Hayatımızın vazgeçilmez cihazlarından biri bilgisayarlar oldu. Dünyanın dijitalleşmesiyle bilgisayarları her geçen gün daha fazla kullanmaya devam ediyoruz. Bilgisayarlar internet bağlantısı sayesinde içerisine dünyayı sığdırıyor. Profesyonel işlerimizi yapmak ya da eğitim almak için günümüzün önemli bir bölümünü bilgisayarımızın başında geçiriyoruz. Boş zamanlarımızda eğlenmek ya da kafamızı dağıtmak için de yine bilgisayarlarımızdan yardım alıyoruz. Teknolojik gelişmelerin ilk uygulandığı cihazlardan biri olduğu için bilgisayarlar her gün biraz daha gelişiyor ve değişiyor. Bu gelişim hızı gittikçe artıyor ve baş döndürücü hale geliyor. İcadından bugüne kadar bilgisayarlarla ilgili oldukça ilginç bilgiler bulunuyor. Biz de sizler için bilgisayarlar hakkında ilginç bilgiler vermek istedik.

İlk Bilgisayarı Kim Buldu ve Ne Zaman Üretildi?

Bilgisayar ile ilgili bilgiler vermeye başlarken bilgisayarı ilk kez Charles Babbage adında İngiliz bir matematikçinin bulduğunu belirterek başlayalım. Abaküsün hesaplama mantığından yola çıkarak bulduğu sistemi 1833 yılında geliştirmiş ve ilk bilgisayar prototipini üretmeyi başarmıştı.

Yıllar içerisinde yapılan geliştirmeler sonucunda ilk dijital bilgisayar ENIAC, 1945 yılında üretiliyor. ABD Ordusu tarafından üretilen ENIAC, top atışlarının hesaplanması amacıyla kullanılıyordu.

İlk dijital bilgisayar ENIAC’ın devasa büyüklükte ve yaklaşık 30 ton ağırlığında olduğu biliniyor.

İlk Bilgisayar Virüsü Hangisi?

Günümüzde bilgisayar kullanıcılarının korkulu rüyası bilgisayar virüsleri oluyor. İnternet kullanımının her yere yayılmasıyla virüs tehdidi de her yerde bulunuyor.

Bilgisayar virüsünün ilk ortaya çıkışı 1940’ların sonuna dayanıyor. O yıllarda matematikçi John Von Neumann, “Kendi Kendine Çoğalan Program” adlı bir teorisinden bahsediyor ve 1966 yılında bunu bilimsel bir makale olarak yayınlıyordu. Bu teoride mekanik bir organizmanın kendi kendini kopyalayarak bilgisayara bulaşmasından bahsediliyordu.

Bu teorinin gerçek olup olmadığını görmek isteyen Bob Thomas, 1971 yılında Creeper adlı programı üretmeyi başardı. Creeper, günümüzdeki virüsler kadar tehlike yaratmıyordu. Sadece girdiği bilgisayarda “Ben Creeper, sıkıyorsa yakala!” şeklinde basit bir mesaj gösteriyordu.

İlk Mouse (Fare) Ne Zaman İcat Edildi?

Dünyada bilgisayar kullanımı devam ederken bugünkü ekipmanların hepsi bulunmuyordu. İlk mouse, Stanford Araştırma Enstitüsü’nde 1964 yılında tasarlanmıştı. Norveç asıllı Amerikalı mucit Douglas Engelbart tarafından bulunan mouse, ahşaptan yapılmıştı. Üstelik bugünkü gibi her yöne gitme özelliği bulunmuyordu. Sadece tek bir yöne hareket edebiliyordu.

İlk Bilgisayar Programcısı Kimdir?

İngiliz matematikçi ve yazar Ada Lovelace, dünyanın ilk bilgisayar programcısı olarak kabul ediliyor. Ada Lovelace, Charles Babbage’ın geliştirdiği ilk bilgisayar Analitik Makine üzerine yaptığı çalışmalarla biliniyor. Makineyle ilgili aldığı notlar, bilgisayar tarafından işlenebilecek ilk algoritmayı içeriyordu. Bu algoritma nedeniyle ilk bilgisayar programcısı olduğu söyleniyor.

İlk Sabit Diskin Boyutu Ne Kadardı?

Günümüzde dijital depolama aracı olan sabit disklerin terabayt boyutları konuşuluyor. Hepimizin yanında ise en az 32 GB’lık flash diskler bulunuyor.

Tarihin ilk sabit diski IBM tarafından 1956 yılında üretilmişti. Bu sabit diskin depolama alanı 5 MB boyutundaydı ve ağırlığı 1,5 ton civarında bulunuyordu.

İnsanı Ay’a Çıkaran Teknoloji

Ay yüzeyine ilk insanlı uçuş 1969 yılında Apollo 11 ile yapılmıştı. Apollo 11’in Ay yolculuğunda da bilgisayar kullanılıyordu.

Apollo 11’in uçuşunda kullanılan bilgisayar 64 KB belleğe sahip ve 0,043 Mhz işlemci hızına sahipti. Bugün otomatik çalışıp durdurulan ev eşyaları daha fazla bellek ve işlemciyle çalışıyor.

Apollo 11’in Ay Modülü yazılımını 300 bilim adamı, 7 yıl çalışarak gerçekleştirebildi.

Suyla Çalışan Bilgisayar Olur mu?

Bilgisayarlar hakkında ilginç bilgiler verirken suyla çalışan bilgisayarı duymuş muydunuz? Henüz daha dijital bilgisayar bulunmamışken Rus bilim adamları da bilgisayarı geliştirmek için çalışmalar yapıyordu. 1936 yılında Vladimir Lukyanov’un icat ettiği bilgisayar suyla çalışıyordu.

Bu bilgisayar aynı zamanda kısmi türev denklemlerini çözen ilk bilgisayar oluyor. Zaten Lukyanov’un amacı da türev denklemlerini çözebilen bir makine bulmaktı. Bu nedenle bilgisayarın içinde birbirine bağlı su dolu tüpler bulunuyordu. Tıpa ve musluklar yardımıyla değişkenler ayarlanıyor ve denklemin cevabı su seviyesine göre bulunuyordu.

Bilgisayarın En Önemli Parçaları Hangileri?

Hayatta en son isteyeceğimiz şeylerden biri bilgisayarımızın bozulması olacaktır. Bazı ekipmanlarında ya da donanımında sorun olduğunda yüreğimiz ağzımıza geliyor.

Bozulduğunda bilgisayarın çalışmasını tamamen durduran bazı parçaları bulunuyor. İşlemci, ekran kartı, Ram ve sabit disk bilgisayarın en önemli parçaları arasında yer alıyor. Bu parçalardan biri bozulduğunda bilgisayarınızın çalışması imkansız hale geliyor.

Bilgisayar Kullanımı Neden Göz Kuruluğuna Neden Oluyor?

Bir insan normal şartlarda dakikada 12 ile 18 kez göz kırpıyor. Yapılan araştırmalar bilgisayar kullanırken insanların gözlerini daha az kırptığını gösteriyor. Göz kırpma sayısı üçte bire iniyor ve dakikada 4 ile 6 kez göz kırpmaya başlıyor.

Göz kırpma sayısının azalması gözlerin nemlenmesini, oksijen almasını ve beslenmesini olumsuz olarak etkiliyor. Bilgisayar kullanımı aynı şekilde devam ettiğinde bu durum göz kuruluğuna neden oluyor.

İlk WebCam Taze Kahve Aşkıyla Bulundu

Bu konu da ilginç bir başlık olarak bilgisayar bilinmeyenler arasında yerini alıyor. İngiltere’de Cambridge Üniversitesi öğrencileri 1991 yılında taze kahve tutkuları nedeniyle ilk web kamerasını icat etti.

Cambridge Üniversitesi’nin Bilgisayar Laboratuvarı yakınında sadece bir kahve demliği bulunuyordu. Öğrenciler tarafından çok fazla kahve tüketildiği için demlendikten kısa bir süre sonra kahve bitiyordu. Bu sorunu çözmek için Quentin Stafford-Fraser ve Paul Jardetzky isimli iki öğrenci bir kamerayı kahve demliğine odaklamayı düşündüler. Bu kamerayı da bir bilgisayara bağladılar. Bilgisayar kameradan sürekli ekran görüntüsü alıyordu.

Ardından kendi gruplarının bilgisayarlarında çalıştıracağı bir yazılım geliştirdiler. Sunucuya bağlanan bilgisayarlar kahve demliğinin son fotoğrafına ulaşabiliyorlardı. Sadece kendilerinin ulaşabildiği bu sistem sayesinde taze kahve sorununu çözmüş oluyorlardı.

Bundan iki yıl sonra 1993 yılında aynı kamerayı internete bağlayıp görüntü almaya devam ettiklerinde ise tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başardılar.

Yukarıda bilgisayarlar hakkında ilginç bilgiler vermeye çalıştık.

Siz de en iyi bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
dyson sac sekillendirici onerileri teknosa
Devamını Oku

Dyson Saç Şekillendirici Önerileri

Güne güzel başlamanızı ve gün boyu aynı enerjinizi korumanızı sağlayan en önemli faktörlerin başında saçlarınız geliyor. Her sabah…
airpods resetleme nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

Airpods Resetleme Nasıl Yapılır?

Birçoğumuz kulaklıklarımızı takıp sevdiğimiz şarkı listesini açıp müzik dinlemeyi çok severiz. Artık gelişen teknoloji sayesinde bunu yapmak daha…
flash bellek kullanirken dikkat teknosa
Devamını Oku

Flash Bellek Kullanırken Bunlara Dikkat

İnternet kullanımının artması ile birlikte birçok bilgimiz ve dosyamız cihazlarımızda özellikle de bilgisayarlarımızın içinde yer alıyor. Hem çevrimiçi…