Akıllı ev ürünleri son yılların en popüler konuları arasında yer alıyor. Sesli komutlarla ya da bir akıllı telefon veya tabletle kontrol edebildiğiniz bu ürünler hayatınızı kolaylaştırmak için gelişmeye devam ediyor. Akıllı ev ekosisteminin en bilinen ve en çok kullanılan ürünlerinin başında akıllı aydınlatma sistemleri geliyor. Enerji tasarrufu sağlaması ve yaşam alanındaki konforu artırmasıyla kullanımı sürekli olarak yaygınlaşıyor. Akıllı aydınlatma ürünleri hakkında bilgiler paylaşalım.

Akıllı Aydınlatma Nedir?

Teknolojideki “Akıllı” yani “Smart” kelimesi, kendi kendini izleme, analiz ve raporlama teknolojisi anlamına geliyor. Akıllı teknolojiler, evinizdeki aydınlatma cihazlarının kapsamlarını ve işlevlerini artırmalarına imkan tanıyor. En temel düzeyde akıllı aydınlatma sistemleri, çoğunlukla akıllı telefonlarınızda da bilgisayarlarınızda çalıştırdığınız bir uygulama ile uzaktan kontrol edilebiliyor. Bunun çalışması için akıllı aydınlatma cihazlarının, sinyallerini göndermek ve almak için farklı kablosuz bağlantı türlerine sahip olması gerekiyor.

Başka bir akıllı aydınlatma seçenekleri de, algılanan ışık miktarına ya da belirli bir alandaki insan ve hareketin olmasına bağlı olarak otomatik açılıp kapanan hareket ve aydınlatma sensörlerini içeriyor. Bu basit özellikler, evden ya da bir odadan çıkarken ışığı açık bıraktığınızda oluşacak enerji israfını önlemeye yarıyor.

Gelişmiş akıllı aydınlatma sistemlerinde ise belirli türde makine öğrenme teknikleri yer alıyor. Işıklar, evde yaşayan insanların günlük aydınlatma düzenlerini otomatik olarak izliyor ve öğreniyor. Bu öğrenme sayesinde, evde yaşayanların günlük alışkanlıklarına göre, günün belli saatlerinde ışıkların otomatik olarak açılıp kapanmasını sağlıyor. Böylece uzun süreli evde olmadığınız zamanlarda ya da tatile çıktığınızda, dışarıdan hala evde birilerinin olduğu izlenimini veriyor.

Akıllı Ev Ekosistemi Oluşturmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

İster akıllı evinizi oluşturmaya başlayın isterseniz de sadece akıllı aydınlatma sistemleri kurmak isteyin, bu konuda öncelikle hangi akıllı ev ekosistemini seçmeniz gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Apple HomeKit, Google Asistan ve Amazon Alexa bu konuda en yaygın olarak kullanılan akıllı ev ekosistemleri arasında bulunuyor. Seçeceğiniz akıllı aydınlatma sistemleri genellikle bu üçünden biri ile uyumlu oluyor. Bu şekilde sadece basit bir sesli komutla ışıkları kontrol etme yeteneği kazanmış oluyorsunuz. Çoğunlukla insanlar kullandıkları akıllı telefonlara dayalı bir sistemi seçiyor.

Bir cihazın hub’a ihtiyacının olup olmadığına dikkat etmeniz gerekiyor. Bir hub sistemi, akıllı ev kurulumunuzun beyni olarak hizmet ediyor. Akıllı cihazların her birini bağlayacağınız ve yöneteceğiniz yer oluyor. Bazı ürünler çalışmak için bir hub sistemine ihtiyaç duyarken bazıları için gerek olmuyor.

Akıllı Aydınlatmanın Faydaları

Her akıllı cihazda olduğu gibi, akıllı ışıklar da diğerlerine göre eğlenceli ve kullanışlı özellikler sunuyor. İlk olarak onları sesinizle veya bir uygulama ile kontrol edebiliyorsunuz. Cihaza bağlı olarak güç, karartma ve renk gibi konularda kontrol sizde oluyor. Bir diğer faydası da evde olmadığınızda bile onları kontrol edebiliyorsunuz. Tatildeyken evde biri varmış gibi gösterebiliyor ya da evden çıktıktan sonra kapatmayı unuttuğunuz ışık varsa onu kapatabiliyorsunuz.

Bu işlevlerin çoğuna sesli komutlarla erişilebiliyor. Ayrıca akıllı ışıklar enerji tasarrufu da sağlıyor.

Hangi Akıllı Aydınlatma Sistemini Almalısınız?

Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda akıllı aydınlatma sistemi bulunuyor. Bunlar arasından seçim yaparken zaman zaman zorlanabiliyorsunuz. Seçim yaparken ihtiyacınıza uygun olan ürünleri belirlemeniz ve buna göre bütçenizi ayarlamanız yeterli oluyor.

Bireysel Ampuller

Akıllı aydınlatma sistemi kurma konusuna yeni başlıyorsanız, bunun için en doğru seçenek başlangıç kiti olarak satılan ayrı ampuller oluyor. Tekli ampuller, zaten aşina olduğunuz bir şey olduğu için başlangıç olarak da en doğrusu olarak görünüyor. Akıllı ampuller, neredeyse tüm aydınlatma armatürlerinde çalışıyor. Ayrıca normal ampuller kadar kolay kurulup kullanılabiliyor. Bu ampullerin sunduğu eğlenceli renkler ve işlevsellik ile akıllı aydınlatma dünyasına fazla risk almadan adım atmanın kolay bir yolunu sunuyor.

Başlangıç olarak tek bir akıllı ampul ile akıllı ev dünyasına adım atabiliyorsunuz. Bunun için herhangi bir odayı seçebiliyorsunuz. Ancak elleriniz dolu bir şekilde eve girdiğinizde kullanabileceğiniz antre gibi işinizi kolaylaştıracak yerleri seçerseniz faydasını daha net görebiliyorsunuz.

Philips Hue Akıllı Ampuller

Güvenilirlik, basitlik ve çeşitlilik sunduğu için Philips akıllı ampuller, akıllı aydınlatma sistemleri için mükemmel bir premium marka olarak geçiyor. Amazon Alexa, Apple HomeKit ve Google Asistan ile uyumlu olması, tüm kullanıcılar için onu tercih sebebi yapıyor. Bu sayede ışıklarınızı sesinizi kullanarak da kontrol edebiliyorsunuz. Odanızda harika bir ambiyans oluşturmak için parlaklığını istediğiniz şekilde ayarlayabiliyor ya da rengini değiştirebiliyorsunuz. Ayrıca gerekli olan hub ile evdeki tüm akıllı ampullerin kontrolünü yapabiliyor, rutinler ya da zamanlayıcıları ayarlayabiliyorsunuz.

Wiz Akıllı Ampuller

Kolay tak ve çalıştır özelliğine sahip Wiz akıllı ampuller, Amazon Alexa, Apple HomeKit ve Google Asistan ile uyumlu olması ve uygun fiyatlarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Wiz akıllı ampuller, mevcut Wi-Fi ağınıza bağlı olarak çalışıyor. Işığınızı taktıktan sonra kullanmak için uygulamasını indirmeniz yeterli oluyor. iOS ve Android işletim sistemlerinde bulunan Wiz uygulamasıyla evinizden uzakta bile olsanız onu kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca akıllı ev ekosistemlerini kullanarak sadece sesinizle de komut verebiliyorsunuz. Böylece elleriniz doluyken bile aydınlatmayı ayarlayabiliyorsunuz.

Başlangıç Setleri

Başlangıç setleri, genel olarak akıllı ampuller hakkında fikir edinmenin mükemmel bir yolu oluyor. Ampuller merkezi bir hub’a bağlı olarak çalışıyor. Bunları evinizdeki herhangi bir yere koyabiliyorsunuz.

Başlangıç setleri birden fazla ampul ve bir hub ile geliyor. Bu hub bir köprü vazifesi görüyor ve diğer ampullerin ayrı ayrı tek bir yerden kontrol edilebilmesini sağlıyor. Akıllı ev otomasyonu oluşturmak istiyorsanız böyle bir set ile başlayabiliyorsunuz. Böylece gerçekten akıllı bir evde yaşadığınızı daha net hissediyorsunuz.

Farklı yerlerde bulunan ampulleri ihtiyaç duyduğunuz parlaklık ayarında istediğiniz gibi ayarladığınızda sadece ihtiyaç duyduğunuz kadar enerji harcamış oluyorsunuz. Ayrıca evinizin farklı bir ambiyansa bürünmesini sağlıyorsunuz. Akıllı aydınlatma sistemleri her bir ampulün parlaklık seviyesini kaydedebiliyor. Bu sayede ışıkları kapatıp açtığınızda ya da parlaklığı değiştirdiğinizde tekrar eski haline dönebiliyor. Evinizin her köşesinde doğru aydınlatma yapıp sadece yapacağınız işlere odaklanabiliyorsunuz.

Akıllı Masa Lambası

Akıllı aydınlatma ürünleri arasında akıllı masa lambası da bulunuyor. Akıllı ampullerle ve başlangıç setleriyle akıllı aydınlatmanın faydalarını yaşamaya başladığınızda diğer ürünler de ilginizi çekmeye başlıyor. Evinizde oluşan ambiyans hoşunuza gittiyse bir diğer ürün olarak akıllı masa lambaları incelemeniz için sizi bekliyor.

Philips’in sunduğu akıllı masa lambaları birden fazla modeliyle evinizde istediğiniz doğru aydınlatma için seçeneğiniz oluyor. İçerdiği milyonlarca renkten herhangi birinde ışık verebilmesi, onu çok yönlü kullanabilmenizi sağlıyor. İsterseniz çalışma masasında gözlerinizi rahatsız etmeyecek seviyede doğru ışığı ayarlayabiliyor ya da duvara yansıtarak ortamı renklendirebiliyorsunuz. Hatta yatağınızın kenarında komodinin üzerine koyup parlaklığı istediğiniz kadar kısarak bir gece lambası haline de getirebiliyorsunuz.

Philips’in Hue Bluetooth uygulaması ile 10 adede kadar ışığı akıllı telefonunuzdan kontrol etme imkanınız oluyor. Eğer daha fazla aydınlatma sistemi kullanacaksanız bir Hue Bridge alarak 50’ye kadar ampulün kontrolünü tek bir yerden yapabiliyorsunuz. Böylece akıllı aydınlatma sisteminizin tamamını otomatik hale getirebiliyorsunuz.

akilli aydinlatma urunleri hangileri teknosa

Akıllı Hareket Sensörü

Akıllı aydınlatma sistemlerinin sağladığı en büyük faydaların başında enerji tasarrufu yapmaları geliyor. Çünkü sadece ihtiyacınız kadar parlaklık vermesini sağlıyorsunuz ve kullanmadığınız zamanlarda istediğiniz yerden kapatma imkanına sahip oluyorsunuz. Akıllı ampullerin yanına bir de akıllı hareket sensörünü eklediğinizde evinizdeki ışıkları çok daha verimli kullanır hale geliyorsunuz. Akıllı lambalarınız bu ürünle birlikte kullanıldığında hareketle tetikleniyor. Kablosuz kurulumu ve evinizdeki herhangi bir yere koyabilme imkanınızla büyük bir kullanım kolaylığı sağlıyor. Bir rafın ya da masanın üzerine koyabileceğiniz gibi duvara ya da tavana vidayla monte edebilme şansınız da bulunuyor. Ayrıca ürünle birlikte gönderilen mıknatıs ile herhangi mıknatıslı yüzeyde de rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.

Hareket sensörleri sadece harekete duyarlı olmuyor. Aynı zamanda gün ışığına duyarlı olarak da çalışıyor. Odanızda yeterli gün ışığı olduğunu algılayarak bu ışık gidene kadar odadaki ışıkları açmıyor. Işık sensörünün hassasiyetini siz kendinize göre ayarlayabiliyorsunuz. Yani ne kadar karanlık olana kadar beklemesi gerektiğini göstererek konforlu hale getirebiliyorsunuz.

Ayrıca hareket sensörü sayesinde yanan ışıkların parlaklığını günün saatlerine göre özelleştirme olanağınız da bulunuyor. Bu sayede gece su içmek için yatağınızdan kalktığınızda parlak ışık yerine sadece yolunuzu aydınlatmayı sağlayacak şekilde gece lambası gibi yakabiliyorsunuz. Akşam saatlerinde ise aynı ışıkların daha parlak yanarak evinizin aydınlanmasını sağlıyorsunuz.

Akıllı ampulleri kullandığınızda belli bir sayıya kadar hub ihtiyacınız olmadan kullanabiliyorsunuz. Evinizin tamamını tek bir yerden kontrol etmek istediğinizde hub’a ihtiyaç duyuyorsunuz. Ancak akıllı aydınlatma sisteminizi genişletip akıllı hareket sensörünü de eklemek istiyorsanız bir hub ihtiyacınız oluyor. Çünkü akıllı hareket sensörleri bir hub’a bağlı olarak çalışabiliyor. Eğer Philips’in akıllı aydınlatma başlangıç setiyle buna başladıysanız aynı anda bir hub da almış oluyorsunuz. Böylece tekrar bir harcama yapmanıza gerek kalmıyor. Eğer akıllı ampulleri teker teker almaya başladıysanız ayrı olarak hub almak bir akıllı ev ekosistemini oluşturmak için önemli bir satın alma oluyor.

HDMI Sync Box

Akıllı aydınlatma sistemlerinin sağladığı faydalardan biri de bulunduğunuz ortamların ambiyanslarını değiştirmesi ve evinizde yaptığınız şeylerden daha fazla keyif almanız oluyor. Philips Hue’nin sunduğu HDMI Sync Box da bu ambiyansı bir adım daha ileri taşımanızı sağlıyor. Sync Box’ı televizyon ya da oyun konsolu gibi HDMI girişi olan bir medya oynatıcıya bağlamanız yeterli oluyor. Sonrasında ışıklarınız televizyon ekranınızda oynayan görüntülerle senkronize hale geliyor. Görüntüye göre parlaklığı artıyor ve azalıyor ya da renk değiştiriyor.

Aynı durum televizyonunuzda oyun konsolu ile oynarken de gerçekleşiyor. Oyunun renklerine sıfır gecikmeyle uyum sağlıyor ve benzersiz bir oyun deneyimi yaşatıyor. Sync Box, hem beyaz hem de renkli ambiyans lambalarıyla çalışıyor. Özellikle renkli ışıkların çok fazla seçeneği olduğu için renk değişimlerini daha net yaşayabiliyorsunuz.

Sync Box’ı yine bir hub ile kullanabiliyorsunuz. Eğer Philips Hue HDMI Sync Box aldıysanız, onunla uyumlu olan Hue Bridge hub’a kolayca bağlayabiliyorsunuz. Sonrasında yine aynı hub’a bağlı diğer akıllı ışıklarınızı Sync Box ile senkronize ederek ayarlarınızı özelleştirmeye başlayabiliyorsunuz.

Kurulumu basit olduğu için kullanırken herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz. HDMI çıkışı olan cihazınızı Sync Box üzerinde bulunan HDMI girişiyle bağladığınızda kullanıma hazır oluyor.

Akıllı LED Şerit

Evinde farklı ve değişen ambiyanslar oluşturmak isteyenlerin daha çok tercih ettiği akıllı LED şeritleri, evinizin istediğiniz yerinde kullanabiliyorsunuz. Renkli ve beyaz ışığıyla hem iyi bir aydınlatma hem de eğlenceli bir ortam hazırlama imkanı sunuyor. Özellikle televizyonda oyun oynamayı sevenler ya da film izlerken filmin atmosferine bürünmek isteyenlerin sevdiği ürünlerin başında geliyor. Eğer izlediğiniz görüntülerle ya da oyunun renkleriyle değişmesini istiyorsanız Sync Box ile birlikte kullanabiliyor ve eğlencenizi katlayarak artırabiliyorsunuz.

Yukarıda akıllı aydınlatma ürünleri hangileri anlatmaya çalıştık ve bilgiler paylaştık.

Siz de hayatınızı kolaylaştıran akıllı aydınlatma ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
dslr fotograf makinesi nedir teknosa
Devamını Oku

DSLR Fotoğraf Makinesi Nedir?

Fotoğrafçılığa merak salanların ve bu işe yeni başlamak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri de DSLR fotoğraf…
windows 12 hakkinda konusulanlar neler teknosa
Devamını Oku

Windows 12 Hakkında Konuşulanlar

Bundan bir yıl öncesine bakıldığında Windows’un yeni bir sürümünün çıkacağı konusunda bir ihtimal bulunmuyordu. Çünkü Microsoft daha önce…
En iyi 10 ekmek kızartma makinası
Devamını Oku

En İyi 10 Ekmek Kızartma Makinesi

Kahvaltı sofralarının olmazsa olmazlarından biri sıcacık kızarmış ekmekler. Kokusuyla ve kıtır kıtır tadıyla kahvaltıyı zenginleştiren kızarmış ekmekleri hazırlamanın…