Teknoloji tutkunları tarafından ilgiyle takip edilen iPhone 14 serisi 2022’nin Eylül ayında kullanıcılarla buluştu. Sokak fotoğrafçılığından ürün çekimlerine, sosyal medya içerik üretiminden kurumsal tanıtım faaliyetlerine kadar birçok alanda kullanıcıların tercihi olan iPhone, sahip olduğu üstün kamera özellikleri ile odak noktası durumunda. Bu yazımızda iPhone 14 ve iPhone 14 Pro modellerine ait kameraların karşılaştırmasını inceleyebilirsiniz.

iPhone 14 ve iPhone 14 Pro Kamera Karşılaştırması

Cep telefonları dahilindeki kameralar söz konusu olduğunda bu kameraların teknik özellikleri belirleyici noktada bulunur. Bunun yanında fiziksel unsurlarla elde edilen görüntünün yazılımsal modüller tarafından işlenmesi de en az fiziksel unsurlar kadar önem taşır. iPhone serisi gerek kullanılan kamera malzemeleri gerekse elde edilen görüntünün yazılımsal ortamda işlenmesi aşamasında üst düzey bir kaliteye sahiptir. Apple tarafından geliştirilen iOS işletim sistemi, görüntülerin sıkıştırılması ve işlenmesi aşamasında kullanıcılara etkileyici sonuçlar sunar. Siz de etkileyici fotoğraf ve videolar ile en önemli anlarınızı ölümsüzleştirmek isterseniz, iPhone 14 ve iPhone 14 Pro modellerinin kamera özelliklerini incelemeniz sizin için faydalı olabilir.

iPhone modellerinde kamera uygulamasını ilk açtığınızda standart fotoğraf modu sizi karşılar. Standart modda çektiğiniz fotoğraflarda ana kamera kullanılır. Daha geniş manzaraları etkileyici bir görüşle ölümsüzleştirmek istediğinizde Ultra Geniş Kamera moduna geçiş yapabilirsiniz. iPhone 14 Pro modelinde bulunan telefoto lens sayesinde ise 2x ve 3x optik zoom özelliğini kullanabilir, kaliteden ödün vermeden yakın çekimler yapabilirsiniz. İki cihazın kamera karşılaştırması ise şu şekilde yapılabilir:

  • Ana Kamera: iPhone 14’ün ana kamerası, 12 MP çözünürlüğe ve ƒ/1.5 diyafram açıklığına sahip. Sensör bazlı optik görüntü stabilizasyonunun yanında iPhone 14’ün ana kamerasında yedi bileşenli lens kullanılır. iPhone 14 Pro ise ana kamerada sahip olduğu 48 MP ile iPhone 14’e göre 4 kat fazla çözünürlük sunar. iPhone 14 Pro’nun ana kamerası aynı zamanda ƒ/1.78 diyafram açıklığı ile dikkat çeker.
  • Ultra Geniş Kamera: Her iki modelde de 12 MP, 13 mm, 120° görüş alanına sahip ultra geniş kamera bulunur. iPhone 14 modelinde ultra geniş kameranın diyafram açıklığı ƒ/2.4 iken iPhone 14 Pro’da ƒ/2.2 değerinde. iPhone 14’ün ultra geniş kamerasında beş bileşenli lens kullanılırken iPhone 14 Pro’da altı bileşenli lens kullanılır. iPhone 14 Pro ultra geniş kamerasının ekstradan sahip olduğu bir diğer özellik de loş ışıkta 3 kat hızlı odaklanmayı sağlayan %100 Focus Pixels özelliği.
  • 12 MP Telefoto Lens: Bu iki model arasında sadece iPhone 14 Pro’nun sahip olduğu telefoto lens, kullanıcılara 2 kat ve 3 kat optik zoom özelliği sunar. Bu sayede iPhone 14 Pro modeli 6 kat optik zoom aralığına sahiptir. iPhone 14 modelinde ise optik zoom özelliğinin yerini dijital zoom özelliği alır. iPhone 14 modelinde 5 kata kadar dijital zoom gerçekleştirebilirsiniz. Eğer sevdiklerinizin odak noktada bulunduğu yakınlaştırılmış fotoğraflar çekmek isterseniz iPhone 14 Pro modelini tercih edebilirsiniz.
  • Video Kaydı: Her iki modelde de saniyede 24, 25, 30 ve 60 kare 4K video kaydı yapabilirsiniz. 1080p HD video kaydında da kullanıcılara 25, 30 ve 60 kare seçenekleri sunulur. Yine her iki telefonda da düşük boyutlu görüntüler için 30 kare 720p HD video kaydı yapmak mümkündür.
  • Sinematik Mod: Bir diğer ortak özellik ise Sinematik Mod özelliğini kullanarak 4K HDR çözünürlüğe kadar 30 karelik video çekiminin mümkün olması. Kadrajda bulunan öznelere odaklanıp arka plan görüntüsünü bulanık hale getiren Sinematik Mod ile şaşırtıcı sonuçlar elde edebilirsiniz. Sinematik Mod ile çektiğiniz videolardaki odak noktalarını daha sonradan beğenilerinize göre düzenlemeniz de mümkün.
  • Hareket Modu: Aksiyonlu eylemlerde görüntüdeki titremeyi, sarsıntıyı engelleyen Hareket modu ile 2.8K çözünürlüğe kadar 60 karelik çekimler yapabilirsiniz.
  • ProRes Video Kaydı: Saniyede 30 kareye kadar 4K ProRes video kaydı özelliği ise sadece iPhone 14 Pro modelinde bulunur. ProRes videolar, standart videolara göre daha geniş renk aralığına sahiptir, telefonunuzda daha çok yer kaplar. Bu mod sayesinde çarpıcı güzellikte video kayıtları gerçekleştirebilirsiniz.
  • Diğer Ortak Kamera Teknolojileri: Ağır çekimde 1080 p çözünürlükte 120 veya 240 kare seçeneklerinin bulunması ve Dolby Vision ile saniyede 60 kareye kadar 4K HDR video kaydı yapılabilmesi her iki modelin ortak özelliklerinden. Diğer ortak kamera özellikleri ise şu şekilde; safir kristal lens kapağı, HEIF, JPEG formatında fotoğraf çekimi. (iPhone 14 Pro’da DNG formatında fotoğraf çekimi de mümkün), Gece Modu, True Tone Flash, Fotoğraflar ve Live Photo’lar için geniş renk yelpazesiyle çekim, Photonic Engine, gelişmiş bokeh efektine, Derinlik Denetimi’ne sahip Portre modu, Akıllı HDR 4, altı seçenekli Portre ışığı, Deep Fusion teknolojisi, otomatik görüntü stabilizasyonu, Panoramik fotoğraflar için panorama modu (63 megapiksele kadar), seri çekim modu, fotoğraflara konum bilgisi ekleme, lens düzeltme özelliği, gelişmiş kırmızı göz düzeltme

iPhone 14 ve iPhone 14 Pro Kamera Özellikleri

  • Safir Kristal Lens Kapağı: En sağlam cam türü olarak kabul edilen safir kristalden üretilen lens kapağı sayesinde iPhone 14 serisinin lensleri çizilme ve kırılma gibi olumsuz etkilere karşı yüksek koruma sağlar.
  • True Tone Flash: iPhone 14 ve iPhone 14 Pro, sahip olduğu dört kanallı sensörler sayesinde ekrandaki beyaz dengesini dinamik şekilde ayarlar.
  • Photonic Engine: Kamera performansında artış sağlayan bir görüntü işleme motoru olan Photonic Engine, çekilen görüntüleri piksel ölçeğinde işleyerek ayrıntıların daha belirgin olmasını sağlar ve bu sayede daha keskin görüntüler elde etmenizi mümkün kılar.
  • Akıllı HDR 4: Görüntülerin dinamik aralığının genişliğini artıran HDR 4 özelliği sayesinde değişken ışık şartlarında aydınlık ve karanlık bölümler arasındaki dengeleme sağlanmış olur.
  • Portre Modu: Bir fotoğraftaki asıl objenin ön planda olduğu, arkada kalan kısımların ise bulanıklaştırıldığı bir moddur. Düzenlemeye açık bulanıklaştırma ve derinlik efekti sayesinde kullanıcının çektiği fotoğraf üzerinde daha çok değişiklik yapabilmesi mümkün hale gelir.
  • Altı efektli Portre Işığı: Çektiğiniz portre fotoğrafların farklı ortam ve ışık koşullarındaki versiyonlarına ulaşmanızı sağlayan bu mod ile birlikte yaratıcı sonuçlar elde edebilirsiniz.
  • Gece Modu: Fotoğrafçılığın en önemli unsurlarından biri ışıktır. Düşük ışık, birçok cep telefonu kamerasının zorlandığı bir ortamdır. iPhone 14 ve iPhone 14 Pro, sahip olduğu Gece Modu özelliği sayesinde düşük ışıklı ortamlarda daha net ve belirgin fotoğraflar çekmenizi sağlar. Kamerayı sabit tutmanızla daha iyi sonuçlar elde edebileceğiniz bu modda, daha uzun pozlama süresi sayesinde kamera tarafından daha fazla ışık toplanır ve daha aydınlık fotoğraflar elde edilir.
  • Panorama: Büyüleyici bir manzara karşısında standart fotoğraf modlarının sunduklarından daha geniş bir açıya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu durumda panorama modu size yardımcı olacaktır. 63 megapiksele kadar çözünürlük sunan panorama modu, tek bir karede yüksek çözünürlüklü ve şaşırtıcı görüntüler elde etmenize olanak sağlar.
  • Fotoğrafik Stiller: Renk, kontrast ve ton değerleriyle oynayarak farklı stillerde fotoğraflar çekmenizi sağlayan Fotoğrafik Stiller özelliği, çektiğiniz fotoğraf ile hissettirmek isteyeceğiniz duyguyu daha belirgin hale getirebilir. Örneğin durgun bir deniz manzarasına uygulayabileceğiniz “Dramatik Soğuk” stili, mavi tonlarını açarak daha sakin ve dingin bir görüntü elde etmenizi sağlar.
  • Lens Düzeltme: Bu özellik, geniş açılı ve selfie fotoğraflarda görüntüde optik bir düzeltme yaparak daha doğal görüntüler elde etmenizi sağlar.
  • Seri Çekim Modu: Fotoğraf tek bir anın ölümsüzleştirilmesi ile meydana geliyor olsa da bazen istediğiniz sonucu elde edebilmeniz için birçok kare arasından seçim yapmanız gerekebilir. Bu gibi durumlarda seri çekim modu size yardımcı olur. Üst üste seri çekimler yapabildiğiniz bu mod sayesinde çekimler arasında en beğendiğiniz kareyi kaydedebilirsiniz. Hiçbir özel anı kaçırmamak için seri çekim moduna sahip iPhone 14 ve iPhone 14 Pro modellerini tercih edebilirsiniz.

Hangi Modeli Tercih Etmelisiniz?

iPhone 14 ve iPhone 14 Pro modellerinin her ikisi de güçlü kameraları ve bu kameralarla uyum içinde çalışan görüntü işleme modülleri ile kullanıcılara etkileyici bir kamera deneyimi sunar. iPhone modelleri, yüksek maliyetli profesyonel fotoğraf makineleri ile karşılaştırılır ve birçok kişi tarafından bu makinelerden alınan sonuçlarla yarışabilecek sonuçlara sahip olduğu belirtilir. Siz de iPhone 14 ve iPhone 14 Pro kameralarının arasındaki farklı merak ediyor ve bu iki model arasında kararsız kalıyorsanız ilk önce ihtiyaçlarını belirlemeniz gerekir.

Yukarıda belirtilen özelliklerden de anlaşılacağı üzere iPhone 14 Pro, iPhone 14 modeline göre daha güçlü bir kameraya ve daha farklı modüllere sahiptir. Eğer özel anlarınızı ölümsüzleştirmek için kaliteli bir cep telefonu kamerası ihtiyacınızı karşılayacak ise iPhone 14 modelini tercih etmek sizin için doğru seçim olabilir. iPhone 14, sahip olduğu kamera özellikleri sayesinde kaliteli fotoğraflar çekmenize imkan sunar. Fakat ürün çekimi, sokak fotoğrafçılığı gibi uğraşlarınızda daha çarpıcı sonuçlar almak istiyorsanız, iPhone 14 Pro modelini tercih edebilirsiniz. Bunun yanında Hareket Modu sayesinde aksiyon dolu anlarınızda stabilize videolar elde etmek isterseniz yine iPhone 14 Pro modeli doğru bir seçim olur. Siz de iPhone 14 ve iPhone 14 Pro modelleriyle üstün bir mobil fotoğrafçılık deneyimi yaşamak isterseniz, iPhone 14 ürünlerini inceleyebilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
En iyi 10 şarjlı diş fırçası
Devamını Oku

En İyi 10 Şarjlı Diş Fırçası

Kullanım kolaylığı ve çok yönlü temizleme özelliği ile öne çıkan şarjlı diş fırçaları, ağız hijyeninde yüksek konfor sağlar.…
Apple Watch 6 Serisi ozellikleri teknosa
Devamını Oku

Apple Watch 6 Serisi Özellikleri

Giyilebilir teknoloji denildiğinde ilk aklımıza gelen cihaz akıllı saatler oluyor. Akıllı saatler arasında en popüler ürünler arasında da…