Akıllı telefon teknolojisi ve fiyatları her yeni modelde biraz daha artmaya devam ediyor. Bu durum telefon hırsızlığının da artmasına neden oluyor. Akıllı telefonların son geldiği teknolojiyle bankacılık işlemlerinden alışverişe kadar hemen her şeyi yapabiliyoruz. Gelişmiş kamera sistemleri sayesinde bütün özel anlarımızın fotoğraflarını çekip telefonumuzda arşivleyebiliyoruz. Bütün bu durumları düşündüğümüzde kişisel bilgilerimiz açısından akıllı telefonlarımızın önemi gittikçe artıyor. Her ne kadar telefonlarımızı bir an bile yanımızdan ayırmıyor olsak da, bazen istemediğimiz durumlarla karşılaşabiliyoruz. Gittiğimiz bir yerde unutabiliyor ya da elimizden çaldırabiliyoruz. Böyle bir anda telefonun değerinden çok içerisindeki kişisel bilgilerimiz daha çok endişe yaratıyor. Kişisel bilgilerimizin başkalarının eline geçmesini engellemek ya da telefonumuzda sakladığımız fotoğraf ve videoları geri alabilmemiz mümkün olabiliyor. Hatta şanslıysak telefonumuzu bile bulabiliyoruz. Bunun için bazı önemli noktalara dikkat etmemiz gerekiyor. Bu yazımızda telefonunuzu hırsızlara karşı nasıl korursunuz anlatmaya çalışacağız.

Güçlü Bir Ekran Kilidi Kullanın

Ekran kilidi telefonunuzu koruma konusunda ilk ve en önemli savunmanız oluyor. Ekran kilidi olarak genellikle telefon üreticileri 6 haneli rakamlardan oluşan bir parola oluşturmanızı istiyor. Telefonunuzun marka ve modeline göre bu değişiklik gösterebiliyor.

Telefonunuzun ekran kilidini oluştururken kolay bir şifre oluşturmak güvenlik anlamında yapılacak en büyük hata oluyor. Son yıllarda piyasaya sürülen akıllı telefonlar parmak izi ve yüz tanıma teknolojisi kullanarak kişiselleştirilmiş bir güvenlik önlemi sunuyor. Bu sayede telefonların ekran kilidini açmak bizim açımızdan daha da kolaylaştırıyor. Bu teknolojinin olması nedeniyle parolamıza fazla önem vermeyebiliyoruz. Bu da bir güvenlik sorunu yaşatıyor. Çünkü parmak izi ya da yüz tanımanın hatalı olması durumunda telefonun ekran kilidinin açılması için parola isteniyor.

Parolanızı oluştururken aynı rakamlar ya da doğum tarihi gibi kişisel bilgilerinizi içeren bir şifre oluşturmak kolay tahmin edilmesine neden olabiliyor. Bu nedenle karmaşık rakamlardan oluşan ve sadece sizin bilebileceğiniz bir şifre kombinasyonu ilk adım güvenliğiniz için faydalı sonuçlar veriyor.

“Telefonumu Bul” Uygulamasını Kullanın

Akıllı telefonunuzdan yakınınızdaki en iyi restoranları ve gideceğiniz bir yere ulaşmak için en kısa yolu bulmanıza yardımcı olan GPS teknolojisi, telefonunuz kaybolduğunda onu bulmanıza da yardımcı oluyor. Bunun için “Telefonumu Bul” uygulamasını kullanıyorsunuz. Uygulamanın kullanışlı olabilmesi için telefonunuzun açık ve internete bağlı olması gerekiyor.

Bu uygulama sayesinde kaybolan telefonunuzun konumunu bulabiliyor hatta onu kilitleyip kullanılmasını bile engelleyebiliyorsunuz.

telefonlarinizi hirsizlara karsi nasil korursunuz teknosa

iPhone Telefonlar İçin

Eğer iPhone telefonunuz varsa AppStore üzerinden “iPhone’umu Bul” uygulamasını telefonunuza indirmeniz gerekiyor. Uygulama üzerinden kendi iCloud kullanıcınızı ve şifrenizi girerek uygulamayı etkin hale getiriyorsunuz.

Eğer iPhone telefonunuz çalınırsa ya da kaybolursa farklı bir cihazdan yine kendi bilgilerinizi girerek konum bilgisine ulaşabiliyorsunuz. Eğer telefonunuz kapalıysa en son bulunduğu konum bilgisi harita üzerinde gösteriliyor ve altında çevrimdışı yazıyor.

Android Telefonlar İçin

Android telefonlarda da “Telefonumu Bul” özelliği üzerinden telefonunuza ulaşabiliyorsunuz. Bu özelliği kullanabilmek için telefonunuzun “Ayarlar” bölümünden “Güvenlik ve Konum” sekmesine girip “Cihazımı Bul” seçeneğini etkin hale getiriyorsunuz.

Telefonunuz çalındığında ya da kaybolduğunda herhangi bir cihazdan telefonunuzda kayıtlı Google hesabınıza girip arama bölümüne “Cihazımı Bul” yazıyorsunuz. Ekranda yer alan adımları takip ettiğinizde telefonunuzun konumunu rahatlıkla bulabiliyorsunuz.

Fotoğraf ve Videolarınızı Yedekleyin

Bulut teknolojisi veri depolama alanında gelişmeye ve daha ulaşılabilir olmaya devam ediyor. Bu sayede telefon üreticileri, GSM operatörleri ya da hizmet sağlayıcılar bulut depolama alanlarını kullanıcılarına kolayca sunabiliyor. Belli bir kapasiteye kadar bu hizmet genellikle ücretsiz olarak veriliyor.

Telefonunuzla çektiğiniz resimleri ve videoları kendi seçeceğiniz bir bulut depolama alanında yedeklemeniz herhangi bir durumda verilerinize tekrar ulaşabilmenizi sağlıyor. Düzenli aralıklarla telefonunuzu yedeklerseniz en azından özel bilgilerinizi kaybetmemiş oluyorsunuz.

Telefonunuz Çalındıktan Sonra Ne Yapmalısınız?

Telefonunuz çalındığında ya da kaybolduğunda ne kadar çabuk farkına varıp hızlı hareket ederseniz o kadar avantajlı oluyorsunuz. Hemen harekete geçtiğinizde verilerinizin güvenliğini sağlamanız ve hatta telefonunuzu bulma şansınız o kadar artıyor.

Telefonunuzu Arayın

Telefonunuzun yanınızda olmadığını anladığınız anda hemen farklı bir telefondan numaranızı aramanız fayda sağlayabiliyor. Telefonunuz çalındıysa bu bir sonuç vermiyor ancak bir yerde unuttuysanız telefonunuzu bulan iyi niyetli kişiler onu size ulaştırabiliyor.

Eğer telefonunuzu arayamıyorsanız ya da aradığınızda bir sonuç alamıyorsanız “Telefonumu Bul” uygulamasını kullanıyorsunuz. Telefonunuzu kapanmadan önce harita üzerinden bulabilirseniz ulaşmanız daha kolay oluyor. Eğer telefonunuz ulaşabileceğiniz bir yerde değilse telefonunuzu uygulama üzerinden kilitlemeniz kötü niyetli kişiler tarafından kullanılmasına engel oluyor.

Önemli Şifrelerinizi Değiştirin

Telefonunuz kişisel kullanımdan dolayı mail, bankacılık uygulamaları ve sosyal medya hesaplarınızın şifresini de içeriyor. Telefonunuza ulaşamayacağınızı anladığınız anda hemen farklı bir bilgisayar ya da mobil cihaz üzerinden şifrelerinizi değiştirmeniz gerekiyor. Kredi kartı bilgilerinizi bulut sisteme kaydettiyseniz alışveriş sitelerindeki şifrelerinizi de değiştirmeniz kartınızdan bilginiz dışında işlem yapılmasını da önlüyor.

Gerekli Kurumları Arayıp Bilgi Verin

Telefonunuzun çalınması bankacılık ve kredi kartı dolandırıcılığı konusunda bir açık yaratıyor. Bunu önlemenin en etkili yolu çalıştığınız bankaları arayıp konuyla ilgili bilgi vermek oluyor. Kredi kartlarınızı kayıp olarak kapatıp yeni kart talep edebiliyor ayrıca internet bankacılığı şifrelerinizi de sıfırlayarak gerekli güvenlik önlemlerini almış oluyorsunuz.

Polise Bildirin

Telefonunuzun çalındığını polise bildirmek sadece hırsızlık ihbarı için işe yaramıyor. Aynı zamanda bankacılık ve devlet kurumlarındaki işlemleriniz için elinizde bir belge olmasını sağlıyor. Kredi kartınızdan bilginiz dışında bir işlem yapılmışsa elinizdeki polis kayıtlarıyla bankanıza harcama itirazında bulunabiliyorsunuz.

Yukarıda telefonunuzu hırsızlara karşı nasıl korursunuz anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi telefonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
bios nedir ve ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

BIOS Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayar kullanımımız artmaya başladıktan sonra içerisindeki donanım özelliklerini daha fazla inceler hale geliyoruz. Bilgisayar kullanan herkesin en azından…
transistor nedir ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Transistör Nedir?

Transistörü temel olarak, zayıf bir sinyali düşük dirençli elektrik devresinden yüksek dirençli devreye aktaran yarı iletken bir cihaz…
nikola tesla icatlari teknosa
Devamını Oku

Nikola Tesla İcatları

Şüphesiz bilim dünyasındaki en sembol isimlerden biri olan Nikola Tesla, 1856 yılında günümüz Hırvatistan’ında doğdu. Babası Milutin, Sırp…
lg televizyonlarin ozellikleri teknosa
Devamını Oku

LG Televizyonların Özellikleri Neler?

Yaşam alanlarımızın olmazsa olmaz cihazlarının başında televizyon geliyor. Çoğu evde televizyon ailenin fertlerinden biri gibi oluyor. Özellikle son…