Podcast, yurt dışında belki de son 15-20 yıldır en popüler dönemlerini yaşıyor ve dinleyici sayıları giderek çoğalıyor. Türkiye ise podcast ile yeni tanışmış sayılmaz. Aksine 2000’li yılların başında bu tarzın ilk örneklerini görmek mümkün. Ama popülerlik ve dinleyici sayısını gözetirsek son yıllarda daha görünür hale geldi.
Podcast’in tanımını en temel şekilde, “Sesli Bloglama” şeklinde yapabiliriz. Podcast’in özelliği her bölümünde farklı bir konuyu ele alan, o konuyu inceleyen sesli içerikler oluyor. Kelime anlamı olarak incelemek gerekirse podcast, “canlı yayın” (broadcast) ve pod kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor. Aslında canlı olarak kaydedilen fakat bu yayınların istenildiği zaman istenildiği alanda yayınlanmasından ileri gelen bir isim. Çıkış dönemine bakarsak iPod ile tamamen bağlantılı olduğu görülür. Hatta bu yeni içerik türü iPodlardan dinlenebilecek şekilde tasarlanmış olsa da teknolojinin gelişmesiyle ve bazı kanalların yüksek takipçilere ulaştığı görülünce her cihazın desteklediği ve dinlenebildiği bir konuma geldi.
Podcast Nasıl Yapılır?
Bir podcast kaydı almadan önce ilk podcastlerinizin başlangıçta belki de çok az insana ulaşacağını bilmeniz gerekiyor. Çünkü ne kadar kendini duyurmaya başlasa da dinleyici sayıları yavaş yavaş artıyor. Bu adımdan sonra karşımıza ekipman konusu çıkıyor. Bütçenize, yapacağınız işe göre ve hedeflediğiniz kaliteye göre kayıt ekipmanları kullanabilirsiniz. Gelin bu ekipmanlardan 1-2 tanesine bakalım.
Pop Filtresi: Pop filtresinin bir gereklilik olduğunu söylemek gerekir. Yüksek dinleyici kitlesini hedefliyorsanız ve profesyonel bir içerik çıkarmak istiyorsanız, maksimum geri dönüş için pop filtrelerini kullanmanız gerekir. Bu sayede konuşma sırasında ses patlamalarının önüne geçmiş olursunuz.
Kulaklık: Bir diğer ekipman kulaklık. Ama kulaklıklar pop filtresi gibi kullanması gereklilik arz eden bir ekipman değil. Öbür taraftan, podcast kaydı esnasında moderatör, konuklar konuşurken kulaklık kullanarak kendi sesini duyabiliyor. Kendi seslerini duymaları sağlıklı bir kayıt imkanı sağlıyor. Bu esnada kayıt yapan kişi ise kulaklığı takarak podcastin iyi aktığı konusunda emin oluyor.
Podcastinizi Spotify ve iTunes Gibi Programlara Yükleme
Podcastinizin kaydı bittikten sonra geriye sadece yayınlayacağınız platforma yüklemek kalıyor. En çok tercih edilen podcast uygulamalarından olan Spotify ve iTunes gibi platformlara nasıl yükleyeceğinizi anlatalım.
Podcasti platformlara yüklemenin farklı yolları var. Örnek vermek gerekirse SoundCloud’a podcast yüklemek için üye olmak yeterli. Fakat diğerleri için RSS Feed’ini oluşturmak gerekiyor. Feedlerinizi oluşturduktan sonra yükleyeceğiniz platformun adımlarını takip etmeniz yeterli.
Rss Nedir? Rss Feed Nasıl Oluşturulur?
Rss açılım olarak, Rich Site Summary kelimelerinin kısaltması olarak kullanılır. RSS, haber siteleri ve bloglar tarafından fazlaca kullanılır. Nedeni ise, yeni yayınlanmış olan içeriklerin veya duyuruların daha kolay bir şekilde takip edilmesini sağlayan bir web bildirici olmasıdır.
Peki yayınlarınız için nasıl Rss linki oluşturabilirsiniz?
1: Kayıtlarınızı kendi web siteniz üzerinden host edip bir RSS linki elde edebilirsiniz.
2: Podcastlerinizi bir podcast hosting servisine yerleştirerek buradan RSS linki elde edebilirsiniz. Bu işlem için medya hosting servislerinden birisine kayıt olmanız gerekir. Bu servislerden almış olduğunuz linkleri sonrasında Spotify, iTunes, Google Podcast, Stitcher ve Pandora Podcast gibi servislere kaydetmeniz gerekir.
Hedefiniz çok sayıda dinleyiciye ulaşmak ise podcast hosting firması seçerken bazı şeylere dikkat etmeniz gerekir:
- Seçeceğiniz planın bant genişliğine ve saklama alanına dikkat etmelisiniz.
- IAB uyumlu dinleyici istatistiklerini sunup sunmadığını göz önünde bulundurmalısınız.
- Podcastinizi tanıtmak veya yaymak için sunulan araçların entegre çözümleri var mı?
- Reklam geliri elde etmek istediğinizde sizin için sunduğu çözümler mevcut mu? Dinamik reklam yerleştirmesi sağlıyor mu veya kitlesel fonlama entegrasyonu var mı?
- Seçilen plan içinde ayrıca web site hazırlama imkanı sunuyor mu?
- Web sitenizin blog kısmına yerleştirmek için medya oynatıcısı hizmeti sağlıyor mu?
Kaliteli ve profesyonel bir podcast yayıncısı olmak istiyorsanız ekipmanlarınızın ve hizmet aldığınız yerlerin de sağlam ve entegre çalışması gerekir. Çok sayıda dinleyiciyi hedefliyorsanız kayda aldığınız yayınların kalitesinden podcasti sunacak olduğunuz platformun kalitesine kadar dikkat etmeniz size avantaj sağlayacaktır.
Türkiye’de Dinlenen En Popüler Podcast Programları
Dünyada podcast dinleyicilerinin sayısı arttığı gibi Türkiye’de de artıyor. Sayılar arttıkça da podcast üreticilerinin sayısı da artıyor. Aşağıda paylaştığımız listede popüler Türkçe podcast programlarını inceleyebilir ve yeni üreticilerle tanışabilirsiniz.
- Rabarba – Mesut Süre
- Nasıl Olunur? – Nilay Örnek
- Merdiven Altı Terapi – Deniz Dülgeroğlu
- Fularsız Entellik – Immanuel Tolstoyevski
- Nereden Başlasam? – Mirgün Cabas, Can Kozanoğlu
- Açık Bilim – Kaan Öztürk, Tevfik Uyar
- Olumlu Dünya – Deniz Özturhan
- Ünsal Ünlü – Ünsal Ünlü
- Socrates Podcasts – Socrates dergi ekibi
- Storytel: İlk Sayfası – Mirgün Cabas, Can Kozanoğlu
- O Tarz mı? – Can Temiz, Bengi Apak, Can Bonomo
- Umarım Annem Dinlemez – Tuluğ Özlü
- Bunu Ben de Yaparım – İbrahim Selim
Podcast nedir ve podcast hakkında bilinmesi gereken çoğu şeyi anlattık.
Siz de en iyi müzik kayıt ve ekipmanlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.