızı makineye dizmeden önce bir kağıt havlu ya da peçete ile kirlerini çöpe sıyırmamız oldukça faydalı oluyor. Böylece üzerindeki kaba kiri almış oluyoruz. Daha az kir yoğunluğu olduğu için bulaşık makinemiz de ona göre daha az elektrik ve su harcayarak temizliği tamamlamış oluyor.

3- Kısa Süreli ve Doğru Programı Seçin

Bulaşık makinesi nasıl tasarruflu kullanılır anlatırken doğru programı seçmek önemli oluyor. Bulaşıklarınızın fazlalığına ve kir yoğunluğuna bağlı olarak seçebileceğiniz birden fazla yıkama programı bulunuyor. Bu programlardan bazıları kısa sürede ya da düşük sıcaklıkta yıkamayı sağlarken; bazıları ise yüksek sıcaklıkta ya da daha uzun sürede yıkmayı sağlıyor.

Bulaşık makineleri her zaman yüksek sıcaklıkta yıkama yapıyor. Bu sayede bulaşıkların üzerindeki mikro organizmalar ölüyor ve gerekli olan hijyen sağlanmış oluyor. Ancak bazen bu hijyenden şüphe duyarak daha yüksek sıcaklıklarda yıkamak isteyebiliyoruz. Bu şekilde yıkadığımızda, makine gerekli sıcaklığa ulaşabilmek için ekstra enerjiye ihtiyaç duyuyor. Çok yüksek sıcaklıklar hijyeni sağlarken bazı porselen ve cam ürünlere zarar verebiliyor. Ayrıca ihtiyacımız olan hijyeni sağlamak için çok yüksek sıcaklıklar gerekmiyor. Bulaşık makinesinin normal sıcaklığı da bulaşıkların hijyenik olmasını sağlıyor. Bu nedenle çok uzun süreli ve yüksek sıcaklıktaki programları zorunda olmadıkça tercih etmeden standart programları kullanmayı alışkanlık haline getirmemiz enerji tasarrufu konusunda oldukça etkili oluyor. Ayrıca bulaşıkların üzerindeki kirleri de yıkama öncesi sıyırdığımızda temizlik ve hijyen konusunda kafamızda soru işaretleri kalmamış oluyor.

4- Bulaşık Makinesini Doğru Yerleştirmeyi Öğrenin

Bulaşık makineleri çoğunlukla üst üste iki raftan oluşuyor. Her bir rafında da ayrı ürünler için bölmeler bulunuyor. Bu rafların tasarımları bulaşıkların en verimli ve temiz bir şekilde yıkanması için yapılıyor. İçerideki suyun bulaşıkların her noktasına temas etmesini sağlıyor ve yıkama sonunda hepsi temiz bir şekilde makineden çıkıyor.

Bulaşıkları makineye dizerken hepsini ait olduğu bölmelere koymamız gerekiyor. Tabakları alt rafın ön tarafındaki bölüme her birini ayrı bölmeye gelecek şekilde dizerken; tencere ve tava gibi malzemeleri ise yine alt rafın arka tarafına yerleştiriyoruz. Bardak, kase gibi küçük ürünleri ise üst rafa yerleştiriyoruz. Bu sayede bulaşık makinesini çalıştırdığımızda hepsi yeterli su ve deterjanla temas ediyor.

Bulaşıkları makineye doğru bir şekilde yerleştirmediğimizde, yıkama sonrası hala temizlenmemiş malzemelere rastlayabiliyoruz. Böyle olunca bulaşık makinesini tekrar çalıştırmak zorunda kalabiliyoruz. Bu da elektrik ve su sarfiyatını iki katına çıkarıyor.

Bulaşık makinesini daha tasarruflu kullanabilmek için bulaşıkları makineye doğru yerleştirmeyi öğrenmemiz gerekiyor.

5- Bulaşık Makinenizin Düzenli Bakımını Yaptırın

Kullandığımız bütün elektronik eşyaların bakıma ve temizlenmeye ihtiyacı oluyor. Bunları düzenli bir şekilde yaptığımızda ise hem verimli çalışmalarını sağlıyoruz hem de kullanım ömürlerini uzatıyoruz.

Bulaşık makinenizin de diğer cihazlar gibi düzenli olarak bakımının yapılması gerekiyor. Herhangi bir arıza oluşmadan önlem alarak ciddi ve maliyetli sorunların önüne geçilmiş olunuyor. Ayrıca bulaşık makinesinin daha verimli çalışmasını sağlayarak daha fazla elektrik ve su harcamasının da önüne geçiliyor.

Düzenli bakım yapılmasının yanı sıra bulaşık makinesinin temizliğine de özen göstermeniz makinenizi uzun süre kullanabilmeniz açısından büyük fayda sağlıyor. Her ne kadar suyla çalıştığı için temiz olduğunu düşünsek de bulaşık makineleri en çok kirlenen ev eşyaları arasında yer alıyor. Bulaşıkların üzerindeki kir ve yemek artıkları temizlenirken atık su borusundan ve filtreden geçiyor. Bu atıklar bir süre sonra filtreyi tıkayabiliyor. Ya da uzun süre kullanımdan sonra su giriş ve çıkış hortumları yıpranabiliyor. İçerisinde bulunan su püskürtme kolları kirlenip tıkanabiliyor.

Bütün bunlar bulaşıkların iyi temizlenmemesine ve makinenin verimli çalışmamasına neden oluyor. Yıkama sonrası iyi temizlenmemiş bulaşıklarla karşılaştığımızda tekrar yıkamak zorunda kalıyoruz. Bu da daha fazla elektrik ve su harcanmasına neden oluyor. Bulaşık makinesini daha tasarruflu kullanmak istiyorsak bakımını ve temizliğini düzenli olarak yaptırmamız gerekiyor.

6- Enerji Tasarruflu Bulaşık Makinelerini Tercih Edin

Dünyamızın geldiği noktada teknolojik gelişmelerin büyük çoğunluğu daha az enerji harcayacak cihazlar üretme konusunda yapılıyor. Çünkü dünyadaki tüm enerji kaynakları büyük bir hızla yok oluyor ve çevre kirliliği her geçen yıl daha fazla artıyor. Bu nedenle kullandığımız tüm cihazların daha az enerjiyle daha fazla çalışabilmesi için birçok geliştirme yapılıyor. Özellikle bulaşık makineleri su ve elektrikle çalıştığı için doğal kaynakları daha fazla tüketen eşyalar arasında bulunuyor. Bu nedenle makine üreticileri teknoloji araştırmalarını bunu nasıl azaltabilecekleri konusuna yönlendiriyor. Bulaşık makinelerinin enerji tasarrufu sınıfı “A” olarak adlandırılıyor ve yanına artı işareti eklenerek enerjiyi ne kadar verimli kullandığını gösteriyor. Yani bulaşık makinesi tercih ederken A++ veya daha fazlasını tercih ederek zaten tasarruflu kullanmaya başlıyorsunuz. Diğer konulara da dikkat ettiğinizde hem doğamızı korumaya yardımcı oluyorsunuz hem de bütçenizi daha rahat dengeliyorsunuz.

Yukarıda bulaşık makinesi nasıl tasarruflu kullanılır anlattık.

Siz de en iyi bulaşık makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
fritozu kullanirken bunlari yapmayin teknosa
Devamını Oku

Fritöz Kullanırken Bunları Yapmayın

Fritöz, çeşitli yiyecekleri kızartmak için kullanılan bir mutfak aleti. Yiyecekleri yüksek ısıda, genellikle 175 derece ile 190 derece…
Derin Dondurucuda Et Nasıl Saklanır?
Devamını Oku

Derin Dondurucuda Et Nasıl Saklanır?

Besinlerinizin tazeliğini koruyarak, sağlıklı bir şekilde uzun süre saklamak için en çok önerilen yollardan biri kuşkusuz derin donduruculardır.…
En konforlu mouse pad tavsiyeleri
Devamını Oku

En Konforlu Mouse Pad Tavsiyeleri

Harici bir donanım olan mouse, bilgisayar kullanırken metin, dosya, klasör veya simgeleri hareket ettirmeye yarayan en fonksiyonel bileşenlerden…
emojiler anlami teknosa
Devamını Oku

Emojilerin Anlamı

Yazının bulunduğu ilk çağlardan beri simgeler hayatımızda yer alıyor. Avladığı hayvanları göstermek için duvara hayvanın simgesini kazıyan bir…