Isıtma ve soğutma sistemleri evlerimizin vazgeçilmez bir parçası durumunda. Kış aylarında bulunduğumuz mekanları ısıtmak için uğraşırken, yazın ise biraz olsun soğutabilmek için çaba veriyoruz. Isıtma ve soğutma sistemleri olarak çok çeşitli modeller ve cihazlar mevcut. Isıtma sistemlerine örnek olarak kombi, doğalgazlı, elektrikli ya da katı yakıtlı sobaları görebiliyoruz. Yaz aylarında daha rahat yaşamak ve serinlemek için ise en çok kullanılan soğutma sistemleri klima ve vantilatör oluyor. Peki vantilatör zararlı mıdır? Vantilatör seçerken nelere dikkat etmelisiniz? Vantilatörler hakkında sizlere bilgiler vererek bu sorulara yanıt bulmaya çalışalım.

Soğutma sistemlerinde en fazla bilinen ve açık havada dahi kullanılan cihaz vantilatörler oluyor. Vantilatörü kolayca açıp hızlı serinleme sağlayabiliyoruz. Ama kullanırken dikkatli olmamız gerekiyor. Vantilatörü doğrudan üstümüzde tutarsak, hasta olabiliyoruz. Vantilatör, enerji tasarrufu sağlarken oda sıcaklığını soğutarak doğal havalandırma sağlıyor.

Vantilatörler, klima ile karşılaştırıldığında daha az elektrik tüketiyor. Vantilatör sistemlerinin soğutma dereceleri çok düşük olmadığı için sağlık sorunlarına yol açma riski de klimalar kadar fazla olmuyor.

Ancak soğutma açısından bakınca klima bir adım öne çıkıyor. Çünkü klima havanın derecesini düşürerek ortama veriyor. Oysa vantilatör sadece mevcut havayı üzerinize üflüyor.

Vantilatörler basit bir elektronik yapıya sahip. Uzun süre bakım gerektirmeden kullanılabiliyor. Kompleks elektronik cihazlara göre bozulması daha zor oluyor. Kaliteli bir vantilatörü çok uzun yıllar kullanabiliyorsunuz.

Vantilatör ile soğutulan alanlarda en sık yapılan hata, vantilatörü sabitleyerek direkt karşısında durmak oluyor. Bunun sonucunda üşütme ve grip benzeri birçok hastalığa sebep olabiliyor. Bu gibi sağlık problemleri ile karşılaşmamak için vantilatörü hareketli mod ile çalıştırmak daha doğru oluyor. Bu sayede güçlü hava akımı direkt size çarpmıyor. Odaya daha eşit şekilde dağılıyor.

Genel bilgiler verdikten sonra, şimde de vantilatör seçerken nelere dikkat etmelisiniz bunlara değinelim.

Vantilatör Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli

Vantilatör sistemleri ihtiyacınıza göre şekillendirebileceğiniz birçok seçenekle karşımıza çıkıyor. Vantilatör seçiminde dikkat etmeniz gereken konular arasında enerji tüketimi, dönme hızı, çıkardığı ses, hız için ayarlanabildiği kademe sayısı öne çıkıyor.

Vantilatör Çeşitleri

Vantilatörler kullanım alanlarına göre farklı şekillerde üretiliyor. Vantilatör çeşitleri arasında buharlı vantilatörler, ayaklı vantilatörler, masaüstü vantilatörler, tavan vantilatörleri bulunuyor.

Buharlı Vantilatör

Buharlı vantilatörler, oluşturdukları serin havanın yanında soğuk buharın da etkisiyle etkin bir serinleme sağlar. Buharlı vantilatör, diğer vantilatörler kadar ses çıkarmaz. Bir diğer avantajı, fazla yer kaplamamasıdır. Bu vantilatörleri isterseniz işyerinizin bahçesinde, isterseniz evinizin içinde her alanında kullanabilirsiniz.

Ayaklı Vantilatör

Ülkemizde en fazla evlerde kullanılan, istenirse her odaya taşınabilen bu vantilatör çeşidi fiyat olarak da daha uygun alternatifler sunuyor.

Masaüstü Vantilatör

Eğer bir ofiste masa başında çalışıyorsanız bu vantilatör çeşidini tercih edebilirsiniz. Bu vantilatör sayesinde masanızın üzerinde sürekli çalışarak sıcaklık üreten bilgisayar, yazıcı veya telefon gibi cihazların ürettiği sıcaklığın etkisini azaltır ve fazla elektrik tüketmezsiniz. Masaüstü vantilatör çeşitleri, sıcak yaz günlerinde sizi çalışırken serinletir.

Tavan Vantilatörü   

Soğutulacak oda veya mekanların boyutlarına göre farklılıklar gösteren tavan vantilatörleri iyi bir tercih olabilir. Ofislerde, evlerin odalarında hatta balkonlarda sıklıkla tercih edilen ve serinliği eşit bir şekilde dağıtan tavan vantilatörlerini seçebilirsiniz. Vantilatörün olduğu alanda kişilerin direkt üzerine serinlik vermediği için sağlık problemi de yaratmaz.

Yukarıda vantilatörler hakkında bilgiler vererek, vantilatör alırken nelere dikkat edilmeli yön göstermeye çalıştık.

Siz de en iyi vantilatörleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Evde Pofuduk Pankek Yapımı
Devamını Oku

Evde Pofuduk Pankek Yapımı

Pankekler hem kahvaltıların hem de beş çayının mükemmel eşlikçilerinden biridir. Özellikle klasik bir kahvaltıyı zenginleştirmenin en iyi yoludur.…
Derin dondurucu nasıl temizlenir
Devamını Oku

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Yaz sebzelerini kış aylarında tüketmeye devam etmek, etleri depolamak ve kışlık erzak hazırlığını saklamak için derin dondurucular fazlasıyla…
telefonu bebek telsizi yapma teknosa
Devamını Oku

Eski Telefonu Bebek Telsizi Yapma

Bir bebeğiniz olduğunda yaşantınızdaki her şey değişmeye başlıyor. Sürekli bebeğinizin yanında olmak istiyor, her zaman onunla ilgilenmek istiyorsunuz.…