Ev işlerindeki en büyük yardımcınız olan çamaşır makinelerinin de belli aralıklarla bakımının yapılması şart. Zira çamaşırlarınızı tertemiz yapmasını beklediğini bu beyaz eşya, zamanla kıyafetlerden gelen tozlardan dolayı kirlenir. Örneğin çocuğunuz sokakta oynadıktan sonra çamurlu ve tozlu eşofmanlarıyla eve geldi. Siz de bu kirli kıyafetleri yıkadıktan sonra makineyi kontrol ettiğinizde, kapaktaki camın altında ve lastiklerde biriken kiri rahatlıkla görebilirsiniz. İşte bu kirler, makinenin periyodik bakımı yapılmadıkça birikerek cihazın çalışma performansını düşürecektir. Hatta bu durum, performansı düşürmekle kalmayıp makinenin düzgün çalışmasının bile önüne geçebilir. Tam da bu sebeplerden dolayı çamaşır makinesi temizliğinin abc’sini öğrenip uygulamanızda fayda var. “Peki çamaşır makinesi nasıl temizlenir?” dediğinizi duyar gibiyiz. Aşağıda sizin için sıraladığımız çamaşır makinesi temizleme yöntemlerinden faydalanarak makinenizin farklı bölümlerindeki pas, kireç ve pislikten kolayca kurtulmanız mümkün.
Makinenizi Pas ve Kireçten Arındırın
Çamaşır makinenizde pas olduğunu fark ettiyseniz, ondan kurtulmak için kolları sıvamanız şart. Aksi halde bu makinede yıkadığınız çamaşırlarınızda sarı, kırmızı hatta kahverengi lekeler olması kaçınılmazdır. Bunun nedeni makinenizde bulunan plak aşındırıcı maddenin ortadan kaybolması olabilir. Eğer pas lekeleri makinenin dış yüzeyindeyse korozyonu gidermek için paslı bölümü diş macunu ve fırçası yardımıyla çıkarmayı denemelisiniz. Ancak eğer pas lekeleri makinenizin içine kadar ilerlediyse, uygulanacak yöntemler farklılık gösterecektir. Bu durumda çamaşır makinesi temizliği sirke ve karbonat kullanılarak pekâlâ yapılabilir. Korozyondan etkilenen bölgelere sirke ve karbonat karışımını uygulayın ve 2 saate kadar bekleyin. Karışımın makinenin içine tavsiye edilen süre kadar işlemesine izin verdikten sonra bir sünger yardımıyla pası uzaklaştırıp makinenin içini durulayabilirsiniz. Ancak unutmayın ki bu işlemler makinenizin içinde sadece az miktarda pas olduğunda uygulanmalı. Eğer tambur, travers veya diğer ana elemanlarda aşırı korozyon gözlemlenirse bu parçaların yenileriyle değiştirilmesi en doğrusu olacaktır. Çamaşır makinesi pas temizleme işleminin ardından makinenizi belli bir süre gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Tekrar aynı sorunu yaşamamak adına çamaşır makinesi temizleme rutininize devam etmeniz önerilir.
Çamaşır Makinesi Filtre Temizliği Nasıl Yapılır?
Cihazın istenilen biçimde çalışabilmesi adına çamaşır makinesi filtre temizliğinin düzenli aralıklarla yapılması ya da yaptırılması gerekir. Tambur ve deterjan gözünden sonra akla gelen en önemli parçalardan olan pompa filtresi, makineye atılan kıyafetlerden düşen tel toka, bozuk para ve benzeri maddelerin pompa motoruna ulaşmasını engeller. Örneğin çamaşır makinesini çalıştırdınız ve yıkama işlemi bitti. Ancak makineden çıkan çamaşırların olması gerektiği kadar kuru olmadığını fark ettiniz. Bu, makinenin pompa filtresinde bir tıkanıklık olduğu anlamına gelebilir ve bu tıkanıklık giderilmediği takdirde makinenizin su boşaltması veya su alması tehlikeye girecektir. Kısacası, çamaşır makinenizin filtre bakım vakti gelmiş demektir. çamaşır makinelerinde pompa filtresi, makinenin ön tarafında ve en altta yer alan küçük kapağın içindedir. Tüm elektronik eşya bakım süreçlerinde olduğu gibi temizlik işine başlamadan önce cihazın elektrik bağlantısını kesmeniz önemli. Ayrıca herhangi bir sorun yaşamamak adına makinenin içindeki suyun soğumasını beklemekte de yarar var. Tüm bu adımları geçtikten sonra ince bir tornavida yardımıyla makinenin altındaki küçük kapağı açtığınızda, karşınızda filtreyi göreceksiniz. Filtreyi çıkarmadan önce tahliye borusundaki suyun boşaltılması gerekir. Bu işlemin ardından filtreyi çıkartmak için üzerinde belirtilen yöne doğru çevirmeniz yeterli. Şimdi filtrenin içinde biriken pislikleri iyice temizleyip filtreyi de musluk altında yıkayabilirsiniz.
Makinemin Rezistansını Nasıl Temizlemeliyim?
Siz de herkes gibi çamaşırlarınızın tertemiz olmasını ve her yıkamadan sonra ilk günkü canlılığını korumasını istersiniz, değil mi? Bunun için çamaşır makinenizin parçalarını düzenli biçimde bakıma sokmalı ve ideal biçimde temizlemelisiniz. Cihazın dış yüzeyi, pompa filtresi, tamburu ve deterjan gözüne ek olarak rezistansının temizliği de makinenin performansı için son derece önemlidir. Çamaşır makinesi rezistansı nasıl temizlenir, sorusuna cevap vermeden önce makinenizin bu bölgesindeki kirlenmeye yol açan durumun ne olduğunu anlamakta fayda var. Uzun süreli kullanımlarda çamaşır makinelerinde bakteri oluşmasının yanı sıra kireç lekeleri de sıklıkla görülür. Bu durum, eğer suyu kireçli semtlerde ya da şehirlerde yaşıyorsanız can sıkıcı boyutlara bile ulaşabilir. Bu durumda uygulanacak çamaşır makinesi rezistans temizleme yöntemlerinden biri, bu iş için özel üretilen temizleme tabletlerini kullanmaktır. Bunlar, sitrik asit ya da asetik asit gibi güçlü kimyasallar olmasa da makinenin rezistansını belli bir ölçüde temizlemek için yeterli olacaktır. Eğer beyaz eşya temizliğinde kimyasal kullanmayı tercih etmeyenlerdenseniz bu işlemi sirke ve karbonat gibi doğal ürünlerle de yapmanız mümkün. Ancak unutmayın ki bu ürünler eski nesil makineler için herhangi bir sorun teşkil etmese de son teknoloji çamaşır makinelerinin rezistanslarında paslanmaya yol açabilir.
Çamaşır makinenizi uzun süre kullanıyor ve her zamanki performansında düşüş hissediyorsanız, en büyük yardımcınız olan bu beyaz eşyanızın bakım vakti gelmiştir. Yukarıda sizin için derlediğimiz adımları uygulayarak çamaşır makinenizi pas ve kireç lekelerinden kurtarabilir, cihazın rezistansını veya tamburunu tertemiz hale getirebilirsiniz.