Kış geldi, pek çok hastalık da kendini gösterdi. Bu mevsimde özellikle kendimize dikkat etmediğimiz zaman hastalıklara maruz kalabiliyoruz. Bu durumlar da bizim günlük yaşantımızı olumsuz etkilerken, rutinimizin bozulmasına yol açıyor. Yoğun bir şekilde soğuğa maruz kaldığımızda oluşabilecek en ciddi rahatsızlıklardan bir tanesi de soğuk ısırığı. Bir diğer adıyla bu hastalığı soğuk yanığı olarak da duyabilirsiniz.

Soğuk ısırığı, genellikle dondurucu soğuklara maruz kaldığımızda vücudumuzdaki derilerin yanı sıra bazı dokuların donması sonucu meydana gelen bir hastalık olarak biliniyor.

Soğuk Isırığı Neleri Etkiler?

Soğuk ısırığı; ilk etapta yüzümüz olmak üzere el, ayak ve kulakta görülür. Soğuk bir atmosfere maruz kaldığımız süre arttıkça, hastalığın ciddiyeti artar. 1’den, 4. seviyeye kadar yanıklar oluşabilir. Zarar gören; kas ve kemiklerin mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde vücudumuzda kalıcı hasarlar oluşabilir. Şiddetli donma şikâyeti olan hastalarda zamanında tanı ve tedavi, doku kurtarmayı en üst düzeye çıkarmak için çok önemlidir.

Soğuk Isırığı Kimlerde Görülür?

Soğuk ısırığı, dokunun donmasından kaynaklıdır. Genellikle dağcılar ve soğuk hava ile mücadele eden; bu bölgede çalışanlar, askerler, evsizler ve mahsur kalan insanlarda görülür.

Soğuk Isırığının Seviyeleri Neler?

Soğuk ısırığının, 4 farklı seviyesi bulunuyor. Bunları, sınıflandıracak olursak;

Birinci derece: Yüzeysel yaralanma olarak geçer. Dokunun en basit seviyede zarar görmesidir.

İkinci derece: Yüzey kısmın geniş bir şekilde yaralanmasıdır. İlk 24 saat içinde oluşan ve etkilenen dokunun, şeffaf sıvı dolu kabarcıklarla dolmasıdır.

Üçüncü derece: Donmanın çok daha uzun olduğu durumlarda derinin içinde yaralar oluşur.

Dördüncü derece: Vücudun altındaki kas, tendon ve kemiğe uzanan doku yaralanması ile meydana gelir. Yapılan muayenede, doku artık hareketli değildir. Dokunun altındaki kemik hareket edemeyecek hale gelir. Yabancı kaynaklarda bu durum, “Dokunun ölmesi” olarak adlandırılır.

Soğuk Isırığı Nasıl Anlaşılır?

Soğuk ısırığını anlamanın birçok yolu var. Genelde parmak uçlarınız, soğukta beyazlaşır. Soğuk ısırığının başlangıcında bu belirti görülür. Akabinde derinizde kırmızı kabarcıklar ve yanık görüntüsü ile karşı karşıya kalabilirsiniz!

Bunların yanında kızarıklık ve şişlik de az önceki belirtilerin yanına eklenir. Uzmanlar tarafından; kaşınma ve morluklar da belirtilerin arasında yer aldığı biliniyor.

kis isirigi nedr teknosa

Soğuk Isırığına Karşı Alınacak Önlemler…

Gençliğinize, bünyenize veya metabolizmanıza güvenmeyin! Çünkü sağlığın şakası yok. Bu yüzden dondurucu soğuklarda soğuk ısırığı ile karşılaşmamak için alabileceğiniz önlemler var. Dışarı çıkarken veya yapacağınız aktivite öncesinde; eldiven ve şapka takabilirsiniz. Ayağınızda mutlaka kalın botlar olmalı.

Soğuk ısırığı tedavisi nasıl yapılır?

Soğuk ısırığı ile karşı karşıya kalırsanız, korkmayın! İlk etapta yapabileceğiniz müdahaleler sizi koruyacaktır. Donmuş bölgeyi yaklaşık 30 dakika boyunca ılık su ile ısıtın. Suyun çok sıcak olmamasına dikkat edin, kalıcı hasarlar verebilir. Bu arada tedavi yöntemini uygularken, soğuk ortamda olmamanız gerekiyor.

Öncelikli olarak sıcak bir bölgeye geçin. Eğer şartlar müsait ise bir battaniye ve yorgan altına girin. Dışarıdaysanız; rüzgâr ile teması 0’a indirin. Bu durumunuzun daha ağırlaşmasını engelleyecektir. En azından alacağınız ufak önlemler ile kendinizi bir nebze olsun korumuş olursunuz.

Soğuk ısırığında mutlaka doktora başvurun

Tedaviye rağmen vücudunuzda hasar oluşan bölgeler hala uyuşuk veya beyaz olabilir. Eğer iyileşseniz de iyileşmeseniz de kesinlikle en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Böyle bir durumda, ‘Aman geçer, ne olacak?’ deyip, sakın tedaviden kaçmayın. Soğuk ısırığının, vücutta kalıcı hasar bırakma ihtimali olduğunu unutmayın.

Soğuk ısırığının, en ileri seviyelerinde uzuv kaybına yol açtığını da söyleyelim. Böyle bir durum yaşamamak için her zaman önlemenizi alın!

Siz de sağlığınız için gerekli olan en iyi sağlık ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
duzenli spor yapmanin faydalari teknosa
Devamını Oku

Düzenli Spor Yapmanın Faydaları

Günlük hayatın koşturmacası ve şehirde yaşamanın stresiyle farkında olmadan yaşam kalitemiz oldukça düşüyor. Bu durum beraberinde mutsuz olmamızı…
formda kalmak icin tavsiyeler teknosa
Devamını Oku

Formda Kalmak İçin Tavsiyeler

Özellikle havaların ısınmaya başlaması ve yaz aylarının gelmesiyle kilo verme ve vücudu forma sokma telaşına giriliyor. Giyilen kıyafetlerin…