Günümüzde bilgisayar, cep telefonu, tablet ve televizyon gibi birçok cihaz kablosuz bağlantı üzerinden internete bağlanır. Hızlı ve stabil bir internet bağlantısı için ise kesintisiz ve güçlü Wi-Fi sinyallerine ihtiyaç duyarız. Kesik ve zayıf sinyaller internetin yavaşlamasına, canlı yayında donmalara, en sevdiğiniz dizinin sürekli yarıda kalmasına veya indirmek istediğiniz bir dosyanın iptal olmasına neden olabilir. Betonarme yapıların da etkisiyle modemden uzaklaştıkça sinyal kalitesinde ciddi kayıplar yaşanabilir. Modemden aldığı sinyalleri güçlendiren mesafe arttırıcı cihazlar tam olarak bu noktada devreye girer ve Wi-Fi sinyallerini çok daha kararlı hale getirerek evinizin her odasına sorunsuz şekilde ulaştırır. Mesafe arttırıcı cihaz nedir, nasıl kullanılır ve ne gibi avantajlar sağlar? Gelin, yakından göz atalım.

Wi-Fi Nedir?

Kablosuz bağlantı alanı olarak bilinen Wi-Fi (Wireless Fidelity) günümüzde yaygın olarak kullanılan bir bağlantı türüdür. Wireless bağlantı kendi içinde WAN (Wide Area Network) ve LAN (Local Area Network ) geniş ve yerel alan bağlantısı olmak üzere ikiye ayrılır. IEEE 802.11 iletişim standartlarını kullanan Wi-Fi teknolojisi, modem ve router donanımları sayesinde farklı cihazların internet ve birbirleri ile iletişim kurmasına aracı olur.

Wi-Fi günümüzdeki tek kablosuz yerel ağ bağlantısı değildir ancak hem bireysel hem de kurumsal olarak en çok tercih edilen seçeneklerden biridir. Adından da anlaşılacağı üzere kablosuz yerel ağlar geniş alanları kapsayacak güçte sinyaller üretemez. Ev, ofis, iş yeri ve mağaza gibi ufak alanlar Wi-Fi ile kablosuz internete açık hale getirilir. Tıpkı Bluetooth gibi Wi-Fi sinyalleri de güç kaynağından uzaklaşıldıkça etkisini kaybeder. Sinyal kalitesini daha geniş alanlara yayabilmek için geniş ağ modemleri veya mesafe arttırıcı gibi harici DCE ağ cihazlarına ihtiyaç duyulur.

Wi-Fi Sinyali Nasıl Güçlendirilir?

Modeminizden gelen sinyallerin kalitesini artırmak ve Wi-Fi kapsama alanını genişletip internetinizi optimize etmek için başvurabileceğiniz 10 öneriye yakından göz atalım.

1. İnternet Bağlantınızı Kontrol Edin

İnternet bağlantısında kesilme veya yavaşlama hissediyorsanız ilk olarak internetinizi kontrol edin. Bunun için modeme kablo ile bağlanmanız gerekecektir. Tarayıcı üzerinden internet hız testi yapabilir, kablolu ve kablosuz sonuçları karşılaştırdıktan sonra şebekede sorun olup olmadığını kolayca öğrenebilirsiniz.

2. Modeminizi Güncelleyin

İnternetinizde sorun olmamasına rağmen bağlantıda kesintiler yaşıyorsanız sorun modeminizde olabilir. Modeminizin donanım yazılımını (firmware) güncelleyerek daha stabil bir kullanım sağlayabilirsiniz. Yeni nesil modemlerin arayüzünde yer alan yazılım güncelleme butonu üzerinden tek tıkla kolayca son sürüme geçiş yapabilirsiniz.

3. Modeminizin Frekans Aralığını Değiştirin

Modeminizde çift bant bağlantı özelliği bulunuyorsa 2,4 GHz frekans aralığından bağlanmak yerine 5 GHz bant seçeneğine geçiş yapabilir, stabil bir kablosuz bağlantı oluşturabilirsiniz. Özellikle aynı evde birden fazla kablosuz cihaz kullanıyorsanız 5 GHz frekansın avantajlarından daha verimli bir şekilde yararlanabilirsiniz.

4. Modemi En Doğru Yere Konumlandırın

Modemi konumlandırdığınız yer kablosuz kapsama alanını büyük ölçüde etkiler. Paraziti ve aşırı ısınmayı engellemek için modemin duvar, televizyon ve mobilya gibi nesnelerle çevrelenmemesi ve doğrudan hava alabilmesi oldukça önemlidir. Modeminizin varsa antenlerini açın ve cihazı ev içindeki en merkezi konuma yerleştirdiğinizden emin olun.

5. Bağlantı Kanalını Değiştirin

Özellikle rezidans ve site gibi yoğun yaşam alanlarının olduğu yerlerde modem, mikrodalga fırın ve baz istasyonları gibi cihazlardan yayılan çok sayıda sinyal kaynağı bulunur. Bu sinyaller kablosuz ağınızda parazitlere ve kesintilere neden olabilir. Bağlantı kanalını manuel olarak değiştirdiğinizde veya 5GHz gibi otomatik bağlantı frekansını seçtiğinizde bu karmaşadan minimum oranda etkilenmiş olursunuz.

6. Ağınızdaki Güvenlik Açıklarını Ortadan Kaldırın

Bağlantı kanalını değiştirmenize rağmen internet hızında ciddi yavaşlamalar görüyorsanız ağınızda davetsiz ziyaretçiler bulunabilir. Kablosuz ağınızın şifresini zayıf şekilde belirlediyseniz veya güncel olmayan kablosuz ağ protokollerini kullanıyorsanız şifreniz kırılmış olabilir. WPA2 gibi güncel güvenlik protokollerini seçmek ve farklı karakterler içeren uzun bir şifre belirlemek ağınızın güvenliğini en üst seviyeye taşır.

7. Bant Genişliğini Sınırlandırın

Yeni nesil çoğu modem modelinde anlık olarak veri tüketimini veya bant genişliğini gösteren ekranlar bulunur. Hizmet Kalitesi (QoS) menüsünden anlık olarak çalışan tüm internet sitelerini görüntüleyebilir, bant genişliğini ekstra şekilde işgal eden siteleri devre dışı bırakabilirsiniz.

8. Anten ve Kablo Arızalarını Giderin

Fiber optik veya bakır tel kablolarda zaman içinde aşınmalar görülebilir. Kablo üzerinde aşınma, çatlama veya kırılma gibi durumlar varsa yeni bir kablo setine geçiş yapmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca modem antenlerinde oluşan kırılma ve korozyon da sinyal kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu tür sorunları anten değişimi ile kolayca giderebilirsiniz.

9. Değişim Zamanı Gelmiş Modeminizi Yenileyin

Modeminizin sahip olduğu teknolojiler ve özellikler kablosuz sinyallerin kalitesi üzerinde doğrudan etkilidir. Eğer 802.11g gibi eski iletişim standartlarını kullanan bir modeminiz varsa kablosuz bağlantıda bazı önemli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Yeni nesil bir modem modeline geçiş yaptığınızda ise internet sağlayıcınızın sunduğu hizmetten en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

10. Menzil Genişleticiler ile Kablosuz Sinyal Kalitesini Yükseltin

Yukarıda sıralanan tüm çözümleri denemenize rağmen sinyal kalitesinde gelişme sağlayamadıysanız modeminiz ile uyumlu bir menzil genişletici alabilir, tüm odalara eşit miktarda sinyal gönderebilirsiniz.

En İyi Wi-Fi Sinyal Güçlendiriciler Nelerdir?

Menzil genişletici olarak da bilinen sinyal güçlendirici cihazlar güncel kablosuz ağ protokolleri ile uyum içinde çalışır ve modemden gelen kablosuz sinyalleri başarıyla güçlendirir. En iyi Wi-Fi güçlendirici cihazlar hem router hem de access point olarak çalışabilir ve 200-300 m2 gibi geniş alanlara stabil sinyaller gönderebilir. En iyi sinyal güçlendirici modelleri tek tuşla eşleştirme, modern tasarım, çoklu anten, 2’li veya 3’lü mesh sistemi, 802.11ac iletişim standartlarını destekleyen geniş kablosuz menzil ve priz üzerinden senkronizasyon gibi en güncel özellikler ile donatılır.

Siz de bütçenize ve kullanım ihtiyacınıza en uygun Wi-Fi güçlendirici modelleri arasından seçiminizi yapabilir, her odada kesintisiz internet kullanmanın keyfini yaşayabilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like
adsl hiz testi nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

ADSL Hız Testi Nasıl Yapılır?

Dijital dünyanın hayatımızın tamamen içine girmesiyle birlikte internet bağlantısı vazgeçilmezlerimiz arasında hızla yerini alıyor. Merak ettiğimiz konular olduğunda,…
islemci nedir teknosa
Devamını Oku

İşlemci Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayar ve elektronik dünyası büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor. Hayatımıza giren yeni akıllı cihazlar sonrasında teknolojik cihazların…