Evlerimizin yıllardır değişmeyen eğlence cihazlarının başında televizyonlar geliyor. Günümüz teknolojisiyle televizyon teknolojisinin gelişim hızı birbiriyle neredeyse paralel olarak ilerliyor. Her yeni teknoloji mutlaka televizyonlara da uyarlanıyor ve televizyonun popülerliğini kaybetmesine kesinlikle izin verilmiyor. Gelişen teknolojiyle birlikte bilgisayar, tablet ve cep telefonlarımızla yaptığımız birçok şeyi televizyonlarımızı internete bağladığımızda da yapabiliyoruz. İnternet teknolojisi televizyonlarımıza girdikten sonra sadece yayın yapan televizyon kanallarına olan bağımlılığımız sona eriyor. Artık istediğimiz film ve diziyi istediğimiz zaman izlemek gibi özgürlüklere sahip oluyoruz. Bunların yanı sıra diğer multimedya özellikleri sayesinde kendimize eğlenceli aktiviteler buluyor, televizyon izleme keyfimizi bir kat daha artırıyoruz. Bu yazımızda televizyon internete nasıl bağlanır anlatacağız.

Televizyonların internete bağlanma yöntemleri bilgisayarlarda olduğu gibi kablolu ve kablosuz özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Bu nedenle öncelikle kullandığınız internet bağlantısının türünü ve televizyonunuzun buna uyumlu olup olmadığını bilmeniz gerekiyor. Kablosuz internet kullanımıyla aynı zamanda televizyonunuzu akıllı telefonlarınızdan kontrol edebilme ya da telefonun ekranını televizyona yansıtma gibi avantajlara da sahip olabiliyorsunuz.

Kablolu internet kullanmanız gerekiyorsa televizyonu internete bağlama konusunda daha farklı bazı özelliklere sahip olup farklı bir yol izlemeniz gerekiyor.

Televizyon Kablosuz İnternete Nasıl Bağlanır?

Kablosuz internet, belli bir alanda bulunan cihazlarla internet paylaşımı yapılmasını sağlıyor. Bu alan içerisinde bulunan her türlü intenete bağlanabilen cihazın faydalanmasına imkan tanıyor.

Televizyonun kablosuz internete bağlanabilmesi için bir takım özelliklere de sahip olması gerekiyor. Eğer televizyonunuz akıllı televizyon özelliklerine sahipse Wi-Fi ayarlarını kullanarak kolayca internete bağlanabiliyorsunuz.

Bunun için televizyonunuzun “Ayarlar” bölümünü açıyorsunuz. Ayarlar bölümünden “Ağ ve İnternet Ayarları” seçeneğini bulunuyorsunuz. Buraya giriş yaptıktan sonra kendi Wi-Fi adresinizi seçip şifrenizi girerek internete bağlanma işlemini tamamlamış oluyorsunuz.

Akıllı telefonunuzu da akıllı televizyonunuzla aynı Wi-Fi ağı üzerinden internete bağlarsanız ekran yansıtma özelliği sayesinde televizyonunuzu telefondan kontrol edebiliyor ya da telefonunuzu televizyonun büyük ekranından görebilme imkanına sahip oluyorsunuz.

Kablosuz internet bağlantısında önemli noktalardan biri de güçlü bir internet bağlantısına sahip olmanızdır. Eğer bağlantınız yeteri kadar güçlü değilse ekranda sürekli donma ve bağlantı kesilmesi gibi sorunlar yaşayabiliyorsunuz. Bu durumda televizyon izleme keyfiniz yarıda kalıyor ve kötü bir internet deneyimi yaşıyorsunuz. Bu gibi sorunlar yaşamamak için internet sağlayıcı modeminizi televizyona yakın bir yere koyabilir ya da bağlantı güçlendirici araçlar kullanarak mevcut internet gücünü artırabiliyorsunuz. Eğer internet güçlendirici araç kullanmak istiyorsanız modeminize ve televizyonunuza uygun bir model seçmeniz gerekiyor.

televizyon internete baglama teknosa

Televizyon Kablolu İnternete Nasıl Bağlanır?

Televizyonunuzun kablosuz internete bağlanma özelliği bulunmuyorsa, internet bağlantısını bir kablo kullanarak televizyonunuza bağlamanız gerekiyor. Bunu yapabilmek için CAT5 ve CAT6 denilen bağlantı kablolarını kullanıyorsunuz. Bu kabloları televizyonunuzun yan tarafında ya da altında yer alan kablo girişlerine takıyorsunuz.

CAT5 ve CAT6 kabloları günümüzde en çok kullanılan ethernet kablolarıdır. CAT5 ethernet kablosunu veri transferinin çok fazla olmadığı ve modemle televizyon arasındaki mesafenin yakın olduğu durumlarda etkili bir kullanım imkanı sağlıyor.

CAT6 ethernet kabloları ise güçlendirilmiş kablolar arasında yer alıyor. İnternet veri transferi yoğun olması durumunda bağlantınızda kesilmeler ya da yavaşlamalar yaşanabiliyor. Bu tarz durumlarda bağlantı sorunu yaşamamak için CAT6 ethernet kablolarını kullanmanız oldukça fayda sağlıyor. Ayrıca modem ve televizyon arasındaki mesafe uzunsa hızlı veri aktarımı yapılması gerekiyor. Böyle durumlarda bağlantınızın yavaşlamaması için bu kabloları kullanabiliyorsunuz.

Televizyonunuzun kablolu internete bağlanabilmesi için uygun altyapıya sahip olması gerekiyor. Bazı televizyonların ethernet kablosuyla uyumlu girişi bulunmayabiliyor. Bu nedenle CAT5 ya da CAT6 ethernet kablosu almadan önce televizyonunuzda bulunan kablo girişlerinin tamamını kontrol ediyor olmalısınız. Eğer uygun giriş varsa ethernet kablosuyla modemi televizyonunuza bağladığınızda herhangi bir şifreye ihtiyacınız olmadan hemen internete bağlanabiliyorsunuz.

Kablolu internet bağlantısı yaptığınızda hem hız hem de perfomans bakımından en iyi internet bağlantısına sahip oluyorsunuz. Özellikle kablosuz internetle karşılaştırıldığında veri aktarımı kablolar aracılığıyla yapıldığı için daha güçlü bağlantınız oluyor. Kablolu internet bağlantısında sadece kablolara herhangi bir zarar gelmemesi için dikkatli olmanız gerekiyor. Ethernet kablosunda bir ezilme ya da güçlü bir darbeye maruz kalma durumu oluştuğunda internet bağlantınız zarar görüyor ya da içindeki kabloların açığa çıkması durumunda da elektrik çarpması gibi sorunlar yaşanabiliyor. Bu gibi durumlarda hiç kabloya dokunmadan teknik bir destek almanız sağlığınız açısından daha faydalı olacaktır.

İnternet Özelliği Olmayan Televizyonlar Nasıl İnternete Bağlanır?

İnternet özelliği olmayan televizyonları direkt olarak internete bağlama gibi bir işlem yapamıyorsunuz. Film ve videoları televizyondan izlemek ya da oyun keyfini büyük ekranda yaşamak için internet bağlantısı kurmak istiyorsanız, internete bağlanabildiğiniz bilgisayarınızı HDMI kablo aracılığıyla televizyonunuza bağlayabiliyor ve bu şekilde internetten yaptığınız her şeyi televizyon ekranından takip edebiliyorsunuz.

Bunun için televizyonunuzun kablo girişlerinde USB girişinin olması yeterli oluyor. Bilgisayarınızdaki ve televizyonunuzdaki HDMI girişlerini birbirine bağladığınızda bilgisayarın ekranını televizyona yansıtmış oluyorsunuz. Klavye ve mouse kullanımlarını yine bilgisayarınız üzerinden yapıyor olacaksınız. Sadece ekran olarak televizyonunuzu kullanmış oluyorsunuz.

Bilgisayarınızı televizyona bağlamanın yanında internette bazı uygulamaları kullanabildiğiniz cihazlar da bulunuyor. Apple TV ya da Google Chromecast gibi cihazların HDMI kablo girişleri bulunuyor. Bu cihazları televizyonunuza bağladığınızda televizyonunuzu bir multimedya kanalına dönüştürebiliyorsunuz. İnternet bağlantısıyla cihazların uyumlu olduğu video ve film platformlarından istediğiniz film ya da dizileri rahatlıkla izleyebiliyorsunuz.

Yukarıda televizyon internete nasıl bağlanır anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi televizyonlara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
kulaklik almadan once bilmeniz gerekenler teknosa
Devamını Oku

Kulaklık Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Dijital cihazlarımız çoğaldıkça, kulaklık kullanımımız da artıyor. Özellikle akıllı telefonlarımızın neredeyse ayrılmaz bir parçası haline geldiler. Kulaklıkları birçok…
apple sirketi tarihcesi teknosa
Devamını Oku

Apple Şirketinin Tarihçesi

Teknoloji dünyası büyük bir hızla gelişirken bazı markalar hem bu konuda önderlik yapıyor hem de tüm teknoloji meraklılarının…
flash bellek kullanirken dikkat teknosa
Devamını Oku

Flash Bellek Kullanırken Bunlara Dikkat

İnternet kullanımının artması ile birlikte birçok bilgimiz ve dosyamız cihazlarımızda özellikle de bilgisayarlarımızın içinde yer alıyor. Hem çevrimiçi…