Kahve severlerin kahve çeşitleri içerisinde en fazla sevdiği türlerden biri de espresso. Diğer kahvelere göre çok daha yoğun ve lezzetli içimi olan espresso, kahve severlerin öncelikli seçimlerinden biri olmaya devam ediyor. Ancak espresso hazırlamak görüldüğü kadar kolay değil. Espresso’yu hazırlamadan önce doğru kahveyi seçmeniz ve doğru şekilde öğütmeniz önemli. Sonrasında ise kahvenizi hazırlarken de dikkatli olmanız gerekenler var. Peki lezzeti ile çok kişiyi mest eden en iyi espresso nasıl yapılır? İpuçları, haberimizde…
En İyi Espresso Nasıl Yapılır? Espresso Hazırlamanın Püf Noktaları:
1- Miktara Dikkat:
Espresso 20. yüzyılın başlarında İtalya’dan dünyaya yayılmış bir kahve türü. Kahve çekirdekleri çok daha ince çekiliyor. Demleme şeklinde uygulanan yüksek basınç ile içerisindeki tat çok daha yoğun olarak kahveye geçiyor. İçerisindeki kafein oranı da diğer kahvelere göre oldukça yüksek. Bu sebeple de porsiyon olarak daha küçük miktarlarda servis ediliyor. Çünkü kafeinin az miktarda alındığında faydaları olabileceği gibi; gün içerisinde çok fazla miktarda alındığında bazı zararları olabiliyor. Bu nedenle gün içerisinde çok fazla espresso içerseniz sağlığınız açısından ufak tefek sıkıntılar yaratabilir. Ancak miktarınızı sınırlarsanız keyifle tüketmeye devam edebilirsiniz.
2- Farklı Bileşenler İle Farklı Tatlar Yaratılabilir:
Espresso hazırlanırken kahve çekirdekleri, küçük bir alanda yüksek basınca maruz kalıyor. Böylece bu çekirdeklerden çok daha yoğun tat alınması sağlanıyor. Diğer kahvelerden de bu yönüyle farklılaşıyor. Ayrıca bugün sıklıkla ziyaret ettiğimiz popüler kahve kafelerinde kullanılan çoğu kahvenin de ana maddesini oluşturuyor. Örneğin, çokça tüketilen Latte, Mocha gibi kahvelerin ana maddesi de aslında espresso. Çekilmiş espresso, süt ve diğer tatlandırıcılar ile çoğaltılarak farklı isimli kahve türlerini meydana getiriyor. Ancak çoğunun ilk çıkış noktası espresso. Bu nedenle, farklı kahveler içseniz dahi, ilk çekilen espressonuzun kalitesi önemlidir.
3- Kaliteli Kahve Çekirdeği Seçimine Dikkat:
En iyi espresso elde etmek için önceklikle, iyi bir kahve çekirdeği seçmeniz gerekmektedir. Bu da damak tadınıza ve size en uyan kahve lezzetlidir. Bazı kahve çekirdeklerinin tadı çok daha sert ve yoğun olur. Bazılarının tadı ise daha yumuşak ve aromalıdır. Bu nedenle farklı tadımlar yaparak; kendi damağınıza en uygun espresso tadının hangisi olduğuna siz karar verin.
4- Kahve Çekirdeği Nasıl Öğütülmeli?
Damağınıza en uygun kahve çekirdeğine karar verdikten sonra, en ince şekilde öğütün. Kahve çekirdekleri, farklı demleme yöntemlerine uygun olarak farklı büyüklüklerde çekilir. Örneğin espresso tarzı kahveler, yoğun içime sahip bir şekilde demlenecekse, çok küçük çekilir. Ancak demleme tercihiniz bu noktada önemli. Çünkü eğer kahvenizi bir kahve makinesi yerine french press gibi elde demleme ile yapacaksınız; kahve çekirdekleri biraz daha büyük çekilmelidir.
Peki espresso kahve nasıl tüketilmeli? Kahvenizi nasıl demleyeceğinizi satın alırken belirtirseniz; kahve çekirdekleriniz sizin için uygun büyüklüğe göre çekilip size verilecektir. Ya da isterseniz evinize bir kahve öğütücü alarak da kendiniz kahve çekirdeklerinizi istediğiniz şekilde öğütebilirsiniz. Hatta evinizde öğütüp espressonuzu hemen demlemek çok daha da iyi sonuçlar verecektir. Çünkü kahve çekirdeğinin çekilmesi sonrası demlemeye kadar geçen sürenin kısa olması gerekir. Böylece kahvenin tadını kaybetmemesi sağlanabilir. Yani kahvenizi çektikten hemen sonra demlerseniz, en iyi sonucu elde edebilirsiniz.
5- Demleme Yöntemi:
Kendinize en uygun kahve çekirdeğini seçtikten ve öğüttükten sonraki adım ise espresso’nun demlenmesidir. Dünyada kullanılan genel standartlara uygun şekilde demleme aşamasını gerçekleştirebilirsiniz.
Genel kabul görmüş en iyi espresso demleme özellikleri şu şekildedir: 7-8 gram kaliteli öğütülmüş kahve, dokuz bara sahip su basıncı, kaliteli bir su, 85-94°C ısıtılması, 20 kg sıkılaştırma basıncı, 30 ml su… Bu tavsiyelere uygun olarak hazırlanan espresso, en lezzetli hali ile tek porsiyon olarak karşımıza çıkar.
6- Köpük Kalınlığı Önemli:
Biraz önce bahsettiğimiz gibi en iyi espresso genelde damağınızda en fazla lezzet veren espresso olacağı gibi, genel olarak Arabica tarzı kahve ile en iyi sonuçlar elde edilmektedir.
Espresso’nun üzerinde demleme sonrası çok ince ve kremaya benzer bir köpük tabakası olmalıdır. Bu köpük tabakasının olması espressonuzun aslında ne kadar kaliteli olduğunu da gösterir. Bu tabaka kalınlaştıkça, espresso da o kadar kaliteli olmuş demektir.
7- Makine Seçimi:
En iyi espresso nasıl yapılır bu konuda birçok görüş elbette var. Ancak espresso hazırlama, çok kişi için zahmetli ve zor bir süreç. Ancak bugünün dünyasında her köşe başında yer alan kahve zincirlerinde yer alan büyük makineler ile baristalar sizin için bunu otomatik olarak kolayca hazırlayabiliyorlar. Hatta bu makineler, artık evlerde de kullanılabiliyor. Ancak evde kullanılan makineler biraz daha farklı.
Espresso demlemek için kullanacağınız kahve makinesi, içeceğiniz Espresso’nun kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan biri. Espresso demlemek için büyük kafe zincirlerinde süzgeçli kaşığa sahip espresso makineleri kullanılır. Bu kafelerdeki makineler bizim evimizde kullandığımız diğer makinelere göre biraz daha büyüktür. Ancak gün geçtikçe süzgeçli espresso makinelerinin evlerde kullanımı da artmaya başladı.
Evlerde genellikle tam otomatik kahve makineleri kullanılıyor. Bu makineler farklı farklı özelliklere sahip. Çoğunlukla hem espresso hem de farklı kahve türlerini kolayca hazırlayabiliyorlar. Sadece 1-2 çeşit kahve türünü hazırlayan tam otomatik kahve makineleri olduğu gibi; çok daha fazla türde kahve hazırlayan makineler da mevcut.
En iyi espressoyu hazırlamak için saydığımız tüm adımlara tam otomatik kahve makinesi alırsanız dikkat etmek zorunda olmayabilirsiniz. Bu makineler sayesinde sadece kahveyi ve suyu makinenize koyarak bütün ayarları onun yapmasını isteyebilirsiniz. En iyi espresso yapımı için bu nedenle doğru espresso makinesini seçmeniz gerekir.
En iyi espresso elde etmek için hangi makineleri kullanabilirsiniz? İncelemek için tıklayın