Akıllı teraziler görünüm olarak dijital banyo basküllerinden farklı değildir. Çünkü üzerine çıktığınızda sizi tartar ve ekranda direkt ağırlığınızı gösterir. Dolayısıyla akıllı tartı, kilonuzu ölçmek için dijital göstergeleri olan basküldür. Ancak bilgisayarlı çalışma prensibi nedeniyle işlevleri bu kadarla sınırlı değildir. Kilonuza ek olarak vücudunuz hakkında pek çok bilgi edinmenizi sağlar. Özellikle yağ, su, kas ve kemik kütleniz hakkında bilgi verir. Peki akıllı tartıların işlevleri nelerdir? Akıllı tartı alırken nelere dikkat etmelisiniz? Gelin tüm bu soruların yanıtlarını bulabileceğiniz akıllı tartı rehberimize birlikte göz atalım.

Akıllı Tartı Nedir?

Akıllı tartı, giyilebilir teknoloji ürünlerine ek olarak sağlığınızı başka bir şekilde takip etmenizi sağlayan cihazlardır. Akıllı terazi, vücudun ağırlığını ve diğer istatistiklerini ölçen elektronik bir terazidir. Tartı tüm vücudunuzu tarar, daha sonra bu verileri kablosuz olarak verilerin otomatik kaydedildiği uygulamaya veya çevrimiçi hizmete aktarır. Diğer ölçümler genellikle vücut yağını, vücut su miktarını ve genellikle Vücut Kitle İndeksi’ni (BMI) içerir. Bazı istatistikler doğrudan ölçümlerdir, BMI gibi diğerleri ise boy ve cinsiyeti de hesaba katan hesaplamalara dayalı tahminlerdir.

Pek çok akıllı tartı modeli, sağlığınızı izlemek veya kilo vermenize yardımcı olmak amacıyla kas kütlenizi ve vücut yağınızı tahmin edebilen, kalp atış hızınızı ölçebilen ve hatta bazal metabolizma hızınızı hesaplayabilen sensörlere sahiptir.

En önemli özellikleri ise sizinle ilgili kaydettikleri tüm verileri akıllı telefonunuzdaki veya tabletinizdeki bir uygulamayla senkronize etmek için Bluetooth veya Wi-Fi kullanmasıdır. Genellikle bu uygulamalar, tartı üreticileri tarafından geliştirilir. Çoğu durumda, alınan verileri Google Fit veya Apple Health ile de senkronize etmeniz mümkündür.

Akıllı Tartı Nasıl Çalışır?

Akıllı teraziler, Biyoelektrik Empedans Analiz Teknolojisi (BIA) ile çalışır. Kısaca akıllı tartılar vücudunuzun bir elektrik darbesine ne kadar direndiğini ölçer. Çalışma şekliyse şöyle gerçekleşir; vücudunuza bir elektrik sinyali gönderir, ne kadar hızlı hareket ettiğini tespit eder. Bu yüzden akıllı teraziye çıkmadan önce ayakkabılarınızı – çoraplarınızı çıkarmanız gerekir.

Elektrik, vücudunuzdaki su ve kemiklerde yağdan daha hızlı ilerler. Çünkü su mükemmel iletkenliğe sahiptir. Yani vücudunuzda ne kadar çok su varsa, akım döngüyü o kadar hızlı tamamlar. Farklı vücut dokuları farklı seviyelerde su içerir. Dolayısıyla yağ – su miktarı rahatlıkla ölçülebilir.

Akıllı terazilerde 2 veya 4 elektrot bulunur. Bu elektrotlar, ayaklarınıza temas ederek akım gönderir ve analiz yapar. Akımın ilerleme hızından yola çıkarak vücudunuzda bulunan yağ, sıvı, kas ve kemik miktarını tahmin eder. Bu değerler belirlendikten sonra terazi bu bilgiyi akıllı telefonunuzdaki veya tabletinizdeki uygulamaya gönderebilir. Uygulamalar ise değişiklikleri izlemek için çeşitli araçlara sahiptir, ayrıca kilo vermek gibi kişisel hedefler de belirlemenize yardımcı olur.

Birçok akıllı terazi, Apple Health veya Google Fit gibi çeşitli sağlık uygulamalarıyla uyumludur ve bazıları kendi uygulamalarını kullanır. Bu uygulamalar genellikle ücretsizdir.

Akıllı Terazi ile Neleri Ölçebilirsiniz?

Akıllı teraziler kilonuzu otomatik olarak ölçüp kaydetmeye devam eder, ancak modele bağlı olarak diğer birçok ölçümü de takip edebilirler. Aşağıda, akıllı terazilerin sizin için hesapladığı ve takip ettiği temel metrikler yer alır. Bazı akıllı teraziler ek hesaplamalar da yapabilir, ancak en yaygın olanlar şöyle sıralanabilir:

  • BMI: Akıllı tartılar Vücut Kitle İndeksi veya BMI’ı ölçer. Bu, boyunuz ile kilonuz arasındaki orandır. Basit bir hesaplama ile kendiniz de çözebilirsiniz, ancak akıllı bir tartı bunu sizin yerinize yapar. BMI’ınızı yorumlamak için önemli olan cinsiyet – yaş gibi parametreler de tartı tarafından dikkate alınır. BMI, boyunuz, yaşınız ve cinsiyetiniz için sağlıklı bir vücut ağırlığına sahip veya fazla kilolu/zayıf olup olmadığınızı görmek için yararlı bir analizdir.
  • Vücut yağ yüzdesi: Vücut yağ yüzdesi, vücudunuzda ne kadar yağ olduğunu belirtir. Yağ yüzdesi, sağlığınız hakkında kilodan daha fazlasını belirtir. Örneğin tartıldığınızda 1 kilo eksik çıkmanız, tamamen yağ kaybettiğiniz anlamına gelmez. Çünkü sauna gibi nem kaybı yaşatan bir uygulamadan sonra da daha hafif ölçülmeniz mümkündür. Dolayısıyla vücudunuzun nasıl çalıştığını görmek için iyi bir kriterdir.
  • Vücut su oranı: Akıllı tartı, vücudunuzdaki sıvı miktarını da ölçer. Ne kadar su içtiğiniz, ne kadar terlediğiniz hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Vücuttaki sıvı miktarı ilk bakışta çok bir şey ifade etmeyebilir, ancak kilonuzdaki dalgalanmaları yorumlamanıza yardımcı olabilir. Dolayısıyla su ölçümü yapan modeller sıklıkla akıllı tartı önerileri arasında görülebilir.
  • Kas kütlesi: Kas kütlesi, vücut yağ yüzdesinin aşağı yukarı tersidir. Ölçüm sonucu toplam vücut ağırlığınızın ne kadarının kas dokusundan oluştuğunu görebilirsiniz. Bu istatistik, kas kazanmaya çalışan sporcular, vücut geliştiriciler için özellikle faydalı olabilir. Dolayısıyla kas kütlesi ölçümü yapan modeller sporcular için ideal akıllı baskül önerileri arasında yer alır.

Akıllı Tartı Nasıl Seçilir?

Akıllı tartı seçimi genel olarak kullanım şeklinizle alakalıdır. Çünkü akıllı tartılarda 13 ve daha fazla ölçüm yapılabilir. Hangi ölçümlerden yararlanmak istiyorsanız, öncelikle akıllı tartıların bu ölçüm özelliklerine sahip olup olmadığına bakmanız gerekir. Örneğin hemen her akıllı baskülde BMI ölçümü bulunmaz. Ancak yağ analizi neredeyse her terazide vardır. Önceliğini BMI ise daha gelişmiş modellere göz atmanız tavsiye edilir. Akıllı tartı seçiminde göz önünde bulundurmanız gereken diğer noktalar ise şunlardır:

  • Akıllı teraziler her zaman bir uygulama ile çalışır. Önemli olan uygulamanın telefonunuz ya da tabletinize uygun olup olmamasıdır.
  • Tartıyı kaç kişi kullanmak istediğiniz de önemli olabilir. Çünkü bazı akıllı terazi uygulamaları birden fazla kişi için hesap oluşturmanıza, bireysel takip yapmanıza izin verir. Böylece her bir aile bireyi kendi değerlerini gözlemleyebilir.
  • Akıllı tartılar, uygulama olmadan da çalışır ve her birinin kapasitesi vardır. Dolayısıyla kullanacak kişi sayısı yine göz önünde bulundurulabilir.
  • Her baskülde olduğu gibi akıllı modellerde de belirli taşıma kapasitesi vardır. Bu nedenle maksimum taşıma kapasitesine bakmanız tavsiye edilir.

Akıllı teraziler, birçok etkene bağlı olarak ölçüm yapar ve doğruya en yakın analizleri sizinle paylaşırlar. Dolayısıyla kilo vermek istiyorsanız diyet/egzersiz yapmaya başladığınız anki yağ oranınız ile ilerlemenizi takip edebilirsiniz. Aynı durum kas kütlesi için de geçerlidir. Bu nedenle akıllı tartıları hayatınıza dahil ederek vücudunuz hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilir, genel durumunuzu daha rahat takip edebilirsiniz. Seçim konusunda ise önceliklerinizi belirleyebilir, akıllı tartı modellerine göz atabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Evde Soğuk Kahve Nasıl Yapılır?
Devamını Oku

Evde Soğuk Kahve Nasıl Yapılır?

Soğuk kahve, özellikle yaz aylarında kahve tutkunlarının favori içeceğidir. Baristalar her ne kadar harikalar yaratıyor olsa da soğuk…
En iyi hassas mutfak terazi tavsiyeleri
Devamını Oku

En İyi Hassas Mutfak Terazisi Tavsiyeleri

Mutfak terazisi, mutfakta malzemelerin doğru ölçülmesi için kullanılan bir cihazdır. Genellikle elektronik veya mekanik olarak çalışır, farklı birimlerde…
kolay utu yapmak icin 6 oneri teknosa
Devamını Oku

Kolay Ütü Yapmak için 6 Öneri!

Ütü yapmak birçok kişi için sıkıntılı bir süreç. Ütüyü seven bir azınlık olsa da; genelde ütü yapmak pek…