Dijital içeriklerin yaygınlaştığı son yıllarda dijital verilerinizi güvenli ve erişilebilir şekilde saklamanız, büyük önem arz eder. Hem iş hayatınızda başvurduğunuz dosyaları hem sevdiklerinizle kaydettiğiniz fotoğraf ve videoları hem de favori müzik parçalarınızı saklamak ve taşımak için en pratik çözümlerden biri şüphesiz flash belleklerdir. Ne var ki bütün flash bellekler teknik bakımdan aynı değildir ve hangi modelin sizin için en uygun olduğunu belirlemeniz, bazı faktörlere bağlıdır. Eğer yeni bir flash bellek satın alma arifesindeyseniz, flash bellek seçiminde dikkat edilecekler nelerdir, bu yazı sayesinde öğrenebilirsiniz. Sonrasında bu bilgiler ışığında gereksinimlerinize en uygun flash bellek modelini seçebilir, verilerinizi güvenli ve etkili biçimde saklama/aktarma konusunda daha doğru bir karar verebilirsiniz.

Edineceğiniz Flash Belleklerin Kapasitesi Çok Önemli

Teknoloji tutkunları arasında USB bellek olarak da isimlendirilen flash belleklerin kapasitesi, her geçen gün daha da önem kazanır. Zira gün içinde taşınması veya saklanması gereken dijital verilerin boyutları, giderek artar. Bu da USB bellek kapasitelerinin belirli bir seviyenin üstünde olmasını gerekli kılar. Bugünün teknolojisini göz önüne aldığımızda 2 GB seviyesinden başlayıp kapasitesi 2 TB düzeyine kadar çıkabilen çok sayıda flash bellek üretilir. İlgili modellerin fiziksel yapıları ve diğer teknik özellikleri, kapasiteleri çerçevesinde şekillenebilir.

Düşük kapasiteli bellekler, fiziksel yönden daha kompakttır. Kapasitesi TB düzeyine ulaşan çözümlerse kabul edilebilir ölçülerde olmakla birlikte kompakt ürünlere kıyasla büyük boyuttadır. Ancak verilerinizi parça parça taşımak istemiyorsanız ya da sizin için büyük önem taşıyan verileri, güvenle saklamayı hedefliyorsanız, mutlak surette geniş kapasiteli flash bellek modellerine yönelmeniz gerekir. Bu noktada hangi kapasiteye ihtiyacınız olduğunu belirlemek için ne türden, ne kadar veri saklayacağınızı göz önüne almalısınız. Mesela, büyük video dosyaları veya geniş bir fotoğraf koleksiyonu taşıyorsanız, yüksek kapasiteli bir model seçmelisiniz.

Ancak kullanım senaryonuz çerçevesinde, sunum ya da veri tablosu gibi ofis belgelerini taşımanız gerekiyorsa düşük kapasiteli bir USB flash bellek sizin için yeterli olabilir. Yine de karşılaşabileceğiniz farklı durumları da dikkate alarak depolama alanı çok düşük olmayan ürünleri tercih edebilirsiniz.

Zamandan Kazanmak İçin Hızlı Modellere Yönelebilirsiniz

Büyük boyutlu verileri ya da çok sayıda küçük boyutlu verileri flash belleklere taşımak, eğer kullanılan USB bellek teknik açıdan yetersizse oldukça uzun zaman alabilir. Satın alabileceğiniz USB flash belleklerin hızları, hem sahip oldukları arayüze hem de içlerinde kullanılan bellek/bellek kontrolcü modüllerinin performansına bağlıdır. Örneğin; eski nesil USB 2,0 arayüzünü kullanan, çok uygun fiyatlı ve düşük depolama kapasiteli modeller, genellikle düşük hızda veri aktarım hızına sahiptir. Bu noktada kimi modeller, saniyede maksimum 48 megabayt veri aktarımı gerçekleştirebilir.

Daha yeni nesil teknolojilerle geliştirilen, arayüzü, USB 3,0 veya daha güncel, USB 3,2 Gen 2 gibi formlarda olan taşınabilir bellekler, saniyede 1 GB seviyesine varan okuma ve yazma hızları sunabiliyor. Ancak bu tür ürünlerin, ideal aktarım hızını sağlayabilmesi için yeni nesil USB-C portlarına gereksinim duyduğunu unutmamalısınız. Eğer masaüstü veya dizüstü bilgisayarınızda bu tip bir bağlantı noktası bulunmuyorsa edineceğiniz ürünün potansiyel hızlarından hedeflediğiniz şekilde yararlanamayabilirsiniz.

Taşınabilirlik Konusuna Özellikle Dikkat Etmelisiniz

Flash bellekler genellikle küçük ve hafif oldukları için taşıma sürecinde size zorluk çıkarmazlar ancak yine gelişmiş özelliklere sahip modellerin standart USB bellek boyutlarından daha büyük fiziksel ölçülerde üretildiğini unutmamalısınız. Ayrıca kimi ürünler, su ve toza karşı koruma sağlamak adına özel kaplamalarla ya da kılıflarla gelebilir. Eğer kullanım senaryonuz çerçevesinde şantiye çalışmalarında veya açık alanda böylesi ürünlere gereksinim duyuyorsanız, boyutlarından bağımsız olarak güvenliği ön plana alarak bu tür ürünleri edinebilirsiniz. Dünyanın önde gelen teknoloji markalarının imzasını taşıyan çözümler arasından dilediğinizi seçebilirsiniz.

Taşınabilirlik sizin için çok önemliyse geleneksel USB flash belleklerden bile küçük boyutlarda olan, kablosuz klavye ve fare gibi pek çok teknoloji ürününde yer alan nano USB alıcıların boyutlarında üretilen modelleri alışveriş listelerinize ekleyebilirsiniz. Performans bakımından büyük boyutlu ve NAND flaş bellek yongası içeren gelişmiş çözümlere kıyasla daha mütevazı olan nano USB flash bellekler, sıklıkla seyahat edenler ve haricî depolama birimlerinin asgari düzeyde yer kaplamasını isteyenler için idealdir.

USB Flash Bellek Alırken Bu Konular da Oldukça Önemlidir

Başlıklar hâlinde aktardığımız meselelerin haricinde bazı önemli konuları da dikkate alarak kendinize en uygun flash bellek modelini edinebilirsiniz. Madde madde sıralamak gerekirse:

  • Fiyat: Flash belleklerin fiyat aralıkları, ürünlerin; kapasite, veri aktarım hızı ve diğer özelliklerine göre değişir. Genellikle kapasite ve hız arttıkça fiyat da yükselir. Ancak ihtiyaçlarınıza en uygun modeli bulmak amacıyla çeşitli marka ve bu markaların sizlerle buluşturduğu modeller arasında karşılaştırma yapmalısınız.
  • Tasarım: Flash belleklerin tasarımları, kullanım kolaylığını ve taşınabilirliği etkileyebilir. Bazı USB flash bellekler, boyutları nedeniyle yan yana bulunan USB portlarını kullanmayı zorlaştırabilir. Bu nedenle USB belleğin boyutunu ve tasarımını, kullanmayı planladığınız cihaz ve portlarla uyumlu olup olmadığını kontrol ederek seçmenizi öneririz.
  • Güvenlik: Bazı markalar tarafından geliştirilen flash bellekler, verilerinizi korumak için yazılım veya donanım tabanlı şifreleme özellikleriyle gelir. Eğer hassas ya da özel verilerinizi, bu taşınabilir depolama birimlerinde saklamayı planlıyorsanız, güvenlik özelliklerine sahip bir flash bellek almanız daha uygun olabilir.
  • Marka ve Üretici Desteği: Yapıları itibarıyla USB flash bellekler, genellikle çok dayanıklıdır ancak bu ürünler, arızalanabilirler veya fabrika çıkışlı hatalar içerebilirler. Böylesi durumlarda, üretici markanın müşteri hizmetleri ve garanti politikası önemli hâle gelir. Üreticinin sektördeki geçmişini ve diğer kullanıcıların deneyimlerini araştırmanız, kaliteli ve sorunsuz bir ürün seçmenize yardım edebilir.
0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
akilli saat neler yapar teknosa
Devamını Oku

Akıllı Saat Neler Yapar?

Gelişen teknolojiyle birlikte akıllı cihazların her zaman yanımızda taşınabilir olmasını istiyoruz. Bu cihazlarla hem günlük işlerimizi halledebilirken hem…
En İyi 10 Yüz Temizleme Cihazı
Devamını Oku

En İyi 10 Yüz Temizleme Cihazı

Günlük cilt bakım rutininin vazgeçilmezlerinden olan temizleme cihazları, farklı markalarla ve birçok modelle satışa sunulur. Her marka ve…
elektrikli bisiklet nedir teknosa
Devamını Oku

Elektrikli Bisiklet Nedir?

Bisiklet, yıllarca insanların doğa dostu olarak kullandığı, bedene ve aynı zamanda zihne iyi gelen sportif yönümüzü geliştiren bir…
en iyi ütü modelleri
Devamını Oku

En İyi Ütü Modelleri

Ütü, evdeki en önemli elektroniklerden biridir. Ancak ütü yapmak bazen oldukça yorucu olabilir. Özellikle kırışıklıkları tek seferde açabileceğiniz…
En konforlu mouse pad tavsiyeleri
Devamını Oku

En Konforlu Mouse Pad Tavsiyeleri

Harici bir donanım olan mouse, bilgisayar kullanırken metin, dosya, klasör veya simgeleri hareket ettirmeye yarayan en fonksiyonel bileşenlerden…