Evde sinema keyfinin olmazsa olmazlarından biri olan soundbarlar, mükemmel görüntü sunan akıllı TV’lerinizden maksimum verim almanız için tasarlanan cihazlardır. Ses kalitesini artırmak amacıyla üretilen ses cihazları gerçekçi film/dizi keyfi sağlayarak boş vakitlerinizi keyifli aktivitelere dönüştürmenize yardımcı olur. Ancak farklı markaların tasarladığı soundbarlar uyum, özellikler ve ses kalitesi açısından birbirinden ayrılabilir. Çünkü elektronik ürünlerde özellikler üreticiye göre değişebilir ve en önemlisi bir başkası için mükemmel olan soundbar sizin ihtiyaçlarınızı karşılayamayabilir. Bu nedenle soundbarların nasıl çalıştığı ve ne tür özelliklere sahip olabileceklerini bilmeniz, TV’niz ve ihtiyaçlarınıza göre en iyi soundbar modelini seçmenize yardımcı olur. Peki soundbar nedir, ne işe yarar? en iyi soundbarlar hangileridir? İşte soundbar modelleri hakkında bilmeniz gereken her şey!

Soundbar Nedir?

Soundbarlar, televizyonlardaki hoparlörlerin sesini önemli ölçüde iyileştirebilen cihazlardır. Kısacası, pekçok dahili küçük hoparlör sayesinde geniş ses alanı üretebilen uzunlamasına bir hoparlördür. Soundbar, dahili hoparlörleri çalıştırmak amacıyla kendi amplifikatörü ile donatılmıştır, ekipmanınızı ve TV’nizi bağlamak için çeşitli bağlantı seçenekleriyle birlikte gelir ve genellikle (kablosuz) subwoofer ile donatılır. Standart soundbar, TV’nin altındaki duvara monte edilebilir veya TV ünitesine yerleştirilebilir. Ayrıca soundbar, ev sinema sistemi arayan ancak odada çok fazla hoparlör istemeyen kişilere en uygun çözümlerden biridir. Çünkü hoparlörler dahilidir ve çevresel ses gibi özellikleri vardır. Soundbarlar, temelde daha iyi bir TV sesi sağlamak için üretilir, ancak teknolojilerin gelişmesiyle birlikte ekstra kullanışlı özellikler de sunar.

Soundbar Kullanmanın Avantajları Neler?

Soundbarın ana avantajı elbette kompakt boyutudur. TV’nizin önüne veya altına yerleştirebileceğiniz uzun ve ince hoparlör ile kaliteli ve net sese sahip olursunuz. Bluetooth bağlantı özelliği sayesinde oturma odanızda ekstra kablolara gerek yoktur ve en önemlisi sadece soundbar iyi bir ses için yeterlidir. Böylece ses sistemleri gibi farklı noktalara hoparlör konumlandırmanız gerekmez. Ancak sinema sistemi için odanın arkasından da ses almak amacıyla ekstra (kablosuz) hoparlörlere sahip soundbarlar tercih edebilirsiniz. Bu tür soundbarlara genellikle subwoofer dahildir ancak çoğu durumda kablosuz olarak bağlanır.

Soundbar ile müzik de çalabilirsiniz. Çoğu soundbar Wi-Fi üzerinden müzik dinlemenize olanak tanır. Ev ağına bağlandıktan sonra telefonunuzla Spotify’dan müzik çalabilir ve web radyosu dinleyebilirsiniz. Soundbarda Wi-Fi yoksa Bluetooth ile bağlantı kurabilirsiniz. Soundbarlar bağlantı seçenekleri açısından oldukça kapsamlıdır. Tüm ekipmanlarınız için HDMI girişi bulunan gelişmiş modeller ayrıca, daha iyi bir ses deneyimi için daha fazla hoparlör ve ayrıca daha geniş bir aralık ve daha etkileyici ses üretimi açısından daha iyi hoparlörler sağlar. Ek olarak, en iyi modeller artık Dolby Atmos ve DTS:X gibi en son surround formatların gerçekçi şekilde yeniden üretilmesini sağlayan teknolojilerden yararlanır.

Soundbar Modellerinin Özellikleri Neler?

Soundbarlar öncelikle çok ince ve küçük modellerden büyük ve kalın modellere kadar farklı şekil ve boyutlara sahiptir. Böylece her TV ve oturma odasına uyum sağlar. Bununla birlikte soundbar ne kadar büyük olursa, ses alanı o kadar geniş olur, çünkü cihaz büyüdükçe içindeki hoparlör sayısı artar. Örneğin, Dolby Atmos özellikli soundbarlar daha büyük ve çok hoparlörlü modeller arasındadır. Yansıtmalı olanlar tavandan veya yanlardan yansımalar yoluyla Dolby Atmos efekti oluşturan ekstra yerleşik hoparlörlerle donatılmıştır. Hemen hemen her model, sanal surround ses sunar.

Sanal çevresel ses ise soundbardaki küçük hoparlörlerin düzenlenmesi ve odanın akustiği aracılığıyla surround efektinin elde edilebilmesi ile sağlanır. Böylece ses, derinlik kazanır. Fakat gerçek bir surround için arkanızda da hoparlör olması gerekebilir. Bu nedenle ilk modellerden sonra tasarlanan soundbarlara hoparlörler eklenebilir. Bu özellik isteğe bağlıdır ve örneğin en iyi soundbar markaları olarak bilinen Sonos, Sony, Samsung ve LG’nin en iyi modellerinde mevcuttur. Küçük hoparlörlerin genellikle kendi fişleri (veya pilleri) vardır ve soundbar ile kablosuz olarak iletişim kurarlar. Hoparlörler, gerçekçi surround efekti sağlamak amacıyla ses arkanızdan gelecek şekilde yerleştirilmelidir.

En İyi Soundbar Önerileri

Soundbar, sesi yeniden üreten 2 veya daha fazla hoparlörden oluşur. Hoparlörler, ön, orta ve arka hoparlörlerin etkisi simüle edilecek şekilde kontrol edilir. Böylece herhangi bir soundbar kısmi surround deneyimi yaratır. Bu özellik tüm markalarda aynıdır, çünkü soundbarın tasarım amacı, 5+1, 7+1 gibi ses sistemlerine daha kompakt alternatif sunmaktır. Fakat Samsung, JBL, LG, TCL ve Philips gibi dünyaca ünlü markaların sounbarları 2.1, 3.1, 7,1 ve 9.1’e kadar kanal sağlar ve dahili subwoofer ile sinema ses sistemi özelliklerinden de fazlasını sunar. İşte hem kurulum hem de kullanım konusunda öne çıkan evinizi sinema salonuna çevirebilecek 8 soundbar önerisi!

1- Samsung HW-Q800A Soundbar

Bluetooth soundbar tavsiye ve önerilerden bahsedildiğinde Samsung markası her listeye dahil olan bir modele sahiptir. Örneğin HW-Q800A, Dolby Atmos ve DTS:X desteğine sahip 3.1.2 kanallı soundbar modelidir. Atmos veya DTS:X ile film müziklerinin daha iyi duyulması açısından öndeki üç hoparlöre ek olarak iki yüksek hoparlöre de sahiptir. Samsung soundbarı oturma odanızın arkasında ses elde etmek için kablosuz hoparlörlerle daha da genişletebilirsiniz. Ayrıca hoparlörleri (SWA-9500S) isteğe bağlı olarak satın alabilirsiniz.

HW-Q800A ayrıca şık ve minimalist tasarımına ek olarak HDMI eARC, çeşitli ses bağlantıları, AirPlay 2, Chromecast, Bluetooth ve Samsung’un SmartThings platformunun entegrasyonu ile donatılır.

2- Samsung HW-Q990B Soundbar

Oturma odanızda gerçek surround ses istiyorsanız, Samsung HW-Q990B ile en üst düzey ses sistemine sahip olabilirsiniz. Soundbar ve subwoofera ek olarak ayrıca iki arka hoparlör içerir. Surround hoparlörleri ana üniteye kablosuz olarak bağladığınızdan uzun kablolar döşemenize gerek bırakmaz. Tüm yaygın surrounda formatlarınız da destekler ve yeni TV’lerle hemen entegre olur. Toplam 22 ses sürücüsü ile filmin atmosferine girebilir kablosuz subwoofer ve arka hoparlörlerle birlikte ses kalitesinin keyfini çıkarabilirsiniz.

3- LG DSN9YG Soundbar

Çok fazla film ve dizi izliyorsanız, LG DSN9YG iyi bir seçimdir. Barda sanal Dolby Atmos bulunur. Teknoloji, sesi tavandan dinleme pozisyonunuza gönderir. Bu sayede en sevdiğiniz filmi çok daha gerçekçi şekilde izleyebilirsiniz. Soundbar’ı yerleşik Google Asistan aracılığıyla sesli komutlarla kontrol edebilmenize de olanak tanır. Evin her yerinde müzik dinlemek isterseniz soundbar’ı LG çoklu oda sistemine kolayca ekleyebilirsiniz. Ancak Bluetooth bağlantısını desteklemez. Bunun yerine Wi-Fi ve HDMI seçenekleri bulunur.

4- JBL Bar 500

Bas seslerini en iyi şekilde aktaran güçlü soundbar arıyorsanız, JBL Bar 5.1 oldukça uygundur. Birlikte verilen kablosuz subwoofer oldukça büyüktür. Tüm film, diz ve oyunların derin ses katmanına sahip olmasını sağlar. Bu sayede patlamaların, silahlı çatışmaların ve rüzgarın sesini duyabilirsiniz. Kısacası tıpkı gerçek sinemadaki gibi tüm efektler rahatlıkla duyulabilir.

JBL tıpkı Samsung HW-Q990B soundbar gibi 1 metreden uzundur. Böylece büyük bir televizyonun altına kolayca yerleştirebilirsiniz. Uygun filmlerde yukarıdan gelen ses efektlerini duyabilmeniz için Dolby Atmos desteği mevcuttur. İsterseniz, JBL barı en sevdiğiniz müzik platformlarından şarkı dinlemek isterseniz Wi-Fi veya ethernete bağlayabilirsiniz. Bu çok yönlü cihaz, Apple AirPlay ve Google Chromecast’le uyumludur, bu sayede pratik şekilde müzik, radyo, sesli kitap veya podcast dinleyebilirsiniz.

5- Sony HT-ZF9

Soundbarınızla güçlü bas sesinin keyfini çıkarmak isterseniz Sony HT-ZF9 iyi bir seçimdir. Birinci sınıf kaliteli malzemesi ve yerleşik hoparlörleri sayesinde, yüksek ve düşük ses seviyelerinde aynı netliği elde edebilirsiniz. Diğer modellerde olduğu gibi en iyi soundbar markası olan Sony’nin bu modelinde de Dolby Atmos vardır. Teknoloji, sesi tavandan bulunduğunuz alana yansıtır. Çok odalı sisteme eklenebilir, evin her yerinde müzik çalabilir. Ayrıca yayın da yapabilirsiniz.

6- Bose Smart Soundbar 900

Soundbar tavsiyelerinin odağında yer alan Bose, Dolby Atmos olmadan bile yatay uzamsal efektlerin, Bose TrueSpace ile dikey boyutlu seslerin net şekilde duyulmasını sağlar. Soundbar, sinyalleri karıştırarak ses deneyiminde yükseklik yaratır. Böylece tavan hoparlörüne ihtiyacınız olmaz. Ayrıca ADAPTIQ teknolojisi ile donatılmıştır. Bu teknoloji ses deneyimindeki herhangi bir bozulmayı onaran onarabilir. Saf ses deneyimi için evdeki bazı mobilyalar engelleyici olabilir, ancak ADAPTiQ bunu önleyebilir. Bose Smart Soundbar 900’ü televizyona tek HDMI arc kablosuyla bağlayarak tüm bu özelliklerden yararlanabilirsiniz.

Bose soundbar Wi-Fi ve Bluetooth’u desteklerken aynı zamanda hem Google Asistan hem de Amazon Alexa desteği sunar. Doğrudan çalıştırmak isterseniz uygulamayı da kullanabilirsiniz. Ek olarak TV stick Spotify Connect, Apple’ın AirPlay 2 ve şirketin bazı akıllı hoparlörleriyle birlikte çalışarak çok odalı sese anında erişmenizi sağlar.

7- Samsung HW-Q950A/XN Soundbar

Evde tam surround kurulum isterseniz Samsung HW-Q950A/XN’i seçebilirsiniz. Tam set olarak sunulan soundbar, 2 arka hoparlör ve 1 subwooferdan oluşur. Set olarak sunulması gerçek bir ev sineması oluşturmanıza olanak tanır. Soundbarda gerçekçi ses için Dolby Atmos teknolojisi vardır. Ayrıca subwoofer sayesinde derin bas seslerin keyfini çıkarabilirsiniz. Böylece, filmlerde ve oyunlardaki patlamaları daha güçlü duyabilirsiniz.

8- Harman Kardon Citation Multibeam 1100

Odanın üst kısımlarında da ses efektlerinin duyulması için ekstra hoparlörlerle donatılmış, geniş formatta ‘gerçek’ bir Dolby Atmos soundbardır. Tasarımı ise şık ve oturma odasında minimal dekorasyon isteyen kişiler için mükemmeldir. Dolayısıyla subwoofer dahili değil opsiyoneldir. Subwooferları tıpkı kablosuz arka hoparlörler gibi isteğe bağlı olarak ekleyebilirsiniz. Geniş ses aralığını yansıtmak için kapsamlı kalibrasyon işlevine sahiptir. Hem müzik ve oyun hem de dizi/filmler için idealdir.

Siz de TV’nizin boyutlarını ve özelliklerini dikkate alarak en iyi soundbarı seçebilir, rahatınızdan ödün vermeden ses kalitesini maksimuma çıkararak film izleyebilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Pandemi Sonrası E-Ticaretin Durumu
Devamını Oku

Pandemi Sonrası E-Ticaretin Durumu

Pandemi, dünya çapında çok sayıda işletme ve firmanın zorlu bir sürece girmesine neden oldu. Karantina döneminde müşteriler evden…
En Hafif Gaming Mouse Önerileri
Devamını Oku

En Hafif Gaming Mouse Önerileri

Gaming dünyasında zafer, saniyelerin ve milimetlerin arasındaki farklarla belirlenir. Oyun sırasında hızlı tepki vermek, doğru nişan almak ve…
teknoclub nedir ve avantajlari teknosa
Devamını Oku

Teknoclub Nedir?

Türkiye’de teknoloji perakendeciliği dendiğinde ilk akla gelen markaların başında Teknosa geliyor. Uzun yıllardır teknoloji meraklılarının uğrak noktası olan…