Sık sık anahtarlarınızı ya da çantanızı bıraktığınız yeri hatırlamıyorsanız Apple AirTag tam size göre olabilir. Çünkü Apple’ın geliştirdiği AirTag, kaybolan eşyalarınızı bulmanıza yardımcı olmak amacıyla geliştirilmiştir. 2021 yılının Nisan ayında Apple ürün yelpazesine eklenen AirTag, küçük ve verimli bir cihazdır. AirTag kullanımı iPhone aracılığı ile yapıldığından her zaman erişilebilirdir. Bu da eşyalarınızın yerini tespit etmenize olanak tanır. Dolayısıyla sadece kayıp eşyalar için değil hırsızlıkların tespit edilmesinde de yardımcı olabilir. Gelin bu küçük ama işlevsel cihaza daha yakından bakalım ve “AirTag nasıl kullanılır? AirTag nasıl kullanılır?” gibi en çok merak edilen soruların yanıtlarını birlikte inceleyelim.

Airtag Nedir?

AirTag cep boyutunda yuvarlak şekle sahip bir izleme aygıtı ve Apple’ın küçük bir aksesuarıdır. Apple AirTag o kadar küçüktür ki bir el çantasına veya ceket cebine koyduğunuzda neredeyse hiç fark edilmez. Çünkü yaklaşık 3.2 cm boyutunda ve 8 mm kalınlığında paraya oldukça benzer. Dolayısıyla cüzdanınıza koyabilir veya anahtarlığınıza asabilirsiniz, böylece eşyalarınızı kaybettiğiniz anda tekrar bulabilirsiniz. AirTag’lerinizi emojiler veya metinlerle kişiselleştirmeniz de mümkündür, böylece asla başka birinin AirTag’iyle karıştırmazsınız.

AirTag’ler, konum verilerini iletmek amacıyla Bluetooth ve ultra geniş bant teknolojisini kullanır. Apple Kimliğinize bağlıdır, böylece anahtarlar, kulaklıklar, cüzdanlar veya sırt çantaları gibi temel aksesuarlara yerleştirilebilir. AirTag’in öne çıkan diğer bir özelliği ise pil ömrüdür. AirTag’in pili oldukça uzun ömürlüdür (1 yıldan fazla) ve değiştirilebilir. AirTag herhangi bir veri kullanmadığından pil ömrü kullanımdan etkilenmez. Ayrıca 30 dakikaya kadar suya dayanıklıdır.

Airtag Ne İşe Yarar?

Teknoloji şirketi Apple’ın tasarladığı AirTag kullanımı oldukça basit olduğundan akıllı telefona sahip herkese hitap edebilen bir cihazdır. AirTag’ler konum tespiti yaptığı için GPS ile çalışıyor gibi gözükse de Bluetooth teknolojisinden yararlanır. AirTag, iPhone’lar, iPad’ler ve Mac bilgisayarlarla çalışır, Apple Kimliği ile ilişkilendirilir. Dolayısıyla kişi takip etme gibi güvenlik ihlallerinde kişiler bireysel olarak sorumlu tutulabilir. AirTag’ler oldukça küçük boyutları nedeniyle taşınması kolay cihazlardır, ancak büyük bavul içinde bulması biraz zor olabilir. Bu sebeple eşyanıza asmanızı sağlayan, harici olarak satışa sunulan özel askılar da bulunur.

App Store’dan indirebileceğiniz Find My uygulaması ile kullanılan A,rTag’in tek görevi eşyalarınızın kaybolmasını önlemektir. Bunun için temel olarak aşağıdakilere ihtiyacınız vardır:

  • AirTag
  • iPhone telefon, iPad tablet veya Mac bilgisayar
  • Apple ID
  • Bul uygulaması

Tüm bunlara sahipseniz AirTag’lerin şu avantajlarından yararlanabilirsiniz:

  • Diğer Apple cihazları gibi AirTag de Kayıp Modu’nu etkinleştirmenize olanak tanır. AirTag’iniz algılandığında bildirim alırsınız.
  • NFC özellikli akıllı telefonla AirTag’inize dokunan kişilerin iletişim bilgilerinizi almasına bile izin verebilirsiniz. NFC, telefonunuzla ödeme yapmaya yarayan teknolojinin aynısıdır.
  • AirTag, ultra geniş bant teknolojisi sayesinde çok hassastır. Kayıp eşyalarınızın yerini 30 santimetre hassasiyetle tespit edebilirsiniz.
  • Teorik olarak, birinin çantasına AirTag koyabilir, o kişiyi yakından izleyebilirsiniz, ancak AirTag istenmeyen izlemelerin önüne geçmek için özelliklerle donatılmıştır. Örneğin yakında bilinmeyen AirTag varsa ve bir süre sonra kaybolmazsa kullanıcılar otomatik olarak bildirim alır.
  • Apple kullanıcı olmasanız bile yakınızda AirTag olup olmadığını anlayabilirsiniz. Çünkü çok uzun süre sahibin yanında olmayan AirTag bip sesi çıkarır.
  • AirTag’i sadece eşya izlemek için değil, aynı zamanda evcil hayvanlarınızı takip etmek için de kullanabilirsiniz.
  • Apple AirTag, IP67 sertifikasına sahiptir, bu nedenle toza – suya karşı dayanıklıdır. Dolayısıyla dış ortam koşullarından etkilenmediğinden outdoor aktivitelerinde eşyalarınızın güvenliğini sağlayabilirsiniz.
  • AirTag pilleri 1 yıla kadar dayansa da sonsuza kadar çalışmak için tasarlanmamıştır. Ancak piller değiştirilebilir. Böylece AirTag cihazlarınızı çok uzun süre kullanmaya devam edebilirsiniz.
  • Özel kılıflar, anahtarlıklar gibi aksesuarları da mevcuttur. Ayrıca baş harfleriniz veya figür ile kişisel AirTag’lerinize sahip olabilirsiniz.
  • AirTag’i ailenizle paylaşabilirsiniz. Bu sayede ailenizdeki diğer Apple cihazları da kayıp eşyalarınızın izini sürmeye yardımcı olabilir.
  • AirTag herhangi konum geçmişi veya konum verisi saklamaz. İzleyicinin o anda nerede olduğunu görürsünüz, daha önce nerede olduğunu görmezsiniz. Böylece güvenlik sorunları ile karşılaşmazsınız.

Airtag Nasıl Çalışır?

AirTag’ler, iCloud’a Find My ağındaki Apple aygıtları tarafından alınan Bluetooth sinyali gönderir. iPhone’lar, Mac cihazları ve iPad’ler dahil tüm modern Apple cihazları bu ağa erişebilir. Sık sık bir şeyler kaybediyorsanız AirTag’inizin nerede olduğunu görmek için Apple’ın Find My uygulamasını açabilirsiniz. Ayrıca dahili hoparlörlerden “bip” sesinin duyulmasını isteyebilirsiniz. Çünkü AirTag yerleşik hoparlöre sahiptir. AirTag’in iPhone’unuzda veya iPad’inizde Bul uygulaması aracılığıyla ses çalmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca her AirTag’e isim atayabilirsiniz. Böylece Siri’ye cüzdanınızı bulması için ses kontrolü ile talimat da verebilirsiniz. Yakındaysa tek yapmanız gereken sesi takip etmektir.

Cüzdanınızı restoranda veya çantanızı spor salonunda unuttuğunuzda ise AirTag’in yakında eşya bulma özelliği işe yaramaz. Bu aşamada AirTag Find My ağındaki aygıtlar tarafından alınabilen güvenli Bluetooth sinyali yayınlar. AirTag’inize yaklaşan cihazlar, konumlarını otomatik olarak iCloud’a gönderir. iPhone ya da iPad’iniz aracılığıyla eşyalarınızın nerede olduğunu görebilirsiniz. En önemlisi ise tüm bu sürecin anonim olarak çalışmasıdır.

Uygulamanın veya sesin yönergelerini izleyerek eşyalarınızı bulmanız için aşağıda bulunan talimatlardan yararlanabilirsiniz. Ancak bu işlemler, yeni/eski iPhone’larda farklılık gösterir.

Yeni iOS Modelleri

iPhone 11, 12, 13 ve 14 (U1 çipli) için geliştirilen AirTag’ler geniş bant teknolojisinden yararlanır. Bu teknoloji, radyo dalgaları aracılığıyla kısa mesafeli bağlantı kurar, çok yüksek GHz frekanslarında çalışarak eşyanızın konumunu tespit eder. ‘Hassas Arama’ seçeneği sayesinde sorunsuz yol tarifi alabilirsiniz. Uygulama aktif olduğunda iPhone’un ekranı yeşile döner, kayıp öğenin tam konumuna işaret eden ok belirir. Siz de yönergeleri takip ederek eşyanızın bulunduğu yere gidebilirsiniz.

Daha Eski iPhone’lar ve iPad’ler

iOS 14.5 ve iPadOS 14.5 ile güncellenen daha eski iPhone’lar AirTag aracılığıyla eşyalarınızı bulmak için çevrenizdeki diğer (daha yeni) Apple aygıtlarından gelen Bluetooth sinyallerini kullanır. Dolayısıyla akla ilk gelen bu özelliğin güvenlik açığı oluşturup oluşturmayacağıdır. Ancak Apple, bu süreçteki her adımın şifreli olduğunu belirtir. Bu şifreleme ise herhangi birinin AirTag aracılığıyla sizin veya cihazınız hakkında bilgi almasını engeller.

Android Telefonlar

Varsayılan ayarlarda yalnızca Apple kullanıcıları AirTag sinyallerini yakalayabilir. Android kullanıcılarının çevrelerindeki AirTag’leri taramak için Apple’ı tasarladığı Tracker Detect gibi uygulamaları Google Play Store’dan indirmeleri gerekir. Tracker Detect Pro veya Android’e uygun AirGuard gibi diğer uygulamaları da kullanmanız mümkündür.

AirTag iPhone ile Nasıl Kullanılır?

AirTag’i iPhone veya iPad’inize bağlamanız oldukça kolaydır. Ancak AirTag’i eşleştirmek için cihazın iOS 14.5 veya sonraki bir sürüme güncellendiğinden emin olmanız gerekebilir. Apple AirTag’i güvenli şekilde kurmanızı sağlayan yönergeler ise sırasıyla şöyledir:

  • Öncelikle internete bağlantınızın olup olmadığını kontrol edin ve kurulum aşamasında ihtiyacınız olan iki Faktörlü Kimlik Doğrulama’yı, Bluetooth’u aktif hale getirin.
  • App Store’dan Find My uygulamasını indirin ve açın.
  • iPhone veya iPad’inizi AirTag’e doğru yaklaştırın. Cihaz bulma tamamlandıktan sonra ‘Bağlan’ seçeneğine dokunun.
  • Bağlantı tamamlandıktan sonra AirTag’iniz için bir ad girin ve ‘Devam’ı seçin.
  • Son olarak AirTag’inizi göz kulak olmak istediğiniz eşyaya yerleştirin.

AirTag Find My Uygulaması ile Nasıl Bulunur?

Find My uygulaması herhangi bir app’ten daha zor bir arayüze sahip değildir. Dolayısıyla hemen herkes yönergelerden yola çıkarak AirTag’i izleyebilir, “Hassas Bulma” modunu açabilir veya AirTag’in sinyal vermesini sağlayabilir. Ancak ilk kez bu takip cihazınızı kullanacaksanız aşağıdaki adımları izleyerek iPhone’unuzla kayıp eşyalarınızı kolaylıkla bulabilirsiniz.

  • Bul uygulamasını açın.
  • Karşınıza çıkan bir alt menüden “Öğeler”i seçin.
  • Bu aşamada AirTag(ler)inizi haritada görebilirsiniz.
  • Belirli bir öğeyi bulmak için listede öğenin adına dokunmanız yeterlidir.
  • Eşyanızı yakın bir yerde kaybettiyseniiz “Sesi Çal”a dokunarak AirTag sinyalini dinleyebilirsiniz.
  • Daha uzaktaki eşyanın bulunduğu yere yol tarifi için “Yol Tarifi”ne dokunun.
  • iPhone 11, 12 veya 13 kullanıyorsanız Bul’u (Yol Tarifi yerine) seçebilir ve öğenin tam konumuna ulaşmak için okları takip edebilirsiniz.
  • Eşyanızı bulamıyorsanız, Bul menüsünde yukarı kaydırın ve Kayıp Modu öğesini seçin.
  • Ardından “Etkinleştir”e ve son olarak “Devam”a dokunun.
  • Bu aşamadan sonra birisi AirTag’inizi bulur veya AirTag’inizin menziline girerseniz bildirim alırsınız. Böylece bildirimden yola çıkarak kayıp öğelerinizi bulabilirsiniz.

AirTag’ler Güvenli mi?

AirTag cihazlar, kişi takip etme gibi kötü kullanıma açık ürünlerdir. Ancak Apple yeni güncelleştirmelerle bu tür sorunların önüne geçmek için güvenlik önlemlerini de artırmıştır. Örneğin her AirTag bir Apple kimliğine kayıtlıdır ve her cihazın kendi benzersiz bir seri numarası vardır. Apple, böylece mahkeme celbi veya geçerli kanun yaptırımı talebine yanıt olarak bağlantılı hesaptan bilgi sağlayabilir. Bu da AirTag’in yetkisiz ve etik dışı kullanımında caydırıcı olabilir. Tabii ki etrafınızda size ait olmayan AirTag’leri de keşfetmeniz mümkün.

Bilinmeyen bir AirTag bildirimi aldığınızda ise cihaz hakkında daha fazla bilgi edinmek veya cihazı devre dışı bırakmak için iPhone veya iPad’inizdeki yönergeleri takip edebilirsiniz. iPad’inizde yabancı AirTag bildirimine tıklayıp ardından “Devam Et” seçeneği ile ilerleyebilirsiniz. AirTag’i henüz bulamadıysanız, “Sesi Çal”a dokunarak yer tespiti yapabilirsiniz. AirTag’i bulduğunuzda ise cihazı iPhone’unuza karşı hafifçe vurmanız yeterlidir. Karşınıza çıkan AirTag’i devre dışı bırakma talimatları’nı seçerek takibi sonlandırabilirsiniz. Siz de AirTag cihazların konum tespiti yaparak eşyalarınızı güvende tutmasını isterseniz bir ya da birkaç cihaz alarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
elektrikli bisiklet rehberi teknosa
Devamını Oku

Elektrikli Bisiklet Seçim Rehberi

İlk kez elektrikli bisiklet sürmek, bir süper gücü keşfetmek gibi gelebilir. Bunun nedeni, pedal destekli elektrikli bisikletlerin iki…
nofrost derin dondurucu nedir teknosa
Devamını Oku

No Frost Derin Dondurucu Nedir?

Buzdolaplarında ve derin dondurucularda otomatik buz çözme veya kendi kendine buz çözme işlemi, evaporatör isimli buharlaştırıcı aletle gerçekleşiyor.…
bilgisayarinizi nasil hizlandirirsiniz teknosa
Devamını Oku

Bilgisayarınızı Nasıl Hızlandırırsınız?

Günümüzde dijitalleşmenin de etkisiyle en fazla zaman geçirdiğimiz eşyalarımız cep telefonlarımızdan sonra bilgisayarlarımız haline geldi. Bilgisayarlarımızın kullanımının artması…
amfi nedir ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Amfi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Bu cihazın ülkemizde yaygın olarak bilinen adı “amfi” olsa da asıl adı “amplifikatör”dür. Amfiler, otomobillerde fabrikasyon ürünü olarak…