Birçok kişi en son teknolojiye veya en azından ölçeğin en üst seviyesindeki bir şeye sahip olmayı seviyor ancak yaşam maliyetinin hızla artması ve zaten yüksek olan akıllı telefon fiyatları ile bu oldukça zor olabiliyor. Bu noktada seçebileceğiniz yollardan biri, yenilenmiş telefon satın almak olabilir.

Bu cihazlar hasar görmüş veya büyük arızaları giderilmiş gibi görünebiliyor ancak gerçek şu ki çok çeşitli markalar sayesinde, tam fiyat ödemenin harika bir alternatifi haline geliyor. Genellikle makul bir fiyata ve garantili bir şekilde satın alınabiliyor. İşte yenilenmiş bir akıllı telefon satın almanın artıları, eksileri ve dikkat edilmesi gerekenler…

Kullanılmış ve Yenilenmiş Bir Telefon Arasındaki Farklar

Konuyla ilgili çok fazla kafa karışıklığı olduğu için daha fazla ilerlemeden bu konuyu biraz açıklamakta fayda bulunuyor. Bir platformda daha önce birisi tarafından kullanılmış bir cihaz satın aldığınızda, esasen cihazın durumu ve tamamen çalışıp çalışmadığı konusu risk altında oluyor. Cihazın yaşına bağlı olarak ürün, üreticinin garanti süresinin dışında olabiliyor. Pil ömrü darbe almış oluyor. Ayrıca kasa ve ekranda bir miktar aşınma ve yıpranma olabiliyor ve telefon birkaç hafta veya ay sonra sorun çıkarabiliyor. Bu durumda, böyle özel bir satışta geri dönüş çok az olduğu veya hiç olmadığı için risk bulunuyor. Bu durum, ikinci el cihazların genellikle yenilenmiş olanlardan daha ucuz olması gerçeğiyle hafifletiliyor. Bu nedenle hesaplamanın bir parçası haline geliyor.

Yenilenmiş telefonlar ise esasen yepyeni veya çok az kullanılmış olabiliyor. Alıcı tarafından perakendeciye iade edilmiş olabiliyor. Bu, bir tür arızadan veya bir sözleşmenin sorunundan kaynaklanabiliyor. Bu duruma karşın artık bazı satıcılar, telefonları orijinal yeni parçalar kullanarak yeniliyor ve yeni gibi duruma getiriyor. Bu tür telefonlar ayrıca herhangi bir bileşen arızasına karşı genellikle bir yıl süreyle koruyan garantilerle birlikte geliyor. Yenilenmiş telefonlarda yeni piller takılmış olabiliyor, bu da yeni bir telefonla aynı pil ömrüne sahip olunacağı anlamına geliyor. Bu ekstra adımlar nedeniyle, yenilenmiş ürünler genellikle ikinci elden daha pahalı oluyor ancak nedeni kullanıcıyı koruması oluyor.

Yenilenmiş Telefonun Avantajları

1. Yenilenmiş Telefonlar Paradan Tasarruf Etmenizi Sağlar

Yenilenmiş bir telefon satın almanın en önde gelen nedeni, para tasarrufu sağlamak oluyor. Apple, yenilenmiş iPhone‘ları, genellikle bir cihazın normal fiyatından yüzde 15’e varan indirimlerle satıyor. Kuşkusuz, bunlar tipik olarak mevcut modeller olmuyor ancak cihazların temelde yepyeni duruma geri getirilmesi ve tüm orijinal aksesuarlarıyla birlikte yeni bir kutuya gelmesi avantajıyla bu tür indirimlerle alınabiliyor.

2. Yenilenmiş Cihazlar Garantilidir

Kullanılmış cihazlar paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir ancak bu bir tür risk oluyor. Yenilenmiş cihaz yine de paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir ancak aynı zamanda herhangi bir arıza çıkması durumunda cihazı iade etme, para iadesi veya değişim alma gibi bir güvenlik ağıyla birlikte gelir.

3. Yenilenmiş Cihazlar Çevre İçin İyidir

İklim değişikliği, halihazırdaki bilimsel tahminlerin pek de iyimser görünmemesiyle birlikte, dünyanın çeşitli yerlerinde endişe verici etkiler yaratıyor. Bunun nedenlerinden biri de teknolojik üretim ve dağıtımda ihtiyaç duyulan enerji ve kaynakların kullanılması oluyor. Mevcut bir ürünün ömrünü uzatmak doğru yönde atılmış bir adım oluyor, bu nedenle yeni bir telefon yerine yenilenmiş bir telefon satın almak çevre için iyi hale geliyor.

Yenilenmiş Telefonun Dezavantajları

1. Daha Eski Yenilenmiş Cihazlar Yazılım Güncellemelerini Alamayabilir

Yenilenmiş bir cihaz satın alırken akılda tutulması gereken bir şey, üreticinin cihazın yazılımını ne kadar süreyle destekleme sözü verdiği oluyor. Her yıl pek çok mükemmel kullanılabilir telefonun, güvenlik güncellemesi desteğinin sona ermesi nedeniyle kullanım süresinin dolması iç karartıcı bir gerçek oluyor. Bunlar, sizi bilgisayar korsanları tarafından bulunan tüm güvenlik açıklarından koruyan yazılım yamaları oluyor. Güvenlik güncellemeleri durduğunda, cihazınız potansiyel olarak güvensiz hale geliyor. Bu nedenle kullanmayı bırakmalısınız. Son birkaç yılda sektörde gelişmeler oldu. Samsung şimdi birçok cihaz için beş yıla kadar destek sözü veriyor ve Apple genellikle daha da ileri gidiyor. Ancak daha eski bir cihaz satın almadan önce, güvenlik güncellemelerinin ne zaman sona ereceğinin ayrıntılarını Google’da aradığınızdan emin olun.

2. Pil Ömrü Bazı Cihazlarda Daha Kısa Olabilir

Bazı yenilenmiş telefon satıcıları yeni pil taksa da durum her zaman böyle olmuyor. Birkaç yıldır kullanılan cihazlar zaten pil kapasitesinin bir kısmını kaybetmiş olacağından, bundan bahsedip bahsetmediğini görmek için listeleri kontrol ettiğinizden emin olun. Bu bir arıza değil, sadece zamanla doğal olarak bozulan pil hücrelerinin kimyasal yapısı oluyor. Çoğu durumda bunların profesyoneller tarafından değiştirilmesini sağlayabilirsiniz. Ancak bu, telefonun genel fiyatını hesaba katmanız gereken ek bir maliyet olabilir.

Nelere Dikkat Edilmeli?

Gördüğünüz gibi yenilenmiş telefonlar; birinci sınıf telefon istiyorsanız ancak genellikle talep ettikleri fiyatları zorlamak istemiyorsanız gerçekten çok iyi bir seçenek oluyor. Saygın bir markadan satın aldığınız sürece çok az dezavantaj bulunuyor. Pili ve daha da önemlisi cihaz için vaat edilen güvenlik güncellemeleri süresini kontrol etmeyi unutmayın.

1. Ne Aldığınızı Bilin

Her şirket “yenilenmiş” tanımını aynı şekilde tanımlamıyor. Sonuç olarak, birisinin muhtemelen bir veya iki yıl önce satın aldığı ve yeni bir cihazda indirim için iade ettiği veya takas ettiği ikinci el bir telefon satın alıyorsunuz. Yenilenmiş bir telefon ile kullanılmış bir telefon arasında fark bulunuyor. Üreticiler ile Amazon gibi büyük perakendeciler tarafından sunulan yenilenmiş telefonlar genellikle sertifikalı oluyor. Yani iyi çalışır durumda olduklarından emin olmak için telefonlar; inceleniyor ve sık sık yükseltiliyor.

Apple doğrudan çevrimiçi olarak ve mağazalarında satılan yenilenmiş iPhone’ların, yeni modellerde kullanılan aynı yedek parçalarla restore edildiğini söylüyor. Yeni bir pil, yeni bir dış kabuk, yeni kablolar ve aksesuarlar; hatta yeni bir beyaz kutu ile birlikte geliyor. Yenilenmiş iPhone’lar da 1 yıl garantili oluyor. Samsung, sattığı yenilenmiş telefonlar için benzer standartları kullanıyor. Yeni bir pil ve 1 yıl garanti ile yeni gibi duruma getirmeyi vaat ediyor. Yine de tüm satıcılar bu kalite düzeyi için çabalamıyor. Bu nedenle bir şekilde onaylanmış ürünleri aramak en iyisi oluyor. Hatta birçok perakendeci, web sitelerinde bu sertifikasyonun yönergelerini açıklıyor. Özellikle pil değiştirme, standart aksesuarlar ve üretici tarafından sağlanan parçaları içerip içermediği olmak üzere inceleme ve onarım süreci hakkında bilgi isteyin. Bazen bir satıcı, örneğin ucuz bir üçüncü taraf şarj cihazı sunarak kaliteyi kısabilir.

2. Korunduğunuzdan Emin Olun

Garantisi olmayan yenilenmiş ürünlerden kaçının. Apple ve Samsung, yenilenmiş telefonlara bir yıl garanti veriyor. Amazon gibi sitelerde garanti yalnızca 90 gün oluyor. Kredi kartı şirketinizin politikalarını da kontrol edin. Birçoğu, bir garanti ile geldiği sürece, yenilenmiş ürünlerin kapsamını genişletiyor.

3. İade Politikasını Sorun Telefonla ilgili teknik bir sorun varsa, ortaya çıkması zaman alabilir. Cihazı teslim aldığınızda, kozmetik kusurları aramak da dahil olmak üzere kapsamlı bir şekilde test ettiğinizden emin olun. Ayrıca, ürünü iade etmeniz için en az bir ay süre tanıyan bir satıcıyı tercih edin.

Siz de en iyi cep telefonlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
bulut cloud kullanim teknosa
Devamını Oku

Bulut Cloud Kullanımı

Günümüz teknoloji dünyasının geldiği noktada en çok bahsedilen ve kullanımı yaygınlaşan konuların başında bulut teknolojisi geliyor. Bulut teknolojisi,…
flash bellek kullanirken dikkat teknosa
Devamını Oku

Flash Bellek Kullanırken Bunlara Dikkat

İnternet kullanımının artması ile birlikte birçok bilgimiz ve dosyamız cihazlarımızda özellikle de bilgisayarlarımızın içinde yer alıyor. Hem çevrimiçi…
ip adresi teknosa
Devamını Oku

IP Adresi Nasıl Bulunur?

IP Adresi Nedir? Her insanın kendine ait bir T.C numarası olduğu gibi; her bilgisayarın da kendine ait bir…