Eskiden bilim kurgu filmlerinde görülen akıllı evler, gelişen teknolojiyle birlikte günümüzde gayet ulaşılabilir şeyler oluyor. Son dönemde üretilen birçok ürün yapay zeka teknolojisiyle desteklenerek akıllı cihazlar haline getiriliyor. Evinizi akıllı hale getirmenin yollarından biri sensörler, akıllı ampuller, güvenlik kamaraları, hoparlörler ve bunun gibi birçok bileşeni satın almak ve hepsini akıllı telefonunuz aracılığı ile birbirleriyle ve sizinle iletişim kurmasına yardımcı olacak bir merkezi bağlantı sistemine bağlamak oluyor. Bunu yapmanın maliyeti biraz daha fazla oluyor. Akıllı evden beklentiniz ve ihtiyaçlarınız daha basitse, yalnızca birkaç ürün ile üst düzey bir akıllı evin sağlayabileceği kolaylıkların çoğunu uygun bir bütçeyle halledebiliyorsunuz. Ve alacağınız akıllı ev ürünlerinin birbiriyle uyumlu olduklarından emin olursanız, zamanla tamamı akıllı olacak bir evin de temellerini atmış oluyorsunuz. Evinizi akıllı hale getirmeden önce sahip olmanız gereken en önemli şey, iyi bir kablosuz bağlantı oluyor. Bu kablosuz bağlantının da evin her köşesine sorunsuz bir şekilde ulaşıyor olması gerekiyor. Daha konforlu bir yaşam için evinizi akıllı eve dönüştürme nasıl olur gelin birlikte öğrenelim.

Akıllı Aydınlatma

Evini akıllı hale getirmek isteyen çoğu kişi için aydınlatma, işin başlangıç noktasını oluşturuyor. Birçok akıllı aydınlatma sistemi, merkezi bir bağlantı olmadan mükemmel şekilde çalışıyor ve diğer akıllı ev eşyalarıyla etkileşime girme yeteneğine sahip oluyor. Bunu yaparken bazı ampüller Wi-Fi üzerinden iletişim kurarken bazıları da akıllı telefonunuzdaki Bluetooth bağlantısını kullanıyor.

Evinizin aydınlatmasının çoğu tavandaysa ve duvardaki bir anahtar ile kontrol ediliyorsa, bu anahtarların yerine akıllı anahtarlar ya da dimmerlerle değiştirebiliyorsunuz. Bunun nedeni, akıllı bir ampulü kontrol eden anahtarı kapattığınızda hiçbir şey yapamıyorsunuz. Bu konuda birçok üretici, Wi-Fi ağınızda çalışan ve merkezi bir bağlantı gerektirmeyen akıllı ışık anahtarı üretiyor.

Aydınlatmanızın çoğu için lamba kullanıyorsanız, piyasada bulunan akıllı prizlerle bambaşka hale getirebiliyorsunuz. Bu sayede bir akıllı telefon uygulamasıyla lambayı açıp kapatabiliyor ya da ampulü kısabiliyorsunuz.

Akıllı Hoparlörler

Evinizde keyif yapmak için bir film gecesi düzenlediğinizde ışıkları akıllı telefonunuzu kısmaktan daha kullanışlı olan şey, “ışıkları kısın” dediğinizde ışıkların otomatik olarak kısılması oluyor. Akıllı aydınlatmanıza bağlı bir akıllı hoparlör bunu sizin için yapabiliyor. Amazon ve Google’ın bu konuda çıkardığı ürünler akıllı ev yaratma hayalinizde sizi destekliyor.

Amazon ve Google dijital asistanları akıllı ev konusunda pazar lideri konumunda olduğu için üçüncü parti üreticiler bu iki dijital asistana uyumlu cihazlar üretmeye devam ediyor. Ve bu akıllı hoparlörler diğer akıllı ev cihazı üreticileri tarafından benimsendiği için, kendi başlarına işin merkezi haline geliyorlar. Akıllı ışıklardan ev güvenlik kameralarına kadar her şey için merkezi bir etkileşim noktası olarak hizmet veriyorlar.

Teknolojik ürünler denince akla gelen ilk firmalardan olan Apple şu anda bu pazarda bulunmuyor. Ancak bu durum bulunmayacağı anlamına gelmiyor. Şirket, HomeKit ekosistemi sayesinde bu alanda güçlü bir rakip olarak geliyor. Apple’ın dijital asistanı Siri tarafından desteklenen HomePod mini akıllı hoparlörü, akıllı evler için merkezi konumda bulunuyor. Apple, akıllı ev pazarında sürekli olarak gizliliğini koruduğunu ifade ediyor.

Akıllı Termostatlar

Bir akıllı termostatın sağlayacağı konfor ve enerji tasarrufu birkaç akıllı ev cihazına bedel oluyor. Akıllı termostatların sağladığı avantajlar, evde olmayı planladığınız zamana dayalı bir ısıtma ve soğutma programı oluşturmanın çok ötesine geçiyor. Bu cihazlar, ne zaman evde olacağınızı ne zaman evden gideceğinizi de kendileri algılayabiliyorlar.

Bu alandaki en son gelişmelerden biri de, termostatları, en sık kullandığınız odalara koyabileceğiniz sensörlerle donatmak oluyor. Böylece termostatın, evinizin konumuna göre ısıtma ve soğutma döngülerini tetiklemek yerine, evde bulunduğunuz yere göre çalışmasını sağlıyor.

Sesli kumanda imkanı da bulunan akıllı termostatlar akıllı hoparlörler ile etkileşim kurabiliyor. Ayrıca evinizdeki sıcak ve soğuk noktaları ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için uzak oda sensörleri de bulunuyor.

Ev Güvenlik Kameraları

Kaliteli bir ev güvenlik kamerası, özellikle siz uzaktayken evinize göz kulak olmasını sağlıyor. Aynı zamanda iç mekan modelleri, evde bıraktığınız çocuklarınızı ve evcil hayvanlarınızı izlemenize yardımcı oluyor. Dış mekan modelleri ise, evinize girmek isteyen tehlikeleri anında tespit etmeye ya da onların evinize girmeye cesaret etmemesini sağlıyor.

Kapı ziline entegre edilebilen kameralar, kapınızın önünü izlemenizi ve kapıya yaklaşan kötü niyetli ziyaretçilerle etkileşim kurmanıza olanak tanıyor. Bu etkileşimi evdeyken kurabildiğiniz gibi evden uzakta olduğunuzda da yapabiliyorsunuz.

evinizi akilli eve donusturmek teknosa

Çok Odalı Ses Sistemleri

Bazı akıllı teknoloji şirketlerinin ürettiği çok odalı hoparlör sistemleri, büyük ölçüde birbirinden bağımsız olacak şekilde birden fazla odaya hoparlör yerleştirmenize olanak tanıyor. Böylece evinizin her yerinde kendi müzik koleksiyonunuzu çalabiliyorsunuz.

Spotify gibi çevrimiçi servisleri de kullanarak hepsini senkronize bir şekilde çalıştırabildiğiniz gibi, her bir odaya farklı müzik parçaları da gönderebiliyorsunuz.

Birçok hoparlör üreticisinin kataloğunda ses çubukları da bulunuyor. Televizyonunuzun önüne koyacağınız ses çubuğu ile, müzik dinlemediğiniz zamanlarda film izlemek için de kullanabiliyorsunuz. Her durumda, her şeyi kontrol etmek için akıllı telefon ya da tablete sahip olmanız yetiyor. Hatta bazı modeller, Google ya da Amazon’un dijital asistanına yerleşik olarak sahip oluyor. Bu da hoparlörlerinizi diğer akıllı ev cihazlarını kontrol etmek için de kullanabileceğinizi gösteriyor.

Akıllı Duman ve Karbon Monoksit Dedektörü

Geleneksel duman ve karbon monoksit dedektörleri, doğası gereği akıllı sisteme sahip olmuyor. Alarmları oldukça yüksek olsa da, evde ya da çevrenizde onu duyacak kimse olmadığında pek bir işe yaramıyor.

Bir akıllı duman dedektörü de yerel alarm çalıyor. Ama aynı zamanda sizin akıllı telefonunuza bu konuyla ilgili bildirim de gönderiyor. Bir kişinin bu duman ya da gazdan olumsuz olarak etkilenebileceği düşünüldüğü için birden fazla kişiye bildirim gönderebiliyor.

Bazı akıllı duman dedektörlerinde, yoğun dumanla dolu olan bir evden çıkış yolunuzu bulmanıza yardımcı olmak için acil durum ışıkları da bulunuyor.

Akıllı Sulama Sistemi

Dünyanın en değerli hazinelerinin başında su geliyor. Eğer bahçeli bir eviniz varsa, çimleri sulamak için olması gerekenden çok daha fazla su harcıyosunuz. Bir akıllı sulama sistemi çimlerin sağlıklı ve canlı bir şekilde büyümesi için yeteri kadar su almasına yardımcı oluyor. Akıllı ev sistemlerine yatırım yapmak istiyorsanız akıllı sulama sistemi bu konuda yapacağınız en akıllıca yatırım oluyor. Çünkü hem sizin su tasarrufu yapmanızı hem de dünyadaki su sorununa bir katkıda bulunmanızı sağlıyor.

Akıllı sulama sistemleri biraz karmaşık bir yapıya sahip olabiliyor. Bu nedenle amacınıza yönelik hizmeti alabileceğiniz ürünleri öncesinde detaylı bir şekilde araştırmanız bu konuda önemli bir fayda sağlıyor.

Merkezi Bağlantı Sistemi Gerekli mi?

Tüm akıllı ev bileşenlerini tek bir kullanıcı arayüzü altında bir araya getirecek akıllı ev merkezi bağlantısını da almak istiyorsanız, satın aldığınız tüm parçaların merkezi bağlantı sistemiyle de uyumlu olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun size sağlayacağı fayda tüm evi tek bir uygulama altından yönetebilmek oluyor. Ancak merkezi bağlantıya bütçe ayırmak istemediğinizde de herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz. Her bir akıllı cihazınızı akıllı telefonunuzdaki kendi uygulamalarından yönetmeye devam ediyorsunuz.

Yukarıda evinizi akıllı eve dönüştürme nasıl olur anlatmaya çalıştık.

Siz de evinizde kullanabileceğiniz tüm elektrikli aletleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Evde Manikür Nasıl Yapılır?
Devamını Oku

Evde Manikür Nasıl Yapılır?

Manikür, tırnakların sağlığını ve estetiğini korumak amacıyla uygulanan bir bakım işlemidir. Hem kadın hem de erkekler için yaygın…
bebekle sohbahar yuruyusu teknosa
Devamını Oku

Bebekle Sonbahar Yürüyüşleri

Sonbahar dendiğinde genellikle herkesin aklına kurumaya başlamış olan yapraklar geliyor. Sonbaharın yılın en büyülü zamanlarından biri olduğuna şüphe…
Devamını Oku

İlk Kez Alacaklar İçin Robot Süpürge Markaları

Teknoloji dünyasındaki gelişmeler genellikle hayatımızı kolaylaştırmak için fırsatlar sunuyor. Yoğunlaşan günlük yaşantımızı teknolojik cihazlarla biraz daha rahat geçirebiliyoruz.…