Dijital cihazlarımız çoğaldıkça, kulaklık kullanımımız da artıyor. Özellikle akıllı telefonlarımızın neredeyse ayrılmaz bir parçası haline geldiler. Kulaklıkları birçok farklı amaç için kullanıyoruz. Bunların başında elbette ki müzik dinlemek gelse de; telefonda konuşmak, podcast veya video içerik tüketmek de kulaklıklar sayesinde artık her yerde mümkün hale geldi.
Kulaklıklar sayesinde özellikle akıllı telefonumuzla uzun süreli konuşmalarımızda büyük kolaylık yaşıyoruz. Çünkü telefonu sürekli tutmak zorunda kalmamış oluyoruz; daha az yoruluyoruz. Ayrıca konuşmamıza devam ederken ellerimiz serbest kaldığından; işlerimize devam edebiliyoruz. Son dönemlerde dijital platformlardan dizi ve film izlemek belki de birçok kişi için büyük keyif. Yolda, evde, kafeler gibi toplu alanlarda başka kişileri sesle rahatsız etmeden video içerikleri rahatlıkla izleyebiliyoruz.
Yakın zamanda hayatımıza giren kablosuz kulaklıklar ise hareket özgürlüğümüzü bir seviye daha ileriye götürdü. Kablo dolanma problemi olmadan rahatlıkla kullanabiliyoruz. Bu kulaklıklar spor yaparken ve günün her saatinde kullanım kolaylığı sağlıyor.
Peki gün içerisinde bu kadar sık kullandığımız kulaklıklar hakkında neler biliyorsunuz? Kulaklık almadan önce nelere dikkat etmelisiniz? Hangi kulaklık doğru olan?
Kulaklık piyasası en fazla marka alternatifinin olduğu alanlardan biri. Piyasada iyi ürünler olsa da kötü ürünler de mevcut. Dışarıdan baktığınızda kaliteli görünen bazı kulaklıklar kullanmaya başladıüınızda aslında çok kötü çıkabiliyor. Bu sebeple kulaklık seçerken doğru bilgilere sahip olmanız önemli. Biz de sizin için en doğru kulaklığı seçmeniz için bilmeniz gerekenleri listeledik;
Kulaklık Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler: Doğru Kulaklıklık Seçmek İçin 8 İpucu:
1- Kablolu veya Kablosuz Kulaklık
Kablolu ya da kablosuz kulaklık tercihi tamamen size ait. Kablolu kulaklıklar, şarj edilmesine gerek olmadan kullanım kolaylığı sağlıyor. Bu kulaklıkların ses kaliteleri oldukça iyi. Ayrıca hareket özgürlüğü de sağlıyor. Çantanızda kabloların dolaşma halinden de sizi kurtarıyor.
Önceliğinizin ne olduğuna karar verip tercihinizi yapabilirsiniz. Apple, Huawei ve Samsung’un öncülüğünü yaptığı kablosuz kulaklıklarda daha birçok marka daha kendi ürünlerini sunmaya başladı. Markalar arasında kablosuz kulaklıklarda ciddi bir rekabet ortamı oluştu.
2- Kulak İçi Mi; Kulak Üstü Kulaklık Mı?
Kulaklık almadan önce karar vermeniz gereken bir konu ise kulakiçi kulaklık mı, yoksa kulaküstü kulaklık mı tercih edeceğinizdir.
Kulaküstü kulaklıkların boyutunun büyük olması nedeniyle taşınması biraz daha zordur. Ancak uzun süreli dinlemelerde kulaklara daha az zarar verir. Kulaküstü kulaklıklar, iyi ses kaliteleri dışında dışarıdan gelen sesleri de daha iyi izole eder.
Kulakiçi kulaklıklar ise portatiftir. Boyutlarının küçüklüğü nedeniyle kolayca taşınabilir. Ancak zaman zaman kulağınıza oturmayıp düşebilir. Bu nedenle kulağınıza tam oturacağını düşündüğünüz modelleri tercih edebilirsiniz.
Kulakiçi kulaklık mı yoksa kulaküstü kulaklık mı konusuna karar verdikten sonra karar vermeniz gereken bir adım daha var. Eğer tercihiniz kulak içi kulaklık ise; “inair” mi yoksa “airbud” mı olacağı konusunda da karar vermeniz gerekiyor. Inair kulaklıklar, diğerine göre biraz daha fazla kulağın içine girer. Ses izolasyonu iyi seviyededir. Sub frekanstaki seslerde daha kaliteli ses verir. Sadece uzun kullanımlarda kulağınızın daha fazla içerisine girdiği için daha sık temizlemeniz gerekir. Airbud kulaklıklar ise kulağın çok içerisine girmediğinden uzun süreli müzik dinlemelerde avantaj yaratır. Fiyatları diğer alternatiflere göre daha uygundur.
3- Ses Kalitesi
Kulaklık seçme aşamasında dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise ses kalitesidir. Bu konuda seçim yaparken bazı teknik terimlerle karşılaşabilirsiniz. Biz kafanızı fazla karıştırmadan ne anlama geldiklerini de belirterek kısaca değinelim.
- Frekans Aralığı:
Frekans aralığı, Hz ile ifade edilen sayısal bir terimdir. Rakamsal değeri olarak düşük Hz sayıları bas seslerinin kalitesini, büyük olan rakamlar ise tiz seslerin kalitesini ifade eder. Frekans aralığı genel olarak sayısal bir aralık olarak verilir. Örneğin “15 Hz- 20.000 Hz” frekans aralığı daha iyi bas sesler verirken; “20 Hz- 22.000 Hz” aralığındaki bir frekans aralığı tiz sesleri daha iyi verir. Frekans aralığı oldukça açık olan kulaklıklar da vardır. Örnek vermek gerekirse “5 Hz-24.000 Hz” frekans aralığı bir kulaklıkta hem bas hem tiz sesleri çok iyi duyarsınız.
- Ses Hassasiyet Seviyesi (db)
Desibel (db) olarak ifade edilen bu terim kulaklığınızdan en yüksek ne kadar ses alabileceğinizi ifade eder. Genel bir ortalama olarak 104 db ses hassasiyet seviyesi çoğu kişi için yeterli olabilir. Ancak siz çok yüksek seste müzik dinlemeye seviyorsanız 120 db ve üstü ses hassasiyet seviyesine sahip kulaklıkları tercih etmelisiniz. Ancak çok yük desibel seviyelerinde uzun süre müzik dinlemenin kulaklarınıza zarar verebileceğini unutmayın.
- Empedans Değeri:
16, 32, 64 Ohm (iç direnç) gibi değerlerle ifade edilir. Kulaklığınızı hangi cihazla kullanacağınıza bağlı olarak tercihinizi değiştirebilirsiniz. Akıllı telefonlar için 16 Ohm yeterli olurken büyük ses sistemlerinden müzik dinleyecekseniz 32 ya da 64 Ohm değerine sahip kulaklıkları tercih etmelisiniz.
4- Kablosuz Kulaklık İçin Pil Ömrü Önemli Mi?
Kablosuz kulaklıklar genellikle oldukça kolay şarj edilebiliyor. Kablosuz kulaklıklar kutuları vasıtasıyla şarj ediliyor. Çoğu kablosuz kulaklık şarj sonrası 3-5 saat kullanım imkanı veriyor. Güç tükendiği zaman kulaklıkları şarj kutusuna geri koymanız gerekiyor. Şarj kutusunda kulaklıkları yeniden şarj etmeden önce kulaklıkları doldurmak için yeterli şarj tutabilen bir pil bulunuyor. Bu nedenle, eğer kablosuz kulaklık tercih edecekseniz ne kadar süre şarjının gittiğine de bakabilirsiniz.
5- Oyun Oynarken 3d Özelliği Olan Kulaklık Mı Tercih Edilmeli?
Kulaklık alırken çok farklı alanlarda kullanabileceğinizden bahsetmiştik. Kulaklığın en fazla kullanıldığı alanlardan biri de oyun oynamadır.
Kısaca bilmeyenler için 3D ses nedir açıklayalım: 3D teknolojisi öncesi kulaklıklarda ses her iki kulaklığa da eşit miktarda veriliyordu. Oysa ki gerçek hayatta bir ortamda sağ ve sol kulağımıza gelen seslerin şiddetleri farklıdır. Örneğin bir yolda yürürken sağ tarafımızdan gelen bir ses sağ kulağımızda daha fazla, sol kulağımızda ise daha az duyulur. Bu da bize o sesin sağ taraftan geldiğini anlatır. Gerçek dünyayı bu şekilde algılarız. 3D ses teknolojisi de özellikle oyun oynarken sesleri doğru yüksekliklerde doğru şekilde farklı kulaklara dağıtır. Bu sayede gerçeklik hissi en üst düzeye çıkarılır. Sanki oyun oynarken o ortamdaymışsınız gibi hissedersiniz. Bu nedenle bir oyun delisiyseniz; 3D kulaklık tercih etmeniz oyun deneyiminizi üst seviyeye çıkaracaktır.
6- Kulaklıkların Maliyeti
Piyasada farklı fiyatlara sahip çok sayıda kulaklık var. Özellik sayısı ve marka kalitesi arttıkça fiyat da artıyor. Bu nedenle kulaklık almadan önce ihtiyacınızın ne olduğuna karar verip onu karşılayacak özelliklere sahip olanlara yönelebilirsiniz. Kalitesiz ve çok ucuza alacağınız bir kulaklık kulağınıza zarar verebileceği gibi müzik dinleme, video izleme, konuşma gibi ihtiyaçlarınızda size büyük sıkıntı da çıkarabilir.
En iyi kulaklık alternatiflerini incelemek için buraya tıklayın.