Kıyma makinesi, çiğ veya pişmiş et, balık, sebze veya benzeri yiyecekleri ince doğramak yani kıymak veya karıştırmak için kullanılan bir mutfak cihazı olarak biliniyor. Kıyma makinesinin içindeki kesiciler, bildiğimiz bıçağın yerini alıyor. Kıyılacak yiyecek, öğütücünün üstüne oturan bir huniye yerleştiriliyor. Oradan malzeme yatay bir vidalı taşıyıcıya giriyor. Vidalı taşıyıcı elle ya da bir elektrik motoruyla çalıştırılıyor. Vida, yiyeceği eziyor ve karıştırıyor. Vida kısmından sonra yiyecek, sabit bir plakadan geçerek makineden çıkıyor. Kıyılmış yiyeceğin inceliği, plakada yer alan deliklerin boyutuna bağlı oluyor.

Genellikle kasaplık veya gıda endüstrisi içerisinde kullanılan kıyma makineleri, manuel ya da motorlu formuyla evlerde de kullanılıyor. Boyutları yönünden farklılık gösteren kıyma makinelerinin büyük olanlarında, saatte birkaç ton üretim yapılabiliyor.

İlk kıyma makinesi on dokuzuncu yüzyılda Alman mucit Karl Drais tarafından icat edildi. Kıyma makinesinin en eski modelinde makine elle döndürülerek çalışıyordu. Eti; uzun, ince et şeritleri haline getirebilmek için birkaç küçük deliği olan metal bir plakanın eklenmesiyle kıyma makineleri, zamanla değişikliğe uğradı. Üreticiler, elektrik daha erişilebilir hale geldikçe, elektrikli makineler geliştirdiler. Böylelikle modern elektrikli kıyma makineleri, birkaç kilo eti kolayca ve eşit bir şekilde işleyebilir hale geldi.

Mutfakta Kıyma Makinesi

Kıyma makinesini, et öğütmek dışında farklı birçok şekilde de kullanabilmek mümkün. Öğütülmüş birçok farklı malzeme elde edebilirsiniz. Bu sebeple de özellikle son dönemde kıyma makineleri, mutfaklarda yeni bir ihtiyaç haline de gelmiş durumda.

Manuel ve elektrikli olmak üzere farklı kıyma makinesi türleri bulunuyor. Çok yönlülük söz konusu olduğunda ise elektrikli kıyma makineleri ön plana çıkıyor. Bir kıyma makinesi satın almak ise, son dönem mutfaklarında artık satın alınan mutfak aletleri arasında harika bir yatırım oluyor. Bunun nedeni kıyma makinesinin; yalnızca etin ince, orta ve kaba dokularda öğütülmesini sağlaması değil; aynı zamanda yemek hazırlamada birden fazla amaca hizmet edebilmesi. Kıyma makineleri özellikle de, bazı temel pişirme işlemlerinde, tekniği geliştirebilecek çok yararlı bir araç olarak öne çıkıyor.

Kıyma makineleri sadece et öğütmek dışında, başka hangi amaçlarla ve nasıl kullanılabilir? Kıyma makinesi ile neler yapılabilir? Kıyma makinesinin farklı kullanımlarını keşfetmek için öneriler:

kiyma makinesi ile ne yapilabilir teknosa

Kıyma Makinesi ve Farklı Kullanım Alanları

Et Öğütmek İçin

Bir kıyma makinesinin temel kullanımı, özel tarifler için eti etkili ve uygun bir şekilde daha küçük miktarlarda öğütmektir. Et öğütmek aslında, kıyma makinesinin öne çıkan temel ve ilk kullanım şekli diyebiliriz. Kıyma makinesi kullanarak yemeklerde taze, sulu ve yumuşak etler elde etmek de mümkün olabilir.

Kıyma makineleri, taze öğütülmüş et gerektiren her türlü yemeği kolayca hazırlama imkanı sağlıyor. Kıyma makinelerinde, çeşitli kalınlıklarda et öğütmeyi sağlayan farklı boyutlarda kesme bıçağı mevcut. Kıyma makineleri sahip oldukları bu farklı boyutlardaki kesme bıçakları sayesinde, farklı kullanımları keşfedebiliyorsunuz.

Hamburger Eti İçin

Hamburgerler için taze öğütülmüş et yapmak söz konusu olduğunda kıyma makinesi, gerçekten yararlı olacaktır. İşlemi taze yapmak etin besleyici bir tada sahip olmasını da sağlayabiliyor. Kıyma makineleri; tavuk, inek ve sığır eti parçalarını kolaylıkla öğütebildiğinden mükemmel hamburgerler yapabilmek mümkün hale geliyor. Ayrıca hamburger etinin iriliği ve yağ miktarı da istenildiği gibi belirlenebiliyor. Lezzetli hamburgerler hazırlamak için bir kıyma makinesi kullanmak, et kombinasyonları oluşturma fırsatı da veriyor. Kıyma makineleri ile hamburger etine özel baharatlar da eklenebiliyor.

Sosis Yapmak İçin

Kıyma makinelerinden yararlanarak lezzetli sosisler yapmak mümkün. Bunu yapmak için bir sosis doldurma aparatı satın almanız gerekli. Sosis doldurma aparatı, sosis etinin jelatine doldurulmasını kolaylaştırıyor ve bu da içindeki etin baharatlarla marine edilmesine yardımcı oluyor. Sosis için bir kıyma makinesi kullanmak, evde sağlıklı ve işlenmemiş sosis yapmayı kolay hale getiriyor.

Sucuk Yapmak İçin

Kıyma makinesi ile ev yapımı sucuklar yapabilmek de mümkün. Sucuğun içerisinde yer alacak tüm malzemeleri seçip sonrasında kıyma makinesinde çekerek, mükemmel şekilde karışmış bir sucuk harcı elde edebilirsiniz. Çeşitli aparatlarla şekil verilen sucukları, ekonomik ve sağlıklı bir şekilde tüketebilmek de böylece mümkün oluyor.

Salam Yapmak İçin

Kıyma makinesinde hindi, tavuk ya da inek eti kullanarak ve çeşitli baharatlar ekleyerek salam yapmak oldukça kolaydır. Kıyma makinesinde çekilen harcın jelatine doldurulup sonrasında kaynar suda pişirilmesi ile ev yapımı, sağlıklı salamlar elde edebilmek mümkün.

Sebze Öğütmek İçin

Kıyma makinesi ile turşu ve sos yapmak için, çeşitli sebzeler öğütülebiliyor. Kıyma makinesi, benzer bir işleve sahip olduğundan, sebze mikseri veya öğütücüsünün mükemmel bir yedeği olabiliyor. Sebzeleri öğütmek için bir kıyma makinesi kullanmak; özellikle sebzeli köfteler ve falafel gibi ürünler için çok yararlı oluyor.

Sebzeler için bir kıyma makinesi kullanmak, özellikle büyük miktarda doğranmış sebzeye sahip olunduğunda büyük ölçüde yardımcı oluyor. Çünkü büyük miktardaki sebzeler, mikser ve mutfak robotları için fazla gelebiliyor. Bu tarz sebzeleri, kıyma makinesiyle öğütmek daha kolay oluyor.

İçli Köfte Yapmak İçin

Kıyma makinesiyle içli köfte harcını yapmak oldukça kolay ve pratik hale geliyor. Hem iç harcı hem dış harcı kıyma makinesinden geçirmek, yoğurmaya gerek kalmadan malzemeleri karıştırıp bütünleştirmeyi sağlıyor. Rulolar halinde atılan hamur, aparatla besleme tüpünden itiliyor ve bıçak aparatının çıkarılarak içli köfte aparatının takıldığı diğer taraftan içi boş halde çıkıyor. Bu haliyle iç harcı doldurup kapatmak daha kolay oluyor.

Püre ve Salça Yapmak İçin

Kıyma makinesi, sebzeleri püre haline getirmede de sıklıkla kullanılıyor. Kullanılacak her sebzeyi pişirdikten sonra makineden çekerek püre haline getirmek mümkün.

Salça yapmak için ise; önceden haşlanan biberler kıyma makinesinde çekiliyor. Kullanılacak domateslerin yumuşak olmasına dikkat etmek gerekiyor. Böylelikle kıyma makinesi ile pürüzsüz kıvamlı salça elde etmek mümkün hale geliyor.

Peynir Rendelemek İçin

Kıyma makinesinde büyük bir parça kaşar peyniri rendelemek şaşırtıcı olsa da oldukça kolay oluyor. Besleme tüpüne koyulan büyük parça kaşar peyniri diğer uçtan küçük şeritler halinde çıkıyor.

Peynir rendelemek zaman alıcı ve yorucu olabiliyor ancak bir kıyma makinesiyle rendeleme işi çok kolay hale geliyor. Tek dezavantajı, öğütüldüğünde büyük olasılıkla erime noktasına ulaşacağı ve yapışacağı için öğütücüde bir miktar artık kaşar peyniri kalması oluyor. Kıyma makinesinin içine yapışacak kısmın kaşar peynirin küçük bir kısmı olması nedeniyle bu şekilde rendelemeye değiyor.

Kurabiye Hamuru İçin

Kurabiye hamurunu öğütmek için ağır hizmet tipi kıyma makineleri kullanan bazı şefler bulunuyor. Kıyma makinesi kurabiye hamuru öğütmede gerçekten etkili oluyor. Kıyma makinesi, kurabiye hamuruna mükemmel bir dokunuş sağlamak için ideal olabilir. Böylelikle ekstra çaba harcamaya da gerek kalmıyor Kurabiye hamurunu yoğurmak ve karıştırmak için kıyma makinesi işinizi oldukça kolaylaştırıyor. Bu nedenle de basit hamur karıştırıcılar yerine; kıyma makinesi seçmek daha avantajlı olabilir. Kıyma makinesi, kurabiyenin iç malzemesindeki fındıkların ezilerek macun haline getirilmesi gerektiğinde de ayrıca hayat kurtarıcı oluyor.

Fıstık Ezmesi Yapmak İçin

Fıstık ezmesi yapmanın en etkili yolu kıyma makinesi olmasa da, sözkonusu makine bu amaç için de kullanılabiliyor. Fıstıkları öğütücüye koyup öğütmek için kıyma makinesi kullanmak, iyi bir yöntem olabiliyor. İlk öğütmeden sonra küçük parçalar halinde kalan fıstıklar, ikinci öğütmeyle yağlı bir yüzeye ve kremsi ama gevrek bir dokuya kavuşuyor.

Meyve Suyu Hazırlamak İçin

Meyve sıkacağının olmadığı durumlarda kıyma makineleri kurtarıcı olabiliyor. Makinedeki bıçaklar meyve suyu yapmak için de kullanılabilir. Ancak, öğütücülerden yapılan meyve suyunun posalı olacağını unutmamak gerekiyor. Bu yüzden meyve suyunu posalı içemeyenlerin, süzmeleri gerekebilir. Kısacası eğer bir kıyma makineniz varsa, meyve sıkacağınız bozulduğunda ya da olmadığında yeni bir meyve sıkacağı satın almaya gerek olmayabilir.

Çiğ Kemikleri Öğütmek İçin

Ağır işler için tasarlanmış bir kıyma makinesi, çiğ kemikleri öğütmek için kullanılabilir. Bu özelliği ile de özellikle evcil hayvanları olanlar için kıyma makinesi, büyük fayda sağlıyor. Evcil hayvanların öğünlerine besleyici öğütülmüş kemikler eklemek oldukça yararlı ve besleyici bir seçim. Tavuk, ördek vb. hayvanların çiğ kemiklerini öğütmek için kıyma makinesi kullanılabilir. Ancak unutmayın ki; keçi, koyun veya inek gibi hayvanların sert kemiklerinin makinede öğütülmemesi gerekiyor. Çünkü bu tip büyük ve kalın kemikler makineye zarar verebiliyor. Kemikleri kıyma makinesinde öğütmek için çiğ şekilde kullanmak gerekiyor. Pişmiş kemiklerin öğütülmesi zor oluyor ve makineye zarar verebiliyor.

kiyma makinesi faydalari teknosa

Kıyma Makinesi ve Sahip Olduğu Bileşenler

Elektrikli kıyma makinelerinde, çok amaçlı işlevlere hizmet eden birkaç parça bulunuyor.

Güçlü Motor

İdeal bir elektrikli kıyma makinesi, gücün üretildiği dayanıklı bir motora sahip olmalıdır. Çoğu kıyma makinesi üreten firma, motorun yıpranması ve bozulması gibi durumlar için motora ayrıca garanti de verebiliyor. Beygir gücü yüksek olduğunda ise kıyma makinesi daha hızlı ve verimli çalışıyor. Örneğin, çok güçlü bir motora sahip kıyma makinesi, tavuk kemiklerini dahi öğütebiliyor.

Kesme Bıçakları

Elektrikli kıyma makinelerinde, genellikle paslanmaz çelik malzemeden yapılmış yıldız şeklinde bir kesme bıçağı mevcut oluyor. Bıçaklar, koyulan malzemeyi pratik bir şekilde kesiyor ve çıkarıyor. Dayanıklı kesme bıçaklarına sahip bir kıyma makinesi, sert malzemeleri öğütmede iyi çalışıyor.

Et İtici

Modern elektrikli kıyma makineleri, metal itici ile birlikte geliyor. Metal itici, ürünlerin makine içerisindeki kesme bıçaklarına doğru iletilebilmesi için kullanılıyor. Bu aparak yardımı ile ürünler borudan itilebiliyor veya bastırılabiliyor. Metal itici, kurabiye hamuru gibi birçok farklı ürünü yaparken de faydalı olabiliyor.

Burgu

Malzemeyi tutan ve kesme bıçağının malzemenin üzerinde çalışmasını sağlayan vidaya burgu deniyor. Ürün, metal itici ile besleme borusuna itildikten sonra burgu, ürünü öğütme plakalarına doğru yerleştiriyor.

Besleme Tüpü

Her kıyma makinesi, gıda maddesinin öğütülmek üzere makineye girdiği bir besleme borusu ile birlikte geliyor. Besleme borusunun çapı daha büyük olan bir kıyma makinesi, daha fazla miktardaki et ya da gıda maddesini koyabilmeye imkan sağlıyor.

Kıyma Makinesi Kullanmanın Avantajları

Kıyma makinesi, farklı amaçlarla kullanılarak pek çok avantaj sağlıyor.

Daha Güvenli

Önceden kıyma haline getirilerek paketlenmiş et içerisinde, farklı birçok hayvanın eti bulunabiliyor ve bunlar genellikle en güzel parçalardan oluşmuyor. Bu durum, önceden paketlenmiş kıyma ile yemek pişirirken ekstra dikkatli olmak gerektiği anlamına geliyor. Hazır kıymalar, sağlık açısından risk taşıyor. Bu nedenle kıyma makinesi kullanılarak kendi kıymalarınızı hazırlamak çok daha güvenli bir tercih olabilir.

Daha Lezzetli

Güvenilir bir kasabınız yoksa, süpermarket kıymaları kullanmak gerekebilir. Bu kıymalar da yağ içeriği açısından dengeli olmayabilir. Evde öğütme, yağ içeriğiyle birlikte öğütmeyi ve hangi kesimlerin gireceğini kontrol etmeyi sağlıyor. Evde öğütme yapabilmek, etin daha lezzetli, daha sulu ve daha zengin olması anlamına geliyor.

Daha İyi Dokuya Sahip

Önceden öğütülmüş et, yavaş yavaş sıkışarak ve oksitlenerek ambalajına oturuyor. Etin taze öğütülmesi, eti güzel ve gevşek tutmaya olanak veriyor. Etin, piştikten sonraki nem seviyesini koruyor ve dokusunu iyileştiriyor.

Kıyma Makinesi Kullanımı ve Bakımı

Kıyma makinesi kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. Makinenin uzun ömürlü olması için bakımını iyi yapmak da oldukça önemli. Kıyma makinesinin uzun ömürlü olması ve bakımı için dikkat etmeniz gerekenler ise şöyle:

Soğuk Tutmak

Öğütme yaparken en önemli şey eti soğuk tutmak. Ilık et öğütmek; etin bulaşmasına, yağın sızmasına ve kağıt hamuruna benzer pişmiş bir et dokusu çıkmasına neden olabilir. Öğütme makinesinde öğütülecek et parçalarının, öğütme işleminden en az bir saat önce dondurucuya yerleştirilmesi gerekiyor. Kıymaya hazır olana kadar eti iyice soğutmak da önemli. Birkaç öğütme gerektiren sosis yapılacaksa, soğumasını sağlamak için eti buzla dolu bir kasenin içine yerleştirilmiş başka bir kaseye koyarak soğutmak ve öğütmek tercih edilebilir.

Doğramak

Bulaşmaya genellikle bıçağın etrafına takılan sinir parçaları neden oluyor. Et doğranmadan geçirildiğinde çiğnenmiş bir doku elde ediliyor. Eti iyi kesmek ve sinirleri ayırmak bunu önlemeye yardımcı olabilir.

Temizliğe Dikkat Edilmeli

Öğütücüden çıkan ete dikkat etmek gerekir. İdeal olarak ürün, her delikten ayrı küçük parçalar halinde çıkmalıdır. Yağ ve eti açıkça tanımlayabilmek de gerekir. Ürün; tek bir kütle halinde çıkmaya başlarsa, ıslak görünüyorsa ve kalıbın yüzeyinde birikiyorsa mekanizmayı söküp bıçağı temizlemek ve baştan başlamak gerekiyor.

Etin kurumasına ve bıçağa yapışmasına izin vermek, sağlık açısından riskli bir durum oluşturabilir. Öğütücüde öğütülen tüm parçaların öğütmeler arasında iyice çıkarıldığından ve yıkandığından emin olunmalı. Paslanmaz çelik bir modelde bile, parçaların bulaşık makinesinde yıkanması kararmaya sebep olabiliyor. En iyi yöntem parçaları, sıcak sabunlu suda elde yıkamak ve her kullanımdan sonra temiz bir havluyla dikkatlice kurulamaktır.

Bıçağın Keskin Olmasına Dikkat Edilmeli

Bıçak, öğütücüde çok fazla özen ve dikkat gerektiren bir parçadır. Kör bir bıçak kesimi ve öğütmeyi etkileyecektir. Bıçaklar körelmişlerse ara sıra yeniden keskinleştirmek de gereklidir. Orta derecede iyi kullanılmış bir öğütücü için bıçak keskinleştirme işlemi, yılda bir kez yeterli olacaktır. Bunun dışında birkaç yedek bıçak almak da mantıklı olabilir.

Büyükten Küçüğe Doğru Öğütmek

Sosis, salam ve sucuk türü ürünler için ekstra ince öğütme gerekiyorsa eti iki kez öğütmek, partiler arasında tekrar soğutmak gerekiyor. Büyük bıçaktan geçirilip soğutulduktan sonra ikinci kez daha küçük bıçaktan geçirmek bulaşmayı önlüyor. İşlem sonunda daha eşit öğütme ve daha iyi dokulu malzeme elde ediliyor.

Öğütmeden Tuzlamak

Ete tuz eklendiğinde, doku üzerinde büyük bir etkisi oluyor. Öğütmeden ve karıştırmadan önce tuz eklendiğinde, proteinler çözülüyor ve daha yaylı, sosis benzeri bir dokuya yol açıyor. Sosis ve salam gibi ürünler için önceden tuz eklemek yararlı olurken burger etinde önceden tuz eklemek, lezzeti azaltabiliyor.

Kıyma Makinesinin Temizliği

Kıyma makinesi kullanırken göz ardı edilmemesi gereken en önemli detay, her kullanımdan sonra uygun temizlik ve bakımı yapmaktır. Kıyma makinelerinin bütün parçaları tek tek çıkarılarak temizlemek mümkün. Bu parçaları yıkayadabilirsiniz. Her kullanım sonrasında makine parçalarını mutlaka temizlenmesi gerektiğini asla unutmayın.

Öğütmeyi bitirdikten sonra, öğütücüyü ayırmadan önce, birkaç parça kağıt havluyu tıpkı et öğütür gibi öğütücüden geçirmek iç hazneyi temizlemeyi sağlayacaktır. Böylece geride kalan et parçalarını ve diğer malzemeleri dışarı itmek mümkün hale geliyor. Bu yöntem besleme borusunu ve iç kısmı temizlemeye yardımcı oluyor. Böylelikle kıyma makinesi, daha kolay bir şekilde temizleniyor.

Kıyma Makinesi ile Mutfaktaki İşlerinizi Kolaylaştırın

Daha sağlıklı ve daha doğal yemekler yemek için önce ne yediğinizi bilmeniz gerekiyor. Yemeğinizi kıyma makinesi ile öğüterek yapmak, yemeğin içinde ne olduğunu bilmenizi sağlıyor. Farklı amaçlar için de kullanılabilen bir kıyma makinesi alarak yemek yapmayı çok kolay ve eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.

Siz de mutfakta işinizi kolaylaştıracak kıyma makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

1 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin