Çoğumuz çevreden öğrendiğimiz yöntemlerle çay demleriz. Ancak konu, çay en iyi nasıl demlenir meselesine geldiğinde iyi çay demlemek için birçok şeye dikkat etmemiz gerekiyor. Biz de bu yazımızda çay en iyi nasıl demlenir hakkında püf noktalarına değinmeye çalışacağız.

Daha başlangıç aşamasında, kaynağında paketlenmiş, tazeliğini koruyan ve özellikle iyi bir şekilde muhafaza edilmiş çay olması gerekiyor. İyi bir çay demlemek için diğer başlıklar, kullanılan su ve demleme malzemeleri oluyor. Elektrikli ev aletleri içerisinde önemli bir yere sahip çay makinesi de iyi çay demlemenin güzel bir alternatifi oluyor.

Çay Saklama Koşulları

En güzel çay nasıl demlenir konusunu incelerken ilk başlık, çayın saklanmasına özen gösterilmesi oluyor. Çünkü çay çevredeki  benzer kokuları havadaki nemle  birlikte emiyor. Çayınızı hava geçirmez bir kapta korumanız, ısı, ışık, nem ve kokulardan uzak tutmalısınız. Çayınızı 30 santigrat dereceden daha sıcak bir alanda saklamamalısınız. Çay serin ve kuru bir yerde saklanmalı. Orta vadeli saklama için, çay stoklarınızı hava geçirmez bir folyo poşet veya buzdolabında seramik bir kapta saklayabilirsiniz. Ayrıca yeni çay aldığınızda, eski çayın üzerine yeni çayı dökmeden eski çayı üste alıp çayın bayatlamadan tüketilmesi sağlanmalı. Son olarak çayı demliğe alırken mutlaka kuru bir kaşık, mümkünse ahşap bir kaşık kullanmanız önerilir.

Suyun Önemi

Bir fincan çayın % 99’u sudur ve iyi bir demleme için çayın kendisi kadar iyi su da önemlidir. Özellikle kalsiyum veya magnezyum (sert su) olmak üzere yüksek düzeyde mineral içeren su, klorlu su, tuzlu, tuzdan arındırılmış deniz suyu veya birkaç kez kaynatılmış su ile çay demlemek iyi değildir. Klor gibi kirletici maddeden arındırılmamış veya kötü yıkanmış bir çaydanlık, iyi çaydan aldığınız keyfi kötü su kullanmak kadar etkileyebilir. Kaynatıp soğuttuğunuz bir suyla asla çay demlemeyin. Kaynayıp soğutulmuş su, oksijen oranı azaldığından çayın aromasını olumsuz etkiler. Çay demlemek için, ideal olan su taze ve yumuşak olmalıdır. Bu sulara örnek olarak kaynak suyu, damacana su tavsiye edilir. Ya da su arıtma ürünleri ile arıtılmış su kullanılması tavsiye edilir.

cay nasil demlenir teknosa

Çay Demlemek İçin Kullanılan Malzemeler

Çay kendi dışındaki kokuları içine çeker, bu nedenle çayı demlerken farklı çay çeşitlerini karıştırmamalı ve deterjanla yıkamamalısınız. Çay demlerken kullanabileceğiniz farklı demlik, çay topu, kupa gibi aksesuarlar mevcut. Demlik seçerken kaliteli olmasına özen gösterirseniz çayınızdaki lezzet değişimini görebilirsiniz. Piyasada farklı tasarımlarda çok fazla demlik var. Günlük çay tüketiminde ise en çok metal alaşımlı demlikler kullanıyor. Çay toprak ve seramik demliklerde de servis ediliyor. Ancak günümüzde çok farklı alternatifler de mevcut. Diğer taraftan demliğinize temizlik açısından da çok iyi bakmanız gerekiyor.

Çay demleme topu seçerken paslanmaz olmasına ve kaliteli bir tasarıma sahip olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Topu kilitleme kısmı sağlam ve pratik olması avantaj sağlıyor. Ayrıca çay suyunu çok doldurmayıp yaprakların demlenmesi için alan bırakırsanız daha iyi verim alabilirsiniz.

Demleme Yöntemi

Demliği ateş üzerinde kaynayan çaydanlığın üzerine koyarak ısınmasını sağlamanız gerekiyor. Çaydanlıktaki su kaynayınca altında yanan ateşi kısmanız ya da ateşten uzaklaştırmanız sudaki oksijen kaybını önlemek için önemli oluyor. Çay suyunu en fazla 10 saniye kaynatmanız oksijen kaybını minimuma indirecektir. Oksijen kaybını tekrar kazanmanın bir yolu da suyu çaydanlıktan demliğe yüksekten hava ile temas sağlayarak dökmenizdir. Çaydanlığı ateşten alınca 3-4 dakika bekleterek sıcaklığı 85 derecelere düşürmeniz faydalı olabilir.  İyi çay demlemenin püf noktalarından biri ısıyı istediğimiz derecelere düşürmektir. Kaynayan su ile demlenen çay haşlanır ve aromasını kaybetmesine sebep olur. Isısı düşen suyu demliğe istediğiniz miktarda doldurun ve tahta kaşıkla saklama kabından aldığınız bir miktar çayı suyun içerisine doldurup karıştırın. Demlenmesi için demliğin kapağını hatta dökülme deliğini de kapatmanız gerekiyor. Bu şekilde 10-12 dakika kendi buharında ve en fazla 85 derece ısı kaybı olmadan demlenmesi yeterli oluyor. Altında yer alan çaydanlık mum ışığı gibi  bir ateşte sıcaklığı muhafaza edilmelidir. Eğer ateş yüksek olursa su kaynar ve üzerindeki demliğin sıcaklığını artırır. Bu da demliğin içerisinde demlenen çayın haşlanmasına neden olur.

Ne kadar suya ne kadar çay olması gerektiği de bir diğer merak edilen konudur. Genel tavsiye olarak 2 normal bardağa 1 çay bardağı çay konulması tavsiye edilmektedir. Ancak çayların yoğunluğu türüne göre değiştiğinden buradaki en iyi demlenme miktarına deneme yanılma yöntemi ile siz de karar verebilirsiniz.

Son olarak çay doğal bir üründür ve demlendikten 20-25 dakika içerisinde tüketilmelidir.  Bu süreden daha fazla demlenen ya da bekletilen çayların tadında bozulma olur.

Tüm bu önerilerimize uyarak en iyi çayı elde edebilirsiniz. En iyi çay demlenir diye düşünürken teknoloji de yardımımıza koşuyor. Gelişen teknolojiyle yenilenmiş çay makinelerinden birini kullanmak da iyi çay demlemek için bize yardımcı olabilir.

En iyi çay makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Spor Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli teknosa
Devamını Oku

Spor Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sağlıklı yaşam konusunda tüm uzmanların ortak görüşü düzenli olarak mutlaka spor yapılması gerektiği oluyor. Ancak bilinçsiz bir şekilde…
televizyon acilmiyor teknosa
Devamını Oku

Televizyon Açılmıyor Neden?

Akşamları evimizde ailece vakit geçirirken ya da kendi başımıza oyun oynarken, en çok ihtiyaç duyduğumuz cihazlardan biri televizyon…
ani su isitici teknosa
Devamını Oku

Ani Su Isıtıcı Nedir? Ne Fayda Sağlar?

Modern yaşamın hayatımıza kattığı şeylerin başında hız geliyor. Özellikle evimizde geçirdiğimiz zamanda yaptığımız günlük rutinlerimizi eskisinden daha kısa…
babalar gunu hediyesi ne alinir teknosa
Devamını Oku

Babalar Günü Hediyesi Ne Alınır?

Babalarımız hepimizin ilk ve gerçek kahramanları. Hayatımızın her döneminde önemli kararlarımızı ona danışarak alıyoruz, zor durumda kaldığımızda ondan…