En temel anlamıyla düşünecek olursak kodlama, bir robotun ya da bir bilgisayar programının okuyabileceği ve ardından gerçekleştirebileceği yazılı talimatların bütünü olarak tanımlanabiliyor. Robotik kodlamada, bir robot aracılığı ile tamamlamak istenen görevler belirleniyor, bunu gerçekleştirmek için kodlar tasarlanıyor ve daha sonra sonucu görmek için bu kodlar robota gönderiliyor. Robotlar, sensörler tarafından alınan girdilere dayalı olarak kendilerine verilen görevi yerine getiren otonom cihazlar olarak tanımlayabiliyoruz. Bir robot, kendisi programlanana kadar sadece basit bir mekanik parça halinde bekliyor. Robotik kodlama sayesinde insan eliyle yapılan birçok işin artık otomatikleştiği bir dönemde bulunuyoruz. Çünkü yapay zeka ve makine öğrenme sistemleri akıllı robotların ortaya çıkmasını ve gün geçtikçe daha hassas yapıya sahip olmalarını sağlıyor.
Kodlama Neden Önemlidir?
Gelişen teknoloji sayesinde her geçen gün daha fazla dijitalleşen bir dünyada yaşıyoruz. Artık birçok bilgiye hazır bir şekilde parmaklarımızın ucuyla ulaşabiliyoruz. Sadece çocuklarımız değil, yetişkinler de bu bilgilerden fazlasıyla faydalanıyor.
Aslında kodlamaya başlamanın herhangi bir yaşı bulunmuyor. Büyük küçük her yaştan insan kodlamayı öğreniyor ve öğrenmeye de devam ediyor. Ancak gelecekte hemen her şey kodlar üzerinden ilerleyeceği ve bu konuda yeni geliştirmelerin yapılabilmesi için çocuklarımıza daha küçük yaşlardan itibaren öğretilmeye başlanması gerekiyor. Bu bilinçle dünyanın birçok ülkesinde ilkokuldan itibaren kodlama dersleri verilmeye başlanıyor. Çocuklarımızı gelecek hazırlamak için kodlama her zamankinden daha önemli bir konuma sahip bulunuyor. Kodlamanın temellerini öğrenmeye başladıklarında, aslında onlara heyecan verici fırsatlarla dolu yepyeni bir dünyanın da kapılarını aralamış oluyoruz.
Robotiğin Kodlamaya İhtiyacı Oluyor mu?
Robotik sistemler kesinlikle kodlamaya ihtiyaç duyuyor. Bir robot, verilen talimatları gerçekleştirebilmesi için okuyabileceği ve uygulamaya geçireceği bir talimatlar dizisine ihtiyaç duyuluyor. Robotik sistem, robotları belli işleri yapacak şekilde programlamak için elektronik, mekanik ve kodlama bilimlerini birleştiren sistem bütünü olarak geçiyor. Robotlar, bu sayede insanların yapamayacağı görevleri bile rahatça yapabiliyor.
Robotik İçin Hangi Kodlama Kullanılıyor?
Robotik için hem blok tabanlı kodlama hem de metin tabanlı kodlama sistemi kullanılıyor. Bilgisayarlarla iletişim kurmanın tek yolu kodlama oluyor. Başka bir deyişle kodlama, belirli kuralları olan biz dizi talimat listesi olarak tanımlanabiliyor. Bu konuda kullanılabilen çok sayıda programlama dili bulunuyor. C, C++, Python, Fortran, Java dilleri bunların başında geliyor. Programlama dilleri arasında Python, makine öğrenmede kullanımı nedeniyle de robotik için en popüler diller arasında yer alıyor.
Blok Tabanlı Kodlama
Blok tabanlı kodlama, yeni başlayanlar ve öğrencilerin kodlamaya olan ilgilerini harekete geçirmek için en iyi yaklaşım oluyor. Blok tabanlı kodlamada, birbirine kolayca bağlanabilen, farklı şekillerdeki bloklardan oluşuyor.
Kodlama konusunda yaşanan en büyük sıkıntıların başında, kodlama bittikten sonra çalıştırıldığında hata alınması geliyor. Blok tabanlı kodlamada alınan bir hata olduğunda onu ayıklamak çok daha kolay oluyor. Bu durum büyük bir avantaj sağlıyor.
Metin Tabanlı Kodlama
Metin tabanlı kodlama, önceden tanımlanmış söz dizimine dayanan kodlama olarak geçiyor. Belirli bir programlama dili tarafından okunabilen bir kod listesinden oluşuyor. Daha önceden hazırlanmış blok halinde kodlar olmadığı için her bir kod satırının ayrı ayrı yazılması gerekiyor. Bu nedenle hata yapma olasılığı blok tabanlı kodlamaya göre çok daha yüksek çıkıyor. Her satır teker teker yazıldığı için çok daha fazla zaman alıyor. Python, Java, C++ gibi programlama dilleri metin tabanlı kodlamada kullanılıyor.
Robotik Kodlama Öğrencilere Ne Kazandırıyor?
Robotik kodlama öğrenen çocuklar, güçlü eleştirel düşünme becerisi de dahil olmak üzere birçok beceri kazanıyor. Her problemi çözmenin birden fazla yolu bulunuyor. Robotik kodlama öğrenen öğrenciler bir problemin farklı çözüm yollarını keşfetmeyi ve bu yollardan en uygun çözümü nasıl seçeceklerini öğreniyor. Ayrıca çocukların konsantrasyon ve dikkat seviyeleri de önemli oranda artıyor.
Teknoloji her geçen gün değişiyor ve gelişiyor. Daha çocuk yaşta bu gelişimin içerisinde olduklarında öğrenciler, yaşanacak herhangi bir değişime hazırlıklı oluyor ve daha kısa sürede uyum sağlayabiliyor.
Ayrıca robotik kodlama, öğrencilerin analitik düşünme becerilerini de artırıyor. Karşılarına çıkan problemeleri önce tespit edebiliyor, daha sonra problemi parçalara ayırarak teker teker çözmeyi öğreniyor.
Bunların yanı sıra takım çalışması konusunda da çocuklara önemi bir ders veriyor. Çünkü, farklı dinamik zorluklarda robotları birbirleriyle rekabet ettirecekleri için gruplara ayrılıyorlar ve bu gruplarda takım halinde çalışıp ortaya bir şeyer çıkarmayı öğreniyor.
Robotik Kodlamaya Yeni Başlayanların İzlemesi Gereken Yollar
İlk defa başlayacaklara çeşitli yollar tavsiye edelim.
Sanal Robotlar
Kullanıcılar, önceden oluşturulmuş bir robot kullanarak robotik kodlamaya başlayabiliyor.
Sanal Oyun Alanları
Yeni başlayanlar sanal robotlarının özelliklerini deneyebilmek için farklı 3 boyutlu sanal oyun alanlarından birini seçebiliyor. Böylece robotun kodlarını çalıştırırken bakış açısını kontrol edebiliyor, oyun alanlarının görsel verilerini ve harita gibi pek çok oyun alanı ek özelliğini görebiliyor.
Web Tabanı
Web tabanlı robotik kodlama yazılım kurulumu gerektirmiyor. VEXcode VR, her türlü masaüstü bilgisayar ve tabletin tarayıcısında kolaylıkla çalışıyor.
VEXcode, robotik kodlamaya yeni başlayanların robotlarını daha kolay kaldırıp hareket ettirmelerini sağlayan blok tabanlı bir arayüz olarak geçiyor.
Blok Kodlamayı Python’a Dönüştürün
Kod görüntüleyiciye bastığınızda herhangi bir zamanda Python programlama dilinde tüm kodlar görülebiliyor.
Yukarıda robotik kodlama nedir ayrıntılı olarak anlatmaya çalıştık.
Siz de teknolojiye ilgili biriyseniz, her türlü teknolojik ihtiyacınızı buraya tıklayarak karşılayabilirsiniz.