Ütü, evdeki en önemli elektroniklerden biridir. Ancak ütü yapmak bazen oldukça yorucu olabilir. Özellikle kırışıklıkları tek seferde açabileceğiniz ve zahmetsiz kullanım sağlayan bir ütünüz yoksa, ütü yapmak için çok vakit ayırmak zorunda kalabilirsiniz. Ütü çeşitleri farklı ihtiyaçlara göre çeşitli özelliklerle donatıldığından sizin için en iyi ütünün hangisi olduğunu öğrenmeniz için öncelikle ütü özelliklerine göz atmanız gerekir. Buhar fonksiyonu olan ve olmayan ütüler ve ayrı su haznesi ve güçlü buhar işlevi (buhar jeneratörü) olan ütüler mevcuttur. Her hafta bir sepet dolusu çamaşır ütülüyorsanız en iyi kazanlı ütü modelleri, arada sırada sadece bir gömlek ütülüyorsanız, en iyi buharlı ütü modelleri arasından seçim yapabilirsiniz.

Ütü Modelleri ve Özellikleri

Ütü alırken dikkat edebileceğiniz bir takım özellikler vardır, sizin için neyin önemli olduğunu bilirseniz en iyi buharlı ütüyü kolayca satın alabilirsiniz. Öncelikle watt olarak gösterilen güce dikkat edebilirsiniz. Watt sayısı, ütünün ne kadar hızlı ısındığını gösterir. Hızlı bir şekilde ütülemeye başlamak istiyorsanız, yüksek güçlü bir ütüye ihtiyacınız var demektir. Ayrıca, ütüleme sonucunu büyük ölçüde belirleyen, cihazın ürettiği buhar miktarına da bakabilirsiniz. Buhar miktarı dakikada gram (g/dak) olarak belirtilir. Sayı ne kadar yüksekse daha fazla buhar elde edebilirsiniz.

En iyi sonuç için çamaşırlarınızı önce buharlı sonra buharsız ütüleyebilirsiniz. Ancak bunun için ütünün ayarlanabilir buhar fonksiyonuna sahip olması gerekir. Ayarlanabilir buhar kaynağı bu nedenle çok kullanışlıdır. Buna ek olarak, birçok buharlı ütü, inatçı kırışıklıkların üstesinden gelmek için su püskürtme ve buhar püskürtme işlevi gibi ekstra özelliklere sahiptir. Buharlı ütü seçimi yaparken su haznesinin içeriğine de dikkat edebilirsiniz. İçerik ne kadar büyük olursa, buhar çıkışı o kadar yüksek olur ve kırışıklıklar o kadar hızlı kaybolur. Ortalama olarak ütünün su haznesi 0,3 litre kapasiteye sahiptir. Bazı su hazneleri çıkarılabilir olduğu için daha rahat doldurulabilir.

Ütü, kıyafetlerinizin pürüzsüz görünmesi için olmazsa olmaz elektroniklerin başında geldiği için buhar fonksiyonu oldukça önemlidir. En çok satılan model ise buhar kazanlı ütüdür. Ütüleme sırasında açığa çıkan buhar, hızlı ve pürüzsüz bir ütüleme yapmanızı sağlar. Sık ütü yapıyorsanız, kazanlı modeller sizin için oldukça uygundur. Buhar jeneratörü olarak da adlandırılan kazanlı ütüler, buhar kablosuyla bağlanan harici su haznesine sahiptir. Buhar gücü, normal bir buharlı ütüden çok daha fazladır ve büyük su haznesi, tekrar su doldurmanıza gerek kalmadan ütülemeye devam edebilmenizi sağlar.

Buhar kazanlı ütüler, standart buharlı ütüden çok daha büyük bir su haznesine sahiptir. Böylece, ütü esnasında su doldurmanız gerekmez ve rahatlıkla ütülemeye devam edebilirsiniz. Kazanlı ütüler ayrıca bir buharlı ütüden çok daha güçlü buhar vererek ütülemeyi kolaylaştırır. Ancak bu modeller standart bir ütüden çok daha büyük ve ayrıca çok daha ağırdır. Bununla birlikte, ütünün kendisi çok daha hafiftir çünkü suya ihtiyaç duymaz. Diğer ütüler gibi buhar gücü, su deposu kapasitesi ve kullanım kolaylığı gibi özellikler farklı olabilir.

Buharlı ve kazanlı ütülerin de çeşitleri vardır. Dikey ve kablosuz olarak sunulan bu ütüler farklı amaçlar için daha kullanışlı olabilir. Örneğin dikey ütüler, uzun kabloları ve harici kazanlarıyla perdelerinizi asılı halde ütülemenize olanak tanır. Kablosuz ütüler ise her yere taşınabilir ve oldukça pratiktir. Ancak watt ve buhar basıncı oldukça düşüktür. Daha çok seyahatlerde kullanışlıdır.

En İyi Ütü Markaları

Tefal, klasik, buharlı, kazanlı ve dikey ütü modelleri denilince akla ilk gelen en iyi ütü markasıdır. Tefal ütü çeşitleri, uygun fiyatlı giriş seviyesi modellerden yüksek buhar gücü ve ekstra buhar püskürtmeli modellere kadar seçim yapmanızı sağlar. Tefal buharlı ütü tabanları, mükemmel buhar dağılımı için tasarlanmıştır ve ulaşılması zor yerlere ulaşabilmeniz için hassas bir uca sahiptir. Kazanlı Tefal ütüler ise sıradan bir buharlı ütüden üç kat daha fazla buhar elde etmeniz için idealdir.

Philips marka ütüler ise her zaman iyi bir seçimdir. Philips buharlı ütüde genellikle özel eko modu, çıkarılabilir hazne veya otomatik temizleme programı gibi ekstra işlevler bulunur. Philips PerfectCare serisi ile ayarları değiştirmeden tüm kumaşları arka arkaya ütüleyebilirsiniz. Aynı zamanda çoğu markada olduğu gibi Philips kazanlı ütülerle kırışıkları açmaya ara vermeden devam edebilirsiniz. Bu nedenle yüksek kapasiteli ütü tavsiyesi denilince akla ilk Philips ütüler gelir.

Bosch buharlı ütüler her zaman yenilikçi özelliklere sahiptir. Örneğin, cihazı otomatik olarak açıp kapatan dokunmatik işleve sahip yeni Bosch Sensixx’x serisi mevcuttur. Braun ütüler her zaman gereksinimlerinizi karşılayacak özellikler sunar. Braun, giriş seviyesi buharlı ütüden profesyoneller için yüksek buhar çıkışı ve hassas şok buharlı buharlı ütüye kadar geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Braun ayrıca tıpkı Philips gibi tüm kumaşlar için tek sıcaklık ayarına sahip ütüler üretir. Bu sayede ütü önerileri listelerinde sıklıkla karşılaşılan bir markadır.

En Popüler Ütü Modelleri

İhtiyaçlarınıza yönelik en iyi ve en kaliteli ütüyü arıyorsanız, kullanıcı yorumları ve markanın sunduğu özellikler oldukça önemlidir. Bu sayede özellikleri ve işlevleri karşılaştırabilir ve sizinle aynı ihtiyaçlara sahip kullanıcıların deneyimlerinden yararlanabilirsiniz. Henüz en iyi ütüye karar vermediyseniz aşağıdaki üç popüler ütü modeline göz atabilirsiniz.

Braun Texstyle 3 SI3055 Ütü

Çizilmeye karşı dayanıklı taban ile kumaşlar üzerinde sorunsuz hareket eder. Hafif pamuklu ve pamuklu kumaşların yumuşatılması için idealdir. 360 derece döner kordon sizi engellemez ve her hareketinize uyum sağlar. Su kapasitesi 310 ml, toplam ağırlığı ise 1,6 kilogramdır.

Philips GC4567/80 Azur Buharlı Ütü

Oldukça dayanıklı ve kaliteli malzemeye sahip olan Philips ütü, hafif kumaşlar için idealdir. 2 dakika ısınma süresi sayesinde çamaşırlarınızı ütülemek için uzun süre beklemeniz gerekmez. Cihaz, ütüleme hareketleriyle sorunsuz hareket eden uzun bir kordona sahiptir. Ayrıca kireç temizleyici sistemi ile büyük kolaylık sağlar.

Tefal Pro Express Protect GV9230 Buhar Kazanlı Ütü

Tefal kazanlı ütü, özellikle hafif ve pamuklu kumaşları ütülemek için oldukça işlevseldir. ortalamanın üzerinde kırışık açma yeteneği sayesinde buhar kazanlı ütü tavsiyesi için idealdir. Dayanıklı ve çizilmeye karşı dayanıklı bir tabana sahiptir. Sıcaklığı istediğiniz gibi kendiniz ayarlayabilirsiniz. Kurulum ve çalıştırma çoğu ütüdeki gibi oldukça kolaydır. Ancak diğer modellerde olmayan çıkarılabilir ve 1.8 lt tankı sayesinde sürekli su takviyesi yapmanızı önleyebilir.

Siz de ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak bu işlevsel ve pratik ütüler arasında seçim yapabilir, ütü yapmayı daha keyifli ve zahmetsiz hale getirebilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
windows 12 hakkinda konusulanlar neler teknosa
Devamını Oku

Windows 12 Hakkında Konuşulanlar

Bundan bir yıl öncesine bakıldığında Windows’un yeni bir sürümünün çıkacağı konusunda bir ihtimal bulunmuyordu. Çünkü Microsoft daha önce…
hdmi kablo nedir ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

HDMI Kablo Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayar, televizyon ve oyun teknolojisi büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor. Bu gelişmelerle birlikte hayatımıza yeni araç ve…
En İyi Kablosuz Klavyeler
Devamını Oku

En İyi Kablosuz Klavyeler

Bilgisayarların olmazsa olmaz parçalarından biri olan klavyeler artık yenilikçi teknoloji sayesinde daha fonksiyonel kullanıma sahip. Klavyeler sadece bilgisayar…