Fransız mutfağının baş tacı, çikolata tutkunlarının vazgeçilmezi olan suflenin çok eski bir tarihi olduğunu biliyor muydunuz? Tarihi 1600’lü yıllara kadar uzanan ve Fransızcada anlamı “Nefes” olan sufle, mutfak çırpıcılarının yapımından sonra keşfedilen, ve ardından mutfakların vazgeçilmezi olan bir tatlıdır. Aradan geçen yüzyıllara rağmen sufle, bugün hala restaurant menülerinin baştacı olarak popülerliğini sürdürüyor. Sıcak servisle gelen enfes kokusu, akışkan çikolatası ve gönülleri fetheden kıvamıyla, kuşkusuz en çok tercih edilen tatlılardan biri sufle. Fakat çok sevilmesine rağmen sufle, mutfaklarda çok yapılan bir tarif değildir. Nedense çoğu kişi tarafından sufle yapımı, zor bir tarif olarak tahmin edilir. Bu yazıda bulacağınız tarifle, bunun doğru bir inanış olmadığı siz de göreceksiniz. Sizler için pratik ipuçlarıyla hazırladığımız sufle tarifi sayesinde, evde sufle yapımı kolaylığına şaşıracaksınız.

Evde Yapabileceğiniz En Kolay Sufle Tarifi

Evinizde hızlıca yapabileceğiniz, yaklaşık 20 dakikada yemeye hazır olacak pratik sufle tarifi, ani gelen tatlı krizleri için çok seveceğiniz bir tat olacak. Kısa sürede hazırlayabileceğiniz bu enfes çikolata şöleni için gereken malzemeler ise şöyle;

  • 3 adet yumurta
  • 125 gram süt (1 çay bardağı)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1.5 yemek kaşığı un
  • 125 gram bitter çikolata
  • ¼ çay kaşığı tuz

Kullanacağınız pişirme kaplarını yağlamak için gereken malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Servis yaparken kullanmak için:

  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  1. Adım: Bir kabın içerisine 125 gram sütü alın ve kaynayana kadar kabın içinde ısıtın.
  2. Adım: Kaynayan sütün içerisine 125 gram bitter çikolata ekleyin. Çikolata eriyene kadar karıştırın. Tamamen eridiğinde ocağın üzerinden alın.
  3. Adım: Başka bir yerde 2 yemek kaşığı tereyağını eritin.
  4. Adım: Eriyen tereyağının üstüne 1,5 yemek kaşığı un ilave edin. Unu, kokusu çıkana kadar yağda kavurun.
  5. Adım: Süt ve çikolata karışımınızı, kokusu çıkan unun üzerine ilave edin. Daha sonra 2 yemek kaşığı toz şeker ekleyerek sürekli karıştırın.
  6. Adım: Yumurtaların sarılarını beyazlarından ayırın. Ayırmış olduğunuz 3 adet yumurta sarısını karışıma ekleyin. 2 dakika süresince iyice karıştırın ve ocaktan alarak soğumak üzere kenara bırakın.
  7. Adım: Bir önceki adımda ayırdığınız 3 yumurtanın beyazına ¼ çay kaşığı kadar tuz atın. Kaseyi ters çevirseniz de akmayacak bir kıvam elde edene kadar karışımı çırpmaya devam edin.
  8. Adım: Soğuyan çikolata karışımına, köpük haline gelene kadar çırptığınız yumurta beyazlarını ekleyin. Karışımı bir spatula ile iyice karıştırın.
  9. Adım: Suflelerinizi pişirmek için hazırladığınız sufle kaplarını tereyağı ile yağlayın. Çikolatalı harcınızı bir parmak kadar boşluk bırakarak kaplara bölün. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 8-10 dakika arası pişirin.
  10. Adım: Pişirme süresi bittiğinde, fırından çıkarır çıkarmaz üzerine pudra şekeri dökerek sıcak servis yapın.

Pratik Sufle Tarifinin Püf Noktaları

Evde sufle yapımı aslında yukarıda yazılan kolay adımlarla her evde yapılabilecek bir tarif. Tabi güzel bir kıvam ve akıllarda kalacak bir lezzet yakalamak için tarifinizde uygulayabileceğiniz bazı püf noktaları da var. Gelin şimdi suflenizin lezzetine lezzet katacak bu sırları inceleyelim.

  • Sufle hamurunun kıvamı, suflenizin akışkanlığı için önemli bir püf noktasıdır. Yumurta beyazlarını çırparken mikser yardımı alarak, yumurtaları köpük köpük olana kadar çırpabilirsiniz. Kabınızı ters çevirdiğinizde bile dökülmeyen bir kıvam yakalayabilmek için mikser kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır.
  • Soğumuş çikolata karışımıyla yumurta beyazlarını birbirine karıştırırken dikkatli olmanız gerekir. Bir spatula yardımıyla karışımı yavas yavas eklemeli ve nazik ve küçük hareketlerle karıştırmalısınız. Böylece karışımınız daha homojen bir hal alacaktır.
  • Suflenizin kabarması için fırınınızın mutlaka önceden ısıtılmış olması gerekir. Pişirme süresi boyunca fırının kapağını hiç açmamalısınız.
  • İçi akışkan, üst kısmı kabarık ve hafif sertleşmiş bir sufle elde etmek istiyorsanız, pişirme süresi konusunda hassas olmanız gerekiyor. İdeal pişirme süresi olan 8-10 dakikayı geçirmeden suflelerinizi fırından almış olmalısınız.
  • Suflelerinizin kaplara yapışmadan, kolayca çıkmasını ve görünümünün bozulmasını istemiyorsanız kaplarınızın içini iyice yağlamalısınız. İçleri yağlanmış sufle kaplarına, bir miktar un serpiştirdikten sonra harcınızı eklerseniz, sufleleriniz kalıplardan kolayca çıkacaktır.
  • Evinizde sufle kaplarınız yoksa onun yerine güveç kapları veya küçük boy borcamlarınızı kullanabilirsiniz.
  • Suflenizi pişirirken, fırının içine bir kap ile su koyarak tatlınızda oluşabilecek kurumaların önüne geçerek, daha yumuşak bir kıvam elde edebilirsiniz.
  • Sufle sıcak tüketilmesi gereken bir tatlıdır. Önceden pişirip beklettiğinizde kuruyabilir ve ilk lezzetini kaybeder. Bu yüzden tatlınızın pişirme saatini, sofraya servis edeceğiniz zamana göre ayarlayarak planlamalısınız.

Sufle Sunum Önerileri

Yoğun çikolatalı tadı, enfes görünümüyle en sevilen tatlılardan biri olan sufleyi çeşitli sunumlarla daha da lezzetli hale getirebilirsiniz. Suflelerinizin üzerine dökeceğiniz bir miktar pudra şekeri hem şık bir görünüm sağlar, hem de tatlınıza hoş bir tat katar. Sunum yaparken suflenin yanına çok yakışacak meyveler de kullanabilirsiniz. Örneğin çilek, sufleye en çok yakışan meyvelerden biridir. Sufle kabınızın yanına ince dilimlenmiş bir kaç tane çilek ile sunumunuzu zenginleştirebilirsiniz. Yine sufle tabaklarının yanında sunulan, en sevilen yardımcı tatlardan biri dondurmadır. Özellikle bir top sade dondurma ile sıcak suflenizin lezzetini doruklara çıkarabilirsiniz.

Tatlınızı hazırlarken kullandığınız sofra ve mutfak ürünleri tarifinizi, şık bir sunumla servis etmeniz için önemli bir rol oynar . Suflenizin yanında ikram edeceğiniz, tarifenize lezzet katan yardımcıları, şık bir sunum tabağıyla servis etmek midelere olduğu kadar, gözlere de hitap edecektir. Şık sofra ürünlerinden bir diğeri olan sufle kapları sayesinde, tatlınızı kendi kabının içerisinden çıkarmadan bir tabağın içine koyarak da kolayca servis edebilirsiniz.

Isıtma ve pişirme noktasında kullandığınız fırın özellikleri de, tatlınızda istediğiniz kıvamı yakalayabilmeniz için çok önemlidir. Günümüzde farklı pişirme seçenekleri sunan fırın modelleri, suflenizin restaurant kalitesinde pişmesine yardımcı olarak, tatlınızın lezzetini en üst seviyeye taşır. Size de kendi evinizde, restoranlarda yediğiniz sufle tadını yakalamanın mutluluğu ve sevdiklerinizle paylaşacağınız huzurlu sofralarda buluşmak kalır. Afiyet olsun!

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
koruyucu aile nedir teknosa
Devamını Oku

Koruyucu Aile Nedir?

Türkiye’de, Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından koruyucu aile hizmeti konuşulmaya başlandı. İnsanların büyük bir kısmı, depremden önce koruyucu aile…
oled tv nedir size ne fayda saglar teknosa
Devamını Oku

OLED TV Nedir? Size Ne Fayda Sağlar?

OLED TV’ler hayatımızdaki yerini giderek arttırıyor. Bir televizyon almaya karar verdiğinizde karşınıza çok sayıda marka çıkıyor. Her markanın…