Teleskoplar uzaktaki nesneleri daha yakın gösteren cihazlar arasında yer alıyor. Bunu yapabilmesi için teleskop, uzaktaki nesneden ışığı birincil ayna denilen objektif mercek yardımıyla topluyor. Ardından bu ışığı görüntü halinde ikinci merceğe getiriyor. İki mercek sayesinde görüntü büyüyerek gözümüze geliyor. Böylece uzaktaki nesneler daha yakındaymış gibi görünüyor. Teleskoplar, amatör teleskoptan Hubble Uzay Teleskopuna kadar çok çeşitli büyüklük ve tasarıma sahip olabiliyor. Bu durum teleskopu hangi amaçla kullanacağınıza göre değişiyor. Kuşları, ağaçları ya da gece gökyüzünü keşfetmek istiyorsanız evde kendiniz de amatör bir teleskop hazırlayabiliyorsunuz. Bu yazımızda evde teleskop yapımı hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Gerekli Malzemeler
Evde teleskop yapmak istediğimizde bunu basit bir şekilde yapabiliyoruz. Bunun için öncelikle biraz uzun olacak şekilde oluklu mukavvaya ihtiyacımız bulunuyor. Eğer oluklu mukavva yoksa bunun yerine normal bir karton da kullanabiliyorsunuz. Kartonu teleskopun iki farklı parçası için kullanacağımızdan biraz büyük olması fayda sağlıyor. Büyük kartonunuz yoksa iki farklı karton da kullanabiliyorsunuz.
İki adet farklı büyüklükte merceğimizin olması gerekiyor. İkisinin farklı büyüklükte olması uzaktaki cismi yakınlaştırabilmesi için önemli noktalardan biri oluyor. Bunların dışında bir makas ve güçlü bir yapıştırıcımızın da olması yeterli oluyor. Yapıştırıcı yerine silikon tabancası da kullanabiliyorsunuz. Silikon tabancası da aynı şekilde kartonları güçlü bir şekilde yapıştırabiliyor.
Teleskop Yapımı
Ardından büyük olan merceği kartonumuza yapıştırarak devam ediyoruz. Kartonun bir köşesinden başlayarak kenar ucuna yapıştırıcımızı sürüyoruz. Sonrasında merceğimizi tam köşesine gelecek şekilde dik olarak yapıştırıcının üzerinde tutuyoruz. Biraz bekleyip iyice yapışmasını sağladıktan sonra kartonun merceğe tam olarak sarılması için yuvarlıyoruz. Bunu yaparken merceğin gideceği kenara yapıştırıcı sürmeye devam ediyoruz. Merceğin tüm kenarlarının kartona tam olarak yapışmasını sağlıyoruz.
Evde teleskop yapımı için gerekli malzemeleri hazırladıktan sonra evde kendi teleskobumuzu yapmaya başlayabiliyoruz. Bunun için öncelikle mercekleri plastik çerçevesinden çıkarmamız gerekiyor. Mercekler genellikle plastik çerçeve ve rahat kullanım için sapıyla birlikte piyasada satılıyor. Biz sadece mercek kısmını kullanacağımız için bunları birbirinden ayırıyoruz. Ayırırken merceklerin kırılmaması için özen gösteriyoruz. Bir pense ya da yan keski kullanarak plastik kısımları kolayca çıkartabiliyoruz.
Mercek bir tur döndüğünde karton tüm yüzeyini kaplamış oluyor. Bu noktadan kartonun kalanını kesiyoruz. İkinci tur sardığımızda gereksiz yere kalın olmaması için bir kez çevresini kaplaması yeterli oluyor. Fazla kısmı kestikten sonra kartonun uzun kenarını yapıştırırarak sağlam bir rulo halinde durmasını sağlıyoruz.
Böylece teleskopumuzun dış çevresi hazır oluyor. Şimdi içeride kalacak olan parçasını hazırlamaya başlıyoruz.
İkinci parça teleskopumuzun içerisine giriyor ve hareket edecek şekilde konumlanıyor. Küçük merceğimizi ikinci parçada kullanıyoruz. Buna başlamadan önce bir konuya dikkat etmemiz gerekiyor. Küçük mercek bizim bakacağımız mercek oluyor. Bu nedenle tam gözümüze uygun bir büyüklükte olması bize avantaj sağlıyor. Ancak diğer mercekle arasında oldukça fark olacağı için iki kartonun genişliği de birbirinden farklı oluyor. Bu sorunu kolay bir şekilde çözebiliyoruz.
Öncelikle ikinci parçanın büyük mercekli kartona rahatça girebilmesi ve arasında boşluk kalmayacak şekilde olması için ayarlama yaparak başlıyoruz. Kartonu rulo yaptıktan sonra ilk parçanın içine yerleştiriyoruz ve genişliğini buna göre ayarlıyoruz. Bu ayarladığımız genişlikte kartonu uzun kenarından yapıştırıyoruz. İkinci parçamızın rulo kısmı böylece hazır oluyor. Sıra küçük merceğimizi yerleştirmeye geliyor.
Küçük mercek ikinci rulomuzdan her şartta küçük oluyor. Artan kartonları kullanarak bu merceğimize bir çerçeve hazırlıyoruz. Bunun için öncelikle ikinci rulo kartonumuzu dik bir şekilde bu kartonun üzerine koyarak çevresini bir kalemle işaretliyoruz. Bu, ne kadarlık bir çerçeveye ihtiyacımız olduğunu ve yapıştırıcımızı ilerleyen adımlarda nereye süreceğimizi bize göstermiş oluyor. Ardından işaretlediğimiz bu dairenin içerisine merceğimizi yerleştireceğimiz yeri belirliyoruz. Küçük olan merceği bu alanın ortasına koyup yine çevresini işaretliyoruz. Daha sonra işaretlediğimiz alanın kesinlikle dışına taşmayacak şekilde, hatta biraz daha içerisinden keserek ortasını çıkartıyoruz.
Elimizde ortası boş bir çerçeve kalıyor. Merceğimizi artık kendi yerine yapıştırabiliyoruz. Merceğin kenarlarına yapıştırıcıyı dikkatli ve ince bir şekilde sürdükten sonra ortasını çıkardığımız boşluğa yapıştırıyoruz. Bu boşluğun mercekten biraz küçük olmasında bir sorun bulunmuyor. Ancak mercekten büyük olursa dışarıdan ışık alacağı için istediğimiz görüntüyü alamıyoruz. Bu nedenle ortadaki alanı keserken buna dikkat ederek kesiyoruz.
Küçük merceğimizi yerine yapıştırdıktan sonra sıra teleskopumuzun ikinci parçasını yapıştırmaya geliyor. Daha önce sınırlarını işaretlediğimiz alanın hemen iç tarafına yine ince bir şekilde yapıştırıcımızı sürüyoruz. Ardından dikkatli bir şekilde kartonun kenarları yapıştırıcının tam üzerine gelecek ve işaretli alanın dışına çıkmayacak şekilde yerleştiriyoruz. Bu şekilde kartonun tam olarak yapıştığından emin olmak için bir süre bekliyoruz.
Karton tam olarak yapıştıktan sonra çerçeve olarak hazırladığımız kartonun rulonun dışında kalan kısımlarını makasla dikkatli bir şekilde kesiyoruz. Bu kısmı keserken makası rulonun içine kaçırmamaya ve dışarıda da parça kalmamasına dikkat ediyoruz. Böylece teleskopun ikinci parçası da hazır oluyor.
İki parçayı da tamamen hazırladıktan sonra teleskopu oluşturabilmek için iki parçayı mercekler dışarıda kalacak şekilde birbirinin içine sokuyoruz. Evde teleskop yapma işini tamamlamış oluyoruz. Teleskopu kullanırken küçük mercek üzerinden bakmamız gerekiyor. Bu nedenle teleskopun kalın olan rulosunu gökyüzüne ya da uzak bir yere doğrulturken iç parçasını da bakabileceğimiz seviyede tutuyoruz. Eğer görmek istediğimiz nesne net olarak görünmüyorsa teleskopun dış parçasını ileri geri hareket ettirerek tam odak noktasını ayarlayabiliyoruz. Her uzaklık için ayrı bir odak noktası olduğu için teleskopu kullanırken bu ayarı her defasında mutlaka yapmamız gerekiyor.
Bu yazımızda evde teleskop yapımı hakkında bilgiler vermeye çalıştık.
Siz de en iyi hobi ve eğlence ürünlerini incelemek için buraya tıklayalabilirsiniz.