Nanoteknoloji temel olarak, maddeyi atomik ve moleküler düzeyde bir ölçekte incelemek anlamına geliyor. Bu durum yıllar öncesinde kulağımıza bilim kurgu gibi gelebiliyordu. Ancak kullanımı o kadar yaygınlaştı ki, günlük kullandığımız ürünler için artık sıradan haline gelmeye başladı diyebiliyoruz. Nanoteknoloji, dünyayı atomlarına kadar incelemekle ilgili oluyor. Çevremize baktığımızda her şey atomlardan oluşuyor ancak bunları çıplak gözlerimizle göremiyoruz. Nanoteknoloji bu atomları incelemeye aynı zamanda yeni şeyler yaratmak için onları manipüle edip hareket ettirmeye yarıyor.

Nano Ölçek Nedir?

Nano ölçek, mikroskobik düzeyden bin kat daha küçük birim olarak adlandırılıyor. Bir şeyleri ölçmek için kullandığımız metreden bir milyar kat daha küçük diyebiliyoruz. Zaten nano kelime anlamı olarak, milyarda bir anlamına geliyor.

Nanoteknoloji Ne İşe Yarıyor?

Maddeleri yakınlaştırıp atomik seviyede malzemelere baktığımızda bazen oldukça farklı davrandıklarını ve atomik düzeyde tamamen farklı özelliklere sahip olduklarını görüyoruz. Buna basit bir örnek verecek olursak, ipek inanılmaz derecede yumuşak ve dokunulduğunda hassas bir his veren kumaş türü olarak biliniyor. Ancak ona bu özellikleri veren şeyin ne olduğunu merak edip nano seviyede incelediğimizde, çapraz bağlarla hizalanmış moleküllerden oluştuğunu görüyoruz. İpeği bu kadar güçlü yapan şeyin de bu olduğunu anlıyoruz. İpekle ilgili bu detay bilgiyi aldıktan sonra böyle bilgileri nano düzeyde incelediğimiz diğer malzemeleri manipüle etmekte kullanabiliyoruz.

Yeni malzemelerin yaratılması süreci teknolojinin devreye girdiği aşama oluyor. Nano düzeydeki bilgilerimizi kullandığımızda heyecan verici yeni çözümler ve ürünler yaratmak için teknolojiden destek alıyoruz.

nanoteknoloji nedir teknosa

Nanoteknoloji Kullanılan Günlük Ürünler

Nanoteknolojinin ismine ve tanımına baktığımızda sanki gelecekten bir teknolojiymiş gibi geliyor. Oysa günlük hayatımızdaki rutin olarak yaygın bir şekilde kullanılıyor.

Güneş Kremi

Yıllardır güneş kremlerinin hem daha kullanışlı hem de güneşin zararlı ışınlarına karşı daha etkili olabilmesi için çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmaların en etkili sonuçları nanopartiküllerin kullanılmasıyla alınıyor. Güneş kremine yaygın olarak eklenen iki özel nanopartikül bulunuyor. Bunlar, titanyum dioksit ve çinko oksit oluyor. Bu nano parçacıklar sadece UV radyasyonunu engelleme konusunda etkili olmakla kalmıyor, aynı zamanda cilt üzerinde daha hafif hissettiriyor. Bu nedenle yeni üretilen güneş kremleri eskiden olduğu kadar kalın ve kasvetli bir hava yaratmıyor.

Giyim

Tekstil sektöründe daha çok silika nanopartikülleri kullanılıyor. Bu parçacıklar suyu ve diğer sıvıları iten kumaşların oluşturulmasında yardımcı oluyor. Silika, kumaşın dokusuna dahil edilerek ya da su geçirmez, leke tutmaz bir kaplama oluşturmak için kumaşın yüzeyine püskürtülerek kullanılıyor. Su geçirmez giysilerde dikkat ederseniz suyla temas ettiğinde üzerinde küçük bocuk şeklinde su damlaları oluştuğunu görüyorsunuz. Su emilmek yerine kumaştan yuvarlanıyor. Bu durum nanoteknoloji sayesinde gerçekleşiyor.

Mobilya

Tıpkı giysilerde olduğu gibi, döşemeli mobilyalar da nanoteknoloji ile su geçirmez ve leke tutmaz hale getirilebiliyor. Aynı zamanda nanoteknoloji, mobilyaların daha az yanıcı olmasına da yardımcı oluyor. Mobilya üreticileri, döşemeli mobilyalarda kullanılan köpüğü karbon nanofiberle kaplayarak yanıcılığını yaklaşık yüzde 35’e kadar azaltabiliyor.

Yapıştırıcılar

Nanoteknoloji, yapıştırıcıları daha fazla geliştirmek için de kullanılabiliyor. Çoğu yapıştırıcı yüksek sıcaklıklarda yapışkanlığını kaybediyor. Ancak güçlü bir nano yapıştırıcı sadece yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklı olmakla kalmıyor, aynı zamanda ortam sıcaklığı arttıkça daha da güçleniyor.

Araba Boyası Kaplamalar

Kuş pislikleri ve etraftan gelebilecek çeşitli yapışkan maddeler arabanın boyasına zarar veriyor. Bununla mücadele etmek için de bazı şirketler nanoteknolojiden faydalanıyor. Arabanızın boyasına zarar verecek her türlü pislikten korumak için yüksek performanslı nano kaplama ürünleri üretiliyor. Aynı zamanda bu kaplama ürünler arabaların döşemelerinde de kullanılıyor. Böylece arabada bir şeyler döküldüğünde su geçirmiyor ve leke tutmuyor.

Tenis Topları

Nanoteknoloji, spor malzemeler dünyasında da bir dizi uygulama alanı bulmaya başlıyor. Bu konuda öncülüğü tenis yapıyor. Nanoteknoloji sayesinde tenis toplarının zıplamalarını daha uzun süre korumaları sağlanıyor. Aynı zamanda tenis raketlerini de daha güçlü hale getiriyor.

Bilgisayarlar

Nanoteknolojinin en çok kullanıldığı alanların başında bilgisayarlar geliyor. Eğer nanoteknoloji bulunmasaydı bugün kullandığımız cihazların önemli bir bölümü olmuyordu. Ancak bilgisayarlarda herhangi bir kaplama için kullanılmıyor. Donanım parçalarının daha fazla küçültülmesiyle ilgili oluyor. Yeni nesil işlemci çipleri 10 nanometrelik büyüklüğe sahip olarak üretilebiliyor. Bir nanometrenin metrenin milyarda biri olduğu düşünüldüğünde gelinen nokta inanılmaz derece etkili oluyor.

Yukarıda nanoteknoloji nedir ne gibi faydalar sağlar detaylı olarak anlatmaya çalıştık.

Siz de en donanımlı bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Hangi macbook'u satın almalıyım?
Devamını Oku

Hangi MacBook’u Satın Almalıyım?

Apple’in dizüstü bilgisayar modellerinden olan MacBook’lar, günlük kullanımın yanı sıra iş hayatında giderek popülerlik kazanmıştır. MacOS işletim sistemine…
drone ehliyeti nasil alinir teknosa
Devamını Oku

Drone Ehliyeti Nasıl Alınır

Günümüzde birçok amaçla, insansız hava aracı (İHA) veya yaygın İngilizce ismiyle drone kullanımı hızla artmaya başladı. İçerisinde herhangi…
telefonda yuz tanima teknolojisi nedir teknosa
Devamını Oku

Telefonda Yüz Tanıma Teknolojisi Nedir?

Gün içerisinde hemen her işimizi akıllı telefonlarımızla gerçekleştiriyoruz. Kamu işlerimiz, bankacılık işlemlerimiz, günlük alışverişlerimiz dahil hepsini yerimizden kalkmadan…