Oturma ya da çalışma odalarının vazgeçilmez mobilyası kitaplıklar hem kitaplarınızı hem de dekoratif ürünlerinizi sergilemeniz için ideal ürünlerdir. Kitaplıklar farklı boyutlarının yanı sıra özel tasarımlarla ortamın havasını değiştirmenize yardımcı olur. Marka ve model seçenekleri sayesinde ise dekorasyon stilinize uyum sağlayarak istediğiniz iç mekanlara sahip olmanız sağlar. Ancak günümüzde pek çok kitaplık modeli demonte şekilde gelir. Kitaplık montajı ise talimatlar sayesinde kısa sürede tamamlanabilir. Çünkü kılavuz dahil montaj için gerekli olan her şey kitaplıklarla birlikte gelir. Size sadece adımları takip ederek parçaları birleştirmek kalır. Peki kitaplık montajında neler gereklidir? kitaplığınızı kısa sürede zahmetsiz şekilde nasıl kurabilirsiniz? Gelin ortamın havasını değiştiren bu çok yönlü mobilyaların kurulum detaylarına birlikte göz atalım.

Kitaplık Montajı için Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Kitaplık montajı yapmak, evinize düzen ve estetik kazandırmanın en iyi yoludur. Çünkü kitaplıklar kendi kişisel kitap koleksiyonunuzu, figürlerinizi ya da ailenizin en sevdiği fotoğrafları sergilemek için kullanabileceğiniz mobilyalardan biridir. Ancak kitaplığı doğru bir şekilde monte etmek hem güvenlik hem de estetik açıdan önemlidir. Kitaplık montajına başlamadan önce doğru ekipmanlara sahip olup olmadığınızı kontrol etmeli, hatalı montaj yapmamak adına her adımı dikkatlice takip etmelisiniz. Çünkü kitaplık montajı yapmak oldukça basit bir işlem olabilir, ancak işinizi daha kolay hale getirmek için şu malzemelere sahip olmanız önemlidir:

  • Duvara montajına uygun dübel ve vidalar
  • Duvar matkabı ve matkap ucu
  • Ölçüm araçları (ölçüm bandı, su terazisi)
  • Kalem
  • Gözlük, maske ve kulak koruyucu gibi güvenlik ekipmanları

Tüm bu malzemelere sahip olduğunuzda ise hazırlıklarınızı tamamlayarak kitaplık monte etme işlemine başlayabilirsiniz.

Kitaplık Montajı Nasıl Yapılır?

Kitaplık kurulumuna başlamadan önce malzemeleri hazırladıktan sonra dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar vardır. Örneğin öncelikle montaj işlemine başlamadan önce kitaplığınızın nereye yerleştirmek istediğinize karar vermelisiniz. Duvarın hangi bölümüne yerleştirecekseniz bu alanın boyutunu ölçmeli ve kitaplığınızın bu alana uygun olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Ancak bu aşamayı kitaplığı satın almadan önce yapmanız tavsiye edilir. Çünkü sahip olduğunuz alan kitaplıktan 1 santimetre küçük olsa bile kitaplığınız sığmayacaktır. Bu gibi durumlarda ise kitaplığınız için evinizde yeni bir yer bulmanız ya da kitaplığın modeli izin veriyorsa farklı şekillerde kurulum yapmanız gerekebilir. Ölçüler uyumluysa kurulum yapmaya devam edebilirsiniz. Kitaplık montajını sorunsuz sekilde tamamlamanız için takip etmeniz gereken adımlar ise şunlardır:

  • Öncelikle kitaplık parçalarını kutusundan çıkarın, malzemeleri kategorize ederek parçaların eksiksiz gelip gelmediğini kontrol edin. Böylece her bir parçayı tanımış olursunuz.
  • Mobilya parçalarının yanı sıra vida, kavela, minifiks gibi bağlantı aksesuarlarını da kontrol etmelisiniz.
  • Kitaplığın zarar görmemesi için masa ya da zemine örtü serin. Ancak dengesiz zemin olmaması için örtünün düzgün serilmesi önemlidir.
  • Daha sonra kılavuzda yer alan 1 numaralı resim ve yönergeden başlayarak numaralandırılmış mobilya parçalarını belirtildiği şekilde monte etmeye başlayabilirsiniz. Kılavuz yönergeleri açık şekilde anlatıldığından her adımı dikkatlice takip etmeniz yeterlidir. Ancak emin olamadığınız aşamada kitaplığın orijinal resmine bakarak montaj aşamalarını doğrulayabilirsiniz.
  • Kurulum tamamlandıktan sonra kitaplığınızın altına, zemini çizilmelere ve lekelere karşı koruyacak uygun bir zemin kaplaması yerleştirin. Dilerseniz raflara da şeffaf ya da desenli örtüler serebilirsiniz.
  • Kitaplığı seçtiğiniz yere dikkatlice yerleştirin. Duvar montajı olmadan, kitaplığın sağlam bir şekilde yerleştirilmesi önemlidir. Bu nedenle kitaplık kurulumu tamamlandıktan sonra dengesizlik ya da sallanma gibi sorunlar olup olmadığını kontrol etmeyi unutmamalısınız.

Kitaplık Duvara Nasıl Monte Edilir?

Kitaplık kurulumunu tamamladıktan sonra eğer duvar montajı gerekiyorsa şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Kitaplığı monte edeceğiniz duvarı temizleyin. Duvarın rengini ve dokusunu göz önünde bulundurarak montaj için uygun dübelleri ve vidaları seçin.
  • Kitaplığınızı duvara monte etmek istediğiniz noktaları işaretlemelisiniz. Bu noktaları özenle seçmeniz gerekir, çünkü kitaplık ağırlığına dayanabilecek sağlam duvar bölgelerini tercih etmelisiniz.
  • İşaretlenen montaj noktalarına delikler açmak için matkap kullanın. Deliklerin derinliği ve çapı, kullanacağınız dübel ve vidaların türüne bağlıdır. Delikleri açarken güvenlik ekipmanlarını kullanmayı unutmamalısınız.
  • Açtığınız deliklere uygun boyutta dübelleri takın. Ardından, kitaplığı duvara yerleştirin ve dübeller üzerinden montaj noktalarını işaretleyin. Montaj noktalarına vidaları takın, ancak tam sıkıştırmadan önce kitaplığı düzgün bir şekilde yerleştirin.
  • Kitaplığı duvara sabitledikten sonra su terazisi kullanarak eğrilik olup olmasını kontrol etmelisiniz. Gerekirse vidaları sıkıştırarak veya gevşeterek kitaplığın daha iyi görünmesini sağlayabilirsiniz.
  • Kitaplık kurulumundan sonra kitapları, dekoratif objeleri veya diğer öğeleri yerleştirebilirsiniz. Bu adım, kitaplığınızı kişiselleştirmek ve görsel olarak çekici hale getirmek için mükemmel bir fırsattır.
  • Kitaplığınızı yerleştirdikten sonra ağırlığı arttığından tekrar kontrol etmeyi unutmayın. Dübellerin ve vidaların hareket edip etmediğini kitaplığınızı hareket ettirmeye çalışarak ölçebilirsiniz.

Kitaplık Montajını Özelleştirme

Kitaplık kurulumu genellikle zemin ya da duvar montajından oluşur ancak seçenekleriniz bu kadarla sınırlı değildir. Dilerseniz zeminde kullanılabilen sağlam kitaplıkların altına tekerlek yerleştirerek hareketli mobilya elde edebilirsiniz. Bu şekilde hem kitaplığınızı dilediğiniz yere taşıyabilir hem de daha rahat temizlik yapabilirsiniz. Kitaplıkların montajını özelleştirmek isterseniz tekerlek yerine dekoratif ayaklar da takabilirsiniz. Ancak kitaplığın devrilme riskini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu tür durumlarda kitaplığın arka kısmından kanca takarak duvara dübel yardımı ile sabitlemeniz mümkündür. Çok büyük ve geniş kitaplıklarınızı özelleştirmek istediğinizde ise aydınlatma ürünleri mükemmel seçeneklerdir. Her bir rafın alt kısmına şerit LED’ler takarak hoş bir ambiyans yaratabilir, kitaplarınızı ya da dekoratif ögelerinizi birer sanat eseri gibi sergileyebilirsiniz. Siz de satın aldığınız demonte kitaplıklarınızı rehberimize göz atarak sorunsuz şekilde kurabilir, özelleştirme ipuçlarından yararlanarak ev dekorasyonunuzu hayallerinizdeki gibi tamamlayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Devamını Oku

Telefondan Klima Kumandası Nasıl Yapılır?

Akıllı telefonlar günümüzde vazgeçemediğimiz teknolojik cihazların başında geliyor. Gün içerisinde hemen her işimizi akıllı telefon uygulamaları ile hızlı…
En iyi çalışma sandalyesi önerileri
Devamını Oku

En İyi Çalışma Sandalyesi Önerileri

Çalışma sandalyeleri ofis ya da home ofis gibi çalışma ortamlarının en önemli mobilyalarından biridir. Dolayısıyla en iyi çalışma…
cihazlarda bahar temizligi nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

Cihazlarda Bahar Temizliği Nasıl Yapılır?

Baharın gelişiyle birlikte evlerimizde ve iş yerlerimizde bahar temizliği yapmaya başlıyoruz. Doğayla birlikte yenilenme fikrinden yola çıkılarak kazandığımız…