Ekran kartları temel olarak bilgisayarınızın içinde mini bir bilgisayar olarak yer alıyor. Ekran kartlarının kendi grafik işlemcisi, güç kaynağı, RAM ve soğutucu dahil olmak üzere destekleyici donanımları bulunuyor. Grafik işlemciyi, bilgisayarın teknik özellikleri arasında GPU olarak görebiliyorsunuz. İşlemciler yani CPU, nasıl bilgisayarın beyni olarak görev yapıyorsa, GPU da ekran kartının beyni olarak bulunuyor. Ekran kartı dendiğinde herkesin aklına iki büyük üretici marka geliyor. En büyük üreticiler olan NVIDIA ve AMD markalarının dışında Intel de üçüncü büyük üretici olarak sayılabiliyor aslında. Ekran kartlarını işlemcilerine entegre ettikleri için bu sıralamaya girseler de yine de bu konuda NVIDIA ve AMD ile yarışabilecek seviyede bulunamıyor.

Ekran kartları, temelde bilgisayarınızdaki görüntüleri en iyi şekilde ekrana yansıtmak, hızlı geçişlerle en iyi görüntüyü vermek için kullanılıyor. Oyun oynarken ya da video düzenleme gibi yüksek performans gerektiren işlemler yaparken en iyi performansı vermesini ve işimizi yavaşlatmamasını istiyoruz. Ancak ekran kartları son yıllarda farklı bir işte daha kullanılıyor. Kripto paraların yaygınlaşmasıyla birlikte bazı kullanıcılar kripto para madenciliği yapmak için de bilgisayarlarını kullanmak istiyor. Bu işlem için de güçlü bir ekran kartına ihtiyaç oluyor. İşte ekran kartları ve kripto para ilişkisi hakkında bazı ilginç bilgiler:

Ekran Kartları Kripto Para Madenciliğine Nasıl Yardımcı Oluyor?

Bitcoin’in geçtiğimiz yıllarda haberlere konu olan yükselişi sonrasında tüm dünyada kripto madenciliği en çok konuşulan konular arasında yer alıyor. Sonraki yıllarda sert düşüş yaşasa da gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.

Kripto para konusunda herkesin en çok merak ettiği konular arasında madencilik yapmak da bulunuyor. Bununla paralel olarak ekran kartlarına olan ilgi de artıyor. Çünkü kripto para madenciliği konusunda en çok ihtiyaç duyulan donanımların başında ekran kartı yer alıyor.

Kripto para madenciliği ilk başlarda işlemciler ve diğer merkezi işlem birimleri kullanılarak yapılıyordu. Ancak sınırlı işlem hızı ve yüksek güç tüketimi oldukça verimsiz sonuçlar veriyordu. Harcanan güç ile çıkartılan kripto paranın getirisi arasında çok fazla fark olduğu için işlemciyi kullanmanın bir anlamı olmuyordu. Ancak işlemciye göre birden fazla avantaj sunan ekran kartları, kripto para madenciliğini farklı bir noktaya taşıyor. Standart bir ekran kartı bile, işlemciden ortalama 800 kat daha hızlı işlem yapabiliyor.

Madencilik süreci, benzer türde tekrarlayan hesaplamaları içeriyor. Bu hesaplamaların her denemesinde cihaz, yalnızca bir basamak değiştirerek sürekli olarak farklı kodlar giriyor ve kripto para transferlerinin kodlarını çözmeye çalışıyor. Ekran kartları, matematiksel işlemleri yapmaktan sorumlu olan çok sayıda Aritmetik Mantık Birimi ile donatılarak üretiliyor. Bunlar sayesinde aynı anda daha fazla hesaplamayı yapabilir hale geliyor. Bu da kripto para madenciliği sürecinde daha verimli çalışmasını sağlıyor.

İşlemci ve Ekran Kartları Arasındaki Fark Nedir?

Her standart bilgisayar, tüm sistemin yöneticisi olarak işlev gören bir işlemciye sahip oluyor. Bu işlemci, işletim sisteminden başlayarak bilgisayarda yüklü olan tüm programların ve yazılımların çalışmasından sorumlu olarak işlem yapıyor. Bilgisayarınızda kullandığınız Office programları, oyunlar ya da en basitinden bir video izlemede bile tüm süreci işlemci kontrol ediyor.

ekran karti kripto para teknosa

Ekran kartı ise, sadece görüntüleme işlevlerinden sorumlu olarak çalışıyor. Temel işlevi, görsel efektlerin ve 3D grafiklerin oluşturulmasını gerçekleştirmek ve bu süreci kontrol etmek denebiliyor. Bu sayede işlemciler, video işleme süreçlerinin küçük ayrıntılarıyla uğraşmak zorunda kalmıyor. Video düzenleme, oyun görüntüleme ve 3D animasyonların kodlarını çözme ve kod oluşturma gibi yoğun grafik gerektiren görevlerin hepsini ekran kartları üstleniyor. Yani bir benzetme yapmak gerekirse, bir organizasyonun tümünü yöneten birime işlemci dersek, ekran kartları bu organizasyonun özel bir birimiyle ilgilenen bölüm oluyor. Bu tanıma göre bir video izlemek istediğinizde, işlemci video oynatma programını açıyor, program açıldıktan sonra görüntülerin düzgün bir şekilde görüntülenmesi için görevi ekran kartına bırakıyor diyebiliriz.

Kripto Para Madenciliği Nasıl Çalışıyor?

Bitcoin ile başlayan ve genel olarak kripto para madenciliği olarak adlandırılan sisteme, madeni paranın yaratılma şekli deniyor. Bu süreç, aynı zamanda blok zincirdeki işlemleri de onaylıyor ve koruyor. Sistemi basitçe anlatmak gerekirse, bilgisayarlar keyfi ama zor bir bulmacayı çözmek için birbirleriyle rekabet ediyor. Deneme yanılma yöntemiyle bulmacayı yani şifreyi ilk çözen bilgisayar başarılı oluyor ve bu başarısından belli bir miktar pay alıyor. Ardından bu süreç yeniden başlıyor. Ne kadar süreceği konusu ise, madenciliği yapılan kripto para bitene kadar olduğu söyleniyor.

Kripto Para Madenciliği İçin Nasıl Bir Ekran Kartına Sahip Olmalısınız?

Kripto para madenciliği için en iyi ekran kartını seçmek, piyasadaki en pahalı ekran kartını almak anlamına gelmiyor. Bunun için ekran kartı seçerken bazı konuları göz önünde bulundurmak gerekiyor. Herhangi bir ekran kartının, kripto para madenciliği için en önemli faktörü, verimlilik oluyor. Yani mümkün olduğunca az elektrik harcayarak en yüksek hash oranına sahip olması gerekiyor.

Kripto para madenciliği için söylendiği gibi, çok yüksek bir yatırım yapmanıza gerek bulunmuyor. Alacağınız ekran kartının hash oranı satacağınız kripto para ve elektrik faturasını karşılıyor olması yeterli oluyor. Çoğu zaman ekran kartının maliyeti de bu hesaba katılıyor. Ancak ekran kartını daha sonra ikinci el olarak satma şansınız olduğu için bunu hesaba katmak, o kadar da belirleyici bir unsur olmuyor.

Örneğin, oyun için inanılmaz bir ekran kartı olan NVIDIA GeForce 3060 Ti, aynı zamanda kripto para madenciliği için de mükemmel sonuçlar veriyor. Bu ekran kartının en yüksek hash oranına ahip olduğu söylenemez ancak uygun fiyatı ve sorunsuz çalışmasıyla size iyi bir başlangıç sağlayabiliyor. 60 MH/s hash oranı, piyasadaki birçok ekran kartına göre yüksek olmasıyla öne çıkıyor. Ama kripto para madenciliği konusunda en önemli özelliği ısı çıkışını kontrol edebiliyor ve hemen ısınmıyor. Bu da enerji tüketimini daha düşük tutuyor. Böylece yüksek verimliliğin keyfini çıkarabiliyorsunuz.

Kripto para madenciliğine yatırım yapmak ve bu işten daha yüksek kazançlar elde etmek istiyorsanız, NVIDIA GeForce RTX 3090 ekran kartlarını tercih edebiliyorsunuz. Madencilik performansı en yüksek ekran kartı olan GeForce RTX 3090, 121 MH/s hash oranıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Piyasada bugüne kadar üretilmiş en güçlü ekran kartlarının başında geliyor. GeForce RTX 3090 ile bir aylık kripto para madenciliği yaptığınızda bile ciddi gelirler elde edebiliyorsunuz. Ancak bu ekran kartını özellikle bu işi yapmak istiyorsanız almanız tavsiye ediliyor. Çünkü oyuncular için bile çok yüksek seviye bir ekran kartı ve oyunlar için bu kadar iyisine ihtiyaç olmuyor.

Kripto para madenciliği için sadece NVIDIA ekran kartları bulunmuyor. AMD markalı ekran kartlarını da bunun için rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. AMD Radeon RX 6600  ekran kartı, piyasa fiyatına göre etkileyici hash oranı sunuyor. 28 MH/s hash oranı ile yaptığınız madencilik işlemlerinden enerji tüketimi daha az olduğu için yine kazanç elde edebiliyorsunuz.

Piyasada çok fazla sayıda ekran kartı bulunuyor. Bunların birçoğunun hash oranı da yüksek oluyor. Bu da kripto para madenciliği konusunda hepsini cazip hale getiriyor. Satın almayı düşündüğünüz ekran kartı, bilgisayarınızı çalıştırmak için harcadığı enerjiden fazla para kazandırdığı sürece kazanç elde etmeye devam ediyorsunuz. Birkaç ay sürekli çalışır durumda bıraktığınızda belli bir miktar kripto parayı biriktirmiş oluyorsunuz. O zamana kadar enerji maliyeti oluştuğunda cebinizden ödeyebiliyorsunuz. Ancak kripto paranızı sattığınızda tüm maliyetleri çıkarma şansınız bulunuyor. Kripto para piyasasının, merkeziyetsiz olsa da bir finansal piyasa olduğu unutulmaması gerekiyor. Fiyatlar sürekli olarak yükselip alçaldığı için madenciliğini yaptığınız kriptoyu takip etmeniz önemli oluyor. Çünkü hesabınızda biriken kripto miktarını doğru zamanda sattığınızda gelirinizi de artırabiliyoruz.

Siz de yeni teknolojilere meraklı biri iseniz, en son teknolojik ürünleri buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
tasinabilir harddisk nedir teknosa
Devamını Oku

Taşınabilir Harddisk Nedir?

Dijital cihazların kullanıcı dostu olmasıyla birlikte kullanım miktarı da artıyor. Her gün evimizde ya da gezdiğimiz yerlerde fotoğraf…
bir ampul ne kadar elektrik yakar teknosa
Devamını Oku

Bir Ampul Ne Kadar Elektrik Yakar?

Yıllar öncesinde yapılan muazzam bir buluş, şimdi bile hayatımızda çok büyük bir etkiye sahip. Ampul… Belki de medeniyetin…
En iyi drone önerileri
Devamını Oku

En İyi Drone Önerileri

Son yıllarda hızla popülerlik kazanan droneler, teknoloji tutkunları ve doğa severler için vazgeçilmez birer araç haline geldi. Hem…
bilgisayar sogutucu ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Bilgisayar Soğutucu Ne İşe Yarar?

Günlük hayatımızda bilgisayar kullanımımız gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Hem iş hem de eğlenceli aktiviteler anlamında bilgisayarlar, teknolojinin…
islemci nedir teknosa
Devamını Oku

İşlemci Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayar ve elektronik dünyası büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor. Hayatımıza giren yeni akıllı cihazlar sonrasında teknolojik cihazların…
10 en iyi radyo markasi teknosa
Devamını Oku

En İyi 10 Radyo Markası

Dijital çağın gerisinde kalarak tarihin tozlu sayfalarına gömülen radyo ve radyo dinleme kültürü, bazıları için hala büyük bir…