Gelişen dünyada en çok kullanılan teknolojik cihazlardan biri de bilgisayarlar. Eskiden sadece iş amacıyla kullanılan bilgisayarlar artık günlük hayatımızda da çok fazla yer kaplıyor. Hem işimizi hallederken hem de eğlenceli vakit geçirebileceğimiz önemli cihazlardan arasında yer alıyor. Bu yazımızda öğrencilere bilgisayar tavsiyeleri vermeye çalışacağız.

Bilgisayar ihtiyacı artık öğrenciler için de zorunlu olmaya başlıyor. Günümüz teknoloji dünyasında verilen ödevler, hazırlanan sunumlar, çizimler ve kodlama dersleri bilgisayarlardan yapılıyor. Orta öğretimden itibaren ödevlerin teslimi de bilgisayarlar aracılığıyla yapılıyor. Öğrenciler için daha çok dizüstü bilgisayarlar tercih ediliyor. Çünkü bilgisayarlarını diledikleri yere götürebilmek, internete girmek ve gittikleri yerlerde ödevlerini tamamlayabilmek istiyorlar.

Giderek mobil hale gelen bu dünyada öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilen çok fazla çeşit bilgisayar bulunuyor. Piyasada çok fazla çeşit bilgisayar olduğunda ise, aralarında seçim yaparken oldukça zorlanılıyor. Hepsinin teknik detaylarını incelemek işleri içinden çıkılamaz hale getirebiliyor. Öğrenciler için bilgisayar seçimi yaparken bazı önemli noktalara dikkat edilmesi yeterli oluyor. Bilgisayarlar konusunda birkaç teknik detayı bildiğinizde ihtiyacınız olan bilgisayarı daha kolay seçebiliyorsunuz.

Öğrencilere bilgisayar tavsiyeleri ve ipuçları:

Bütçenizi Belirleyin

Bilgisayar seçimi yapmadan önce ilk belirlemeniz gereken nokta bütçeniz oluyor. Bazı öğrenciler hem okuyup hem çalıştıkları için bütçelerini kendileri de belirleyebiliyor ancak çoğu öğrenci ailesinin belirlediği bütçeye uyum sağlamak zorunda kalıyor.

Bilgisayar için ayrılan bütçe, bilgisayarın özellikleri konusunda da belirleyici oluyor. Çünkü bilgisayarların teknik özellikleri ne kadar iyi olursa ödenmesi gereken ücreti de o kadar fazla oluyor. Bilgisayar bütçenizi buna uygun bir şekilde belirlemeniz ihtiyacınıza uygun bilgisayarı almanız konusunda önemli etkenler arasında yer alıyor.

Bilgisayarın Gücü İçin İşlemciye Karar Verin

Bir bilgisayarın güçlü olmasını sağlayan özelliklerin başında işlemcisi geliyor. Bilgisayar performansını doğrudan etkileyen işlemci, teknik özellikleri belirlerken ilk karar vermeniz gereken nokta oluyor.

İşlemciler bilgisayarların beyni olarak görülüyor. Bilgisayarda yapacağınız tüm işlemler işlemci sayesinde gerçekleştiriliyor. Ayrıca aynı anda ne kadar fazla işlem yapacağınıza da işlemcinin kapasitesi karar veriyor. Bilgisayar modelleri arasında genel olarak iki marka işlemci bulunuyor. Bunlar Intel işlemci ve AMD işlemciler oluyor. Bu iki markanın da kendilerini geliştirdikleri özel alanlar bulunsa da ikisi de kullanıcılarına kaliteli işlemciler sunuyor.

İşlemcinin modeline bakarak iyi ya da kötü kararını veremiyorsunuz. Bunun için işlemcinin hızına, çekirdek sayısına ve ön bellek değerine bakmanız gerekiyor. Eğer dersleriniz arasında grafik ile ilgili konular varsa ve yüksek performanslı işlemler yapmanız gerekiyorsa işlemcisi hızlı ve çekirdek sayısı fazla bilgisayarları tercih edebiliyorsunuz. Ancak ortalama işlemler yapacaksanız normal bir işlemci ihtiyacınızı karşılayabiliyor.

ogrencilere bilgisayar tavsiyeleri teknosa

Hızlı Bilgisayarlar İçin RAM Kapasitesine Dikkat Edin

RAM, bir bilgisayarın geçici hafızası olarak tanımlanabiliyor. Bilgisayarınızdaki veriler daha çok sabit disk üzerinde tutuluyor. Ancak buradaki bilgiler depolama alanı olarak kullanılıyor yani işlemcinin bir işlemi yaparken bu bilgileri alıp kullanması zaman kaybı yaratıyor. Bu nedenle geçici hafıza olan RAM kullanılıyor. Bilgisayar üzerinde bir işlem yaparken RAM’de kayıtlı bilgiler kullanılıyor. Böylece bilgisayar daha hızlı işlem yapabiliyor. Yani RAM kapasitesi aslında bilgisayarın hızını doğrudan etkileyen faktörlerin başında geliyor.

Günümüzde RAM kapasiteleri genel olarak 4 GB ile 32 GB arasında değişiyor. Kapasite arttıkça bilgisayarın hızı ciddi şekilde artıyor. Normal dizüstü bilgisayarlarda 16 GB RAM iyi bir kapasite olarak görülüyor. 32 GB RAM’ler genellikle çok yüksek performanslı işler için kullanılıyor. Bu nedenle ödevleriniz için çok yüksek performanslı bilgisayara ihtiyacınız bulunmuyorsa 8 GB RAM kapasitesi genellikle yeterli oluyor. Biraz daha yüksek bir performans bekliyorsanız ve bütçeniz varsa 16 GB RAM kapasitesi uzun süre bilgisayarınızı kullanmanızı sağlıyor. Ancak RAM kapasitesinin bilgisayar fiyatlarını ciddi anlamda etkilediğini de unutmamanız gerekiyor.

İyi Görüntüler İçin Güçlü Bir Ekran Kartı

Bilgisayarın görüntü kalitesini etkileyen unsurlardan biri de ekran kartı oluyor. Ekran kartları bilgisayarın ana kartı üzerinde harici olarak kullanılan bir parça olarak bulunuyor. Ekran kartının kendi içerisinde grafik kartı ve bellek kapasitesi bulunuyor. Görüntünün akıcılığını ve hızını doğrudan etkiliyor. Görsel işlerin yapıldığı bir bölümde okuyorsanız, bilgisayarda üç boyutlu çizimler yapıyorsanız, ekran kartı güçlü olan bilgisayarları seçmeniz ihtiyacınızı karşılayabiliyor. Ancak sadece sunum için ya da video için kullanacaksanız ortalama bir ekran kartı da yeterli oluyor.

Sabit Disk ve Depolama Alanı

Günümüzde bilgisayarlarda iki farklı depolama alanına rastlıyoruz. Bunlar HDD ve SSD olarak adlandırılıyor. Sabit disk olarak bilinen HDD, eskiden bilgisayarların vazgeçilmez parçası olarak görülüyordu. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte sabit disklerden daha sessiz, daha hızlı ve hemen ısınmayan SSD’ler hızla öne çıkmaya başlıyor. HDD’ler daha hantal, çabuk ısınan ve gürültülü çalışan bir bilgisayar parçası olduğu için artık tercih edilmiyor.

Bu nedenle bilgisayar tercihi yaparken depolama alanı SSD olan bilgisayarları seçmeniz, uzun süreli ve rahat kullanım için faydalı oluyor. Eğer bütçeniz yüksek kapasiteli SSD laptop almaya yetmiyorsa başlangıçta daha düşük kapasiteli bilgisayarları tercih edebiliyorsunuz. Daha sonra bütçeniz olduğunda kapasitesini artırabiliyorsunuz.

Öğrenciler İçin Bilgisayarlarda Ağırlık Önemli

Dizüstü bilgisayarları daha çok yanımızda taşıyabilmek için alıyoruz. Bu nedenle ağırlıkları hepimiz için önemli detaylardan biri oluyor. Özellikle öğrenciler, gelişim çağında oldukları için yanlarında taşıyacakları bilgisayarların ağırlığının onları etkilemeyecek seviyede olması gerekiyor. Sırt çantalarında taşıyacak olsalar da ağır bir bilgisayar kemik gelişimini olumsuz olarak etkiliyor. Bu nedenle öğrenciler için bilgisayar seçimi yaparken ağırlığına mutlaka dikkat edilmesi önemli.

Yukarıda öğrencilere bilgisayar tavsiyeleri vermeye çalıştık.

Siz de en iyi bilgisayar ve tabletleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
kulaklik almadan once bilmeniz gerekenler teknosa
Devamını Oku

Kulaklık Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Dijital cihazlarımız çoğaldıkça, kulaklık kullanımımız da artıyor. Özellikle akıllı telefonlarımızın neredeyse ayrılmaz bir parçası haline geldiler. Kulaklıkları birçok…
tablet kullananlar icin-10 tablet aksesuari teknosa
Devamını Oku

Tablet Kullananlar İçin 10 Aksesuar

Tabletler, günümüzde hem bilgisayar hem de telefonların yaptığı birçok işlevi yerine getiren, küçük akıllı cihazlardır. Mini cep bilgisayar…
Fotoğraflarımı Bulutta Nasıl Saklarım?
Devamını Oku

Fotoğraflarımı Bulutta Nasıl Saklarım?

Günümüzde akıllı telefon kullanımının artması, kamera çözünürlüklerinin yükselmesi ve uygulamaların çoğalmasıyla birlikte fotoğraf ve video çekimi yapmak en…
bios nedir ve ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

BIOS Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayar kullanımımız artmaya başladıktan sonra içerisindeki donanım özelliklerini daha fazla inceler hale geliyoruz. Bilgisayar kullanan herkesin en azından…