Apple, yaptığı her geliştirmeyle ve çıkardığı her ürünle adından söz ettirmeyi başarıyor. En son şimdiye kadar yarattıkları en güçlü çip olarak tanıtılan M1 çiple gündeme geliyor. M1 çip şu anda Mac bilgisayarlarda yerleşik olarak sunuluyor. Apple’ın 2020 yılında lansmanını yaptığı M1 çip bu yılın açık ara en önemli yeniliği olarak adlandırılıyor. Daha önce Intel’in ürettiği çiplerin yerini alan M1 çip MacOS’a özel olarak üretildiği için daha verimli, daha hızlı ve daha ekonomik oluyor. Intel I7 işlemcisinden 3,5 kat daha hızlı performans sergiliyor. Bu yazımızda Apple M1 işlemci ne işe yarar anlatmaya çalışacağız.

Apple M1 Çip Nedir?

M1, Mac bilgisayarlar için özel olarak tasarlanmış ilk çip olma özelliğini taşıyor. Yenilikçi 5 nanometre proses teknolojisi, önemli ölçüde geliştirilmiş verimlilik ve eşsiz performans sunan 16 milyar transistör kullanılarak tasarlanmasıyla dikkatleri çekiyor.

M1 çip, en hızlı işlemci çekirdeğini, dünyanın en hızlı entegre grafiklerini, en gelişmiş makine öğrenimini ve en iyi işlemci performansını barındırıyor. Önceki Mac’lere kıyasla 2 kat daha uzun pil ömrü bulunuyor.

M1 Çip Apple İçin Neden Bu Kadar Önemli?

Teknolojinin dünyada bu kadar popüler olmasının en önemli yanı sürekli gelişmeye devam etmesi olarak görülüyor. M1 çipin piyasaya sürülmesiyle Apple, güvenli ve güçlü bir birleşik ekosistem oluşturma vizyonuna bir adım daha yaklaşıyor.

Apple CEO’su Tim Cook bu konuda yaptığı açıklamada, tüm uygulamaların yakında tüm cihazları destekleyecek şekilde geliştirileceğini belirtiyor. Burada Apple cihazlarında kullanıcıların güvenliğini ve gizliliğini daha da artırması bekleniyor. Bu konuda hassas adımlar atmasıyla bilinen firma için bu önemli bir adım olarak görülüyor.

M1 Çip Pil Ömründen Tasarruf Sağlıyor mu?

MacBook Air M1 çipe sahip bilgisayarlar için şimdiye kadarki en iyi pil ömrüne sahip Mac’ler olduğu iddia ediyor. Bu durum, yeni tanıtılan çipin en önemli artılarından biri olarak ortaya çıkıyor. Bazı teknoloji sitelerinin yaptıkları testlerde alınan sonuçlar da pil ömrünün uzadığını gösteriyor.

İlk Apple Silicon Çip MacBook Air’in 15 saate kadar web’de gezinme ve 18 saate kadar film oynatmasını sağlıyor. Bir önceki nesil MacBook Air bilgisayarlarda bu performans 11 ve 12 saat olarak gerçekleşiyordu.

Aynı durum MacBook Pro bilgisayarlar için de geçerli oluyor. MacBook Pro M1 çipe sahip bilgisayarlar 17 saate kadar web’de gezinme ve 20 saate kadar video deneyimi sunuyor. Aynı modelin bir önceki nesil bilgisayarlarında her iki durumda da 10 saate kadar pili dayanabiliyordu.

M1 Çip ile Intel Arasında Nasıl Farklar Var?

Apple’ın daha önceki MacBook bilgisayarları için çipleri Intel firması üretiyordu. İlk Apple çipi olarak lanse edilen M1 çipin daha önceki modellere göre dikkat çekici özellikleri bulunuyor.

İki işlemci arasındaki ilk fark M1’in, Apple’ın geleneksel Intel işlemcilerin yerine Mac bilgisayarlar için güç sağlaması oluyor. ARM mimarisini, iPhone’ların, iPad’lerin arkasındaki güç kullanılarak üretiliyor. ARM, x86 mimarisine kıyasla basitleştirilmiş bir dizi talimat üzerine çalışıyor. Bu sayede cihaz çok daha az güç tüketiyor.

Yeni piyasaya sürülen M1 işlemcinin, saniyede 11 trilyon işlem yapma kapasitesi bulunuyor. Ayrıca 16 çekirdekli bir Neural Engine özelliğiyle öne çıkıyor. M1 çip Mac kullanıcıları için yepyeni bir deneyim sunuyor.

M1 Çipin Entegrasyonu Nasıl?

M1 MacBook Air Apple M1 çipi ile MacOS çok iyi etkileşime girecek şekilde yapılıyor. Bu şekilde donanım ve yazılım arasındaki olası iletişimi daha sorunsuz hale getiriyor. Kullanıcılar bilgisayarın görevleri daha hızlı ve gecikme olmadan tamamladığı yorumlarında bulunuyor. M1 çip aynı zamanda donanımı da destekliyor.

M1 Mac’ler Hangi Uygulamalar İle Çalışıyor?

Yeni ürün lansmanı olduğu ve çipin tamamen farklı bir mimari üzerine kurulduğu dikkate alındığı için Apple, uygulama geliştiricilerin M1 uyumlu uygulamalar listesini kısa sürede artırmaları için destek kapılarını açmış bulunuyor. Piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra Chrome , Firefox 84 Beta , Microsoft Office , Pixelmator Pro , Photoshop , World of Warcraft ve Apple’ın Final Cut Pro ve Logic Pro gibi uygulamaların güncellemesi hemen yapıldı.

apple m1 cip ne ise yarar teknosa

M1 Çip Öğrencilere Nasıl Fayda Sağlayacak?

Apple M1 işlemci çipi, Apple Neural Engine’i Mac bilgisayarlara getirerek oyunun kurallarını değiştiren hız ve pil ömrü sunmasını sağlıyor. Bunun öğrencilerin yeteneklerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olacağı düşünülüyor.

Bununla birlikte, M1 çip piyasaya yeni sürüldüğü için geliştiriciler, yeteneklerine uygun kodları keşfetmeye devam ediyor.

M1 Çip Profesyonellere Nasıl Yardımcı Oluyor?

Yeni M1 çipi oyunlar, video editörleri, geliştiriciler, pazarlamacılar, mimarlar için harika bir kullanıma sahip olduğunu kanıtlıyor. Yüksek performans ölçümleri ve daha uzun pil ömrü sayesinde birçok konuda sorunları çözmesi bekleniyor. Bunun için uygulama uyumluluklarının en kısa sürede tamamlanması gerekiyor.

M1 Çipin Avantajları ve Dezavantajları Neler?

Apple’ın kendi geliştirdiği ilk silikon çip olan M1 çip şirket vizyonunu gerçekleştirecekleri önemli bir adım olarak görülüyor. M1 çipin daha önceki modellere göre avantaj yaratan özellikleri süper hızlı olması, pil ömrünün en iyi seviyeye çıkması, bilgisayar maliyetlerini ciddi şekilde düşürmüş olması, şu anda yalnızca Mac bilgisayarlar ve iPad’ler için çalışıyor olması sayılabiliyor. Ancak bu yeni nesil çipin göz ardı edilemeyecek bazı dezavantajları da bulunuyor. Bunlar arasında, M1 çiplerin şu anda sadece tek ekran çalıştırabiliyor olması, uygulamaların tamamının yeni çiple uyumlu olmaması, bilgisayarların RAM ve depolama alanlarında muhtemel yükseltme sorunlarının yaşanacak olması sayılabiliyor.

Yukarıda Apple M1 işlemci ne işe yarar anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi MacBook’ları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
kablosuz kulaklik her telefona uyar mi teknosa
Devamını Oku

Kablosuz Kulaklık Her Telefona Uyar mı?

Teknolojik cihazlar genellikle kullanım alışkanlıklarımıza ve yaşam tarzımızda oluşan ihtiyaçlarımıza göre gelişip şekilleniyor. Gelişmelerin yaşandığı ilk yıllarda teknolojik…
ankastre set satin alma rehber teknosa
Devamını Oku

Ankastre Set Satın Alma Rehberi

Yeni bir eve taşınıyorsanız veya mutfak aletlerinizi yükseltmeniz gerekiyorsa, ankastre mutfak aletlerini düşünebilirsiniz. Mutfağınızı yenilemeyi planlıyorsanız, muhtemelen en…
flash bellek kullanirken dikkat teknosa
Devamını Oku

Flash Bellek Kullanırken Bunlara Dikkat

İnternet kullanımının artması ile birlikte birçok bilgimiz ve dosyamız cihazlarımızda özellikle de bilgisayarlarımızın içinde yer alıyor. Hem çevrimiçi…